posuzovani kvality DAW

Vše o sekvenceru Apple Logic
Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 10 pro 2009 22:02

Brooklyn / juanita juarez píše:
dendy píše:cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...
to je urcite blbost.
Třeba tam má jen nějaký omezovač clipu (soft clip, nebo jak se to jmenuje), aby to vyloženě neprskalo.
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 10 pro 2009 22:47

dendy píše:cubase ma skoro urcite na vystupe nejaky "tajny" limiter alebo nieco take... tiez som si toho vsimol.. osobne to berem ako vyraznu nevyhodu, cokolvek co je "schovane" a clovek to nema dokonale pod kontrolou je vyrazne minus pre DAW ...
Mýtus vyvrácen :)

Vlna 1 - originál
Vlna 2 - UAD Precision Limiter +4dB
Vlna 3 - +4dB přehulený výstup Cubase
Obrázek

Na obrázku 2 jde krásně vidět práce UAD Precision limiteru a na obrázku 3 tvrdý digitální zkreslení přehulenýho výstupu Cubase Studio 4.5
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od vras » 10 pro 2009 23:05

Potvrzuji, je to jen mytus. Zadny limiter neni, vyexportoval jsem silne prebuzeny wav (32 float), natahl zpet do projektu jako dalsi stopu, otocil fazi, po secteni v mixu je vysledek absolutni ticho, tj. zadny limiter.

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 10 pro 2009 23:08

vras píše:Potvrzuji, je to jen mytus. Zadny limiter neni, vyexportoval jsem silne prebuzeny wav (32 float), natahl zpet do projektu jako dalsi stopu, otocil fazi, po secteni v mixu je vysledek absolutni ticho, tj. zadny limiter.
No jo, ale to ti nemohla ani jednou bliknout červená na výstupu. To je jasný, že když nepřekročíš úroveň 0dB, tak nebude změna ikdyby tam limiter byl..
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od vras » 10 pro 2009 23:14

Ne, mel jsem wav, co ma peak -3.2db a gain na savli byl +20dB, cili na vystup to slo fest prebuzene, o nejakych +17dB. Pokus se tykal exportu do float32 formatu, kde se opravdu nezmeni nic (chyba cca 0.000001% nema cenu zminovat). Zkousel jsem totez s exportem do 16bitu a tam jde ke slovu tvrda dig. limitace pres nulu, coz koresponduje s tim tvym obrazkem wavu, to je samozrejme chovani presne tak, jak ma byt.

Uživatelský avatar
velvet
Příspěvky: 525
Registrován: 05 bře 2006 01:42

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od velvet » 11 pro 2009 08:18

Pytkin: PT mají 48 bit fixed point

jinak co se týče míchacího engine Cubase, tak si vzpomínám na dobu někdy okolo nástupu SX nebo SX2, kdy Steinbergovci uváděli, že jejich míchací engine má v sobě něco, co jemně emuluje (nebo simuluje?) magnetofonový pásek, což by odpovídalo nějakému soft clipu...

Na mou duši, že tohle jsem tehdy četl - vyjádření nějakého ofiko zdroje na webu Steinberg. Otázkou je, zda nekecali, aby upoutali pozornost...
A na Gearslutz probíhaly hustý diskuse, kde naopak spousta lidí tvrdila, že naopak Logic má "něco" a Cubase hraje zcela čistě...
Ale pamatuju na svůj subjektivní pocit, že mi věci (nahrávky kapel, ne elektronika) co jsem míchal v Logicu, zněly líp, než ty z Cubase.
Jeden kytarista mi tvrdí, že občas pozná "zvuk" Pro Tools", resp. že něco bylo mícháno v PT - že s nimi prý tak dlouho dělal, že to pozná (občas) a že je pro něj
rozdíl mezi PT a třeba Cubase nebo Logicem.

