Ableton naživo

Vše o programu Ableton
refresh2
Příspěvky: 44
Registrován: 06 říj 2007 00:10

Ableton naživo

Příspěvek od refresh2 »

Zdravím všechny,

plánujeme použít na živé hraní sequencer Ableton Live.

Chtěl bych touto cestou vyzvat a oslovit zkušené borce, kteří by dokázali popsat, jak celý systém zprovoznit...jak program nastavit, na co si dát pozor, jak zajistit " propojeni" sq a bubenika..také to tak nějak s nadhledem vysvětlit, jak to vlastne funguje, ať jenom neděláme něco jako opice.:)

Aktivně tvořím v Cubase, tudíž nějaké mé znalosti z obasti sq tady jsou.
Pokud se zde někdo nebo někteří najdou, byl bych vděčný, nějak se mi nedaří dohledat potřebné informace. Také si myslím, že je to zajímavé téma a určitě by se něco z tohoto tématu mohlo hodit i jiným..

refresh

TommyK
Příspěvky: 83
Registrován: 18 bře 2006 09:33

Příspěvek od TommyK »

Jo tak tadle otazka by me taky docela zajimala, tak doufam, ze se tu nekdo ostrilenej najde a popise trochu ten proces...

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak »

Kdyz mi dneska zbyde cas tak vam to popisu. Zakladem je si predstavit, ze ma ableton 2 rozdilny mody, ktery nepracujou soucasne. Takze v cubase mas sequencer a mixak.. a tady mas sequencer pro skladani skladaci mod a mixak kdyz si otevres (tab) tak tam vidis zaroven i livemode a v tom se odehrava vsecko. Ja mam zkusenosti s pouzivanim na DJing + pousteni loopu efektovani live a hrani na klavesy na VSTi zive + synchronizaci dvou PC resp. MAC + PC skrze ableton pres MIDI.
Takze o tom bubenikovi mam predstavu takovou ze mas vst bubenika a ten je synchronii automaticky s abletonem.. takze ho pouzivas live jako VSTcko a do toho ti jedou smycky nebo treky.. a dohravas treba neco zive. Pokud je to tato cesta tak v tom muzu poradit.

refresh2
Příspěvky: 44
Registrován: 06 říj 2007 00:10

Příspěvek od refresh2 »

TOM-Thak píše:Kdyz mi dneska zbyde cas tak vam to popisu...
Diky za prispevek, mam v tom jasneji, jen jsem myslel ziveho hrace na bici sadu, to jen na upresneni, at to netece jinam..
Naposledy upravil(a) refresh2 dne 24 zář 2008 09:27, celkem upraveno 2 x.

LUPO
Příspěvky: 839
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO »

...bubenikovi se posila extra stopa do sluchatek pres separatni audio vystup, do ktere mu jde midi click

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak »

refresh2: jasny - jak rika LUPO tomu posilas click ovsem nevim, zda pujde click nastavit v abletonu na jiny vystup, ale lze tam cokoli routovat takze muzes mu nezavisla posilat signal do sluchatek jinym vystupem zvukovky.. takze si tam muzes ten click vyrobit treba 1takt clicku a nechas ho pustenej celou dobu ve stope na ktere mas AUDIO out nastaveny na jiny vystup pro bubenika.
Jaka je tva konkretni predstava ? Zivej bubenik a k tomu budes mit v abletonu co? stopy ceho ? nebo to ma ovladat treba i realny syntaky?
Klidne napis celou predstavu toho jak to ma cele hrat a ja ti napisu jak bych to resil a treba ti to pomuze.

LUPO
Příspěvky: 839
Registrován: 19 lis 2002 10:57

Příspěvek od LUPO »

jasne, omluva, "click" mame vyrobenej ze samplu , cili ne klasickej interni midi click ale vlastni midi stopa

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak »

LUPO: v pohode :) ja si jen rikal, ze by to bylo fajn, kdyby se ten interni dal routovat to by bylo razem o starost min.

refresh2
Příspěvky: 44
Registrován: 06 říj 2007 00:10

Příspěvek od refresh2 »

TOM-Thak píše: Klidne napis celou predstavu toho jak..
Klasicka sestava, kapela s bicima, k tomu prehravat podklady a samply z Abletonu.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak »

Uff konecnce trosku cas v praci:

Tak pro tebe by bylo reseni celkem jednoduchy..

