To ako 15 rokov stary XP30 ma rovnake parametre a multisample ako sucasny FA ??? clovece vselico som videl .. ale toto sa mi nechce zdat ..countrymetalman píše:Pokud jsem na Rolandech FA06 udělal naprosto shodné nastavení, tj. stejné multisamply, stejné veškeré nastavení všech editačních bloků včetně stejných efektů a hodnot jejich parametrů jako na XP-30, zvukový rozdíl co se týče hutnosti a plnosti zvuku po celém rozsahu klaviatury byl obrovský.
Roland FA-06 a FA-08
Re: Roland FA-06 a FA-08
jak se da chapat proleze mixem...od toho tam je zvukar, aby se nastroje prosadily, nebo? CMM si zvucite a hrajete na klapky, ju? tim padem bych vymenil apec,sluchatka a zvukare...a nechal se projistotu vysetrit...
a jak pise J.C.: timto koncim korespondenci, prosim uz nepiste nebo jeste lepe nepiste vubec...
a jak pise J.C.: timto koncim korespondenci, prosim uz nepiste nebo jeste lepe nepiste vubec...
CMM, zřejmě ? Tak ty si to ani neporovnal a už to komentuješ. Ja som MO6-ku mal naozaj 4 roky a mal som ju možnosť spoznať až dosť a aj porovnať s ES. Lenže tebe bude rozdielne znieť na tých strojoch aj čistý sínus.countrymetalman píše:Motif ES jsem detailně neměl možnost testovat, ale MO6 jsem měl a důkladně otestovalanthea_x píše:Zvedavá diskutujúca verejnosť by bola zvedavá na vysvetlenie rozdielov zvukov, zamerajme sa konkr. na MOTIF ES a "lowendový" MO6, pri tom istom 4 vrstvovom programe. Vyjadri sa k tomuto.Za sebe mohu říct, že stejně udělaný patch na MO6 bude mít zřejmě naprosto jiný zvuk po běžném rozsahu klaviatury než v Motifu ES.
- countrymetalman
Bohužel je to tak. Opakuji pro méně chápavé, že při použití shodných multisamplů a shodného nastavení všech bloků i efektů, to samé na XP30 stejně tak jako na všech jiných top modelech všech značek zní profesionálně, pokud se jedná o imitaci akustického nástroje, tak prakticky stejně kvalitně jako ten imitovaný nástroj, zatímco na FA06 to kvalitou zvuku docela propastně zaostává, prostě entry-level, to samé MO/X/F vs Motif a M50/Krome/Kross vs M3/Kronos apod. A nezávisle na roku výroby - ano XP30 má tytéž editační prvky a všechny jako o 15 let vývojově novější FA, samozřejmě sice méně multisamplů (bez Super Natural i některých SRX, co byly přidány k původním SR-JV), ale za to snad každý obsažený multisampl je použitelný a má přirozený plný až skoro akustický zvuk, na rozdíl od tenkého zvuku s umělým digitálním nádechem u těch entry-level. Nicméně doporučuju na to přijít každýmu osobně, kdo to neověřil s živou kapelou, ten to skutečně pochopit nemůže, doma pro studiovou práci jsem taky využíval i dětské Casio keyboardy k plné spokojenosti. Nicméně i v domácích podmínkách se mi zdá, že třeba než nový FA, MOXF nebo Krome, tak i starý top model Korg M3 za stejnou bazarovou cenu jako ty nové entrylevely, zní proti nim v naprosto jiné dimenzi, profi zvuk, profi Japan provedení včetně klávesnice vs. spotřební entrylevel china šunt provedení i zvuk. I kdyby bylo v Krome, FA, MOXF apod desítky GB multisamplů, pořád to bude znít na hony vzdáleně co se týče kvality zvuku k těm top level, a to i o pár vývojových řad zpět. Smutné by spíš bylo, kdyby tomu tak nebyloPytkin píše:To ako 15 rokov stary XP30 ma rovnake parametre a multisample ako sucasny FA ??? clovece vselico som videl .. ale toto sa mi nechce zdat ..countrymetalman píše:Pokud jsem na Rolandech FA06 udělal naprosto shodné nastavení, tj. stejné multisamply, stejné veškeré nastavení všech editačních bloků včetně stejných efektů a hodnot jejich parametrů jako na XP-30, zvukový rozdíl co se týče hutnosti a plnosti zvuku po celém rozsahu klaviatury byl obrovský.

