Nevím jak na vokál - SLABÝ SIGNÁL

Mikrofony a předzesilovače
Mitch

Nevím jak na vokál - SLABÝ SIGNÁL

Příspěvek od Mitch »

Zdravím...

Nedavno jsem koupil preamp VTB1 a k tomu vlastnim zvukovou kartu mam M-Audio fast track pro. Jako DAW pouzivam Cubase 5 a muj problem je nasledujici. Tvorim hudbu predevsim formou midi kontroleru a VST. Uz jsem si udelal par podkladu a s nima jsem spokojenej, ale ted bych k tomu rad nahral vokal a tady vznika muj problem. Mikrofon mam AKG perception 200. Zvukovku mam uplne stazenou, jen na VTB1 trochu posunu gain a Output level tak, az mi v Cubase kontrolka indikuje silu signalu ze neni v cervenem a nahravam.... Zvuk nezni nejak extra dobre ( cekal jsem, ze to bude lepsi ), nicmene kdyz to potom pustim spolecne s podkladem, tak je vokal totalne utopeny. Pokud ho pak zesilim v Cubase, tak uz zvuk praska a je to spatne.To se mi stavalo i pred tim, nez jsem koupil VTB1, takze jsem myslel, ze tim to vyresim, ze ten signal zesilim, ale to jsem myslel asi spatne protoze vysledek je podobny. Nevi nekdo kde bych mohl delat chybu? Jsem vicemene zacatecnik, takze mi mozna unikaji nejake zakladni veci, ale uz bych rad docilil nahrani nejakeho slusneho vokalu. :( Pritom znamy ma nejaky kytarovy rekorder do ktereho nahraval skrz mikrofon( ktery jsem zminoval vyse), nahravky vokalu potom prenesl do profi studia kde to spolecne s jejich nahranym materialem dali dohromady a vysledek byl perfektni. Budu rad za kazdou radu.

PREDEM DIKY

Paris

Re: Nevím jak na vokál - SLABÝ SIGNÁL

Příspěvek od Paris »

1. jak propojujes VTB1 a Fast Track Pro? jakym kabelem z/do jakeho vstupu?
2. na stopu s vokalem pouzij kompresor, s nim bude mit sanci se v mixu prosadit lepe.

eraser_svk

Příspěvek od eraser_svk »

Skamarátil by som sa s vecou zvanou compressor...

jackies

Příspěvek od jackies »

Nevím, jak špatně a nebo slabě to je, ale není od věci zkusit všechno ostatní stáhnout abys měl s tím vokálem místo na hýbání.

delay

Příspěvek od delay »

Popiš to praskání... To je dost divný, bud to vypadá, jakobys to nahrál přebuzený, nebo to pak neúměrně zesílil nebo máš třeba blbě nastavený ovladače a latenci, proto ti to praská. Zkus to ještě popsat lépe, případně pošli ukázku.
Na stopu vokálu bych taky použil nějakej dynamickej procesor, kromě kompresoru třeba i limiter

Mitch

Příspěvek od Mitch »

Predem diky za odpovedi!

NO tak zapojene to mam mikrofonim kabelem s XLR konektory nasledujicim zpusobem : Z mikrofonu do vstupu VTB1 a z neho mi jde dalsi XLR kabel z výstupu klasicky do vstupu u Fast track pro.Phantom mam aktivovanej pouze u VTB1. To praskani bych jednoduse popsal tak, ze ten signal je prebuzeny.... :(Jak tady mluvite o tech compresorech a limiterech, tak to mate na mysli plug-iny v Cubase? Nebo nejaky hardware? Já se zkrátka řídím pouze tou kontrolkou vstupního signálu v Cubase, cili pokud mi to indikuje ze je signal vysoky, tak mam za to, ze uz to jinak nejde, zkratka ze je to limit. NO ale potom je to uplne utopene. Samozrejme ze jsem zkousel v mixeru ostatni veci ztlumit, ale kdyz to potom teda celkove vyzenu na nejakou rozumnou hlasitost (tj. aby to celkove trochu hralo), tak kdybych na tu samou hlasitost mel pustenou nejakou studiovou nahravku, nebo mp3, mozna by mi praskli usi....Ja teda nevim jak to probiha ve studiu, jestli oni nejakym zpusobem ve finale pridavaji gain bez degradace audia, ale me to proste prijde divny. Predstavoval jsem si, ze uz to bude trochu lepsi ....a ono bohuzel nic. VSt mi hraji dostatecne hlasite, ale pokud k tomu pridam vokal, tak je to mrtve. V prubehu dne bych zkusil uploadovat nejakou ukazku.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Rikas, ze mas ten preamp pripojeny do m-audia xlr kabelem, znamena to, ze jsou xlr konektory i na strane m-audia? To by bylo spatne, protoze ta zvukovka ma na xlr imho mikrofonni vstup, ktery tou linkou z preampu prebudis. U m-audia tedy musis pouzit jacky u toho combo vstupu a nastavit prepinace vedle nich na line.

