TLM49 a alternativy (Gefell, Nevaton, Čína, atd.)

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
SoundsFine

Příspěvek od SoundsFine »

Matucha: Děkuji za hodnotný příspěvek.
Přesně tohle jsem asi potřeboval slyšet.

Už jsem vyzkoušel cca 7 mikrofonů a je to velmi časově náročné, už jsem z toho dost unavený. Přítelkyně si o mě myslí, že jsem vadný.
Už se mi ani nechce půjčovat další Neumann, Brauner, či co.

No, ale jak vidím, budu muset jít stejnou cestou dál ... :-)

SoundsFine

Matucha, jaký je rozdíl mezi M990 a M92.1 a mezi M930 a UMT70(MT71) ?

Ty některý z M.G. máš?
Dřív jsem na Gefelly slyšel pěkné věci, ale netušil jsem, že na gearslutz o nich takto básní? UMT70 tam někteří vyzdvihují nad U87.

matucha

Příspěvek od matucha »

U87 se netesi moc prizni jako vetsina soucasnejch Neumannu. Ale to je nutny brat s rezervou, je proste modni nadavat na moderni Neumanny. Takze casto lidi bez vlastniho nazoru zacnou vykrikovat U87 je nanic a tak ;-).

Mel jsem tu pucenou UMT70 a nebyt toho, ze mam par CMV563 a jednu UM57, ktery jsou variantama stejnyho zvuku, tak bych po nem urcite hned sahnul. Pak jsem mel tu cest s M300 tuzkama a ty sou taky pekny.

K tem ostatnim... M990 ma stejnou kapsli jako M930. Ta M930 je obdobou TLM103, bohuzel sem ji nemel moznost vyzkouset i kdyz se ji drzel v ruce (ten mikrak je extremne malej na velkomembranu, vypada jako model 1:2). Ale co sem z toho slysel treba overheady, tak se mi to cislo zarylo do hlavy... znelo to moc pekne hladce a detailne. Taky sem slysel porovnani tlm103, m930 a phantom c... z nichz ten phantom byl jednoznacne nejmin prijemnej a tlm103 vs m930 mi prislo prast jak uhod. No a vedle toho si postav armadu lidi, ktery rikaj jak je tlm103 hrozne vostra a M930 hladka a kulata. Nemas na vybranou a musis si udelat vlastn nazor tim, ze ten mikrak vyzkousis pripadne porovnas sam na svejch aplikacich.

M92.1 a UMT70 (MT71) sou postaveny na M7 kapsli. M92.1 ma lampovy telo s transformatorem. UMT70 a MT71 maj tranzistorovy beztransformatorovy telo. Me UMT70 prisla jako cistci CMV563.. a kdyz sem kdysi davno s nekym diskutoval o UM57 vs M92.1 a posilali sme si ukazky, tak to vypadalo na to, ze M92.1 je detailnejsi mikrak, otevrenejsi, ale zase ze nema takovou barvu.

No co mi pride ohledne gefellu dobry je, ze se nikdy nevezly na vlne nejakyho Hype a dlouhodobe je hlas "lidu z for" ceni jako hodne uzitecny pomocniky. Kde asi trochu kulhaj je pak uplnej hi-end... takze kdyz mas na mikrak $5-8000, tak koupis lip jinde nez u gefellu.

macceba

Příspěvek od macceba »

Soundsfine....... jestli budeš mít chuť ještě zkoušet....... zkus i Pearl CO 22. V janzaudiu jej maj za cca 26k a není to tak dávno, kdy jsme tu dělali srovnání právě s TLM103............... sice na loutnu a ne voice, ale rozhodně bych jej doporučoval vyzkoušet.

http://www.pearl.se/eco22.htm

Zatím Ciao

fova

Příspěvek od fova »

Soundsfine: Tak a muzes kout zelezo, dokud je zhave:

http://www.thomann.de/gb/neumann_tlm_49_used.htm

Lehce pouzita TLM49 za mene nez 1000 EUR.
Objevil jsem ji dnes uplne nahodou, kdyz jsem neco hledal u Thomanna.
Dlouho se nerozmyslej, protoze u Thomanna tyhle akcni nebo pouzite veci mizi hodne rychle.
Budes mit k tomu i 12 mesicu zaruku.
Naposledy upravil(a) fova dne 09 pro 2008 14:56, celkem upraveno 2 x.

fova

Příspěvek od fova »

Matucha: Je usmevne, jak kazdy z nas stale dokola prosazuje ty sve kone :-)

K tem Gefellum mam na tebe dotaz. Na jednom foru jsem cetl, ze Geffell udajne pouziva stejnou material kapsli (PVC), jaky byl pouzivany na starych Neumannech a nikoliv Mylar. To ma sice za nasledek podobnost se zvukem tech vintage majku, ale zaroven pry kapsle rychleji starne/degraduje.
Necetl jsi o tom nekde neco?
Mozna je to jen pomluva.
Naposledy upravil(a) fova dne 09 pro 2008 15:43, celkem upraveno 1 x.

fova

Příspěvek od fova »

Soundsfine: Jinak ohledne high end vokalnich majku by ti tady na foru asi nejlepe poradil Carloff nebo Ivo.
Jenze kdyz jste se tu nedavno tak pekne porafali... :wink:

