Cubase VST 5.1 - kouše se mi přehrávání

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Cubase VST 5.1 - kouše se mi přehrávání

Příspěvek od Tudy » 07 čer 2007 11:09

Pár měsíců řeším, proč se mi kouše přehrávání Cubase.
Stačí abych měl jednu MIDI stopu bicích a dvě audio stopy a už se to s.re

Konečně jsem nedávno koupil originální Cubase VST 5.1 s HW klíčem, ale ani po kompletní přeinstalaci PC, se problém nevyřešil.
Začal jsem studovat návod a dozvěděl jsem se z něj, že správně by měly být v AUDIO OPTIONS nastaveny ovladače ASIO DirectX full duplex driver.
Já doteď nastavoval "ASIO for EWS88MT", protože jsem byl přesvědčen, že když Cubase vidí přímo na zvukovku, je to nejlepší.
Abych vyzkoušel DirectX, budu mudet zase přeinstalovat clé PC, tak mě nejdřív zajímají názory jiných uživatelů.

Ještě seznam toho, co už jsem zkoušel:
defragmentace datového HD před nahráváním - nic
přehazování zvukovky do jiných PCI - nic
laborování s kapacitou sběrnice - nic (kromě zhoršení při hodnotě nižší, než 128)
Nahrávání do RAM - nic (krom toho to blbne i při samotném přehrávání)
přepnutí ASIO na multimedia driver - 100x horší

Poslední, co mě ještě napadá, že to způsobuje MIDI (dřív jsem měl USB MIDI port, teď už jedu přes MIDI zvukovky EWS88D, přičemž audio jede z EWS88MT)
Naposledy upravil(a) Tudy dne 07 čer 2007 13:10, celkem upraveno 2 x.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 07 čer 2007 11:21

ohledně ovladače ASIO - DirectX rozhodně není správně, tedy když bych stručně odpověděl na prostudování návodu.... já ho teda moc nečetl, ale tohle mi přijde docela odvážné tvrzení. Tvůj přístup, tedy přímo ovladač pro zvukovku (ASIO), je velice správný. Ale neznamená to, že DirectX nemůžeš vyzkoušet - pokud se ti do toho bude chtít....
Ad zbytek - MIDI by to svým způsobem mohlo způsobovat, nedá se vyzkoušet nastavit jiný výstupní MIDI port (zařízení) a porovnat?

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Příspěvek od Cyril » 07 čer 2007 11:24

Mam asi dost podobnej problem se Samplitude, at nastavuju jak nastavuju, tak pri ASIO Esi ESP1010 se to sere, same dropouty a stovky asio erroru. Pokud nastavim DirectX full duplex driver, zda se to v poradku, akorat to prehrava jen v 16 bitech a ja bych rad 24. Snad nekdo bude vedet, kde je pricina problemu. Driv to fungovalo dobre.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 07 čer 2007 11:29

Mám dvě zvukovky a MIDI pouštím z té druhé. Ale mají společnou synchronizaci a ovladače, takže tím si podle mě moc nepomáhám.
Asi znovu koupím M-audio MIDIsPort a uvidím.. :-/
Tolik let mi to jelo bez problémů a mám pocit, že ty problémy jsou od doby, kdy jsem prodal MIDIsPort 2x2, koupil EWS88D a jedu MIDI přes ní.
Ale tou ADAT zvukovkou to určo není, protože se to kouše ikdyž ji vyhodím ven a MIDI pustím z EWS88MT.
Navíc teď nahrávám jeden projekt, kde nepoužívám MIDI (nahrávám hlasy a podklad dostanu vždy hotový ve WAVu) a tam se mi to ještě nestalo.

PS: o těch DirectX ovladačích to v manuálu fakt je. Píší tam jenom, že když to tvá karta neumí, máš použít ty multimediální (s 10x vyšší latencí :) )
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 07 čer 2007 11:48

2Tudy: mhm...zajímavé...já jedu taky MIDI dokonce ze tří dalších zvukovek (když nepočítám MIDI porty hardwarové), ale fakt prob nemám, audio ovladač je normálka ASIO přímo ke zvukovce... V jakém OS máš tu VST 5.1 nainstalovanou?