mas pre zhodnost parametrov a multisamplov aj nejaky dokaz? Alebo len vychadzas z toho ze sa efekty a multisample rovnako volaju? Mozes toto svoje tvrdenie podlozit nejakou ukazkou?
CMM : daju sa teda cez sysex prenasat zvuky medzi XP30 a FA06 ? Ked maju rovnake parametre , musi to ist ..
inak daka ukazka zvuku z XP30 a FA-0X by sa hodila .. nech vieme o com tu stale tocis dokola ..
inak daka ukazka zvuku z XP30 a FA-0X by sa hodila .. nech vieme o com tu stale tocis dokola ..
- countrymetalman
Přestože ten rozdíl je pro mne jednoznačně poznatelný i v klidu studia jak přes sluchátka i studio monitory, tak není zřejmě tak velký, aby to na ukázkách samotného nástroje a vždy jen jednoho předváděného nebo srovnávaného zvuku na youtube, soundcloud apod vystoupilo nějak výrazněji taky. Nicméně stačí si pustit nějaké živé smyčky nebo si zajít zahrát s kapelou, je úplně jedno zda do garáže přes starý komba nebo do amfiteátru s profi PA 20kW na stranu, tam všude prostě jednoznačně ten rozdíl vyjede ven, jde o to, že na stejně nastavený libovolný zvuk na Krome/Krossu jako na M3 nebo Tritonu (u Korgu se neměnily ani hodnoty parametrů, takže když říkám stejně, tak to skutečně shodně nastavit jde na všech těchto, a pokud se někde jmenuje stereo multisampl "Acoustic Piano mp, mf a f" a z těchto tří udělám totéž nastavení na Krome, Krossu, Karma, M50, X50, jakožto že tyhle jsem skutečně přůběžně vlastnil, a stejné na M3, tak ten zvuk na M3 hraje solidně i v rámci kapely, zatímco na tom ostatním entrylevel china vybavení je to až zcela nepoužitelné, tedy pro toho kdo má trochu soudnosti a není hluchý... Prosímvás, já ztratil jen letos 2 měsíce tím, že jsem na FA06 zkoušel navolit ve všech kategoriích nějaké zvuky co by měly stejné zvukové vlastnosti jako originální imitované nástroje - jako živé klavíry, housle, různé dechy, akordeon atd. Každý víkend jsem to hned zkoušel prakticky v kapele po zábavách, ale fakt to nešlo, tam kde na XP30 to znělo rovnocenně kvalitou jakoby tam byl na podu ten imitovaný nástroj skutečně živě, tam na FA06 technicky vzato stejně nebo velmi podobně utvořený zvuk zněl stále jako hračka, není to o equalizerech, asi ani o těch samplech, ale asi o kvalitě chipu, preampu, DAC atd, já nevím, ale to se fakt nedalo, tedy hrát cokoliv na tu FA06, přestože jsem na tom udělal co se dalo a znělo to podstatně lépe než původní tovární programy, ve srovnání s XP30 FA06 je naprosto evidentní entrylevel a laciný zvuk celkově. To samé nyní mohu předvést u Korga - zrovna mám ještě stále prodávaný Kross a k němu M3 - byť M3 je o 2 řady a 6 let vývojově starší, to samé co se týče samplů a nastavení editačních parametrů na obou zní jako nebe a dudy. FA06 už jsem prodal, MOXF taky, tak na porovnání si musíte vzít svůj nástroj a dojet do Brna, kdo by měl zájem to ověřit na vlastní uši. Zapracuju na nějakých ukázkách, ale jak říkám, pro mě není zajímavé srovnávat klávesy založené na samplech mezi sebou, ukázky na youtube tomu tedy dávají navíc pořádně na frak - kvůli nim, tedy že to tam zní tak podobně, ty top i entry level geary, už jsem prodělal roční výplatu..., ale to, jestli itovaný nástroj zní prostě jako nebo aspoň co nejblíž originálu, když se simuluje zvuk klavíru, zda to zní jako živý klavír, když se imituje zvuk Moogu, zda to zní jako Moog (hrál jsem na většinu lead Moogů hodně let v estrádních kapelách, tak docela přesně vím jak má znít solo nebo bass na Moog
a tak podobně. Pokud to má sice podobný charakterem k tomu imitovanému, ale kvalitou to leze jako z laciného kapesního china radia, tak to prostě neberu a raději vezmu charakterem třeba i méně věrný zvuk, tedy méněbitový multisampl, co pak dodělám typický vyšší harmonický třeba vhodným nastavením modulací filtrů, ale poleze to z toho stejně kvalitně, jako by tam byl ten skutečný nástroj, třeba snímaný mikrofonem. A syrový tak jak je, ne že by ten zvuk místo diboxem prošel 50-metrovou PVC zahnutou trubicí, což se mi u těch entrylevelů zdá, že to takhle zní...

