No badam teraz v problematike polyfonie a unisonu co sa syntakov tyka...vyssiu citaciu som sem pastol z ineho threadu z hladiska diskusie co vlastne unison presne robi.dendy píše:jo to je skorej hranie sa zo slovickami.. samozrejme plnohodnotny realny unison funguje na principe zdvojenia (zviacnasobenia) priebehu priamo v oscilatore s tym ze sa syncuje start fazy vskych "suboscilatorov" s note ON, a vsetky su rozladene o rovnaku hodnotu a posunute v priestore... a funguju ako jeden oscilator.. az nasledne su zmiesavane (pri viacoscilatorovom synte) a idu do filtra...
Najprv by ale trebalo zadefinovat co je to hlas (voice) v kontexte polyfonie. Polyfonia umoznuje prehrat viac not naraz. Na to, aby syntak mohol prehat viac not naraz, je potrebne aby vytvoril dalsie hlasy. A teraz, ako sa zadefinuje hlas (Voice) ? Patral som vo viacerych manualoch syntakov a dospel som k tomuto:
Hlas je vlastne struktura vsetkych komponentov, ktore ma dany synth 'per voice' . Cize oscilatory, filtre, obalky, LFO. Ak teda synth zahraje druhu notu pocas znenia prvej, je nutne aby sa tato struktura zkopirovala. Dolezite ale je, ze sa meni vyska oscilatorov, co vlastne urci, aka je to nota.
Cize ak je pocet hlasov 16, mozme vytvorit 16 naraz znejucich not. Avsak toto nemusi platit. Pocet hlasov nemusi zodpovedat poctu not, v pripade ak sa pouzije unison. Studovanim viacerych manualov som dospel k tomu, ze unison umoznuje prehrat viac hlasov na jednu notu. Unison teda zduplikuje hlasy (cize vsetky komponenty synthu ktore su 'per voice') a kazdy hlas rozladi v centoch, co sposobi tucnotu. Cize nejedna sa len o zduplikovanie oscilatorov, ako pisal dendy. V pripade, ze sa zduplikuju len oscilatory a dalsia cesta je spolocna, jedna sa o supersaw, to znamena ze oscilator sa povazuje za jeden komponent, ale ma v sebe viac rozladenych kopii. Nekradne teda polyfoniu, na rozdiel od unisona