ne, nejsi hlupak, Stockausen "Helicopter String Quartet" je uz extrem, ma to od pojeti hudby jake zname hodne daleko...ale je to psychoWohma píše:Tak tohle me teda dostalo... Jsem zastance toho, ze hudba ma byt bud libiva (tim nemyslim mainstreamovou prvoplanovost), nebo neco sdelovat, idealne oboji, ale tohle ma daleko do obou. Nebo jsem snad jediny hlupak, ktery tomuto nerozumi?

-
Tady je potřeba si uvědomit, že pocházíme z přírody a že první hudba vznikala napodobováním přírodních zvuků (ptáčci zpívají velice hezké a přesné intervaly). To, že jsme časem hudbě dali strukturu, je jenom naše typycky lidská vlastnost všechno kolem sebe organizovat a měnit podle svých představ. Proto pak vnímáme všechno co jsme vytvořili a zorganizovali jako umění. Je to jenom opájení se iluzí, že lidský tvor je nejdokonalejší na světě a tudíž to, že umí měnit co se mu zlíbí, je umění.
Podle mě je to spíš barbarství a nerespektování přírodních zákonů. Za všechno mluví už jenom systém temperovaného ladění, který nám sice dovolil zhusta harmonicky modulovat, ale odstranil spoustu přirozených souzvuků alikvót. Prostě si myslíme, že máme patent na moudrost a všechno víme líp než nedokonalá a předpotopní příroda.
Oni ti eperimentátoři totiž nejsou nikdo jiný než hledači opravdové a původní hudby, kterou jsme časem skrze naše šablony a vzorce ztratili. Hudba je totiž stejně jako všechno kolem nás živá a jakákoli struktura z ní dělá mrtvou a neživou.
Podle mě je to spíš barbarství a nerespektování přírodních zákonů. Za všechno mluví už jenom systém temperovaného ladění, který nám sice dovolil zhusta harmonicky modulovat, ale odstranil spoustu přirozených souzvuků alikvót. Prostě si myslíme, že máme patent na moudrost a všechno víme líp než nedokonalá a předpotopní příroda.
Oni ti eperimentátoři totiž nejsou nikdo jiný než hledači opravdové a původní hudby, kterou jsme časem skrze naše šablony a vzorce ztratili. Hudba je totiž stejně jako všechno kolem nás živá a jakákoli struktura z ní dělá mrtvou a neživou.
Naposledy upravil(a) emptysound dne 23 úno 2009 10:38, celkem upraveno 1 x.
emptysound: s tim napodobovanim prirody mas naprostou pravdu. Ale nemyslim si,ze by umeni vzniklo na zaklade nejake opajeni se sebou sama,ale jednoduse jako touha tvorit. I to temeperovane ladeni je jen vyuziti prirodnich zakonu. Napriklad na klavire je moznost alikvoticky rozeznit tony,ktere nejdo zahrat, kdyz se vi jak na to.
Jinak experimentovani je v poradku, pokud ovsem neni vedeno onou iluzi,ze lidsky tvor, nebo dokonce jedinec, je nejdokonalejsi na svete a potrebuje predstavit neco, co jeste nikdo jiny "nestvoril".
Jinak experimentovani je v poradku, pokud ovsem neni vedeno onou iluzi,ze lidsky tvor, nebo dokonce jedinec, je nejdokonalejsi na svete a potrebuje predstavit neco, co jeste nikdo jiny "nestvoril".
-
Hmmm... matematika je sice přírodní věda, ale temperované ladění prostě není přírodní.ksr píše:emptysound: s tim napodobovanim prirody mas naprostou pravdu. Ale nemyslim si,ze by umeni vzniklo na zaklade nejake opajeni se sebou sama,ale jednoduse jako touha tvorit. I to temeperovane ladeni je jen vyuziti prirodnich zakonu. Napriklad na klavire je moznost alikvoticky rozeznit tony,ktere nejdo zahrat, kdyz se vi jak na to.
S tím klavírem to prosím rozveďme, zajímá mě to, založím nové vlákno "Alikvotické rozeznívání tónů."
http://www.electrozone.cz/viewtopic.php?t=9874
nejak tam nepostrehujem v com je prinos... nepocuvatelny neprijemny bordel.. ak je toto umenie potom je umenie aj DJ TRAKTOR .. predpokladam ze to je improviziacia, lebo postradam zmysel toho aby niekto dopredu pre orchester pisal nejake noty na spachanie hentakej ohavnosti ...Jindy2 píše:Stockhausen Cycle, Aquarius
Stockhausen Gruppen
tohle je inovativni...bohuzel to nezni popularne ani trochu, takze asi slepa ulicka zatim...

