Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2683
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od Fractal » 06 srp 2010 23:24

Stále jsem si nenainstaloval update Cubase na verzi 5.5 (už existuje i hotfix na 5.5.1) protože mi připadlo, že negativních ohlasů je více než pozitivních a starší 32bitová verze mi na 64 bit systému běží skoro na 100% ... máte s těmi novými updaty dobré zkušenosti? A pokud něco nešlape, nebo se něco změnilo k horšímu, tak co?

Uživatelský avatar
Vlad
Příspěvky: 1022
Registrován: 27 bře 2006 19:34

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od Vlad » 08 srp 2010 00:08

Fractal: dik za dotaz, taky mam 32bit Cubase 5 na 64bit Win7 a zadnej problem. A taky jsem si jeste nenainstaloval verzi 5.5, pac nevim jestli mi to neco prinese. Zatim jsem slysel rozporuplny reakce na cubase.net foru, tak by me zajimaly zdejsi zkusenosti. Sem ani nevedel ze je update 5.5.1
Asi se jim neco hodne nepovedlo . . .

Uživatelský avatar
SoundsFine
Příspěvky: 511
Registrován: 28 črc 2008 15:29

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od SoundsFine » 08 srp 2010 01:21

Moc se jim nepovedl Bridge 32bit -> 64bit, takže většina 32bit pluginů se moc nechytá, nebo způsobuje problémy se stabilitou Cubase5.
Po půlročním chvástání, že verze 5.5 problém vyřeší, se zjistilo, že problémy jsou stále tytéž a v podstatě Steinberg veřejně začal přehazovat odpovědnost na výrobce pluginů VST a VSTi.
A myslím, že mají celkem pravdu.
Svědčí to jen a jen o neschopnosti oněch firem, když po ročních slibech, že pracují na 64,-bit verzích svých pluginů, nejsou schopni vůbec ničeho.
No hlavně, že nabízejí 55GB knihovny ke svým samplerům (FXPansion,EZ, XLN ...) a k tomu vám tak akorát drží navíc palce, aby vám 3GB Ram v 32bit systému postačila. SSL Duende je na tom stejně mizerně.
Ale nejvíce mě "pobavila" firma Lexicon, prodají vám hall za 1000Eur, napíšou vám, že je 64bit kompatibilní, ale zatím funguje jen v 32 bitech.
Po půl roce řešení neexistuje.

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od rajs » 30 srp 2010 14:40

Přátelé, 32bit -> 64bit považuji za programátorský zázrak. Proto bych ani Steinbergu neměl za zlé, že zatím nefunguje zcela bez problémů. Jako programátor se na to sám dívám trošičku jinak. Musíme si uvědomit, že v tomto případě se doslova míchají hrušky do jablek tak, aby chutnaly jako hrušky. Když pak člověk vidí, že to funguje (i s chybama), je to úžasný a klobouk dolů. Jinak bych rád rozsekl diskuse o tom, zda 32bit nebo 64bit Cubase. Samozřejmě 32bit je v dnešní době už přežitek a nutné zlo kvůli kompatibilitě, která je z pohledu dnešních CPU velmi svazující. Slovo velmi je skutečně na místě. Z osobní zkušenosti vím, že pokud v 64bitovém OS zatížíte 32bit Cubase tak, aby měření výkonu v programu dosahovalo 100% a projevuje se trháním a nestabilitou ASIO, můžete se pokochat pohledem na měření prostředků CPU ve Windows, které vám nebude ukazovat zatížení ani 50%. Na mé konfiguraci z CPU i7 (8 logických jader) je to velmi efektní. Všech 8 jader běží při plném zatížení 32bit Cubase vytížení v rozmezí 40 - 50%. Čili v tomto případě využíváte svůj počítač ani ne napůl. Proto pro lidi, kteří chtějí využívat potenciál své moderní konfigurace, je přechod na Cubase 64bit nutnost. V opačném případě se jedná o blbost. Přechod by se samozřejmě neměl týkat pouze DAW prostředí, ale také všech vnořených VST aplikací. Bridge nikoho nespasí. VSTčka musí být 64bitová - ke shovívavosti není důvod. To je stejné, jako kdybych chtěl dnes bez kompletní emulace zpouštět osmibitové programy. Je to nesmysl. Vývoj jde dál i za cenu ztráty kompatibility. A díkybohu. Procesory jsou již léta 64bitové a nevyužité. Je nesmysl pořizovat nový počítač a pak na něj instalovat 32bitový OS. A pokud je 64bitový (což by měla být samozřejmost), pak je nesmysl provozovat na něm 32bitové aplikace. Výrobci VST si za SVOU nekompatibilitu a neschopnost přizpůsobit se můžou sami. Potom je třeba buď vyčkávat nebo prostě využívat VST s normální 64bitovou technologií. V krajním případě zkusit, zda zabere parádní 32bit -> 64bit bridge. Ale v každém případě bridge je pouze NOUZOVÉ řešení problému na straně výrobce VST. Kam jde vývoj, víme všichni. Tak tvorbě zdar a přeji mnoho inspirace! ;-)

