No a vzhledem k tomu, ze sem je tady cas od casu nekomu doporucoval jako dobryho kandidata na levnej mikrofon (z druhy ruky) aniz bych mel s nima jakoukoli zkusenost (!), tak se ted pokusim napravit ten nesvar.

C414 jsou z rady C12, C12A, C412, C414... a v dobe prechodu z lampy na tranzistor to byl top mikrak od AKG. Ten progres je dneska vnimanej spis jako regres a vlastne cim vic se od C12 vzdalujeme tim hur vetsina lidi ten mikrak hodnoti. Hlavne po tom, co nekdy na konci 70. let doslo k prechodu na levnejsi verzi kapsle nalepeny na bilej plastovej krouzek misto komplikovany kapsle s bronzovym kruhem/sroubama.
Dneska kdyz si proctete reakce, tak najdete veci typu "univerzalni mikrak, funguje na hodne veci, ale nikdy ultra skvele", "je to nuda, ale facha", "vostry!!!", "plastikovy!"... vyjimkou sou starsi kousky s CK12 (bronz), ty jak se zda maj svoje zastance.
Tak proc vubec takovej mikrofon kupovat? Tak treba kvuli tomu, ze se mi z nich celkem dost libily jedny overheady na jedny desce, co sem michal.
Ke me se vlastne dostaly proto, ze to byly C414EB, kde byla celkem slusna sance, ze tu CK12 mit budou. Bohuzel tam byla ta novejsi kapsle, ale proc uz to nevyzkouset, kde je mam na rozmyslenou puceny?
postrehy?
1) prekvapive jsou to jedny z nejtemnejsich mikrofonu, ktery mam
2) maji pomerne hlubokej spodek
3) vsechno z nich leze hodne hladky - cisty - bez zkresleni - ale svoji barvu urcite maj
4) jakoby potlacovaly harmonicky frekvence a vyssi stredy
5) nejsou uplne nejdetailnejsi - coz je funkce jejich "temnoty"
6) nenachylny na sykavky - taky spojeny s tou temnotou
7) hlasity zdroje je nevyvadej z miry
Naprosto nechapu, kde kdo vzal, ze C414 je ostrej mikrak. Mozna nejaky XLII, XLS... s tou "vintage" naladenou kapsli, ale rozhodne ne EB.
Chapu nektery postrehy o nude, plastikovosti a univerzalnim mikrofonu, kterej neni vyrazne skvelej v nejaky oblasti. Ten mikrak je totiz fakt hodne odmerenej, zni trochu jako kdyz ten zvuk namalujete vodovkama... misto plnejch barev je vsechno mekky a desaturovany. Od toho se odviji i ta plastikovost, ja to teda cejtim este trochu jinak, ale i tak se da popsat to, ze ten mikrak trochu opomiji textury a vic se soustredi na zaklad/tvar.
Kdyz to prezenu, kdyby mi nekdo rek, ze to je paskovej mikrofon nebo hodne dobrej dynamickej, tak mu to podle zvuku asi i sezeru
Nahraval jsem na nej jedny zensky vokaly (na zkousku) a uz zustaly v mixu. Pekne drzely, pevny, hladky, neproblematicky vejsky. Fajn.
Pak jsem to zkousel na klarinet (docela dobrej, zadny kvicidlo) a tam mi nakonec zustal jenom na spodek a nahoru sem musel dat CMV, ktery melo prokreslenejsi stredy, znelo vic dopredu a vubec vic realne.
No a asi zatim nejoblibenejsi pouziti sem nasel na vibrafonu/metalofonu a na klaviru. U toho metalofonu me to tolik neprekvapilo, ale ze to bude dobry na tak harmonicky komplexni vec, jakou je klavir sem necekal. Samozrejme na tom C414 nechala svuj otisk, ale docela to mymu malymu pianninu svedci, zni min tence a asi luxusnejc nez ve skutecnosti
Na co si myslim, ze je C414(EB) vhodna sou teda hlavne veci, ktery je potreba zjemnit nebo posunout do pozadi a je to rozhodne neco, co sem v arzenalu nemel, takze jsem je nakonec vzal.
Ted je otazka, jestli bych je doporucil nekomu jako treba prvni/jedinej mikrofon. Asi bych rek, raci jdete a sezente si nejdriv CMV563 s M7 a nechte si to dat doporadku, protoze ziskate mnohem univerzalnejsi mikrofon, kterej funguje castejc a i na veci, co maji jit opravdu do ksichtu. Jenze to znamena dneska vetsinou neco pres 25tis a C414 z druhy ruky sezenete za polovic. A za to dostanete hodne solidni vykon prostej byt jen naznaku problemu, ktery svetu prinesly levny cinsky a australsky kousky. Kdybych mel delat nejakou hodne akustickou vec, kde bych pouzival jenom c414, tak bych asi hodne ekvalizoval a pridaval vyssi stredy/vejsky. Asi bych nedosah uplne toho, co vim, ze dokazu s celym svym arzenalem, ale rozhodne by mi ta situace byla prijemnejsi nez delat desku s cinanem nebo rode nebo i oktavou (mk319). Pro vlastniky oktav, ale myslim neni pridani C414EB resenim jejich "jednostranosti", tam bych uz urcite miril na neco jako prave CMV563+M7, MV691+UM70, UMT70S... Osobne bych c414eb preferoval pred blue bluebird...
Jeste trochu k jednotlivym C414.
C412, C414COMB - diskretni - tam najdete CK12 pokud ji nekdo nevyndal - treba AKG servis
C414EB - diskretni - nekolik tisic prvnich kusu ma este CK12 a pak se prechazi na novou kapsli ;(
C414EB-P48 - diskretni - uz jenom nova kapsle
C414B-ULS - diskretni - trochu komplikovanejsi elektronika

Novejsi typy uz pak maji dost slozity obvody a taky jim schazej trafa... jsou taky v pripade poruchy velmi tezko opravitelny.
To co jsem tu popsal, by melo +/- sedet na C414EB, C414EB-P48, C414B-ULS novejsi jsem nemel tu moznost ozkouset.
C414 neni urcite moc vzacnost, takze myslim, ze taky mate nejaky zkusenosti/postrehy. Zajimaly by me postrehy ohledne kapsli i jednotlivejch typu a samozrejme cokoli o tom, jak se vam osvecily nebo neosvecily v ruznejch aplikacich.
P. S.
Je jasny, ze to neni nejlepsi mikrak na svete a nema ho tu smysl stinat za to, ze to neni C12, ELAM251.. prosim konstruktivne