Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Interní a externí zvuková rozhraní
chytma
Příspěvky: 22
Registrován: 06 úno 2008 12:55

Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od chytma » 27 lis 2012 18:27

Čaute.
Veľmi málo vypisujem do fór o podporu, nakoľko si určité veci viem vyriešiť doma, ale keď mi problém trvá vyše dvoch týždňov a venujem sa problému od rána do večera a hladám riešenie, tak už mi nič iné ako elektrozone nepomôže :)
Takže začnem takto:
Kúpil som si z druhej ruky kartu RME HDSPe RayDat a mám problém zosynchronizovať kartu s prevodníkmi Lavry AD10/DA10 cez optický výstup/vstup karty Raydat a to konkrétne cez ADAT1/2/3. Jedine čo sa mi z optiky podarilo rozchodiť, tak to iba komunikácia cez ADAT4 I/O. Komunikácia cez ADAT4 mi funguje vyložene iba vtedy, ak zaškrknem v nastavení DSP soft. od RME konkrétnu položku SPDIF OUT položku ADAT4 (vtedy mi krásne zosynchronizuje Raydat s Lavry DA). A tak isto keď zvolím v SPDIF IN položku ADAT4, tak taktiež všetko fakčí s Lavry AD, viď obrázok: Obrázek
Obrázek

Ak zapojím lavry ADDA cez AES/EBU, alebo cez metal SPDIF, tak tiež všetko krásne komunikuje. Jedine čo mi teda nejde, tak to rozchodiť iba na ADAT1,2,3.
Bol by som Vám veľmi vďačný ak by Vás dačo napadlo čo robím zle. Karta je správne zapojená do PCIe (mám 2 sloty, oba otestované) Menil som firmware v Raydat na najnovší + drivery, potom som to všetko vracal o pár generácií dozadu stále ten istý efekt.
konfigurácia PC:
Operačný systém win7
Doska: Asus M2n-e
processor: AMD PHENOM X4 9950 BLACKEDITI​ON
Grafika: NVIDIA Quadro FX 3800
1x powercore pci mkII
2x PowerCore Element PCI Card

Som viac ako zúfalý a neviem si už nadobro rady.

Prikladám ešte jeden obrázok z Nuenda ,ak si zvolím komunikáciu s lavry AD kôli nahrávaniu cez Adat4/spdif/AES (čo funguje), tak do nuenda nemôžem
dostať do nahrávacej stopy žiaden zvuk(ale zosynchronizovaný je)...neviem či to môže byť spôsobené nejakým nastavením, alebo tou Raydat kartou. Viem, že sa táto otázka hodí skôr do sekcii NEUNDO/Cubase...dúfam, že sa na to moderátor nebude hnevať. :cry:
Obrázek
Nechápem prečo je v Nuende iba pri Adat1,2 nastavené Active a pri ostatný všetko deaktivované, myslíte že preto mi nenahráva stopu? Predtým som mal externu zvukovu kartu TC konnekt24D a všetko fungovalo, len pri RAYDAT ani za svet. Bol by som Vám veľmi vďačný za hociktoré postrehy a názory. Ďakujem :)

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Jens Ludwig » 27 lis 2012 19:44

jestli se nepletu, tak Lavry neumí ADAT, proto ti funguje jen po AES/EBU, metal SPDIF a opto SPDIF na čtvrtých portech...

Milan
Příspěvky: 289
Registrován: 13 úno 2003 21:57

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Milan » 27 lis 2012 20:47

Jasně, z Lavry leze jen dvoukanál, takže je potřeba ho připojit do okruhu ADAT4, kterej jako jedinej umí přepnout do SPDIF. Druhá možnost je použít XLR kabel a jet po AES.


Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Jens Ludwig » 27 lis 2012 21:30

nechci se hádat, ale Lavry má optickej vstup/výstup, ale to neznamená, že podporuje protokol ADAT - i podle specifikace na webu Lavry umí akorát AES/EBU a SPDIF (metalicky i po optice)... může bejt trochu zavádějící fakt, že pro optickou komunikaci se používá TOS-Link jak pro protokoly ADAT (ADAT, SMUX, SMUXII) tak i pro optický SPDIF
-Optical output:

-connects to SPDIF optical inputs using standard Toslink interconnect.
toť citace k optickýmu výstupu u AD10 - čili NEMÁ ADAT

chytma
Příspěvky: 22
Registrován: 06 úno 2008 12:55

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od chytma » 27 lis 2012 21:54

