mono track - stereo out

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
lou
Příspěvky: 58
Registrován: 26 říj 2004 13:42

mono track - stereo out

Příspěvek od lou » 18 srp 2005 21:09

Ahoj, trosku to rozepisu.
V Cubase SX3 kdyz nahravam kytaru /mono/ do mono stopy, tak vystup pres kytarovy plugin zni taky mono /umisteny ve stereu/.
Plugin dokaze pracovat i ve stereo stope a stereo vystup zni podstatne lepe /prostorove/.
Kdyz nahravam kytaru do stereo stopy, tak wav soubor je stereo s tim, ze jeden kanal je prazdny - to znamena zbytecne vetsi zatez CPU, HDD a vetsi velikost wav souboru.
Pokud presunu mono nahrany wav do stereo stopy, tak vse funguje OK a tak bych si to predstavoval.
Takze mi jde o to abych rovnou nahraval kytaru do mono stopy, ale mel stereo vystup.
Jak to udelat? Dik

Poshook
Příspěvky: 2477
Registrován: 06 črc 2004 10:47

Příspěvek od Poshook » 18 srp 2005 21:45

ak dany plugin podporuje Mono to Stereo rezim, tak by to nemal byt problem (vacsina reverbov to podporuje).

a v nuende myslim, existuje moznost nastavenia stopy pred nahravanim (mono alebo stereo)

MMtm
Příspěvky: 135
Registrován: 22 dub 2004 14:22

Příspěvek od MMtm » 19 srp 2005 13:34

lou: nahraj mono wav do mono stopy, vytvoř si stereo stopu (i s potřebými pluginy) a ten wav tam přesuň. Z mojí zkušenost s SX2 vím, že stereo pluginy jako insert v mono stopě mají pouze mono výstup.
Nebo si ten mono vav překonvertuj v SX na stereo, stejně tam chceš stereo postproces tak CPU a HD neřeš.

Jak popisuješ že máš jeden kanál prázdný ve stereo nahrávce kytary, to je jasný protože tu kejtru máš píchnutou pouze do jednoho kanálu (L nebo R).

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 20 led 2006 23:23

lou: Reseni existuje - nahravej z mono vstupu do mono audio stopy a kytarovy efekt nedavej jako insert ale jako send! (MMtm ma pravdu - insert efekty v mono stope maj vystup vzdy mono)
A mas stereo hned, bez konvertovani nebo presouvani audio stopy. Ja to tak delam s Guitar Rigem a funguje to. Na nic lepsiho jsem neprisel.

Jeste muzes zamacknout tlacitko "pre-fader" na send efektu (v okne mixu audio stopy) a stahnout na nulu fader na nahrane audio stope - nebude se ti nahrane audio michat s tim efektovanym.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 24 led 2006 09:01

Ano, Vuid to napsal správně. MMtm se podle mého plete, protože nelze přesouvat mono materiál do stereo stopy a obráceně.

Lze to tedy řešit (v SX) buď pomocí Group stopy, která bude stereo a efekt bude mít v insertu; do ní se naroutuje výstup z mono stopy s původním zvukem. Nebo lze využít zmíněný Send, pak bude efekt zařazen jako Insertní v efektové stopě (FX channel).

P.

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 24 led 2006 13:19

pavlii: MMtm se neplete, nahrany mono audio uplne jednoduse mysi odneses do stereostopy. Jde o to, ze je to dost neprakticke.

Ale tvoje poznamka o Group stope me zaujala - musim vyzkouset! To by mohlo bejt lepsi nez efekt v sendu jak to delam ted.

Neni tu nejakej kytarista co pouziva neco jako Guitar Rig? Rad bych vedel jak to resi ostatni co nahravaj kytaru pres sw efekt....

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 24 led 2006 13:28

vuid: no, mysou prenesies neznamena, ze si ju kjubejz nenaklonuje do oboch kanalov, takze pamat ani cpu sa neusetri... stereo stopa je skratka stereo stopa. sorry za polozbytocnu poznamku, snad este, ze uspora cpu je v tomto pripade diskutabilna a uspora miesta na disku za podobne uvahy podla mna nestoji (viz ceny za 1GB).

hubert
Příspěvky: 1298
Registrován: 13 lis 2002 13:12

Příspěvek od hubert » 24 led 2006 15:01

kex: mas uplnu pravdu s tou usporou miesta....ale aj tak sa mi zda scestne...vyrabat z mono signalu umelu stereo stopu s dvomi identickymi kanalmi...ked sa to da jednoducho naroutovat...napr. cez to Groupu.....