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od a.tom.x » 30 srp 2010 18:01

No to je báječný, že jsou výrobci neschopní. Mě ale upřímně nezajímají jejich problémy. Já potřebuju používat funkční konfiguraci a software za který jsem zaplatil veliký prachy. Když mi pak v 64 bit nejede polovina software (Emulator X, Cubase je nestabilní a praská, Waldorf pluginy a hromada starších software, které potřebuji k životu) tak mi je celkem jedno jestli používám maximum výkonu počítače nebo ne. Konec konců VST instruments téměř nepoužívám tak je mi to i jedno.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od rajs » 30 srp 2010 20:07

Tome, vždyť já to naprosto chápu. A i mě mrzí, že vývojáři jsou snad i záměrně pozadu. Ale potom je to otázka priorit. Na jedné straně jsou uživatelé, kteří provádějí mix a čištění nahrávky o několika desítek stop. Ti jdou nekompromisně po maximálním využití výkonu počítače, kterého pro ně logicky není nikdy dost. Na straně druhé jsou uživatelé, kteří se skrátka pro nekompatibilitu nehodlají vzdát svých oblíbených instrumentů. Pokud je ovšem někdo neupraví pro platformu, která znamená budoucnost, mohou logicky zapomenout na pokrok. Díky bohu se Steinberg snaží o vytvoření mostu, přesto že se jedmá o velmi složitou věc. To ale nemůže být předmětem obviňování firmy Steinberg. A o to mi šlo. Jinak samozřejmě chápu skupiny obě. I tu, která se vzdává polovičky výkonu. Nakonec naštěstí jde o hudbu a ne o platformu. Je však nutné z hlediska budoucnosti na 64b přejít. Ani já dnes netvořím v SQ Trackeru a to jsem ho měl tak rád. :-)

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 30 srp 2010 22:05

rajs píše:Tome, vždyť já to naprosto chápu. A i mě mrzí, že vývojáři jsou snad i záměrně pozadu. Ale potom je to otázka priorit. Na jedné straně jsou uživatelé, kteří provádějí mix a čištění nahrávky o několika desítek stop. Ti jdou nekompromisně po maximálním využití výkonu počítače, kterého pro ně logicky není nikdy dost. Na straně druhé jsou uživatelé, kteří se skrátka pro nekompatibilitu nehodlají vzdát svých oblíbených instrumentů. Pokud je ovšem někdo neupraví pro platformu, která znamená budoucnost, mohou logicky zapomenout na pokrok. Díky bohu se Steinberg snaží o vytvoření mostu, přesto že se jedmá o velmi složitou věc. To ale nemůže být předmětem obviňování firmy Steinberg. A o to mi šlo. Jinak samozřejmě chápu skupiny obě. I tu, která se vzdává polovičky výkonu. Nakonec naštěstí jde o hudbu a ne o platformu. Je však nutné z hlediska budoucnosti na 64b přejít. Ani já dnes netvořím v SQ Trackeru a to jsem ho měl tak rád. :-)
tak nevim, jestli je vetsi romantika imperativ nutnosti prechazet k 'bigger - better - faster - stronger', nebo naopak krecovity se drzeni starejch dobrejch casu. oboji mi prijde trochu smesny. dneska se da vpohode a kvalitne michat na 32bit systemu s velkym poctem stop, stejne tak dela dodnes spousta lidi skvelou hudbu na atari. :]

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od rajs » 30 srp 2010 23:10

Hmm... Takhle jsem to asi napsat nechtel. Snazim se diskutovat v dobry nalade a co pisu je pravda. Me napriklad na me konfiguraci 32bit nestaci. A urcite nebudu sam. Nechci na nikoho utocit, jen rikam, jak se veci maj.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od Pytkin » 30 srp 2010 23:40

Úplne som to nepochopil. Chápem že adapter 32bit na 64 bit, neni idealne riešenie. Ale je rozdiel máj vo výkone 32 vs 64 bit ? Načo je nutne prejsť na 64bit?