Já si netroufám nic takovýho tvrdit, vůbec si nedokážu představit, že když uslyším skladbu, tak si řeknu: "OK, takhle zní z Cubase, a takhle by zněla z PT/Logicu apod." Ale také si netroufám říct, že to nikdo nemůže poznat - jen proto, že já tu schopnost nemám...
-------------------------------------
http://www.markvelvet.com

-------------------------------------

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 11 pro 2009 08:44

velvet píše:Steinbergovci uváděli, že jejich míchací engine má v sobě něco, co jemně emuluje (nebo simuluje?) magnetofonový pásek...
Tohle měl už Cubase VST32, ale byla to funkce, která se musela zapnout někde v menu a mám pocit, že to muselo jet už při nahrávání, aby to mělo efekt.
V životě jsem to nepoužil :)
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od dendy » 11 pro 2009 09:12

tudy: fajn test... super takze som si to len vsugeroval, ako som ocakaval.. to je dobre :-)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21268
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Pytkin » 11 pro 2009 10:03

velvet píše:Pytkin: PT mají 48 bit fixed point
Jaj tak .. to je rozumne .. nestraca sa detail oproti floatu ..

Uživatelský avatar
knobtweaker
Profesionál
Příspěvky: 92
Registrován: 04 bře 2009 16:54

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od knobtweaker » 13 pro 2009 16:42

Nejsem odborník na Pro-tools nedělám s nimi , ale jeden můj kamarád který je má v práci, tvrdí že hd mají summing dělaný v digitálu ale hardwarově a proto také zabírá výkon počet stop na TDM kartách, ten algoritmus údajně dělá to proč pro-tools znějí jinak (prý lépe) - to se ale samozřejmě netýká LE a M-powered.
Co jsem si ale vyzkoušel a spousta studií tak jede je analogový summing a dost mě překvapilo jak citelný tam je rozdíl oproti přepočítání v kompu.
Já si teda osobně myslím že nativní DAW mezi sebou budou mít v těch algoritmech nějaký rozdíl , ale bude to asi 00, nic.
Ten Summing si ale do budoucna koupit chci.
Studiový a live zvukař
http://www.sound-engineer.cz

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 13 pro 2009 16:54

knobtweaker píše:Ten Summing si ale do budoucna koupit chci.
To bude HODNĚ drahej upgrade.
Kolik budeš kupovat HiEnd D/A převodníků?
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
EXCOM
Příspěvky: 5627
Registrován: 10 črc 2005 10:43

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od EXCOM » 13 pro 2009 19:55

tento vyzera fajnovo
Obrázek

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od Tudy » 13 pro 2009 20:50

No jo, to už je sumační mix, ale nejdřív musíš těch 16 kanálů dostat do analogu. A to hodně kvalitně, aby to mělo význam..
Pokud na to člověk nemá v kapse aspoň 3.000,- EUR, tak podle mě lepší práci odvede solidní DAW
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
knobtweaker
Profesionál
Příspěvky: 92
Registrován: 04 bře 2009 16:54

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od knobtweaker » 14 pro 2009 19:06

No popravdě to byl dost rozdíl i když jsem to prohnal přes osm výstupů z m-audio profire 2626 do TL-audio fat track. Sám jsem k tomu před tím byl celkem skeptický - předpokládal jsem že bude spíš znatelná degradace přes převodníky, ale výsledek byl na mé ucho o dost lepší než když jsem to nechal přepočítat.
Srovnal bych to asi jako rozdíl mezi nahráváním do 19 a do 24 bitů , takový jsem z toho měl pocit.
Studiový a live zvukař
http://www.sound-engineer.cz

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12697
Registrován: 12 črc 2002 11:16

Re: posuzovani kvality DAW

Příspěvek od dendy » 14 pro 2009 19:10

skoda mohol si spravit ukazkove mixdowny zaujimalo by ma realny test mixaze povedzme 10 stop cez taketo "low-cost" riesenie porovnanie s sumaciou v DAW .. teoreticky by to malo byt horsie (to lowcost) ale prave najvacsim nepriatelom teorie je prax :))

Odpovědět