Rytmus
Re: Rytmus
Teoria je pre tento zaner nahovno.. nikam ta to neposunie len sa v tom zamotas.. ty chces robit pop/tanecnu muziku..
postup ako sa to naucit je nasledovny:
1 zober si nejaky referencny track, natiahnu ho ako audio stopu do DAW
2 zaci kopirovat, stopu po stope sa to snaz zreprodukovat - spravit rovnako.. davaj doraz aj na ten najposlednejsi detail
3 az sa ti to podari, chod na dalsi referencny track
4 kroky 1-3 zopakuj podla potreby viac krat az kym ti to nezacne davat zmysel, a nezacnes chapat suvislosti a co mas ako robit
Je to drina a le ked sa na to pozres zo spravneho uhla je to aj spusta zabavy a objavovania suvislosti ..
Ide o to ze ty potrebujes mozog naucit aby tieto veci chapal intuitivne .. nie logicky ze sa to naucis/namemorujes z nejakej ucebnice - to je podla mna absolutne neefektivny sposob ako sa nieco ucit .. Intuitivne znanema ze nabudce ked pustis DAW, to proste tak spravis bez toho aby si rozmyslal nad tym preco si to spravil - proste ti to tak bude pripadat prirodzene ..
Ty potrebujes praxou ukazat mozgu ako sa to robi.. tak sa ucia aj neuronove siete umele, proste dozblbnutia opakuju veci, respektive sleduju existujuce veci, az to "pochopia" ... a tak sa uci aj mozog .. to je vsetko co potrebujes robit .. tymto postupom tie suvislosti dostnes do podvedomia a len VTEDY ich budes schopny zacat pouzivat a aplikovat tak aby si vytvoril nieco nove originalne
Na ucebnice a memorovanie fraz sa vykasli. Stracas cas.
postup ako sa to naucit je nasledovny:
1 zober si nejaky referencny track, natiahnu ho ako audio stopu do DAW
2 zaci kopirovat, stopu po stope sa to snaz zreprodukovat - spravit rovnako.. davaj doraz aj na ten najposlednejsi detail
3 az sa ti to podari, chod na dalsi referencny track
4 kroky 1-3 zopakuj podla potreby viac krat az kym ti to nezacne davat zmysel, a nezacnes chapat suvislosti a co mas ako robit
Je to drina a le ked sa na to pozres zo spravneho uhla je to aj spusta zabavy a objavovania suvislosti ..
Ide o to ze ty potrebujes mozog naucit aby tieto veci chapal intuitivne .. nie logicky ze sa to naucis/namemorujes z nejakej ucebnice - to je podla mna absolutne neefektivny sposob ako sa nieco ucit .. Intuitivne znanema ze nabudce ked pustis DAW, to proste tak spravis bez toho aby si rozmyslal nad tym preco si to spravil - proste ti to tak bude pripadat prirodzene ..
Ty potrebujes praxou ukazat mozgu ako sa to robi.. tak sa ucia aj neuronove siete umele, proste dozblbnutia opakuju veci, respektive sleduju existujuce veci, az to "pochopia" ... a tak sa uci aj mozog .. to je vsetko co potrebujes robit .. tymto postupom tie suvislosti dostnes do podvedomia a len VTEDY ich budes schopny zacat pouzivat a aplikovat tak aby si vytvoril nieco nove originalne
Na ucebnice a memorovanie fraz sa vykasli. Stracas cas.
Co je to "memorovanie fraz?"dendy píše: Na ucebnice a memorovanie fraz sa vykasli. Stracas cas.