dendy: me se to take nelibi, nemyslim si, ze je to umeni...ale myslim, ze podobny psycho experimenty jsou cesta, jak prijit na neco noveho, mozna...ale inovativni mi to prijde hodne, hlavne ten String Helicopter Quartet je proste psycho, ktery nemuze vymyslet a realizovat jentak nekdo...
moc jsem Stockhausena a Cashe nestudoval, ale myslim, ze ty noty pro ty zvracenosti opravdu jsou jasne dane a napsane...
me stejne tak treba jazzove improvizace prijdou dost psycho a nemuzu to dele poslouchat, ackoliv se v tom nekdo uplne vyziva....treba za parset let budou lidi obdivovat takovou hudbu...
a myslim, ze rozdil mezi Stockhausenem a Luphtrackem je v tom, ze mam dojem, ze Stockhausen mel hudebni vzdelani a kdyby chtel, slozi ti krasnou skladbu, Luphtrack ne
moc jsem Stockhausena a Cashe nestudoval, ale myslim, ze ty noty pro ty zvracenosti opravdu jsou jasne dane a napsane...
me stejne tak treba jazzove improvizace prijdou dost psycho a nemuzu to dele poslouchat, ackoliv se v tom nekdo uplne vyziva....treba za parset let budou lidi obdivovat takovou hudbu...
a myslim, ze rozdil mezi Stockhausenem a Luphtrackem je v tom, ze mam dojem, ze Stockhausen mel hudebni vzdelani a kdyby chtel, slozi ti krasnou skladbu, Luphtrack ne

To je ale preci z hlediska vysledku irelevantni. A tim nechci hajit luphtrackaJindy2 píše:a myslim, ze rozdil mezi Stockhausenem a Luphtrackem je v tom, ze mam dojem, ze Stockhausen mel hudebni vzdelani a kdyby chtel, slozi ti krasnou skladbu, Luphtrack ne

podle vas budu zrejme za blazna, ale me ten stockhausen vubec neprijde jako "psycho" - naopak se mi vzdy zdal celkem stravitelny a posluchacsky pristupny, coz vim z osobni zkusenosti, protoze jsem hral nekolik jeho veci a vzdy meli obrovsky ohlas u publika - problem je asi v tom, ze v tom hledate "krasu" nebo neco obdobneho jako v klasickoromantickem repertoaru a nenechazite ji
dulezite ale je, ze ona tam neni a ani nema byt...
2 dendy: mas pravdu v jedne veci, ze to zni jako improvizace - paradoxne je pro posluchace temer nerozpoznatelne, zdali se jedna o totalne organizovanou hudebni strukturu (serialismus) nebo o dilo zalozene na aleatorice, tedy pocitajici s nahodou - chaoz proste pusobi stejne jako detailne vykonstruovany utvar

2 dendy: mas pravdu v jedne veci, ze to zni jako improvizace - paradoxne je pro posluchace temer nerozpoznatelne, zdali se jedna o totalne organizovanou hudebni strukturu (serialismus) nebo o dilo zalozene na aleatorice, tedy pocitajici s nahodou - chaoz proste pusobi stejne jako detailne vykonstruovany utvar

Wohma: at je to jak chce, u Stockhausena v tech vecech "neco" citim, ze tam "neco" je...a jak rika micanek, krasa to neni...spis opak, nebo jsem neco podobneho slysel v par scenach z 2001: Vesmirna odyssea, aspon myslim...mozna to bude znit divne, ale trochu mi pripada, ze takhle by mohl znit vesmir a jeho ozvuky...
micanek: no zalezi, jak ty tu stupnici stravetelnosti mas nastavenou
s tim publikem - predpokladam, ze lidi, co jdou poslouchat zive Stockhausena, tam neprijdou nahodou a vedi, co cekat a dokazi to ocenit...
micanek: no zalezi, jak ty tu stupnici stravetelnosti mas nastavenou

http://absetzer.alter-x.net/production/009/
toto je pre mna pomerne uspesny sposob experimentovania... niektore tracky este potrebujem vstrebat ale napr.
transcendental storm
nuclear power station
shattered steel
salvia hard trip
ma dost zaujali
toto je pre mna pomerne uspesny sposob experimentovania... niektore tracky este potrebujem vstrebat ale napr.
transcendental storm
nuclear power station
shattered steel
salvia hard trip
ma dost zaujali