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 07 čer 2007 11:57

No Win98SE přece! :)

Jasně, ale pouštíš MIDI i ze stejné zvukovky, ze které hrneš zvuk?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 07 čer 2007 12:02

2Tudy: ne vždycky.....přesněji - vlastně už nikdy, protože audio základ je v DS2416, se kterou je SW1000 propojená digitáloně (3xinterní MIDI), SW60 analogově (1xMIDI) a AWE64 externě digitálně (1xMIDI). A nezlobí to. Do toho ještě USB propojení s MOTIF ES - další MIDI kanály.....

elektri
Příspěvky: 686
Registrován: 04 lis 2006 20:05

Příspěvek od elektri » 07 čer 2007 12:53

ty "ASIO DirectX full duplex" drivery používat určitě nemusíš, jsou to jen nějaký univerzální drivery, které se instalují s Cubase, zatím na každé zvukovce jsem s něma dosáhl horších výsledků než s origoš Asio od výrobce zvukovky (teda mimo SB, tam pomůžou jen KX)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2007 18:23

Tudy : EWS88MT ma kamarat .. vsetko jazdi jak diva svina .. ziadne problemy ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2007 18:25

Tudy : Inak zrovna Cubase VST 5.1 je tusim ten cubase , kde crack chodi lepsie ako original .. no neviem .. vlastne tieto stare archaizmy ja neviem .. tam teoreticky mozu byt problemy .. to uz dnes nikto nesuportuje ..

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 07 čer 2007 18:38

Tudy: Pises ze jsi jsi jeste nepreinstaloval windows?
V tom bude problem, i v pripade ze win98 udrzujes v cistote a zdravi tak se casem proste zasekaj a reinstal je nutny. Taky asi nemas buhvijak vykonej stroj, kdyz na nem mas tenhle system....
Na udrzbu bych doporucil Norton Utilities 2001 (win doctor), to se mi ve win98 osvedcilo asi nejvic.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 07 čer 2007 21:16

Vuid: čéče, hned na začátku píšu o kompletní přeinstalaci PC.
TZN: z dosu programem FDISK naformátovaný systémový harddisk (mám dva - slovy dva - harddisky - systémový a rychlejší datový s větší vyrovnávačkou) a následně instalace Win98se a hudební programy.
Kromě Acrobatu, Wordu a pár utilit (Norton Ut. a řízení větráků) už tam nemám NIC.

PC mám Athlon XP2600+ s 1GB RAM běžící na 333MHz, vtom bych fakt problém neviděl :-) (Cubase mi běhá i ve zkušebně na MMX200MHz).
Jak píšu, spoustu let mi to fungovalo a měl jsem v mixu až 33 audio stop a dalších 8 MIDI jelo v reálu s tím.
ALE! MIDI mi jelo přes MIDIsPort 2x2 a MIDI výstup na EWS88MT jsem používal jen na přepínání programů na HW efektech (cvaklo to tak maximálně 20x za písničku).
Po tom, co jsem kvůli dalšímu SPDIF koupil druhou zvukovku EWS88D, jsem MIDIsPort prodal a zapojil MIDI na ten Terratec.
Ale blbne to i jen s MT.

Vzhledem k tomu, že u písní bez MIDI stop nemám problém, tak je asi jasno.

Pytkin: používá ten kámoš hodně MIDI dat?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 07 čer 2007 22:24

Tudy : hlavne uz roky nepouziva win98 .. inak midi dat pouziva uz malo .. dnes vsetko robi v pc ..

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 08 čer 2007 09:40

Tak dneska si jedu pro MIDIsPort UNO, tož se to brzo rozlouskne

Pytkin: mně to právě dělá, jen když přes ni jede MIDI a to tak, že poměrně hodně not (metalově aranžované bicí - dvojkopáky, spousta činelů, rychlý přechody...)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 08 čer 2007 13:13

Tudy: Sorry, nejak jsem se spatne dival...
Zajimalo by me proc win98, urcite pro to mas padnej duvod.
Docela se divim ze na novym hw chodej celkem bez problemu, ja s nima mel problemy na rychlejch procesorech (spousta aplikaci chodila pomaleji - nebo vubec, nez na pomalejsim procesoru!). Taky me prekvapuje ze dokazou adresovat 1GB RAM, ale asi jo kdyz to pises, evidentne nejses nezkusenej uzivatel. Problem taky muze byt s velkymi hdd, drivery pro win98 k ty zvukovce...no je toho hodne.

Odpovědět