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Soundfine: michal jsem jednu vec, kde byl zpev branej pres Brauner VMX a melo to hodne divny ostry a zrnity vejsky. Byla s tim docela prace. Pak jsem slysel stejnyho zpevaka nabranyho pres VM1 a to bylo o dost prijemnejsi.

fova

Příspěvek od fova »

fova píše:Matucha: Je usmevne, jak kazdy z nas stale dokola prosazuje ty sve kone :-)

K tem Gefellum mam na tebe dotaz. Na jednom foru jsem cetl, ze Geffell udajne pouziva stejnou material kapsli (PVC), jaky byl pouzivany na starych Neumannech a nikoliv Mylar. To ma sice za nasledek podobnost se zvukem tech vintage majku, ale zaroven pry kapsle rychleji starne/degraduje.
Necetl jsi o tom nekde neco?
Mozna je to jen pomluva.
Tak to neni pomluva. Tady to potvrdil Klaus Heyne:

http://recforums.prosoundweb.com/index. ... 0703/32/0/

a tvrdi, ze diky temto kapslim jsou Gefelly zvukove tim cim jsou a maji uspech. Dani za to je starnuti kapsli.

Mimochodem, v tehle diskuzi take dost zdrbali TLM49.

fova

Příspěvek od fova »

edit
Naposledy upravil(a) fova dne 09 pro 2008 16:29, celkem upraveno 1 x.

SoundsFine

fova píše:Soundsfine: Jinak ohledne high end vokalnich majku by ti tady na foru asi nejlepe poradil Carloff nebo Ivo.
opakuji pro Fova: Nehledám high-end mikrák za 2500E a výše. Na to prostě nemám prostředky a tak se VMA, M150 atd. nechci raději zabývat. Můj strop je někde 1500-1900E. Dlouho jsem fungoval (krom low mikráků) na AKG C414,TLM103, rád bych teď pořídil něco snad "lepšího" (trochu barevně i jiného) - solidní střední třídu. Takže mě spíše zajímají názory lidí, kteří fungují někde v "mid class" a dokážou je porovnávat i s mikrofony levnými (Oktava, AKG, Shure, Rode).
Já příspěvkům pana Iva nerozumím, pro mě jeho příspěvky (zatím) nemají žádný význam ani hodnotu. On se pohybuje úplně jinde, i jiné cenové třídě, chybí tam zpětná vazba a empatie k problémům tazatele, atd. Ale to už je off.

Takže prosím zpět k řadě TLM a Gefellům, které jsou snad dostupné.

fova

Příspěvek od fova »

SoundsFine píše:
fova píše:Soundsfine: Jinak ohledne high end vokalnich majku by ti tady na foru asi nejlepe poradil Carloff nebo Ivo.
opakuji pro Fova: Nehledám high-end mikrák za 2500E a výše. Na to prostě nemám prostředky a tak se VMA, M150 atd. nechci raději zabývat. Můj strop je někde 1500-1900E. Dlouho jsem fungoval (krom low mikráků) na AKG C414,TLM103, rád bych teď pořídil něco snad "lepšího" (trochu barevně i jiného) - solidní střední třídu. Takže mě spíše zajímají názory lidí, kteří fungují někde v "mid class" a dokážou je porovnávat i s mikrofony levnými (Oktava, AKG, Shure, Rode).
Já příspěvkům pana Iva nerozumím, pro mě jeho příspěvky (zatím) nemají žádný význam ani hodnotu. On se pohybuje úplně jinde, i jiné cenové třídě, chybí tam zpětná vazba a empatie k problémům tazatele, atd. Ale to už je off.

Takže prosím zpět k řadě TLM a Gefellům, které jsou snad dostupné.
Jenze high end neurcuje cena ale kvalita zvuku. A i v kategorii kolem 1500 USD jsou IMO nektere high endove produkty.
Osobne bych je ale nehledal u Neumanna.

A C414 a TLM103 nepovazuji za mikraky specializovane na vokaly. Prestoze stoji dost penez, vokaly nabrane pres ne nebudou znit zrovna nejlepe.
Takze ti to muze trochu deformovat predstavu o tom, za jakou cenu je uz neco opravdu kvalitniho.

No, co jsem chtel sdelit jsem sdelil, takze tady koncim a vybirej dobre.

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

fova píše: .. C414 a TLM103 nepovazuji za mikraky specializovane na vokaly. Prestoze stoji dost penez, vokaly nabrane pres ne nebudou znit zrovna nejlepe.
To bych trosku nesouhlasil. Me se na vokaly C 414 B-XL (vyrocni zlata rada) libi moc, uvazuju ze ji koupim ve dvou kusech jako doplnek ke dvoum U87 co ve studiu mam. David Koler mi ukazoval tu svou a kladl velky duraz ze je to jeho nejoblibenejsi mic na jeho hlas, on nema problem vzit jinej (nakladnejsi mic), vybral si prave C 414 B-XL : ) muzu s nim jen souhlasit, me se libil taky.

Obrázek

kexik

Příspěvek od kexik »

fova: ale no tak, na c414 bolo nahratych tolko platinovych platni, ze by si z toho pustil do gati :)

martinrx
Vybavení

Příspěvek od martinrx »

dle mých zkušeností vychází nejlépe Rode K2 . a to nejen poměr cena výkon. hodně univerzální mikrofon s věrným a plným zvukem. navíc za vynikající cenu. a jsou to australané. :) kdo zkusil neprohloupil.

Odpovědět