Jabba píše:
...
Zdravíčko, s offtopicem myslím nebude problém, alespoň ne z mojí strany. MicroKORG je opravdu nástroj co vypadá jako dětská hračka, jen to omalovat na křiklavé barvičky, jenže

Když jsem to poprvé viděl ve zkušebně měl jsem z toho taky tenhle pocit, jenže jen do té chvíle, kdy jsem na MK sáhl a zkusil si něco vybrnkat. Pak jsem pochopil, že má svoje kouzlo. Za ty peníze se samozřejmě nedá očekávat brutální zvuková krása "ostrých" synthů, ale to, co na mě z MKčka vylezlo mě hodně přijemně překvapilo. Ty ale spíš chceš vědět co mi na MK vadí, že?
Z mého osobního hlediska mi trošičku překáží šířka kláves na klaviatuře. Vím, je to MIKRO, ale pokud se pokusím vybrnknout jen trošku rychlejší kombinaci kláves (a to mám 8 let klavírní školy, takže s technikou hraní problém není a prsty tlustý nemám

) dost často se mi stává že mi prsty nechtěně sjedou na i na klávesu vedle. přitom by stačil opravdu kousíček, půl centimetru pro každou klávesu a už by to bylo o hodně lepší. Takže tahle vada vpodstatě odsuzuje MKčko spíš ke 2-3 tonovým pomalejším sekvencím, než k vybrnkávačkám alespoň v rámci oktávy.
Potom je tam vokodér. Ten mi přijde hodně noizy styl. Spíš než aby z toho lezly klasické vokody (plácnu..ala Daft Punk), je to takový.... no fakt noizy. Tam jsem čekal trošku lepší práci no. Třeba je to tím, že jsem se tím vokodérem moc nezabýval, odzkoušel a přešel spíš do té nástrojové části, možná tam potenciál je, ale já ho neodhalil. Možná je to i tím, že jsem to zkoušel přes originál dodaný mikrofon, nevím.
Jinak MK zvukově zvládá se ctí vše, co zvládají dražší nástroje, navíc tomu dává přijemný retro styl, protože v základních nastaveních obsahuje hlavně klasické zvuky, co člověk najde i u dražších mašinek, ale tím že je technicky spíše slabší, dodává zvuku takovou zajímavou patinu nedokonalosti starších synthů, což v jeho případě rozhodně není na škodu. Zvládá jak pisklavé táhlé hvizdy, tak středové plochy a i v basech rozhodně neni zahození. Jen těch továrních nástrojových nastavení mohlo být klidně víc, MK na mě totiž působí jako mašinka ke které by člověk přišel, vybral si nějakej z továrních nástrojů a začal bez sáhodlouhých nastavování rovnou něco plodit. To se odvíjí od toho, že jako opravdu levný nástroj má MK hodně slabou možnost přehledu (vlastně žádnou) o tom, co se vlastně se zvukem děje, jediný displej co má je 3místná číselná klasika v červené barvě, nic víc.
Co se materiálového provedení týká, je MK robustní, poťáky kvalitní, obě modulační kolečka jsou taky vpohodě.
U těch poťáků bych se možná chvilku ještě zastavil. Je jich zoufale málo ! Možná jsem zmlsanej z Andromedy, což je samozřejmě úplně jiná třída, tam je přímej přístup přes poťák naprosto ke všemu a hned, ale na MK je na panelu v horní části dost volného místa, tam mohli výrobci za cenu menších mezer mezi nimi klidně jeden, dva přidat, aby tam nebyla jenom klasika Cutoff, Resonance, Attack, Release a (pro mě trochu nepochopitelně) Tempo. Jasně, pomocí větších poťáků se dají přepínat sady funkcí které budou pod těmi Cutoff a spol. vlastně vystupovat, ale tam už prostě musí člověk s hlavou přímo k nástroji a luštit miniaturní písmenka a to zase celou funkčnost MK sráží. A pak jedna věc co mě zarazila úplně nejvíc. Hlavní, velký, polohový poťák, kterým se defakto skáče mezi základními bankami (které jsou pro mě opět nepochopitelně děleny ne podle typu nástrojů, ale podle stylů, které navíc málokdy skutečně odpovídají tomu kterému zvuku

) zabírá hrozně moc místa, ale opravdu nechutně moc. Je dominantou celého pracovního panelu, ale je to akorát vzhledová záležitost, protože stejnou funkci by s přehledem zvládl o polovinu, možná o 3/4 menší ovládací prvek.
Očekávanou samozřejmostí je absence jakéhokoliv externího paměťového média, s tím jsem počítal a pravděpodobně by to zvedlo cenu MK někam, kde už by ho překonávaly jiné, propracovanější mašinky. Ukládat se dá pouze přímo do nástroje, ale s tím jsem si zatím nehrál, takže tam jsou moje zkušenosti nulové.
Já ve zkušebně většinou řádím u Andromedy, s MKčkem si hraje kolega, co má na starosti ještě Rolanda 303 a přes Axiom midikontroler ovládá Reason. Ale vzhledem k tomu, že Andromedu si ve zkušebně (což je vlastně odhlučněná garáž

) nedovolím nikdy bez naší přítomnosti nechat a občas tam naslepo dorazím a kluci tam jsou a něco tvoří, a já zrovna Andromedu nemám ssebou, tak se občas k MK postavím a zakravím si na téhle toylike věcičce.
Takže asi tak.
P.S.: děkuju za linky, ale tyhle už znám

" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)