Čím nahrávat klavír?
Re: Čím nahrávat klavír?
Matucha, ale prosím tě opravdu myslíš že ty svedské (opravdu skvělé a levňoučké) mikrofony (na které se normálně čeká v řadě týdny i měsíce) jsem tady pracně dostal proto abych na tom pár korun vydělával ?? Beru je jako exoty a jsem z nich nadšený že za pár korun je možné dosáhnout opravdu skvělý zvuk, v podstatě na půl cesty k Schoepsům, neporovnatelné s běžnými číňany v podobné kategorii. Mám z toho radost že to pěkně zní a ten minimální rabat spolkne zhruba doprava. Vydělávám jinde ... kudlu klidně zavři ...
Ale zas tie C4 niesu az take zle pozrite na odkaz neznie to az tak strasne ci?
A bol by som rad keby ste mi poradili aj ohladom tej miestost aj metody snimania. Dakujem
Potesila by ma odpoved od Iva - mam snim dobre skusenosti
A bol by som rad keby ste mi poradili aj ohladom tej miestost aj metody snimania. Dakujem
Potesila by ma odpoved od Iva - mam snim dobre skusenosti

Matucha: Ked je rec o CM3, tak ja som sa o LineAudio prvy krat dozvedel prave od Teba na tomto fore (par rokov dozadu si to tusim niekde spomenul) a som Ti za to dodnes mimoriadne vdacny. Na Gearslutz by som na to zrejme samovolne nenatrafil. Neviem, preco by malo komukolvek vadit, ze Ivo tieto mikrofony odporuca a sucasne ich spravil dostupnejsimi aj v nasich koncinach. Ja som na LineAudia cakal v poradovniku takmer 3 mesiace a kupoval som to "kadejako poza bucky" po osobnej mailovej komunikacii (model OM1 dokonca v tom case este ani oficialne nebol v ponuke), takze mi pride super, ze ma LineAudio zastupenie uz aj na nasom trhu.
Nějak nechápu ty výlevy proti Ivovi, pokud mi někdo doporučí nadmíru fungující výrobek,plně k mému užitku a spokojenosti. A ten výrobek mi současně i prodá s běžným nebo malým rabatem (nemá cenu řešit). Tak jsem tomu člověku vděčný. A nemám s tím problém.
Kudla v kapse se mi otvírá pokud nějaký "obchodník" za každou cenu tlačí totální šrot s 300% rabatem. V tom případě bych to chápal.
Kudla v kapse se mi otvírá pokud nějaký "obchodník" za každou cenu tlačí totální šrot s 300% rabatem. V tom případě bych to chápal.
někdy mám na ezone pocit, že v česku je k dostání jenom cca. 5 značek mikrofonů... ultra levné šunty a ultradrahé luxusy
Kdyz uz jsme (tedy byli jste) u tech kudel: ja muzu na vyzkouseni zapujcit sE1A coz je realtivne levny true-condenser mikrofon, ktery na klavir vychazi mimoradne dobre, pripadne nove sE5 (nastupce puvodnich sE4). Pokud bychom se meli poohlizet po 5/8 elektretu ala CM3 tak prakticky stejne konstrukce je Beyerdynamic TG I53C. Vsechny jsou to mikrofony vice nez doporuceni hodne ve svych kategoriich.
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz
- countrymetalman
Trošku si s klavírem tykám a do nahrávacích studií jsem už taky párkrát skočil na cigáro, já bych pianino nahrával jedním Rode NTK zepředu shora cca uprostřed asi 1,5m před a trochu nad výškou pianina a současně jednou tužkou Rode M3 úplně vpravo kolmo k přední horní rezonanční desce a jedním Sennheiser 906 placákem tentokrát vodorovně s deskou a úplně vlevo.
Nahrávat klavír z VST nebo samplerů a workstationů včetně Kurzweilu PC3K, kde dokonce klavír nebyl ani nijak špatnej, je těžký hřích i pro nevěřící. Přesně jak to bylo popsáno na předchozí straně, já k tomu dodám mé oblíbené přirovnání, protože je pravdivé: bylo by to úplně to samý, jako kdybyste chtěl po kytaristovi, aby si nahrál svýho vintage Fendera přes simulaci v Digitech XP nebo Boss GT nebo nějakým Zoomu, namísto vintage celolampy a tubescreameru z 70/80 let a pár mikrofonů. Myslím, že by vás hodně rychle poslal někam...
Nahrávat klavír z VST nebo samplerů a workstationů včetně Kurzweilu PC3K, kde dokonce klavír nebyl ani nijak špatnej, je těžký hřích i pro nevěřící. Přesně jak to bylo popsáno na předchozí straně, já k tomu dodám mé oblíbené přirovnání, protože je pravdivé: bylo by to úplně to samý, jako kdybyste chtěl po kytaristovi, aby si nahrál svýho vintage Fendera přes simulaci v Digitech XP nebo Boss GT nebo nějakým Zoomu, namísto vintage celolampy a tubescreameru z 70/80 let a pár mikrofonů. Myslím, že by vás hodně rychle poslal někam...
OMG !!!!
Otazka znela - "Cim nahravat klavir?" a diskusia sa venuje mikrofonom... Kde sa tu vzali VST a keyboardy, a preco?

