posuzovani kvality DAW
Re: posuzovani kvality DAW
napadla ma taka vec ... totiz, myslim ze nikto sa tu nepytal "ma mixdown/algorytmy jednotlivych DAW vplyv na kvalitu hudby ??" ... myslim ze otazka tu bola jedine ci je tam nejaky rozdiel technicky v zvuku .... takze mozno by som to neotacal az tak do toho smeru ze ci to ma/nema vplyv na hudbu.. ak prijeme fakt ze je to ciste akademicka debata o technickych rodzdieloch mixdown/render algorytmov jednotlivych DAW, nieje to uplne nezaujimava tema 

Možná, ale doložit to něčím reálným už tak jednoduché není ... Aby to bylo opravdové srovnání, splňovalo základní parametry objektivního srovnání atd. To vyžaduje hodně času a úsilí. Jinak je to jen takové povídání ... Taková srovnání existují (např. Lynn Fuston - Awesome DAWsum comparison). Ale většinou z nich vyplývá že tyto rozdíly jsou v podstatě neznatelné ...
dovolím si přidat názor z jiného pohledu
jsou v podstatě dva DAW, a sice s pevnou a nebo s plovoucí desetinnou čárkou, tedy Pro Tools a "ostatní"
jinak co si pamatuju Ivem zmíněné testy DAW, skoro vždycky to skončilo u toho, že nějaký ten patrnější vliv na zvuk smíchaných stop má
zvolený PAN Law a pár jedinců tvrdí, že TDM pluginy (hlavně se to týkalo Waves pokud si vzpomínám) zní jinak než "native" verze
co se mne týče, na výsledný zvuk má kupodivu vliv hlavně to, jak DAW vypadá
nelíbí se mi = sere mne = zkurvenej zvuk
ale vážně, nativní DAW pluginy, ergonomie a vzhled jsou asi dneska to co hraje roli...
jsou v podstatě dva DAW, a sice s pevnou a nebo s plovoucí desetinnou čárkou, tedy Pro Tools a "ostatní"
jinak co si pamatuju Ivem zmíněné testy DAW, skoro vždycky to skončilo u toho, že nějaký ten patrnější vliv na zvuk smíchaných stop má
zvolený PAN Law a pár jedinců tvrdí, že TDM pluginy (hlavně se to týkalo Waves pokud si vzpomínám) zní jinak než "native" verze
co se mne týče, na výsledný zvuk má kupodivu vliv hlavně to, jak DAW vypadá

nelíbí se mi = sere mne = zkurvenej zvuk

ale vážně, nativní DAW pluginy, ergonomie a vzhled jsou asi dneska to co hraje roli...
velvet : cize protools ma pevnu desatinnu ciarku ?
helejte a proc nektra DAW nad 0db začne byt prebuzena a nektrea ne... to maj nejak posunuty ? treba REAPER staci jen trosku nad 0db a je prebuzen u Cubase , Abletonu tomu tak neni
no .. interne funguje cubase 32bit float .. cize vnutri sa neprebudi .. a na vystupe mozno "zagulacuje" pri prebudeni ..
cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...
podle me typ DAW taky ovlivnuje vubec nas pristup k delani hudby, kazda ma trochu jine moznosti, trochu jiny chaining a routing, midi praci apod. takze kdybysme delali "stejny track" (ted nemuluvim o recodingu ale o sound desingu a samplingu) v ruznych DAW, vysledek bude jiny
ano to je pravda.. ja som sa tak nejak psychologicky strasne obmedzoval vo FL... mal som tendenciu k "loopovitosti" .. "patternovitosti" ci jak to nazvat.. proste porobil som si patterny a tie len prepinal... styl prace proste ze som si na zaciatku porobil kopu loopov a potom ich uz len rozhadzoval do casu skladby ... a nechcelo sa mi hrabat s detailami prechodov a robit nejake dlhe automatizacie..
jak som presiel na cubase zrazu tento problem zmizol a zacal som poprvy krat v zivote robit skladby "sekvencne" - proste postupne ako chodia napady sa rozvija skladba.. zacal som robit "pestrejsie" skladby s detailnejsimi prechodmi a viac napadmi a zlozitejsimi automatizaciami - proste tym ze je to cele sekvnecne ma to nezvadzalo k tej "patternovitosti"
jak som presiel na cubase zrazu tento problem zmizol a zacal som poprvy krat v zivote robit skladby "sekvencne" - proste postupne ako chodia napady sa rozvija skladba.. zacal som robit "pestrejsie" skladby s detailnejsimi prechodmi a viac napadmi a zlozitejsimi automatizaciami - proste tym ze je to cele sekvnecne ma to nezvadzalo k tej "patternovitosti"
-
Mne to pride dost smiesne zaoberat sa niecim takym ,ze ktory DAW je lepsi ,ktory horsi atd.Ked je raz niekto zvyknuty na ableton a je z nim spokojny tak nebude menit za cubase alebo FL alebo ak mas rad cubase nebudes riesit nejake abletony atd.(aspon vo vacsine pripadov to tak je) Kukni na dnesnu scenu ,rozne kapely a dj's pouzivaju rozne DAW a vobec neriesia ktory je lepsi a pritom si kupujeme ich cd bez ohladu na pouzivamy soft.A my ktory raz za cas klikneme do kompu riesime kvalitu DAw.I don't know. 

Fakt tam je?dendy píše:cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...
No ale, dokud nejde master do červenýho, tak se snad neprojeví, ne?
Děláš ještě na Studio 4.5, nebo už jsi provedl upgrade?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz
tak mal som pocit ze az ked to ide do cerveno tak sa to prejavuje.. ale furt som mal pocit ze je to len moja vsugerovana haluz takze som to nikdy nespominal ale ked to uz aj amorph spozoroval asi na tom daco bude.. ja som pouzival naposledy 4.5 ... potom som to predal, teraz uz fungujem na REAPER-ovi 

Potom mi to nevadí. Nikdy nedělám export, když to skočí do červenýho.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Neverim, ale mozne je vse, to by tam opravdu nemelo byt, obcas delam reexporty stop do 32bit float wavu, kde peak lita kolem nuly a nikdy nehlidam nejaky ten klip, tam by mi ten limiter docela hodne vadil. Ale nikdy jsem si toho nevsiml. Az se k tomu dostanu testnu to na nejakem wavu "normalizovanem" treba na +20dB, napisu vysledek.cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW .
-
- Profesionál
to je urcite blbost.dendy píše:cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...