jazzym píše:Myslím že stačí také prvotné nasmerovanie , čo s čím súvisí aby som neostal dlho na začiatku.
Počas tvorby zvuku na bežnom subtraktívnom synťáku nastavuješ procesy, ktoré je možné rozdeliť do štyroch skupín:
- Generovanie
- Filtrovanie
- Modulovanie
- Efektovanie
Generovanie: Na začiatku máš nejaký zdroj zvuku. Začínaš aktivovaním oscilátorov a nastavením ich priebehov. To je bod odkial získavaš zvuk s určitou začiatočnou farbou. Táto začiatočná farba zvuku závisí aj od nastavenia ďalších rôznych parametrov, ktoré patria k oscilátorom. Už v tejto fáze silno ovplyvňuješ aký zvuk dostaneš.
Filtrovanie: Konkrétny zvuk z oscilátorovej sekcie môžeš ďalej upravovať. Filter ti na základe niekoľkých parametrov "vyzobe" určité spektrum vo zvuku.
Modulovanie: V tomto procese používaš rôzne modulátory, ktoré má synťák k dispozícii. Jedným z nich, ako som písal v tom dlhom príspevku, je obálka - ENVELOPE. Pre modulátory nastavuješ rôzne parametre, ktoré ovplyvňujú množstvo a charakter modulácie parametru, ktorý synťák dovoľuje modulovať - napríklad parameter CUTOFF zo sekcie filtra. Proces modulácie obálkou máš teda popísaný v mojom predošlom príspevku. Možeš mať viac modulátorov a každý z nich môže modulovať iný parameter, alebo skupinu zadefinovaných parametrov.
Efektovanie: Vygenerovaný, zfiltrovaný a zmodulovaný zvuk môžeš ešte osoliť efektami - Delay, Reverb, Chorus, Flanger, Distortion, atd. Veľa synťákov ponúka vstavanú efektovú jednotku, takže nemusíš používať externé FX na docielenie priestoru, echa, mohutnosti, atd.
Schému parametrov Venomu a do ktorej kategórie patria máš v PDF prílohe. Podľa tohto budeš vedieť kam koncepčne patria parametre ktore nájdeš aj priamo na hw paneli Venom-u.