TLM49 a alternativy (Gefell, Nevaton, Čína, atd.)

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Liquid Sound píše: Btw. v Milléniích se taky neshodneme. Mám je rád. :) Postrupně se do studia koupilo 24 kanálů. :) Mega spokojenost, o mystifikaci bych v tomhle ohledu vůbec nemluvil. Mám rád jak STTčka tak HV3D preampy. :)
No dokud vedle něčeho člověk nepostaví něco co zní mnohem lépe (a zároven si tím neuvědomí jak to dosavadní zní vlastně trochu sterilně a okleštěně), tak je všechno dobré :) Ale to už jsme se dostali trochu mimo mikrofony ...
Skutečný (starý) U87 patří do "vznešené" generace Neumannů
U87ai už se svým předchůdcem nemá mnoho společného - jiná elektronika atd. Výsledkem je ostrý, drsný kondenzátorový zvuk s vybuzenými nižšími středy a vykotlanými jinými frekvencemi. Člověk si to ale naplno uvědomí až tehdy, když vedle toho postaví mnohem lépe znějící mikrofon ... Na vokály je U87ai ještě snesitelný, ale na nástroje už je většinou hodně přeostřený, tenký, ostrouhaný ... TLM 103 je ovšem ještě o třídu níž ... U87ai je výrazný (jestli v dobrém nebo špatném, toť otázka.). Ovšem TLM 103 je dost nevýrazný mikrofon (takový trochu "vyblitý" se mi chce říct :)) ale nic ...). Kdyby tam nebylo to zlaté Neumann logo, nevím nevím :) Oba znám dost důvěrně a dlouhodobě ...

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Teda panove jak vas tak posloucham, tak vy kdyz byste meli pouzit nakej pro nas normalni smrtelniky "beznej" vyrobek typu predzesilovac uli mic100, beznej AD prevodnik v M-audio karte nebo normalni mikrofon za par litru, tak byste asi ihned zvraceli dokud by bylo co... :))) Ale myslim to v dobrym, debate s uctou prihlizim...

delay

Příspěvek od delay »

matucha píše:Jo a nedavno sem potreboval pro nejakou vizualizaci mikrak na stojanu a nic peknyho sem nenasel, tak sem vyzkousel jak realisticky zvladnu vymodelovat UM57. Byla to docela legrace.
Asi mi něco uniká... V čem je to dělané? Jakej SW?

macceba

Příspěvek od macceba »

Teda panove jak vas tak posloucham, tak vy kdyz byste meli pouzit nakej pro nas normalni smrtelniky "beznej" vyrobek typu predzesilovac uli mic100, beznej AD prevodnik v M-audio karte nebo normalni mikrofon za par litru, tak byste asi ihned zvraceli dokud by bylo co... )) Ale myslim to v dobrym, debate s uctou prihlizim...

Cyrile, pánové by měli umět nahrát "dobrou" nahrávku i na kus drátu, neboť si říkají profesionálové a dostávají za to pěkně zaplaceno ( ne jak ty :) v podstatě nadšenec/amatér)......... pokud by nezvládli udělat i na M-Audio cokoliv v broadcast kvalitě, tak by nebyli zas takový profíci, neb by se ukázalo, že jim chybí něco v hlavvě :)

Jinak abych nebyl úplně off, tak já bych se klidně přidal k těm, co "můžou" rozhodně jiné značky než jen Neumann atd. Zrovna TLM 103 považuju za pěknej shit............ ne proto, že by to byl nepoužitelnej krám, ale že za nižší cenu se daj pořídit mnohem lepší kousky a nemusej to být jen ti číňani. Nechci se opakovat jako kolovrátek, ale při srovnání TLM103xPearl C22..... tak TLM103 byl čínan ako poleno a Pearl se moh měřit i s U89i a to je mikrofon, kterej mám hodně rád....... 89-tka byla čistčí a věrnější v zatímco Pearl tomu přidal pěknou barvu, ale ne nijak moc, jen takovej zvláštní pocit :). A určitě jsou i další to by ti řekli jiní JZ, Pike-ův Nevaton je taky moc hezkej za tu cenu, o Gefellech mluvil Matucha, Beyerdynamic má taky slušnej majk za cca 25k. Já bych ještě přidal jednoho rusa Elation KM901, ale nevím jestli se dá jednoduše sehnat na vyzkoušení nebo něco od BLUE.........

Tak toť vše :)

matucha

Příspěvek od matucha »

delay píše:Asi mi něco uniká... V čem je to dělané? Jakej SW?
3DS MAX + V-RAY

delay

Příspěvek od delay »

Matucha: To jsi teda šikovnej, jen ten kabel na podlaze se ztrácí moc brzy :), to už ale hledám detaily... Moc hezké.

matucha

Příspěvek od matucha »

macceba >

Myslim, ze panove dokazou olestit i veci nahravane na peklostroje a k nejakymu "skousnutelnymu" vysledku clovek nemusi mit extra drahy vybaveni. Ale kdo jednou (dvakrat/desetkrat) lestil takto nahrana hovinka, nedejboze jeste v par stopach nad sebou, tak vi moc dobre co v zivote nechce delat. Tim nechci rict, ze obcas levnej mikrak neprekvapi a na neco nesedne takrka idealne. A nedavno me pobavil rozhovor s clenem Portishead, kde ukazoval svoje stary neumanny a paskace a pak vytah ze skrinky rode ntk a rika... "no a na tohle nahravame Beth, protoze to na ni proste sedi vic, nez zbytek veci co tu mam".

