Korg Prophecy vs Korg Z1

MIDI Master keyboardy, syntezátory, digitální piána, varhany... a příslušenství
Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34

Příspěvek od bodyia » 30 říj 2006 21:31

Hmm, já myslím, ze Prophecy je pořád zajímavej nástroj. Ten zvuk není nudnej, něco v něm je, skoro mi připadá, že začátky virtuálů byly mnohem zajímavější než to, kam se dostaly dneska, jako pseudo-náhrady analogů, což alespoň soudě dle výsledků je zatím nesmyslný - a měly by se používat inovativně, nově, jinak... přesně tak, jak před deseti lety startovaly. Věci jako VL1/7, neřkuli VP1 od Yamahy a i Prop/Z1 od Korga jsou unikátní nástroje, který budou mít co říct asi pořád. U ostatních virtuálů se stejný nebo podobný zvuk dá dostat z jiných nevirtuálních nástrojů podstatně kvalitněji. Ale nechci zabíhat do zbytečnýho flame, nicméně čistě subjektivně mě věci jako Virus, NL1-3 snad krom příjemnýho ovládání nijak neoslovují a jejich zvuk nijak neimponuje, což se u Prophecyho, byť ho mám skoro deset roků, občas děje.

Programování přes display je fakt zdlouhavý a nepřehledný, v létě jsem si ho bral na chatu, abych se tam v klidu a při svitu hvězd rozpomněl na všechny jeho features:-) Btw: 6t. i 10t. je OK, na eBay se stále prodává kolem 400-450€, což až tak nachápu, protože v této ceně se dá občas sehnat i Z1, ale je to tak.

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 30 říj 2006 21:55

no trak vymena ms2000r <==> prophecy prebehla.. zatial som navysost spokojny, prophecy mi pride zvukovo zaujimavejsi ako ms2000 .... rozhodne je to nadcasovy synth, to mozem povedat uz po prvej polhodine tocenia...

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Příspěvek od bassline » 31 říj 2006 08:42

bodyia píše:věci jako Virus, NL1-3 snad krom příjemnýho ovládání nijak neoslovují a jejich zvuk nijak neimponuje
Fuha, tak toto su silne slova, nerozumiem ako sa niekomu zvuk z virusa nemoze pacit :shock:

A.P.
Příspěvky: 62
Registrován: 22 kvě 2003 13:44

Příspěvek od A.P. » 31 říj 2006 08:54

Oxyygen píše:pokud chces resit VA, nasetri si na Vira, NL a jako doplnek microkorg a kdybys nevedel co roupama tak jeste ANx1..:-)
Jinak Liam ho na koncerte ted v Praze mel, ale nejak jsem si nevsim, ze by na nej hral
Jenomze Prophecy/Z1 jsou nekde uplne jinde nez Virus nebo NL, VA je pouze jedna z moznosti, co nabizi. Sam mam Z1 a nemenil bych - obrovske zvukove moznosti a velice prijemna klaviatura. Jedine, co by se na Z1 jeste hodilo je vic ovladacich prvku na panelu.

Uživatelský avatar
Merlin
Příspěvky: 352
Registrován: 06 pro 2002 14:45

Příspěvek od Merlin » 01 lis 2006 10:37

bassline píše:
bodyia píše:věci jako Virus, NL1-3 snad krom příjemnýho ovládání nijak neoslovují a jejich zvuk nijak neimponuje
Fuha, tak toto su silne slova, nerozumiem ako sa niekomu zvuk z virusa nemoze pacit :shock:
Naprosty souhlas - holt "de gustibus non disputandum!" :-D NL3 ma uchvatne bezkonkurencni ovladani, ale zvuk mi pripada papirove tenky. Virus C-TI je na prvni pohled uzasny bytelny mechanicky naprosto dokonaly nastroj (neznam hezci synth nez Virus Indigo Redback - mnam!), proste sexy synth. Ale zvuk je IMHO zajimavy jedine a pouze diky hromade vybornych FX a neodbytnemu arpeggiatoru.
...so many knobs, so little time... (autor neznamy)

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Příspěvek od bassline » 01 lis 2006 12:30

Merlin píše: Ale zvuk je IMHO zajimavy jedine a pouze diky hromade vybornych FX.
A co chces neustale pouzivat len klasicke ciste saw-square a pwm zvuky ktore tu uz su niekolko desiatok rokov? :P

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 01 lis 2006 12:52

Merlin píše: NL3 ma uchvatne bezkonkurencni ovladani, ale zvuk mi pripada papirove tenky.
Nesouhlasim... NL3 ma odost tlusci zvuk jak treba virus... Mam oba... Staci si zvolit zakladni preset ktery nama zadne nastaveni jen je ciste slyset jeden oscilator... NL3 je fakt v zakadu tlustej tvrdej... Virus je v zakladu mekkej a tenkej a az po x nastavenich zacina bejt tlustej...

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

...

Příspěvek od bassline » 01 lis 2006 13:04

ekeaze:...mas oba doma? Tak nahod sem link na cisty saw a square oboch...

