Mind Warp - CST System

Harmonické postupy, rytmické grify,...
Jindy2

Mind Warp - CST System

Příspěvek od Jindy2 »

Vytvořil jsem vizuální systém pro výuku/cvičení stupnic dur, moll harmonickou a moll melodickou. Je to taková vizuální pomůcka.

Verze (interně třetí), kterou tady chci prezentovat, je výtisk pro A4 300 dpi formát a má další dvě sub-verze (uno a tri). Celkově se jedná o proužky k vystřižení, které by měly sedět na každý keyboard v rozsahu jedné oktávy. První sub-verze (uno) je jeden proužek pro jednu oktávu a druhá verze jsou tři proužky (tri), pro tři oktávy. Použít a kombinovat se to dá různě. Každá ze dvou subverzí má svůj klon - proto, když někdo zkazí vystřihování / vyřezávání.

Stupnice jsou v C, jelikož každý moderní masterkeyboard umožňuje transpozici.

Snad tam nejsou chyby, kdyžtak mě někdo opravte. Jinak mi promiňte používání anglických výrazů ve spojení s dur a moll, je to česká verze.

Download 300 DPI verze CST Systemu (.png)

Náhled:

Obrázek

...támhle blikala nějaká hvězda - ne, pohybuje se - tak to bude asi letadlo...

Circle Square Triangle System
Naposledy upravil(a) Jindy2 dne 31 říj 2008 18:21, celkem upraveno 3 x.

vasek

Příspěvek od vasek »

Pěkné, zajímavé, jen k čemu to je?

upman
Vybavení

Příspěvek od upman »

Tak nejak - na co to? Vzdyt stupnice jsou popsane bud jako pismena (c,d,e,...) nebo jako notovy zapis. Na co je presne tohle? Asi mi unikla proste pointa, urcite hezky zpracovane, to jo...

Hupox

Příspěvek od Hupox »

Vyzera to ze si to mas vystrihnut a nalepit nad klavesy na nastroj?
MacBookPro, MainStage 3, Soundcraft UI24R, Adam Audio T5V, Yamaha Modx8

biscuit

Příspěvek od biscuit »

no ale k cemu to? stupnici, kterou bezne nepouzivam a neznam si zahraju, necham trochu zvyknout prsty a "hraju". a hrat vsechno v cecku a transponovat na keyboardu? tak to uz je teda velka zvracenost mi prijde...

upman
Vybavení

Příspěvek od upman »

No prave - ja napr. transponuji pouze proto, ze chci mit jinej 'feeling' a jedu improvizaci, kde nemam prstoklad poradne nauceny. Ale jinak mi prijde neznat stupnice jako barbarstvi, resp. kazdy nakonec dojde k tomu, ze bez stupnic se dal nepohne :)

delay

Příspěvek od delay »

Na co stupnice? :). Stačí znát intervaly a umět zahrát to, co je v hlavě na nástroj (né že bych to uměl :)

rastis

Příspěvek od rastis »

stupnice napriklad na to, aby si si vedel tu melodiu co mas v hlave spravne harmonizovat podkladom. alebo napriklad na to, aby si vedel k existujucemu podkladu improvizovat a malo to hlavu a patu.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

sak pise "vizuální systém pro výuku/cvičení stupnic dur, moll harmonickou a moll melodickou"

predpokladam ze je to pre tych co to nevedia..

upman
Vybavení

Příspěvek od upman »

no to jo - a ja bych to klidne i testnul, ale asi sem blbej a nepochopil jsem navod

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Jak jste tu psali, jednotlivé proužky jsou pro nalepení přímo nad klávesy, aby se v céčku vědělo, kde jsou které noty v které stupnici - následně potom je možná transpozice jinam. Já si třeba hned od začátku ty tři/čtyři odrůdy dur a moll nepamatoval, takže tohle mi posloužilo dobře pro trénink, proto jsem si to vytvořil.

A jak jsem psal v úvodu, tak na té A4 je toho víc, v podstatě vystřihovánky co by pokryly 4 keyboardy, lze to různě kombinovat atd. Já to tu prostě používám už delší dobu, abych si mohl zkoušet improvizace v různých náladách, s různými harmoniemi atd. a bylo to košer. Osobně se mi vizuální podněty pamatují nejlépe, tak jsem to zveřejnil v nové verzi. Chybí tam aiolská, ale to je mi zatím jedno.

Je fakt, že to k tomu chce jasný manuál, možná ho časem napíšu.

biscuit

Příspěvek od biscuit »

delay píše:Na co stupnice? :). Stačí znát intervaly a umět zahrát to, co je v hlavě na nástroj (né že bych to uměl :)
je dobry vedet k jakymu tonu smerovat, kdyz chces, aby to znelo ukoncene..

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Ukoncene - to by mela bejt myslim tonika, teda prvni ton stupnice/toniny, tak to hezky skonci.

vasek

Příspěvek od vasek »

Já bych to řekl takhle: pokud to Jindymu pomáhá, tak OK, dobrej nápad. Ale muzika není o tom, že se hrajou tóny nějaký stupnice. Takže po čase to začne uživatele omezovat, je potřeba to strhnout a vyhodit :-)

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

vasek: No jasně, já už to de-facto nepotřebuju, ale pomohlo mi to, tak jsem si říkal, proč to nedat i ostatním - ačkoliv jak jsem psal, já používám jednodušší a první verzi, která třeba byla srozumitelnější, ale chybovější a nedokonalejší, je tedy otázka, jestli tahle nová verze vůbec někomu pomůže. Ale mě se to osvědčilo víc, než třeba kniha - tam si přečtu nějakou kapitolu, fajn, ale tu kapitolu potom nemám před očima, když cvičím na keyboard. O tom je ten vizuální systém. Rád bych takhle zpracoval celou hudební teorii, až jí budu úplně rozumět - do vizuálních, jasných pomůcek.

Dodržování stupnic v hudbě má smysl, to zase ne že ne, ale co vím z teorie, tak i když někdo pedanstky stupnice dodržuje, tak je tolerance 1-2 tóny (možná až 3) mimo stupnici na oktávu. A nebo cokoliv, jde jen o to, co se bude zdát lidem jako hudba ;)

Odpovědět