Podla mna clovek straca viac casu, ked nerozumie zakladom, tapa, a iba okukava veci od inych.
Pri kazdej ludskej cinnosti je dobre mat nejake zaklady.
€X- neviem teraz o co ti ide?
Dendy-Ja teoriu neberiem ako mantru a chapem ze treba mat skusenosti a pod..Teoriu beriem ako pomocnu barlicku..Nikdy nezacinam track ze otvorim teoriu a idem rad za radom podla nejakych formuliek..To je blbost podla mna a ani by ma to nebavilo..
Jednoducho zacnem to co ma napadne a ked mi nieco nefunguje uplne podla predstav a mam pocit ze treba urobit nejake mierne zmeny tak az vtedy si spomeniem na to ze mam nejake znalosti teorie,aj ked len chabe ale ono to vzdy pomoze..S teoriou sa ti otvaraju uplne ine moznosti a je jedno v akom zanri.
Ved teoria su v podstate skusenosti o ktorych hovoris,akurat tie skusenosti a znalosti za nas nazbieral niekto iny..A zbieral to 100ky rokov.Tak preco objavovat nieco co uz niekto objavil?
Dendy-Ja teoriu neberiem ako mantru a chapem ze treba mat skusenosti a pod..Teoriu beriem ako pomocnu barlicku..Nikdy nezacinam track ze otvorim teoriu a idem rad za radom podla nejakych formuliek..To je blbost podla mna a ani by ma to nebavilo..
Jednoducho zacnem to co ma napadne a ked mi nieco nefunguje uplne podla predstav a mam pocit ze treba urobit nejake mierne zmeny tak az vtedy si spomeniem na to ze mam nejake znalosti teorie,aj ked len chabe ale ono to vzdy pomoze..S teoriou sa ti otvaraju uplne ine moznosti a je jedno v akom zanri.
Ved teoria su v podstate skusenosti o ktorych hovoris,akurat tie skusenosti a znalosti za nas nazbieral niekto iny..A zbieral to 100ky rokov.Tak preco objavovat nieco co uz niekto objavil?
gambler : este si nepocul o tom ze teoria zabija invenciu ? Aj tu sa o tom viac krat pisalo .. Ze ludia tvorili zaujimavu hudbu .. A ked dospeli do presvedcenia , ze by sa mali trosku vzdelat v hudobnej teorii .. Tak po naslednom vzdelani uz sa im nedarilo robit zaujimavu hudbu .. Nehovorim ze to takto funguje .. Ale su realne priklady , ze sa to ludom stalo ..
tak toto ma zabiloVed teoria su v podstate skusenosti

nie, teoria nie su skusenosti, teoria je teoria.. su to pravidla ktore nie vzdy platia
skusenosti su zas prax, drina atd.
cize to mas mierne pomiesanie..
ne nadarmo sa hovori, ze Teoria v praxi zlyhala...
Pytkin-moze byt ale u mna nema co zabit..
€X•74- Co uz narobim,tak to mam proste pomiesane..

€X•74- Co uz narobim,tak to mam proste pomiesane..
Tak to se pleteš, teorie je ucelený konzistentní předpoklád o předmětu zkoumání, který je daný dosavadní zkušeností, to jest, nesmí s ní být v rozporu. Tedy platná nevyvrácená teorie je v souladu se zkušeností, byť to není zkušenost sama, jen se o ně opírá.
nie nepletiem sa
podla toho co tvrdis, mi staci si nastudovat teoriu a rovno budem vediet vykonavat tuto vec v praxi
a to bohuzial tak nefunguje lebo nemam skusenost s praktickym vyuzitim teoretickych znalosti ktore som nadobudol pri uceni sa teorie..
jednoduchy priklad podla tvojho uvedeneho:
1. naucim sa teoriu hry na gitaru
2. chytim gitaru do ruk
3. viem hrat
myslis ze to tak funguje?
budem teda vediet super hrat na gitaru lebo teoreticky viem presne co mam robit ?
podla toho co tvrdis, mi staci si nastudovat teoriu a rovno budem vediet vykonavat tuto vec v praxi
a to bohuzial tak nefunguje lebo nemam skusenost s praktickym vyuzitim teoretickych znalosti ktore som nadobudol pri uceni sa teorie..
jednoduchy priklad podla tvojho uvedeneho:
1. naucim sa teoriu hry na gitaru
2. chytim gitaru do ruk
3. viem hrat
myslis ze to tak funguje?