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od a.tom.x » 31 srp 2010 00:07

Přesně nějak mi uniká proč jít do 64bitu
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od Kermitak » 31 srp 2010 01:43

Hlavni duvod je v tom, ze proces vyuzije vic nez 4GB pameti, coz se zvlast u audioaplikaci hodi (narozdil od PAE, ktery sice umozni systemu adresovat az 64GB pameti, ale porad kvulil 32b pointerum proces nepreleze pres 4GB) a to je imho zdaleka nejvetsi prinos 64bit platforem. Co se vykonu tyce, tam uz to nikterak zasadni rozdil neni. 64bitovy datovy typy umoznej najednou pracovat s vetsima cislama, vic registru v procesoru umozni kompilatoru lip optimalizovat kod a rozsireni instrukcni sady jiste taky neco prinese (ale to je spis vec konkretnich architektur, tedy x86 vs. x86_64, nez 32b vs. 64b), ale ma zkusenost je, ze se jedna spis o jednotky procent (a ani me nenapada, kde by bylo mozny nabrat vic, pokud by se nejednalo o nejaky vypocty s brutalne velkymi cisly).
Tot me dva eurocenty ;]

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od rajs » 31 srp 2010 09:27

Ano. Naprosto souhlasím s Kermitakem. Ještě doplním, že pokud je aplikace typu x64, smí běžet nativně v 64bit OS, kdežto u 32bit aplikací je používán speciální režim běhu. Něco jako emulace. Proto jsou také programy x86 (32bit) uloženy ve zvláštní složce Program files (x86). 32bit aplikace tedy běží přes určitý most. Podobně, jako se o to snaží Steinberg ve svých aplikacích. Dále využitím instrukční sady procesoru, vyplývající z architektury x64, docílíte výrazného zkrácení procesorového času. Výpočet, který by jinak trval třeba 2*T-flop (k tomu samozřejmě běží dále procesy samotného mostu), trvá nyní pouze 1*T-flop, protože využívá registru o mnohem větší bitové šířžce. Nezapomeňte, že s každým dalším bitem se číslo zdvojnásobí. Jedná se tedy o přímo gigantický pokrok! Samozřejmě ještě daleko více se projeví při OPRAVDU velkých výpočtech. Podotýkám, že to, co dále napíšu, je z mé vlastní zkušenosti. Protože v současnosti používám Notebook s procesorem Intel i7, taktovaným "pouze" na 1,66GHz, nemohu se spoléhat na takt procesoru, ale musím udělat vše proto, abych využil šíři jeho možností na maximum. Proto také u mě Cubase 32 bit nestíhá. Mám prostě nízký takt a rezervy jinde. S použitím verze Cubase 64 bit je nárůst výkonu na této konfiguraci více než dvojnásobný. Tedy žádné jednotky procent.

Uživatelský avatar
a.tom.x
Příspěvky: 2694
Registrován: 06 zář 2002 16:55

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od a.tom.x » 31 srp 2010 11:29

hmmm fajn, ale je to nestabiní, praská v tom, magoří to s grafikou a stabilitou u některých pluginů (Emulator X), úplně to ignoruje 32 bit aplikace (pokud teda člověk nemá professional verzi a může si stáhnot podporu, u home to nejde) ... pro mě to nemá žádný pozitivní přínos. RAM mi 4 Gb stačí.

Nemám nic proti technickým vylepšením, ale zatím se do toho neženu. Myslím, že ještě pár let v klidu vydržím na 32 bitu. Stávající systém už je natolik sofistikovaný a pohodlný, že mě nic nenutí jít do vyšší verze. Po pravdě jsem zůstal v Cubase 5 a na 5.5 nemám zatím důvod přecházet.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com

Uživatelský avatar
Kermitak
Moderátor
Příspěvky: 6446
Registrován: 12 led 2005 22:43

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od Kermitak » 31 srp 2010 11:55

rajs: promin ale tvrzeni, ze diky x86_64 instrukcni sade docilis obecne zkraceni doby vypoctu na polovinu je nesmysl jak hrom ;]

a.tom.x: tvrzeni, ze 64b win7 ignorujou 32b aplikace je taky pekna s prominutim blbost :] Jediny, co nemaji 64b Win7 home je 32b xp virtual machine. To je zalezitost pro tech par ojedinelych programu, ktery si nerozumi s win7; pro ne se spusti na pozadi virtualni stroj s 32b win xp, ale drtiva vetsina 32b x86 aplikaci bezi ve win7 64b bez problemu nativne (pokud nepocitam wow64 na pozadi, kterej preklada 32b syscally a datovy typy na 64b) a nic nikde stahovat nemusis.