Mitch

Příspěvek od Mitch »

Ano mam to tak jak rikas, vyzkousim to teda zmenit

komasix

Příspěvek od komasix »

...hlavně si na VTB1 dobře nastav vstupní (hlavně) a výstupní uroveň aby si měl jistotu, že ti zvuk neleze už sprasenej z toho preampu. Taky stáhni blend. Jinak VSTi se vždycky tim mixem propasírujou líp než audio. Maj to prostě srovnaný. Zkus taky ten audio track normalizovat třeba na -3dB. Kartu neznám nevim...
kompresor je až to poslední. Myslim že by ti to nějak mělo hrát i bez komprese...

Mitch

Příspěvek od Mitch »

Tak mi trochu pomohl maximizer a trochu i compresor, ale stejne se mi ten zvuk nejak nelibi. Je to takove tupe.... CO pouzivate na upravu vokalu v Cubase? Nebo celkove? Diky za kazdou radu, cenim si toho.

komasix

Příspěvek od komasix »

to ti asi nikdo přesně neporadí. Bude to komprese/limitace/eq/deesser + nějaký dozvuky. Je to individuální podle náběru, použití v mixu a hlavně nekonečnýho laborování
Zkus si najít nějakej FREE Voice channel (strip) ...tam by si měl mít aspoň náznak toho všeho co bys mohl potřebovat. (krásná věta...)

delay

Příspěvek od delay »

V první řadě udělej co radil Kermit. VTB ti mikrofonní signál převede na linkový a dál jej v cestě již nesmíš řadit na další preamp (M-Audio), použiji LINE IN. V Cubase vokál nahraj obvyklým způsobem, tak aby neklipoval převodík karty. Přímo na vokál použij pluginy typu compressor nebo limiter připadně kombinaci obojího, dobré free VST věci vygoogluješ, když zadáš FISHPHONES VST nebo BOOTSY VST, nejsou možná nejideálnější na vokál, ale z free mě nic jinýho nenapadá. S dynamikou je potřeba zacházet obezřetně, poslouchej ušima a když nedocílíš kýženého gainu, tak raději stáhni ostatní stopy v mixu tak, abys měl vokál jak se ti líbí. V téhle fázi vůbec nekoukej, jak celej mix hraje nahlas. To, aby ses přiblížil hlasitosti tvých oblíbených nahrávek je věcí masteringu, tam pak doženeš potřebné dB, případně si ve finále aplikuj na masterfader nějaký limiter. Jak s limitery či kompresory pracovat ti vysvětlovat nebudu, myslím, že je toho pro tebe tak akorát, vše další přijde časem...

komasix

Příspěvek od komasix »

samozřejmě předpokládám správnou cestu signálu... napřed zapoj správně kabely jinak se nemá cenu o něco pokoušet. (i když nevim jestli to muže mít až tak katastrofální následek tohle zapojení?)

W.Cable

Příspěvek od W.Cable »

Narychlo jsem nahledl do manualu na jejich strankach, celkem jasne se tam pise pro mikrofony a instrumenty nastavit tlacitko do pozice inst, v Mitchove pripade nastavit na line, pokud by byl signal prilis velky, ze by svitila kontrolka clip, zmacknout tlacitko pad a pohejbat gainem.

delay

Příspěvek od delay »

koma6: Linka je vysokoimpendanční signál (a to je výstup z VTB), když to zapojíš do nízkoimp. mikrofonního premapu tak se to zkreslí ja prase.

Odpovědět