- countrymetalman
Sysexy nejsou shodné, některé editační parametry mají jiné rozsahy, ale to jsem samozřejmě zohlednil, nehledal jsem na FA06 zvuk aby zněl stejně jako na XP30, ale obecně aby zněl jako ten imitovaný originál, tak jak to mám na XP30...Pytkin píše:CMM : daju sa teda cez sysex prenasat zvuky medzi XP30 a FA06 ? Ked maju rovnake parametre , musi to ist ..
FA už nemám, ale mám M3 a Kross, tyto mají rovněž skoro shodný PC editor pro oba!!! ale přesto nejsou přenositelné zvuky ani přes editor ani hotové PCG v nástroji. Ale už jsem dělal třeba to, že jsem dal stejné multisamply, stejné hlasitosti atd, vypnul filtry i modulace i efekty, z obálek nastavil třeba jen decay a sustain na max, ostatní na nuly, ale i když témbr zvuku byl na obou podobný, to co lezlo z Krossu byl naprostý šunt proti zvuku z M3. Stejně se choval FA proti XP30. XP30 není žádný zázrak, ale byl to top model Rolandu v době kdy už Korg prodával jako top model Triton Studio, opravdu zvuková kvalita těchto obou je diametrálně jinde než z china entrylevel hraček, nerad to vnucuju, ale zeptejte se jinde, třeba to někdo potvrdí, komu nejde o byznys jakožto prodejci těch china šuntů...
CMM : sorry .. nejsom ochotny citat tie tvoje romany .. ukazky nemas , takze su to len prazdne slova do vetra ..
No ved ale pisal, ze na sluchatkach tam moc velky rozdiel neni. Ide mu o live zvuk...
Ja sa v tom nejako stracam. Tak bude je ten rozdiel zasadny a teda rozpoznatelny aj ked hras cez nahovno aparat v garazi alebo kvalitny aparat na podiu. Podla CMM 20kVA....to je asi nejaka zaruka kvalitneho aparatu. Alebo je ten rozdiel uplne subtilny, ale potom neverim ze bude rozpoznatelny aj na nahovno aparate v garazi. Zda sa ze su to vsetko len kecy...
Ked je v nastrojoch a ich zvukoch zasadny rozdiel je to podla mna v pohode rozoznatelne. Napriklad rozdiel vo zvukoch napr Krome a Krossu je jednoznacne lahko pocutelny aj na sluchatka. Ono by to bolo asi nieco zle keby nastroj s 3,8GB samplov (KROME) hral rovnako ako nastroj so 112MB (KROSS). Na zvukoch napr akustickeho klavira a e-pian to proste rozozna aj silne nahluchly jedinec.
Ked je v nastrojoch a ich zvukoch zasadny rozdiel je to podla mna v pohode rozoznatelne. Napriklad rozdiel vo zvukoch napr Krome a Krossu je jednoznacne lahko pocutelny aj na sluchatka. Ono by to bolo asi nieco zle keby nastroj s 3,8GB samplov (KROME) hral rovnako ako nastroj so 112MB (KROSS). Na zvukoch napr akustickeho klavira a e-pian to proste rozozna aj silne nahluchly jedinec.
On to myslel tak, že keď je na low-endovom nástroji zvuk klavíru na nerozoznanie od originálu, tak aj na "super" nástroji je tiež na nerozoznanie od originálu, ale ! v obidvoch nástrojoch je vo zvuku diametrálny rozdiel. V tom je celá finta. Akurát my to nepočujeme. Chápete? Ja nie.
Asi nemá cenu do této debaty zasahovat, ale v zásadě CMM tvrdí, že díky lepším převodníkům se jeho vyvolené nástroje lépe prosadí v dechové kapele, ačkoliv samy o sobě znějí ty lacinější podobně. Ověřit by to bylo stejně zajímavé jako složité. Každopádně víc toho v té debatě není.
- Jirka Štolfa
NEKRMTE TROLA ! a někdo to smažte až po jeho první příspěvek. By se mohli moderátoři už probudit.
Prečo? Tí ktorí sa do toho vyznajú - sa pobavia a tých, ktorí majú svoju syntezátorovú budúcnosť pred sebou to donúti trochu o tom premýšľať a verím, že na to nájdu odpoveď.