Testovaci mikrofon co nejlevneji

Mikrofony a předzesilovače
vras
Příspěvky: 831
Registrován: 27 lis 2007 20:36

Příspěvek od vras » 01 bře 2009 11:51

Mimochodem, vrasi, to jsi jeste nesel spat nebo vstavas tak brzo?
To jsem byl urcite jeste nazivu, nikdy nevstavam brzo :-)
nejaka krivka vytlacena na nejakej krabici NENI KALIBRACNA KRIVKA. tu ma kazdy jeden kus inu, jednotlive kusy sa lisia
Presne tak. U mericiho mikrofonu to plati dvojnasob.

Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Příspěvek od Keitaro333 » 12 bře 2009 20:53

kexik: a ako tu krivku potom prenesies do room eq wizardu? Je tam nejaka taka funkcia na kreslenie kriviek alebo take nieco?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 12 bře 2009 21:37

z grafu odcitas hodnoty, ktore vnesies do excelu v podobe 1 stlpec frekvencia, druhy stlpec citlivost. MUSIS mat hodnotu pre 1000Hz. potom vyrobis treti stlpec, kde od druheho stlpca odcitas hodnotu pre 1000Hz, takze citlivost pre 1000Hz bude 0dB a pre vsetky ostatne frekvencie dostanes odchylku od nominalnej citlivosti. potom 2 stlpec zmazes (remove column, nie len ze zmazes obsah) a celu tabulku ulozis ako .txt, pricom ako separator vyberies SPACE. nakoniec .txt premenujes na .cal a mozes ho nacitat do roomeq

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Příspěvek od Jindy2 » 12 bře 2009 23:05

K tomu .cal souboru - ja sehnal k ECM8000 nejaky obecny .cal soubor. Je to k necemu dobre? -

ECM8000.cal (je to v .txt radsi)


Jinak ma nekdo nazor na tyhle moje nove prumerove grafy? Kde by mohl byt problem a jak ho resit? -

Obrázek

Obrázek

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 12 bře 2009 23:28

ten .cal je daka kravina... posledna frekvencia je 46kHz (???) a mikrofon ma na nej ubytok len 24dB, kym na 23kHz az 28dB, dokonca medzitym citlivost dokonca este viac stupa??? tieto mikrofony idu nad 10Khz do kyticiek, maju tam schod, a od asi 16kHz uz aj riadny ubytok okolo 6dB
a nerozumiem co je treti stlpec nad 1kHz

k tym grafom, miestnost ti riadne huka na 50 a 130Hz, bude asi dost mala a prazdna. ten 50Hz signal nie je z bedni, tie creativy hraju pomerne zostra od 70Hz, fostexy mozno aj od tych 50 ale tazko povedat, lebo ten hrb to maskuje. riesit to mozes nakupom ekvalizeru, alebo truhlarcenim

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Příspěvek od Jindy2 » 12 bře 2009 23:55

kexik: na ten .cal se teda asi vykaslu kdyz jsou tam nejaky kraviny...

obcas mi neco houka, to je fakt, ale nevedel jsem na jakych frekvencich, to moc zatim nepoznam...mistnost je docela mala, myslim ze je to 3x4m, panelakovy pokojik s dvema postelema, mym stolem s gearem a jeste jednim stolem u okna...ja mam repro proti oknum, na kterych jsou tezke textilni zatemnovaci rolety...fova mi rikal, ze mam nekde problem s akustikou a kvuli tomu jsou ty mereni zkreslena...ale ja nevim v cem ten problem presne je a jak ho kdyztak nejak levne resit...

nakup ekvalizeru - nejde to resit softwarovym ekvalizerem nebo pres ty korekce co mam na Compact 4?
a co je to "truhlarceni"?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Re: Testovaci mikrofon co nejlevneji

Příspěvek od fova » 13 bře 2009 08:34

Truhlarenim Kexik nejspis myslel vyrobu akustickych prvku. Jak uz jsem ti psal do PM, tyhle hrby jsou podle me zpusobene mistnosti a je treba to resit akustickymi upravami. Minimalne bych dal do vsech 4 rohu mistnosti mineralni vatu a pak to zkusil znovu zmerit. Vice o tom zde:

./viewtopic.php?t=8786&start=0

Rovnou ti napisu, ze svepomocna vyroba prvku s mineralni vatou vyjde levneji nez nakup kvalitni akusticke peny, takze se pokud moznou orientuj smerem k te vate.

Druha moznost je samozrejme ten ekvalizer pred bednami, na kterem nastavis korekcni krivku korigujici chyby mistnosti. Tohle je reseni ale pouze pro playback. Pokud chces do budoucna i nahravat pres mikrofony, tak bych sel cestou akustic. uprav.

