přizpůsobení MIDI mřížce

Sekvencery Cubase VST / SX a Nuendo
Uživatelský avatar
Carrione
Příspěvky: 26
Registrován: 02 srp 2002 11:19

přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Carrione » 05 zář 2011 11:45

A jéje, zase tu pár dní řeším doslova malichernost a ne a ne se dobrat výsledku. Určitě každý z vás minimálně jednou tuto situaci řešil. Nahrál jsem si MIDI do projektu bez návaznosti na tempo, resp. mřížku skladby, tudíž mám v projektu MIDI stopu, která nijak nekoresponduje s nastaveným tempem skladby. Tuto MIDI stopu chci jako celek v rámci celé své délky zkrátit či prodloužit, abych ji přizpůsobil mřížce. Nechci měnit tempo skladby pomocí Time Warpu. Věřím, že je to naprosto banální záležitost a o to víc mě krká, že na to nemohu přijít.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od delay » 05 zář 2011 11:49

Nechápu.. píšeš, že jsi nahrál MIDI bez návaznosti na tempo, resp. mřížku, nechceš měnit tempo, ale v zápětí píšeš, že ji chceš zkrátit nebo prodloužit a přizpůsobit mřížce...???

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od pavlii » 05 zář 2011 11:59

Je to banální. Quantize/Over Quantize. Pokud by ale změna mřížky byla jaksi výrazně větší, tak by bylo potřeba hrábnout někam spíš do MIDI Functions, protože Quantize pak nepomůže (některé noty by byly posunuty zcela jinam).

P.

Uživatelský avatar
Carrione
Příspěvky: 26
Registrován: 02 srp 2002 11:19

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Carrione » 05 zář 2011 12:01

Delay odpověď na tvůj dotaz je jednoduchá. Zapnul jsem v Cubase nový projekt na 120 BPM, připojil Access, nezapnul metronom a začal improvizovat. Tuto improvizaci jsem celou dobu zaznamenáva do MIDI stopy. Teď chci tuto MIDI stopu v celé své délce přizpůsobit mřížce v cubase. Hledám řešení, které mi umožní nastavit počátek improvizace na počátek projektu a pak mohu chytnout za konec MIDI stopy, který následně přichytnu ke mřížce projektu.

Uživatelský avatar
Carrione
Příspěvky: 26
Registrován: 02 srp 2002 11:19

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Carrione » 05 zář 2011 12:06

pavlii píše:Je to banální. Quantize/Over Quantize. Pokud by ale změna mřížky byla jaksi výrazně větší, tak by bylo potřeba hrábnout někam spíš do MIDI Functions, protože Quantize pak nepomůže (některé noty by byly posunuty zcela jinam).

P.
Pavli jak říkáš, nejedná se o drobné odchylky, které se řeší pomocí Quantize. Já jsem posunut cca o 1/5 délky partu. Ajaj experimentovat bez metronomu nebyl dobrý nápad :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Pytkin » 05 zář 2011 12:15

toto sa asi spravit neda ..

Uživatelský avatar
Carrione
Příspěvky: 26
Registrován: 02 srp 2002 11:19

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Carrione » 05 zář 2011 12:23

Mě napadá, tento problém řešit přes Audio Mixdown, ale to pak přijdu o přímou možnost zasahovat do aranže, což není to co bych zrovna chtěl. No nic asi budu muset příslušný part rozmělnit na co nejjemnější mřížku a hold vše přizpůsobit po jednotlivých notách a nebo vše nahraju znova, ale tentokrát s metronomem :)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od delay » 05 zář 2011 12:35

Dá se toho dělat spousty, pokud je to dobré a neco ti tam nevadi uz tech tak bych to klidne svihnul do audia a pak si s tim hral dal, moznosti jsou obrovske.
Co se tyce MIDI, tak mas jeste moznost si ty segmenty rozsekat a udelat tempo track, ale to same by slo samozrejme v audiu, akorat bych to nejriv resil v MIDI a porovnal co se da...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od pavlii » 05 zář 2011 12:40

Možné řešení: zjemnit mřížku, aby zafungovala správněnebo co nejsprávněji) funkce Quantize a následně už jen měnit tempo, čímž se bude i MIDI part prodlužovat/zkracovat. Určitý podíl ruční práce bude asi vždy. Holt poučení pro příště...

