Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Vše o hudbě na počítačích ve znaku jablka
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Magion » 29 srp 2011 10:25

Zdravím,

možná asi každý , kdo vyrostl na pc a pak přešel na maca byl chvíli dezorientovaný.
po chvíli si vzpamatoval ale i pak po čase ho něco velmi (většinou mile, ale bohužel někdy i nemile) překvapilo.
o těchto momentech by toto vlakno mělo být.
-
začnu se svým problémem:
Měl jsem dva skoro totožné adresáře (Cubase projekty).
Starší jsem chtěl komplet zachovat a z nového do něj pouze přidat nové soubory ( projects + audio).
Jak jsem z PC zvyklý, dal jsem kopírovat nový na starý a čekal jsem, že se mě bude finder ptát zda chci ten který soubor přepsat, či nikoliv.
Bohužel se zeptal jen na začátku, zda chci replace adresář (jiná volba nebyla). dal jsem ano no a bylo. :mrgreen:
už se dál na nic nezeptal a celý starý adresář přepsal novým a vše ze starého zmizelo. :evil:
-
je možné někde ztracená data najít? ( v koši nejsou)
lze nastavit finder, aby se choval jak jsem byl zvyklý z win? (tj. když kopíruji stejně nazvaný adresář na adresář, tak nedochází k přepsání adresáře ale jen se přikopírují nová data).

Díky moc

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 10:55

Jo toto je zasadny rozdiel v chovani.. Tento je v podstate logickejsi , pokial nie si zvyknuty na windows.. Neviem ci sa to da niekde zmenit...

Btw: mna OSX prekvapil vacsinou len v dobrom ..

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od matucha » 29 srp 2011 11:07

Je logicky ztratit data by default? ...nebo je neztratil?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 11:14

No ked presuvas adresar, tak logicke je ze sa prepise , nez mergne.. Mergovanie je vymysel billa gatesa...

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12765
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od dendy » 29 srp 2011 11:17

jo toto sa aj mne presne stalo... a tiez ma to nasralo a nezdielam nazor ze to je logicke predoze aj v linuxe/unixe to funguje s rovnakoumlogikou ako win len jabkom musi byt "kreativne" ine... ale mam pocit ze v lione uz to tak nieje , resp ze sa opyta nie ?

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 11:23

V unixe to nefunguje ako vo windows.. Unix ti nedovoli movnut adresar ak obsahuje rovnaky podadresar.. A vypise ti chybu..

V kazdom pripade to na apploch takto funguje odjakziva... Aj som tu na to viac krat upozornoval..

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Kermitak » 29 srp 2011 11:26

To se seredne pletes pytkine ;)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 11:30

Kermitak: v com ?

dusanmsk
Příspěvky: 536
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od dusanmsk » 29 srp 2011 11:50

Pytkin ma v dosledku samozrejme pravdu. Funkcia rename() nedovoli premenovat, ak ciel uz existuje.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Magion » 29 srp 2011 12:06

tak to je docela otrava, pokud chci updatovat adresare, tak musim vzdy kopirovat jen soubory a nikliv cele adresare.
logicke a hlavne prakticke mi to neprijde vubec.
mozna by to dokazali nejake filecommandery. zatim pouzivam jen finder, ale citim se dost omezeny. (minimalne potrebuju vzdy dve okna...)

ae jinak me mac os taky vetsinou prekvapil v dobrym. toto je zatim jedina horsi zkusenost protoze jsem prisel o data, ktery byly docela dulezity.
-
ale stejne, si myslim, ze ty data nekde musi jeste docasne byt. nemuzou byt v nejakym systemovym tempu, nebo tak?

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Magion » 29 srp 2011 12:08

Pytkin: ja adresar kopiroval - nepresouval. macos ale kdyz zjistil, ze kopiruji adresar na adresar se stejnym jmenem mi nabidl pouze funkci replace, nebo zrusit akci.

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od EXCOM » 29 srp 2011 12:10

magion : mam pocit, ze v lione, uz su tri moznosti, a ta jedna je Keep Both.. a sparuje obsah

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 12:10

magion : zase na druhej strane , ked presuvas veci do archivu , vies ze tam je len to , co tam ma byt .. a ziaden balast ..

pouzi daky synchronizacny program .. urcite ich bude kopa ...

Co sa tyka Findru a filecommandery .. Mne prave filecommander pride obmedzeny lebo ma obmedzuje na dve okna .. ja ich potrebujem vzdy aspon 10 .. a mat otvorenych vela filecomanderov je strasne neprehladne ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 12:11

Magion píše:Pytkin: ja adresar kopiroval - nepresouval. macos ale kdyz zjistil, ze kopiruji adresar na adresar se stejnym jmenem mi nabidl pouze funkci replace, nebo zrusit akci.
je jedno ci kopirujes alebo presuvas .. ta logika je rovnaka .. ze sa podadresare prepisu ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Záludnosti MacOs (pro starého PCckáře)...

Příspěvek od Pytkin » 29 srp 2011 12:13

excom : skusil som to teraz v LIONe .. napisal mi ze existuje uz a ze ci chcem STOP alebo REPLACE .. po REPLACE je iba novy .. nespojili sa ..

Odpovědět