Mam aj tc electronic finalizer express a ten s kartou Raydat funguje taktiez iba cez AES i ked ma aj ADAT. Takze cez adat optiku som Finalizer na i/o portoch karty Raydat na adat1,2,3 taktiez nerozchodil....takze si myslim ze to bude urcite niekde v Raydat karte. Lavry má adat ako pise Ivo....a povod Lavry bol asi asi tiez od teba, nakolko som ich kupil taktiez druhej ruky od jedneho prijemneho a ochotneho pana. Sorry za diakritiku...pisem z mob.tel.

chytma
Příspěvky: 22
Registrován: 06 úno 2008 12:55

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od chytma » 27 lis 2012 21:57

Jens: tak teraz som uz riadne popleteny :-). Zeby aj finalizer fungoval iba cez spdif, alebo AES?

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Jens Ludwig » 27 lis 2012 22:03

bohajeho, lidi - vzpamatujte se a nastudujte si trochu teorii - ADAT je protokol, optickej konektor je TOS-Link - po TOS-linku (optice) je možno posílat jak zvuk pomocí protokolu SPDIF tak i pomocí protokolu ADAT... tudíž Lavry i Finalizer uměj po optice SPDIF, ale neuměj ADAT

zde je podkaz na specifikaci k Finalizéru
http://www.tcelectronic.com/default.asp?id=15844

zde je odkaz na spedifikaci k AD10
http://www.lavryengineering.com/product ... _tab_other

v obou se uvání, že krabička obsahuje optickej konektor - TOS-Link
ale nikde není psáno, že by uměla ADAT

znovu prosím žádám: nepleťte si TOS-Link (optickej konektor) a ADAT (protokol přenosu audio dat)

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Jens Ludwig » 27 lis 2012 22:07

ještě pro představu dodám příklad:
po kabelu s XLR konektorem můžu taky posílat víc různejch věcí - audio, AES-EBU (digitální audio), ale i třeba DMX (protokol používaný k řízení světel)

Uživatelský avatar
Jens Ludwig
Příspěvky: 214
Registrován: 31 říj 2007 00:12

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Jens Ludwig » 27 lis 2012 22:09

chytma píše:Jens: tak teraz som uz riadne popleteny :-). Zeby aj finalizer fungoval iba cez spdif, alebo AES?
Ano - Finalizér umí jen AES a SPDIF - SPDIF umí po drátu (cinch) a optikou (TOS-Link)

chytma
Příspěvky: 22
Registrován: 06 úno 2008 12:55

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od chytma » 27 lis 2012 22:41

Jens: tak teraz si to uviedol asi na pravú mieru...môžem sa tu ja trhať za vlasy prečo to nejde. Priznám sa, nevedol som, že TOS link je predsalen dačo iné ako protokol Adat i keď oboje je cez optiku. Takže tým pádom je asi problém vyriešený však? :) Už len mi nieje jasné prečo mi v Nuendu nejde aboslútne nahrať žiadna stopa...

Uživatelský avatar
mando
Příspěvky: 327
Registrován: 13 srp 2008 09:29

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od mando » 28 lis 2012 08:27

mimochodom ako clock source by som nastavil Lavry - mala by tam byt volba sync

chytma
Příspěvky: 22
Registrován: 06 úno 2008 12:55

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od chytma » 28 lis 2012 14:06

Ano, Lavry AD10 má clock out separatny na koax, ale clock out by mal ísť von aj cez AES, či optiku. Ale ešte som to zatial neriešil. Myslím že na Raydat sa dá nastaviť v DSP softe v položke Clock mode: Synch in (teraz neviem po spamäti, nakolko niesom doma) a tým pádom je zvoleny AD10 ako master clock. Tak?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od Pytkin » 28 lis 2012 15:50

vzdy je lepsie pouzit wordclock ako ho odcitavat z digitalneho signalu ..

Uživatelský avatar
PELF
Profesionál
Příspěvky: 1986
Registrován: 12 dub 2007 12:03

Re: Zvuková karta HDSPe RayDat +prevodníky Lavry AD10/DA10

Příspěvek od PELF » 28 lis 2012 15:54

chytma píše:Ano, Lavry AD10 má clock out separatny na koax, ale clock out by mal ísť von aj cez AES, či optiku.
Jestli myslíš ten BNC konektor, tak to je jen vstup pro Word Clock.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

Odpovědět