Uživatelský avatar
eGen
Příspěvky: 327
Registrován: 05 čer 2002 10:00

Příspěvek od eGen » 01 lis 2006 13:19

ekaze: a ostatni co porovnavate na urovni oscilatoru.
Ono to neni tim ze by vyrobce nechtel bejt "tlustej" uz na vystupu z oscilatoru. ale jde o filosofii toho nastroje. Protoze kdyz budes mit vsechny oscilatory "tlusty" tak se muzes dostat do stavu, ze pri vrstveni to bude az moc "tlusty". Na tenkdych OSC u dobrych synthu se na tloustku dostanes proramovanim, ale na tlusych OSC od zakladu se parametrama na hubenou verzi tezko dostanes.
Podobne na tom bylo uQ/Q od Waldorfa. V zakladu to bylo tenky, ale dalo se programovat do tlusta ...
Nekdy proste neni vhodny aby zvuk byl hustej .... proto tu mame tolik synthu na vyber.

Uživatelský avatar
bassline
Příspěvky: 2665
Registrován: 22 zář 2005 16:21

Příspěvek od bassline » 01 lis 2006 13:25

eGen píše:ekaze: a ostatni co porovnavate na urovni oscilatoru.
Ono to neni tim ze by vyrobce nechtel bejt "tlustej" uz na vystupu z oscilatoru. ale jde o filosofii toho nastroje. Protoze kdyz budes mit vsechny oscilatory "tlusty" tak se muzes dostat do stavu, ze pri vrstveni to bude az moc "tlusty". Na tenkdych OSC u dobrych synthu se na tloustku dostanes proramovanim, ale na tlusych OSC od zakladu se parametrama na hubenou verzi tezko dostanes.
Podobne na tom bylo uQ/Q od Waldorfa. V zakladu to bylo tenky, ale dalo se programovat do tlusta ...
Nekdy proste neni vhodny aby zvuk byl hustej .... proto tu mame tolik synthu na vyber.
No ono, inac nechapem ako moze byt zvuk cisteho sawu alebo squaru
' tlusty ' . ekeaze mal zrejme na mysli 'plnost' - ze uz ten samotny saw ma plne a vyrovnane zvukove spektrum. charakter ' tucnost ' by som pouzival v pripade ak sa jedna o rozladene zvuky, vtedy vznika ta ' tucnost '...

Uživatelský avatar
eGen
Příspěvky: 327
Registrován: 05 čer 2002 10:00

Příspěvek od eGen » 01 lis 2006 13:32

jestli jsem to napsal moc kudrnate tak
tlusty≠generalne lepsi

Uživatelský avatar
eGen
Příspěvky: 327
Registrován: 05 čer 2002 10:00

Příspěvek od eGen » 01 lis 2006 13:36

BASSLINE:
Ano. Ale na poslech opravdu zneji ciste oscilatory nekde plneji a nekde jakoby ne v plnem spektru. Jakoby orezane ekvalizerem ...
Co se tyka charakteristiky, tak to je uz jina liga. ze MOOG SAW zji jinak ner ARP saw je prokazatelne. A nejedna se o plnost, jako spis o charakter.
Proto nekde zneji SAW smycce lepe ... nebo typycky Oberheim BRASS ... diky charakteristice PULSE/SQUARE na Oberheimech, se driv tradovalo, ze ty dechy zneji verneji .... no a pak prisly samplery a bylo po (.(deli :)

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 01 lis 2006 13:47

to je jasne ze kazdy saw znie inak.. sak na samotnom sh-32 bolo 12 roznych typov saw a kazdy znell trosiku inak..

btw. s5 k teme.. zacinam byt tym prophecy cim dalej tym viac nadseny, ta vymena za ms2000 bola fakt super vec.... v najblizsej dobe nainstalujem synthedit a spravim si VSTi editor na prophecy, lebo sounddiver ma nejak neposlucha a ten original editor neviem nikde zohnat..

Uživatelský avatar
eGen
Příspěvky: 327
Registrován: 05 čer 2002 10:00

Příspěvek od eGen » 01 lis 2006 14:06

dendy:
Tohle si vyzkousel?
http://www.squest.com/Windows/Instrumen ... index.html

A pak mohu poskytnout:
Korg.Prophecy.Mut8tor
Korg.synthmanipulator.(Z1.Prophecy)
Progenie.For.Korg.Prophecy.V1.53

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Příspěvek od dendy » 02 lis 2006 10:33

tak moje prve kontakty s prophecy:

http://www.dendy.sk/prophecy.mp3

zaujimala by ma jedna vec, aj ked zapnem reverb/delay (zatial len cez ten editor Progenie) tak sa nic nedeje - nepocut ho.. chorus funguje ok, ale reverb/delay napriek tomu ze vyzeraju by zapnute tak nic) .. taktiez v tom editore v casti ked sa definuje co ma ktory z tych 5 knobov pod displeyom ovladat, su vsteky sloty "disabled" ... mate niekto nejaky tip ???

Odpovědět