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 24 led 2006 18:20

Mate pravdu ze presouvat mono audio do stereo stopy je blbost, to uz muzu rovnou nahravat stereo. Coz by mozna bylo nejlepsi protoze:

Zkusil jsem pouzit stereo Group track do kteryho jsem naroutoval vystup z nahravaciho mono audio tracku. V Group tracku je jako insert kytarovej stereo efekt. Vsechno funguje v pohode, je to asi lepsi nez pouzit efekt jako send v mono audio stope jak jsem to delal.
Je tu ovsem zrada - pri pouziti techto dvou metod (fx track, group track) nelze pouzit funkci freeze!
Ja snad zase zacnu nahravat do stereo stopy:(

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 24 led 2006 23:20

vuid : guitar rig do sendu ? ved to sa automaticky pyta do insertu !

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 25 led 2006 08:22

2Vuid: aha, jsem si to vyzkoušel na SX - zde opravdu lze přetahovat materiály mezi mono-stereo audio stopami, ale tohle je dle mého pěkně nepraktické; VST to neumožňovala a při těhle pokusech psala hlášení, že "takhle jako teda ne, milánku", což mi přijde lepší. Ale budiž, nicméně si myslím, že tohle normální člověk nebude nikdy dělat :-)
Sendy nelze freeznout - jen inserty (pre-fader). Co to vlastně všecko naráz používáš, že potřebuješ freezovat?
2Pytkin: ale jo, dostaneš to do sendu (teda v SX určitě). ;-) Spíš by pak měl být stažený ten původní zvuk, aby hrál jen ten efektovaný výstup.

P.

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 25 led 2006 09:23

pytkin: pavlii odpovedel za me, jde to (v SX urcite)

pavlii: presouvat nahrany material mezi mono-streo stopami je blbost, souhlasim. psal jsem to uz vyse...

Freeze - ja to pouzivam nerad, trva to a ja furt neco menim, striham...
Jenze v tracku mam vzdy alespon 2x guitar rig, nakej ten synth, sampler, reverb a jsem na konci s procesorem.
Guitar rig je zrout, jedna instance mi sezere 20-30 procent vykonu procesoru:(

Fakt vazne uvazuju o tom, ze budu kytaru nahravat z mono vstupu do stereo stopy (s tim ze jeden kanal bude prazdnej), jen abych mohl freeznout Guitar Rig:(
Kdo ma napad jak se tomu vyhnout sem s nim:)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 25 led 2006 09:31

2Vuid: a co takhle nahrávat z HW efektu, pro kytaru jako dělaný? Nenajdeš nikde zvuk, co bys chtěl?

P.

Vuid
Příspěvky: 819
Registrován: 20 led 2006 22:46

Příspěvek od Vuid » 25 led 2006 09:49

pavlii píše:2Vuid: a co takhle nahrávat z HW efektu, pro kytaru jako dělaný? Nenajdeš nikde zvuk, co bys chtěl?

P.
HW efekt kterej by umoznoval to co guitar rig neznam. Navic nahravani pres sw efekt ma obrovskou vyhodu - nahravas nezkreslenej signal kterej muzes libovolne dodatecne zkreslovat podle toho jak se ti to ve skladbe hodi. Taky se mnohem lip to audio upravuje, kdyz je cisty...myslim strihat nepresnosti apod.

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3016
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 25 led 2006 10:59

2Void: jj, já vím - já to - díky latenci - dělám tak, že si do odposlechu pusím nahrubo efektovaný signál v přibližné podobě, kterou bych chtěl mít (kvůli stylu hry). Do nahrávací sběrnice ale pouštím jen čistý, takže pak se s tím dá dobře čarovat. Samozřejmě tohle nejde použít při těch kytarových krabičkách/multiefektech :-) Tvůj popis výhody je samozřejmě oki, ale je třeba k tomu smysluplná latence gearu...

P.

Odpovědět