432 Hz vs 440 Hz

Harmonické postupy, rytmické grify,...
diplo

432 Hz vs 440 Hz

Příspěvek od diplo »

Ahoj lidi nemate nekdo odkaz na nejaky clanek o frekvenci 432? Popripade ma o tom nekdo prehled aby mi to kdyztak vysvetlil? Udajne ma jit o ton ktery na cloveka pusobi uklidnujicim dojmem. Vetsina muziky je pry udajne ladena na 440 Hz a na cloveka ma pry opacny vliv. To je vse co vim. Verite tomu nebo jde o konspiracni teorii? Popripade jak poznam, jakou ma moje hudba frekvenci/ton ? A jak toho dosahnu kdyz chci mit hudbu v 432 hz?

rastis

Re: 432 Hz vs 440 Hz

Příspěvek od rastis »

cele je to kokotina, toto sa uz na roznych forach viacej razy preberalo a podla mna neni co na tom teoretizovat. hlavne vacsina ludi 432 a 440 ani neni schopna usami vyhodnotit ako rozdiel. takisto drviva vacsina ladiciek, co kapely pouzivaju ladia v takych toleranciach, ze 432 vs. 440 ozaj neni tema...

my sme dlhe roky v kapele hrali s dychovou sekciou a aby sme cela kapela ako-tak intonovali, ladili sme sa (vsetci podla jednej ladicky) na 442. ci to nasej hudbe pomohlo neviem, ale ked sme boli na 440, tak dychari mali s gitarami problem spolu ladit..

rastis

Příspěvek od rastis »

inak ako este raz citam dotaz, tak mam pocit, ze su nejasne uplne zaklady problematiky.

440Hz je frekvencia, ktora sa dohodla pre ton A. historicky to nebolo vzdy tak, ale dnes sa to dodrzuje takto.

ako dosiahnut "kdyz chci mit hudbu v 432 hz" ? na ladicke nastavit, ze ton A nie je 440 ale 432 a potom podla toho naladit nastroj. ale ako som spominal, bezne consumer ladicky na trhu su same o sebe casto nepresne, takisto 432 a 440 je len maly rozdiel vo vyske tonu, ktory sa da spolahlivo zabit uz len smatlavou hrou na nastroj, takze ... ... ...

Jirka Štolfa

Příspěvek od Jirka Štolfa »

Já si o tom myslím, že by stálo za to prozkoumat ten prostor mezi tóny. Naladit si to prostě jinak. Bez preferencí co z toho je lepší nebo horší.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Tohle jsou takové esoterické pohádky. 1000x více záleží na tom kdo hraje a jak hraje než jestli to má naladěné o kousek výš nebo níž. Ale senzace a zaručené překvapivé "pravdy" se dnes chrlí odevšad. Pustit si oscilátor na 432 Hz a člověk je osvícen ...

jazzym

Příspěvek od jazzym »

ja som to pred nejakym časom skušal ,.. naladit si gitaru do zakladu 432Hz. Poprve ladička sa mi tak nizko už nedala prestaviť ,tak som to musel trošku odhadnuť .. 8) durove molove akordy boli v poriadku krajšie povedzme .. ale naročnejšie jazzovejšie akordy na tom zneli daleko horšie ako pri 440 ladeni ..taky bordel nezrozumitelny .

rastis

Příspěvek od rastis »

jazzym - musim ta vyzvat, aby si svoje tvrdenie podlozil ukazkou. daj narocnejsi jazzovy akord, ktory zneje v 440 ladeni dobre a daleko horsie ("taky bordel nezrozumitelny") v ladeni 432. to co pises totiz nedava aspon mne ziadnu logiku, potrebujem to pocut na vlastne usi.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Obávám že za to může kytara/struny ... jinak je to samozřejmě blbost, že by kombinace tónů (akord) zněla hůře/lépe při lehkém podladění základního tónu. To by potom třeba Dmaj7 (nemluvě o Cmaj7) muselo znít podstatně "hůře" než třeba Emaj7 , což je samozřejme krávovina :)

hubert

Příspěvek od hubert »

:) samotná kombinácia "náročnejší jazzový akord je zábavná" ale pravda môže byť, že ak tieto náročnejšie akordy človek nedokáže poriadne zahrať, môže to byť náročnejšie na posluch :)

dendy

Příspěvek od dendy »

podl mna to podladene na 432 mi znie UPLNE ZLE .. :-)) putil som to aj zene (nepovedal som jej nic o frekvenciach, len ze ma pocuvat a povedat ktora verzia sa jej paci) a ta 432 verzia spontanne tiez zahlasila ze to je celkom zle uplne falosne :)

ale zase mozno bez toho aby to clovek porovnaval, keby sa pustila LEN verzia 432, mozno by sa to nedalo moc rozoznat.. tazko povedat ..

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Takhle to střihnout a střídat za sebou, to je skoro neposlouchatelné a velmi rušivé ...

biscuit

Příspěvek od biscuit »

podle me je podstata vseho jen v nejakem domnelem "zdravotnim" vlivu. domnely rikam proto, ze asi nikdo na sobe nejsme schopni poznat, jestli ma to vlneni konvencniho, nebo nekonvencniho ladeni vliv na nase bunky lepsi, ci horsi... osobne ale proti tomu "prirodnimu" nic nemam a nevidim vaznejsiho duvodu, proc na nej, pro slouceni hudby s prirodnimi jevy a ukazy, oficialne neprejit ;-)

jazzym

Příspěvek od jazzym »

no ja si to ešte overim ..ale možeš skusiť rastis aj ty.
v podstate ak si pamatam tak na akordoch "virtual insanity" https://drewnoakes.com/tabs/jamiroquai_virtual.html
mi prišla ta skladba uplne mimo témy.. resp stratila svoje čaro.
takže možno iste napatie sledu jazzovejších (náročnejších :oops: :lol: )akordov je pri 432 problematicke.

tony9

Příspěvek od tony9 »

Podle mě laborovat s výškou ladění může mít své opodstatnění, nicméně myslím, že je dobře se zabývat i typem ladění: přirozené, temperované... atd.

Axerathix

Příspěvek od Axerathix »

dendy píše: podl mna to podladene na 432 mi znie UPLNE ZLE .. :-)) putil som to aj zene (nepovedal som jej nic o frekvenciach, len ze ma pocuvat a povedat ktora verzia sa jej paci) a ta 432 verzia spontanne tiez zahlasila ze to je celkom zle uplne falosne :)

ale zase mozno bez toho aby to clovek porovnaval, keby sa pustila LEN verzia 432, mozno by sa to nedalo moc rozoznat.. tazko povedat ..
Zle to znie podla mna z dvoch dovodov. Jeden psychologicky - ak si das vacsiu pauzu od prvej ukazky tak to nie je vobec falosne, naopak je to vcelku ok. Druhy dovod je ten, ze ukazka je robena na nevhodnom nastroji. Gitara ma urcite ladenie a toto podladenie naplo / uvolnilo struny tak, ze zvuk gitary ma inu farbu tonov, taku menej zvyklu. + ten psychologicky dovod, tak sa to moze zdat falosne.

Odpovědět