Vedle ruznejch diskuzich o znackach je proste potreba vzit v uvahu cas nutnej k tomu dostat z nahranyho signalu vyslednej produkt. Na to si kazdej nasel a nebo si zvyknul na svoje kone. Rozdil dobrej retez (mic-pre-ad) vs. jakstaks retez se muze promitnout do mnoha naprosto zahozenejch hodin, kdy se clovek zoufale snazi zachranit neco co nikdy nebude hrat hezky. A ze me se podarilo takhle zahodit hodin zivota ;-).

matucha

Příspěvek od matucha »

delay píše:Matucha: To jsi teda šikovnej, jen ten kabel na podlaze se ztrácí moc brzy :), to už ale hledám detaily... Moc hezké.
Je tam vic takovejch veci... to je zase otazka dalsich hodin prace, treba me to nekdy znova chytne, ale spis se budu venovat necemu smysluplnejsimu.

delay

Příspěvek od delay »

matucha píše: A nedavno me pobavil rozhovor s clenem Portishead, kde ukazoval svoje stary neumanny a paskace a pak vytah ze skrinky rode ntk a rika... "no a na tohle nahravame Beth, protoze to na ni proste sedi vic, nez zbytek veci co tu mam".
:D :lol: :D :) :) :o

macceba

Příspěvek od macceba »

matucha >

já taky nemyslel............... že někdo, někdy, nějak nahrál ... a pak i machr kroutí točítkama jak vzteklej a nic z toho :)..... tam obvykle sou i další věci, že je to lejnovitý, ale jak to "asi" myslel Cyril, tudiž co by dělal takový Matucha, kdyby byl na pustým ostrově nahrát cokoliv a zapoměl si doma brašničku s mikrofonma a na tom pustým ostrově by měli jen M-audio...... pár Pulsarů II, jeden lampový LUNA, ProjectMix, monitory Alesis MkOne atd....... a i přes to by měl vysledek bejt v "broadcast/vysílatelnej - (to bude možná lepší výraz)" kvalitě.
To že tě to asi nebude bavit, je jiná věc, ale podle mě by se měl profík vypořádat i s takovouhle situací.......... jinak je to pro mě jen holt lepší amatér.

Nechceš to zkusit :lol:

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Mysím že je to tak půl napůl ... Když dáme do ruky průměrnému pokročilému studiovému nadšenci Schoepsy, Lavry Gold a třeba Forssell preamp a nejlepšímu zvukaři na světě Behringer a M-Audio, myslím, že tomu prvnímu to ve výsledku bude znít MNOHEM lépe, ať ten druhý dělá co dělá :wink:

(OT - Maccebo, mrkni please na PM - chodí ti ? :)

macceba

Příspěvek od macceba »

Matucha >

ten pán se mi docela líbí....... správnej chlapík.

Ivo >
průměrnému pokročilému studiovému nadšenci
... nevím, co si v tvém případě pod tímto termínem mám představit :) (jestli to už nebude skoro profík co se tím jen nechce naplno živit,či nemá prachy na vybavení), tak to potom jo. Ale to nebyla ta hlavní myšlenka, co jsem chtěl říct............ chlapi berete to moc doslovně, já mluvil o kvalitě "vysílatlený" tj. aby to normální posluchač zkous jako OK. :)
Martin

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Ivo: ty moc nemichas, co?

EDIT: Ale je fakt, ze definice prumerneho studioveho nadsence je vlastne hodne nejasna, takze bys moh mit i trochu pravdu.

Ale podle me, kdyz das do ruky nekomu Schoepsy, Lavry Gold a třeba Forssell preamp, on neco nahraje a nesmicha to, tak mu to bude hrat mozna pomerne prirozene, ale v radiu nepustitelne nebo ve srovnani s beznou produkci to bude znit demo-amatersky. A to jak to smicha, nezalezi v prvni rade na tom, ja to nabral (i kdyz hodne ano), ale podle me dulezitejsi faktory jsou, jestli vi jak ma cela nahravka ve vysledku znit a jak toho dosahnout. A to neni zadna magie schovana v drahejch krabickach, ale normlani remeslo, ktere vyzaduje spoustu pochopeni ruznych postupu a spoustu praxe pro to aby je clovek umel pouzit. To jak to nabral urcuje jen nejaky limity, kam se se zvukem muze dostat a kolik casu tim stravi, ale musi to umet vyuzit.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Amorph píše:Ivo: ty moc nemichas, co?

EDIT: Ale je fakt, ze definice prumerneho studioveho nadsence je vlastne hodne nejasna, takze bys moh mit i trochu pravdu.

Ale podle me, kdyz das do ruky nekomu Schoepsy, Lavry Gold a třeba Forssell preamp, on neco nahraje a nesmicha to, tak mu to bude hrat mozna pomerne prirozene, ale v radiu nepustitelne nebo ve srovnani s beznou produkci to bude znit demo-amatersky. A to jak to smicha, nezalezi v prvni rade na tom, ja to nabral (i kdyz hodne ano), ale podle me dulezitejsi faktory jsou, jestli vi jak ma cela nahravka ve vysledku znit a jak toho dosahnout. A to neni zadna magie schovana v drahejch krabickach, ale normlani remeslo, ktere vyzaduje spoustu pochopeni ruznych postupu a spoustu praxe pro to aby je clovek umel pouzit. To jak to nabral urcuje jen nejaky limity, kam se se zvukem muze dostat a kolik casu tim stravi, ale musi to umet vyuzit.
Záleží co kdo dělá za hudbu, pokud přirozenou akustickou - na tom není moc co "míchat"... Tam absolutně záleží na tom jak se to sejme ... Ale měl jsem pocit že se bavíme o nahrávání ? (tj. mikrofony a podobně ?)
Naposledy upravil(a) Ivo dne 11 pro 2008 13:14, celkem upraveno 1 x.

Odpovědět