V audiu bych si s tím opravdu nehrál :wink:

P.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Pytkin » 05 zář 2011 12:45

pavlii : toto nefunguje .. kedysi som tiez tak dostal midi fajly .. nedalo sa to .. ak mas bpm 120 a vnom nahrate midi tresbars s bpm 137 , tak proste ti nikdy ziadne quantizacia nesadne .. leda to rozbit na takty a manualne vsetko posuvat .. ak je to ale nejaka improvizacia , strati sa z toho feeling .. fakt bude asi jednoduchsie to nahrat znova .. alebo do audia a stretchnut v audiu ..

napada ma este nejaky realtiema transformer , a skusat time nasobit konstantov .. a pokus/omyl .. neviem ci to ma zmysel ..

Uživatelský avatar
Carrione
Příspěvky: 26
Registrován: 02 srp 2002 11:19

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Carrione » 05 zář 2011 12:46

Tempo track by přicházel v úvahu, pokud bych ho mohl nastavit pouze na ovlivnění oné problematické MIDI stopy, což nepředpokládám, že je z principu tempo tracku možné.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od delay » 05 zář 2011 12:49

Tohle Cubase neumí. Ale nějakej jinej DAW myslím jo...

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3010
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od pavlii » 05 zář 2011 12:52

Pytkin píše:pavlii : toto nefunguje .. kedysi som tiez tak dostal midi fajly .. nedalo sa to .. ak mas bpm 120 a vnom nahrate midi tresbars s bpm 137 , tak proste ti nikdy ziadne quantizacia nesadne .. leda to rozbit na takty a manualne vsetko posuvat .. ak je to ale nejaka improvizacia , strati sa z toho feeling .. fakt bude asi jednoduchsie to nahrat znova .. alebo do audia a stretchnut v audiu ..

napada ma este nejaky realtiema transformer , a skusat time nasobit konstantov .. a pokus/omyl .. neviem ci to ma zmysel ..
Funguje - možná jsem místo slova "zjemnit" měl použít "zhruba nastavit".... Ale souhlas s tím, že improvizace - pokud není sama o sobě strojová a obsahuje různý groove a vůbec nepravidelnosti - tak přijde o feeling.

P.

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1120
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Hammond » 05 zář 2011 13:02

Ja by som tu MIDI stopu natiahol do noveho projektu, tak pohladal co najpresnejsie tempo (za predpokladu, ze sa tempo nemeni v ramci stopy), potom by som nastavil metronom na prislusne bpm, spavil qvantizaciu, nasledne tempo zmenil podla potreby povodneho projektu, stopu ulozil a nasledne natiahol naspat do povodneho projektu.

Uživatelský avatar
Carrione
Příspěvky: 26
Registrován: 02 srp 2002 11:19

Re: přizpůsobení MIDI mřížce

Příspěvek od Carrione » 05 zář 2011 13:08

Inu slovy klasika: No nepotěšili jste mě, ani já vás nepotěším. :). Docela mě překvapuje, že zrovna toto v rámci MIDI Cubase není schopen vyřešit. Nepřijde mě to jako vyloženě neobvyklá věc. Je svatá pravda, že jakoukoliv změnou by doznal změn i feeling, ale zase na druhou stranu ten jsem schopen zpětně "nakroutit" na ovládaném zařízení, tedy aspoň v mém případě protože se mi o drobné niance stará filtr, delay a reverb. Pokud se tedy odprostíme od zvukového výsledku, tak mě překvapuje, že by v Cubase nešlo přizpůsobit délku partu mřížce při poměrném zachování jednotlivých příkazů. Vžyť je to stejný princip, jako v grafice přizpůsobení křivek rozměrově stanovenému objektu. Ještě jednou díky, moc si vážím všech příspěvků k tématu.

Odpovědět