Kapela je urcite na podiu nazvucena tzn. velkej mix. Vezmes notas udelas si tam click v abletonu, kterej pustis bubenikovi nebo cely kapele z nezavisleho vystupu v abletonu. Tim udelas synchronizaci kapely a samplu z abletonu.
Vytup z abletonu das do mixu z dalsim vystupem zvukovky. Tzn. chce to aspon 4vystupovou zvukovku.. 2xStereo.
To je asi tak ten zaklad, co do technickyho reseni.. potom jde o vnitrek abletonu jak to tam funguje.
Zakladni logikou abletonu je fixace na jednotne tempo na to main tempo co vidis nahore vedle tlacitek pro prehravani.
Aby se vsechny samply / smycky / pisnicky synchronizovali na tempo tak je potreba kazdemu songu / smycce zadat zakladni tempo a nastavit, kde sampl zacina a kde konci + metodu (algoritmus) jakym se bude zrychlovat / zpomalovat - tomuto procesu se rika Warping.
Tim zajistis, ze vsecky smycky a songy, co budes zive hrat ti budou sedet presne na zadane celkove tempo. Ja to delam tak, ze vlozim audio stopu, do ni vsechny veci, co chci nawarpovat pretahnu z leveho panelu z pruzkumnika abletonu. Pockam az se to zanalyzuje. Potom 2xclick na sampl objevi se ti tam okno s graf. analyzou samplu a okno, kde je zakladni tempo toho samplu + v analyze vidis svisle cary - markery oznacujici takty a jednotlive doby v samplu. Pokud znas zakladni tempo ses si jist, zeho sampl dodrzuje tak ho tam rucne napises a markerem oznacis zacatek a konec samplu, pokud tempo neznas tak oznacis zacatek loopu a ostatni markery mysi srovnas na sampl tak, aby ti to sedelo na tempo - staci si k tomu treba zapnout metronom a poposunout to tak aby ti to sedelo na click. Kdyz mas hotovo, kliknes u toho audio samplu na tlacitko SAVE (vlevo jak je zakladni tempo apod.) a docilis tim ulozeni takze pri znovunacteni samplu do noveho projektu uz to bude oteckovane tak jak sis to predem nastavil. Tohle musis udelat s kazdym zvukem, co budes chtit pouzit. Vznikne ti tak banka smycek a songu v pripade DJe, ktere ti vzdy budou sedet na tempo kdyz je pustis soucasne..
Pak ti jeste reknu jak funguje ten live mode.. a jeste by to chtelo napsat neco o vkladani efektu. Jesi mas nakej dotaz k warpingu tak rekni.. dobry je se podivat na ableton warping na youtube. Prip. se zeptej .. ale hlavne si k tomu sedni a vyzkousej to. Bez toho se nehnes dal.

refresh2
Příspěvky: 44
Registrován: 06 říj 2007 00:10

Příspěvek od refresh2 »

TOM-Thak píše:Uff konecnce trosku cas v praci:

.. ale hlavne si k tomu sedni a vyzkousej to. Bez toho se nehnes dal.
Ok projedu to..pokud takhle sepises i live mod..parada, diky ti za to.

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak »

http://www.derivativeinc.com/Events/15- ... ropMed.jpg

Tady je pekny obrazek LIVE modu a dole je ta analyza s menu pro warping o tom jsem mluvil vyse.

alquadim
Příspěvky: 204
Registrován: 23 led 2006 11:36

Příspěvek od alquadim »

Resim neco podobnyho...

Predstava je takova:

Notebook, Lexicon Alpha, Masterkeyboard a kapela. Bubenik klik, zbytek podle bubenika... ja bych do toho hral vetsinou klasicky rhodes zvuk ci hammond, obcas nejake podbarveni zvuku typu WASP ci prednastavene smycky... jde o to, aby clovek mohl svobodne menit pri real hrani patterny a ovladal to pomoci kontroleru na masterkeyboardu (at je to vice live)...

ableton se mi zda jako vhodne reseni, nicmene znate nejake jine programy, ktere by stalo za to aspon vyzkouset? samozrejme s VST, SF2 podporou...

diky

Uživatelský avatar
TOM-Thak
Příspěvky: 3854
Registrován: 19 čer 2004 22:38

Příspěvek od TOM-Thak »

alquadim: Na tento ucel je ableton dokonaly.. nic jinyho ti ani nemuzu doporucit kvuli synchronizaci apod. Je to skvele promyslene na live.
Na zbytek sis odpovedel sam :) vse co od toho chces a co si zde popsal to bez problemu umi.

Uživatelský avatar
upman
Příspěvky: 1625
Registrován: 08 zář 2004 16:29
Vybavení

Příspěvek od upman »

Jeste je dobry napsat, ze kdyz menim markery, tak to delam tak, ze najedu kurzorem nad cas, z kurzoru se udela [] - v te chvili muzu marker presouvat. Jakmile jsem si sure, ze to sedi, tak double-click na cas, ten zezelena a tim je locknuty. Pozor, postupovat od jednicky dal, tj. kazdou upravu si locknout, jinak se soupe cely timing.

2 TOM-Thak: peknej popis

Odpovědět