budem teda vediet super hrat na gitaru lebo teoreticky viem presne co mam robit ?
ono je dolezita v akom kontexte sa pouziva vyznam slova "teoria"... jedna vec je hovorove bezne pouzitie toho slova co je skorej len na oznacenie niecoho trochu odtrhnuteho od praxe .. urciteho popisu nejakej veci zo skoly, znalost ktoreho ale nepodmienuje to aby clovek danu vec zvladal robit super (v tomto pripade skladanie muziky - da sa skladat super muzika bez toho aby clovek cokolvek vedel z hudobnej teorie, staci ke to sklada tak ako to citi)
druha vec je prisne vzata vedecka teoria, co je naozaj seriozna vazna vec, je to popis skupiny javov pozorovanych a experimentalne overenych a predpovedajuca, v pripade ze plati, dalsiu skupinu javov ktore este pozorovane neboli, a tiez umoznujuca vyvratit jej platnost (ak nieje teoria falzifikovatelna, nepoklada sa za vedecku teoriu)
v tomto threade sa bavime skorej o tom prvom vyzname .. takze v tomto kontexte ma Excom pravdu
druha vec je prisne vzata vedecka teoria, co je naozaj seriozna vazna vec, je to popis skupiny javov pozorovanych a experimentalne overenych a predpovedajuca, v pripade ze plati, dalsiu skupinu javov ktore este pozorovane neboli, a tiez umoznujuca vyvratit jej platnost (ak nieje teoria falzifikovatelna, nepoklada sa za vedecku teoriu)
v tomto threade sa bavime skorej o tom prvom vyzname .. takze v tomto kontexte ma Excom pravdu
Já myslím, že je je fajn, když muzikant zná teorii. S pocity a emocemi se podle mě nedá vydržet do nekonečna.
Ale samozřejmě je rozdíl, když si lidový muzikant, nebo bluesman někde z delty Misisipi a nebo chceš skládat klasiku.
Ale v zásadě si myslím, že když máš nějaké skladatelské vlohy, tak je teorie nezabije a když je nemáš a budeš znát teorii, tak ta hudba bude šablonovitá a nebo jak skládačka z Lega a nebo jak to říct.
Ale samozřejmě je rozdíl, když si lidový muzikant, nebo bluesman někde z delty Misisipi a nebo chceš skládat klasiku.
Ale v zásadě si myslím, že když máš nějaké skladatelské vlohy, tak je teorie nezabije a když je nemáš a budeš znát teorii, tak ta hudba bude šablonovitá a nebo jak skládačka z Lega a nebo jak to říct.
Ne, z toho co tvrdím nic takového nevyplývá. Pleteš si eqvivalenci s implikací. Já tvrdím, že teorie je odvozena od zkušenosti, a z toho rozhodně nevyplývá, že studiem teorie získáš zkušenost.
principialne suhlasim a netrvdil som nic ine.. bola to negovana otazka..
lenze, niekedy teoriu ktora nevznikne na zaklade ziskania skusenosti sa musi uviest do praxe aby sa zistilo ci je teoria spravna a aplikovatelna.. cize teoria nie je uplne jednoznacna ze vychadza zo vseobecnych skusenosti a tu som mal prave pri gamplerovi ten pocit, ze vsetko zachrani teoria, pomoze, atd. , co nie je az taka pravda..
su teorie ktore su v praxi slepou vetvou a nikdy sa neziskaju skusenosti.. lebo ak teoriu uvedies to praxe, tak je nezmyselna..
takze moc by som to negeneralizoval, ze teoria ma len jeden vyznam
lenze, niekedy teoriu ktora nevznikne na zaklade ziskania skusenosti sa musi uviest do praxe aby sa zistilo ci je teoria spravna a aplikovatelna.. cize teoria nie je uplne jednoznacna ze vychadza zo vseobecnych skusenosti a tu som mal prave pri gamplerovi ten pocit, ze vsetko zachrani teoria, pomoze, atd. , co nie je az taka pravda..
su teorie ktore su v praxi slepou vetvou a nikdy sa neziskaju skusenosti.. lebo ak teoriu uvedies to praxe, tak je nezmyselna..
takze moc by som to negeneralizoval, ze teoria ma len jeden vyznam
€x-proste si chcel povedat ze som hluchy a nic mi nepomoze..Tymto mozme ukoncit cely tento zbytocny thread...
to si napisal ty 
chces robit hudbu tak rob hudbu
nepatraj po teorii kde to nie je treba, hlavne v tvojom pripade-style

chces robit hudbu tak rob hudbu
nepatraj po teorii kde to nie je treba, hlavne v tvojom pripade-style
Teď si imho zase pleteš teorii s hypotézou. Teorie je postavena na důkazech, než něco získá statut teorie, je na tom odvedeno mnoho práce. Imho nerozumíš pojmu teorie, nevíš co vlastně obnáší a zacházíš s ním nesprávně. Není teorie bez důkazů, není teorie bez zkušenosti. Teorie se i přesto může mýlit, ale není to jen tak nějaké tvrzení hozené do placu.