Otazka znela - "Cim nahravat klavir?" a diskusia sa venuje mikrofonom... Kde sa tu vzali VST a keyboardy, a preco?

Lebo Centralni Mozek ..
Doplním ještě kde se tu vzalo pianino ?MDudas píše:OMG !!!!![]()
![]()
![]()

muzikant
Nahravat klavir sa da mnohymi sposobmi, aj mnohymi typmi mikrofonov; zalezi od toho, co sa chce dosiahnut. Ja som nedavno pouzil napr. 4 mikraky. Z blizka par Schoeps MK21 asi 30cm od klavira rovnobezne s polo-otvorenym vekom klavira. Vid foto. Druhy par boli CM3, ktore brali ambientny zvuk. Tie boli asi 2,5m vysoko a zhruba 25cm od seba, v "ORTF" smerom dole (odfotene to nemam); nahraval sa totizto naraz klavir a dvoje husle. Zvukova ukazka dole.
- countrymetalman
Pytkin píše:Lebo Centralni Mozek ..
Zdar, lebo druhý koment na prvé straně radí ty VST...MDudas píše:OMG !!!!![]()
![]()
![]()
Hammond. Zkus mozna priste vetsi sirku toho "ORTF", MK21 jak jsou sirsi kardiody, tak v tom ortf znej uzsi. Ale samozrejme urcite furt dobre. Ty ukazce by asi prospelo trochu ubrat pasmo 500-1000hz a obcas tam vylejzaj i 200-300hz. Nic drastickyho, ale znelo by to otevrenejc a prijemnejc aspon na moje ucho.
Matucha: Ono ten klavir tak basovo v skutocnosti neznel.... ale dostal som prikazom
zdvihnut prave to pasmo okolo 400Hz, aby znela nahravka plnsie. Na vysledku sa to prejavilo presne ako popisujes, naviac sa zvyraznil hluk sustain pedalu. Podla mna su v tej nahravke este aj ine neduhy. Tak ale spokojnost klientov je prvorada
Teraz v poslednej dobe trochu experimentujem s ambientnym parom gulovych mikrofonov s "Jecklinovym diskom" plus kontaktny par podobne ako v predoslej nahravke. Dava to super priestorovu informaciu, ale je tazke to sfazovat a treba mat fakt studio s perfektnou akustikou (co ja celkom aj mam). Az budem mat nejake uspokojive vysledky, tak sem pastnem ukazky. Mam ale teraz "nepojazdny" klavir, lebo som dal menit dve oktavy strun a zhruba 6 tyzdnov trva, nez sa to usadi a moze sa finalne naladit.

Teraz v poslednej dobe trochu experimentujem s ambientnym parom gulovych mikrofonov s "Jecklinovym diskom" plus kontaktny par podobne ako v predoslej nahravke. Dava to super priestorovu informaciu, ale je tazke to sfazovat a treba mat fakt studio s perfektnou akustikou (co ja celkom aj mam). Az budem mat nejake uspokojive vysledky, tak sem pastnem ukazky. Mam ale teraz "nepojazdny" klavir, lebo som dal menit dve oktavy strun a zhruba 6 tyzdnov trva, nez sa to usadi a moze sa finalne naladit.
Myslím že omni by na klavír mohly znít fajn. Když už máš Schoepsy, doporučuju popřemýšlet o přikoupení MK2 kapsulí ... ty pro mě osobně znějí ze všech Schoepsů nejpřirozeněji