Uživatelský avatar
Ondra P.
Příspěvky: 2028
Registrován: 24 črc 2002 21:30

Příspěvek od Ondra P. » 13 bře 2009 08:44

Jindy2: ten kalibracni soubor ti vnese charakteristiku toho ECM8000 do toho mericiho programu....vytvoriti presnou krivku ve ktery by ses mel pohybovat... myslim docela uzitecny a presny pokoavd je ten kalibracni soubor stahlej ze stranek RoomEQ... nactes ho jednosuse v nastaveni na druhe strance myslim...

to pasmo by melo byt od 20hz do 20khz ne?

ECM8000 Correction Values -
http://www.hometheatershack.com/forums/ ... litecm.cal
Naposledy upravil(a) Ondra P. dne 13 bře 2009 08:54, celkem upraveno 2 x.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 bře 2009 08:46

tie najvacsie hrby su urcite rezonancie miestnosti a ich harmonicke. tie zarezy co mas vyssie su najskor superpozicie dvoch bedni, ak su to merania kde hrali obe bedne naraz (co je spatne, mera sa vzdy jedna bedna)
fova ti napisal co som myslel truhlarcenim
co sa tyka sw ekvalizeru, tak to riesit ide ale potom mas problem s meranim, ked pouzijes vst ekvalizer, nemozes pouzit roomeq wizzard, lebo ten prehrava cez systemovy zvuk. ledaze mas zvukovku co ma parametricky ekvalizer v driveroch (nema to e-mu? ktoru myslim mas? -to by bolo riesenie)
eq na soundcrafte nestacia, na tie dva hrby potrebujes dva parametricke pasma, kde si nastavis tie dve frekvencie, Q zodpovedajuce sirke tych hrbov a prislusny utlm a znova zmerias a budes s tym manipulovat kym nebudu hrby prec. basove pasce ich tiez ciastocne odstrania, minimalne ten vyssi (na 50hz to bude tazsie, rokwool uz na 50Hz absorbuje o dost menej)
tazke rolety na basy vobec nefunguju
dalsia moznost su absorbery na baze pruznej membrany alebo helmholzovho rezonatora, co su v podstate drevene truhlice aspon 20cm hlboke, ktore maju jednu stenu z 5mm sololitu, alebo basreflexovy natrubok naladeny na tych 50 a 130Hz. ta verzia so sololitom by mala mat optimalne aspon 80x80cm a tie by mala byt vycpana rockwoolom (i ked nemusi ist o ten akusticky typ, kedze v tomto pripade nepoziera basy ale rezonancnu tej krabice, ktora je urcite vyse 200Hz)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 13 bře 2009 09:24

Ono to sem zapadne, a protože mi dosud z fundovaného pracoviště neodpověděli, tak oživuju svůj dotaz z někdy (už jsem ho přes search nějak nenašel): jaký má smysl měření vždy jen jedné bedny, když se poslouchají pak v reálu přece dvě? :-) Docela mi to technicky furt nechce docházet...

P.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 bře 2009 09:30

pavli: lenze aj miesa sa na dve bedne a tie interferencie tam ma aj manik co to miesal. tak ze mix ich uz ma jaksi predkompenzovane. ked ide mono signal z dvoch roznych bedni, vzdy pocuvas transpoziciu. vzniknu tak ale nerovnosti, ktore ta len pletu a NETREBA ich kompenzovat, to je hlavne. ked ich vykompenzujes, bude to zle. ver mi ze som na to prisiel v praxi .)

Uživatelský avatar
pavlii
Moderátor
Příspěvky: 3019
Registrován: 05 čer 2002 19:23

Příspěvek od pavlii » 13 bře 2009 09:39

Mhm.....OK, vezmu to jako precenens :-) ale furt se mi to jaksi technicky příčí..... Ale OK, já jsem koneckonců jen elektro s audio nadstavbou :-D

P.

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Příspěvek od Jindy2 » 13 bře 2009 13:24

kexik píše:ledaze mas zvukovku co ma parametricky ekvalizer v driveroch (nema to e-mu? ktoru myslim mas
mam E-MU 1212M v2
nevim jestli to ma co myslis, kazdopadne nejake softwarove reseni by me nejvic zajimalo...

Jindy2
Příspěvky: 2039
Registrován: 26 bře 2007 21:26

Příspěvek od Jindy2 » 13 bře 2009 13:33

Z EQ je tam:

1-band-shelf EQ
Trim Pot
4-band EQ
3-band EQ

co a jak vybrat a nastavit? no nejak mi to stejne na inputu nejde navolit...

Obrázek
Naposledy upravil(a) Jindy2 dne 13 bře 2009 21:00, celkem upraveno 1 x.

Keitaro333
Příspěvky: 161
Registrován: 12 lis 2006 04:23

Příspěvek od Keitaro333 » 13 bře 2009 14:51

Ked uz je tu rec o rezonanciach, vie mi niekto povedat, aky vplyv ma na akustiku sklo? Napr. sklenene dvierka na skriniach apod.?

Odpovědět