Uživatelský avatar
rajs
Příspěvky: 68
Registrován: 02 led 2010 00:59

Re: Cubase update 5.5 a hotfix 5.5.1

Příspěvek od rajs » 31 srp 2010 12:31

Ok. Když provádím aritmetickou operaci s 64bitovým registrem, nemusím jí rozkládat na více aritmetických operací 32bitových registrů. Proto se tohoto zkrácení doby procesorového času docílí. Samozřejmě nepředpokládám, že aplikace budou počítat s tak vysokými čísly, proto efekt není samozřejmě stoprocentní. To ovšem nemění nic na mé zkušenosti s dvojnásobným výkonem Cubase 64 bit oproti 32 bit. Ať už je pes zakopán zde, nebo jinde. Jinak Tome, jak už jsem psal, naprosto chápu. To hlavní je hudba. Pak až je software a hardware. To je jasná věc. A pokud se ti dobře dělá na 32 bitový aplikaci, nemám nejmenší námitku. Opravdu ne. Možná, kdybych měl stolní PC, které může mít vyšší takt CPU, taky by mě nic netlačilo do 64 bit. Myslím, že se zde bavíme spíš o principu než o realitě. Nebo aspoň já. Je to stejné, jako kdybychom před dvaceti lety diskutovali o tom, zda přejít na 32b nebo zůstat u 16b. :-) Nutno podotknout, že přechod na 32b platformu byl podobným skokem, jako je dnes přechod na 64b. Jen s tím rozdílem, že málokterá aplikace dnes využije naplno potenciál této platformy. Tím se jakoby snižuje rozdíl i důležitost tohoto přechodu. No jak už jsem řekl - já osobně jsem zaznamenal opravdu velký nárůst výkonu. Dalším příkladem zvýšení výkonu je například (ikdyž to není hudební záležitost) Photoshop CS4 32b vs. Photoshop CS4 64b. Zkuste si na stejném stroji vytvořit barevný přechod do obrázku 15000x15000px a porovnejte rychlosti. 64b je mnohonásobně (!) rychlejší. Potom je otázka, do jaké míry hraje roli CPU a do jaké RAM. Nicméně nemyslím si, že by architekti CPU věnovali tolik úsilí do přepracování procesorů na architekturu x64, kdyby měl být přínos tak malý. Myslím si, že zakopaný pes je skutečně jen a jen v aplikacích. Cubase 64b je ale opravdu o mnoho rychlejší. To je prostě neodiskutovatelný fakt. A co se týče kompatibility W7 32b vs. W7 64b, potom jedním z hlavních problémů je významné přepracování struktury systémových registrů Windows. Jinak musím říct, že z hlediska kompatibility odvedl Microsoft výbornou práci. A to MS (spíše dnes ovšem z historického hlediska) nemám dvakrát v lásce. W7 mě ale opravdu přesvěčili o nesporných kvalitách tohoto systému. Je to taky velkej krok oproti XP (Visty vynechávám pro svou neobladěnost).

Hlavně musím podotknout jednu věc. Jsem programátor - ne CPU architekt a vlastně vím taky prd, jak to celý pořádně funguje (asi jako my všichni obávám se). Proto většinou prodávám, jak jsem nakoupil a co můžu, to podložím vlastními zkušenostmi. Je dost možný, že taky někdy kecám, tak mi to kdyžtak odpusťte. :-)

Ale víte co vám řeknu? To, co tu teď řešíme, je otázka, která se sama vyřeší v budoucnosti. A výsledkem bude přechod na 64bitů. To je ovšem jen otázka kompů. Pokud jde ale o hudbu, tak ta se dá skutečně dělat perfektní i na Atari ještě dnes (tímto bych rád poprosil Juareze o nějaký tipy - to by mě fakt zajímalo). A spousta parádní hudby vznikla úplně bez kompů. :-) A proto bych snad i doporučil těm, kterým stačí výkon Cubase na 32 bitech a mají zde věci, které potřebují k životu, aby nepřecházeli. Protože nejdůležitější je pohoda při tvorbě. A čas to vyřeší sám. ;-)

Odpovědět