posuzovani kvality DAW

Vše o sekvenceru Apple Logic
Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od dendy » 07 pro 2009 22:55

napadla ma taka vec ... totiz, myslim ze nikto sa tu nepytal "ma mixdown/algorytmy jednotlivych DAW vplyv na kvalitu hudby ??" ... myslim ze otazka tu bola jedine ci je tam nejaky rozdiel technicky v zvuku .... takze mozno by som to neotacal az tak do toho smeru ze ci to ma/nema vplyv na hudbu.. ak prijeme fakt ze je to ciste akademicka debata o technickych rodzdieloch mixdown/render algorytmov jednotlivych DAW, nieje to uplne nezaujimava tema :)

Uživatelský avatar
Ivo
Moderátor
Příspěvky: 11516
Registrován: 19 črc 2003 06:02

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Ivo » 07 pro 2009 23:06

Možná, ale doložit to něčím reálným už tak jednoduché není ... Aby to bylo opravdové srovnání, splňovalo základní parametry objektivního srovnání atd. To vyžaduje hodně času a úsilí. Jinak je to jen takové povídání ... Taková srovnání existují (např. Lynn Fuston - Awesome DAWsum comparison). Ale většinou z nich vyplývá že tyto rozdíly jsou v podstatě neznatelné ...

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od velvet » 10 pro 2009 16:50

dovolím si přidat názor z jiného pohledu

jsou v podstatě dva DAW, a sice s pevnou a nebo s plovoucí desetinnou čárkou, tedy Pro Tools a "ostatní"

jinak co si pamatuju Ivem zmíněné testy DAW, skoro vždycky to skončilo u toho, že nějaký ten patrnější vliv na zvuk smíchaných stop má
zvolený PAN Law a pár jedinců tvrdí, že TDM pluginy (hlavně se to týkalo Waves pokud si vzpomínám) zní jinak než "native" verze

co se mne týče, na výsledný zvuk má kupodivu vliv hlavně to, jak DAW vypadá :D
nelíbí se mi = sere mne = zkurvenej zvuk :mrgreen:

ale vážně, nativní DAW pluginy, ergonomie a vzhled jsou asi dneska to co hraje roli...
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Pytkin » 10 pro 2009 17:42

velvet : cize protools ma pevnu desatinnu ciarku ?

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Ondra P. » 10 pro 2009 18:09

helejte a proc nektra DAW nad 0db začne byt prebuzena a nektrea ne... to maj nejak posunuty ? treba REAPER staci jen trosku nad 0db a je prebuzen u Cubase , Abletonu tomu tak neni

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Pytkin » 10 pro 2009 18:26

no .. interne funguje cubase 32bit float .. cize vnutri sa neprebudi .. a na vystupe mozno "zagulacuje" pri prebudeni ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od dendy » 10 pro 2009 18:35

cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 2678
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Fractal » 10 pro 2009 18:55

podle me typ DAW taky ovlivnuje vubec nas pristup k delani hudby, kazda ma trochu jine moznosti, trochu jiny chaining a routing, midi praci apod. takze kdybysme delali "stejny track" (ted nemuluvim o recodingu ale o sound desingu a samplingu) v ruznych DAW, vysledek bude jiny

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od dendy » 10 pro 2009 19:24

ano to je pravda.. ja som sa tak nejak psychologicky strasne obmedzoval vo FL... mal som tendenciu k "loopovitosti" .. "patternovitosti" ci jak to nazvat.. proste porobil som si patterny a tie len prepinal... styl prace proste ze som si na zaciatku porobil kopu loopov a potom ich uz len rozhadzoval do casu skladby ... a nechcelo sa mi hrabat s detailami prechodov a robit nejake dlhe automatizacie..

jak som presiel na cubase zrazu tento problem zmizol a zacal som poprvy krat v zivote robit skladby "sekvencne" - proste postupne ako chodia napady sa rozvija skladba.. zacal som robit "pestrejsie" skladby s detailnejsimi prechodmi a viac napadmi a zlozitejsimi automatizaciami - proste tym ze je to cele sekvnecne ma to nezvadzalo k tej "patternovitosti"

heligonka moja laska
Příspěvky: 38
Registrován: 13 říj 2008 19:51

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od heligonka moja laska » 10 pro 2009 19:30

Mne to pride dost smiesne zaoberat sa niecim takym ,ze ktory DAW je lepsi ,ktory horsi atd.Ked je raz niekto zvyknuty na ableton a je z nim spokojny tak nebude menit za cubase alebo FL alebo ak mas rad cubase nebudes riesit nejake abletony atd.(aspon vo vacsine pripadov to tak je) Kukni na dnesnu scenu ,rozne kapely a dj's pouzivaju rozne DAW a vobec neriesia ktory je lepsi a pritom si kupujeme ich cd bez ohladu na pouzivamy soft.A my ktory raz za cas klikneme do kompu riesime kvalitu DAw.I don't know. :wink:

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 10 pro 2009 19:32

dendy píše:cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...
Fakt tam je?
No ale, dokud nejde master do červenýho, tak se snad neprojeví, ne?

Děláš ještě na Studio 4.5, nebo už jsi provedl upgrade?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12699
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od dendy » 10 pro 2009 19:37

tak mal som pocit ze az ked to ide do cerveno tak sa to prejavuje.. ale furt som mal pocit ze je to len moja vsugerovana haluz takze som to nikdy nespominal ale ked to uz aj amorph spozoroval asi na tom daco bude.. ja som pouzival naposledy 4.5 ... potom som to predal, teraz uz fungujem na REAPER-ovi ;-)

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 10 pro 2009 19:48

Potom mi to nevadí. Nikdy nedělám export, když to skočí do červenýho.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od vras » 10 pro 2009 21:20

cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW .
Neverim, ale mozne je vse, to by tam opravdu nemelo byt, obcas delam reexporty stop do 32bit float wavu, kde peak lita kolem nuly a nikdy nehlidam nejaky ten klip, tam by mi ten limiter docela hodne vadil. Ale nikdy jsem si toho nevsiml. Az se k tomu dostanu testnu to na nejakem wavu "normalizovanem" treba na +20dB, napisu vysledek.

Brooklyn / juanita juarez
Profesionál
Příspěvky: 3559
Registrován: 06 úno 2005 01:03

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Brooklyn / juanita juarez » 10 pro 2009 21:49

dendy píše:cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...
to je urcite blbost.

Odpovědět