TLM49 a alternativy (Gefell, Nevaton, Čína, atd.)

Mikrofony a předzesilovače
Odpovědět
carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

jeden filozof napsal ze nejvetsi chyba je povazovat za objektivni nazor ten svuj:)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

SoundsFine

Neumann TLM49 a průtrž sraček

Příspěvek od SoundsFine »

Téma přejmenováno, aby někdo nehledal to, co tu už není.
Je možné aby moderátor 5,6,7 stranu odeslat někam na smetiště?
Od 5 strany už to není o mikrofonech, ale osobní off příspěvky.
Prosím všechny o trochu disciplíny u témat, která nejsou přímo na smeťáku.
Nebo to tu bude za chvíli vypadat jak na gearslutz.
Děkuji SF

Ivo
Moderátor

Re: Neumann TLM49 a

Příspěvek od Ivo »

SoundsFine píše:Téma přejmenováno, aby někdo nehledal to, co tu už není.
Přečti si tohle http://www.neumann.com/?lang=en&id=curr ... escription to je asi ten pravý typ informací pro tebe

Když chceš předepisovat ostatním co mají říkat tak je myslím zbytečné se ptát a můžeš si tu "odborně" přednášet sám. O základní slušnosti a elementární komunikaci se raději ani nezmiňuju (viz třeba tvoje poznámka k fovovi nebo tvoje vítězoslavně směšná "změna názvu tématu" ... :roll: ) Zkus se nad tím trochu zamyslet ...
SoundsFine píše: Nebo to tu bude za chvíli vypadat jak na gearslutz.
To si hodně fandíš ...

matucha

Příspěvek od matucha »

soundsfine:
Beres to nejak uzkoprse, proc by se debata nemohla tocit ruznejma smerama... kdyz jsou relevantni (a to jsou podle me). Obcas mi pride, ze se to i v jinejch pripadech extra prehani s tim, ze vsichni okrikujou lidi, co zachazej do zajimavejch OT.

To dulezity se stejne vyresilo na par prvnich strankach, ten zbytek uz je spis zabavna hospodska debata o nesmrtelnosti chrousta, ale co je na ni spatnyho?

Ale zase proc ne... proc by z toho nemoh nekdo rozdelenim udelat nejaky pseudo tema vytrzeny z kontextu. Ja to udelat nemuzu.

SoundsFine

Zdálo se mi, že to téma má dobře našlápnuto, mnohem lépe, než některá podobná na gs., dost zajímavých informací na malé ploše, ale pak se to začalo nějak kazit a stáčet mimo téma mikrofony. Takže tak, ale jestli to původní téma mám opět vrátit. Tak ok.
Také bych nerad šířil špatnou náladu.

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

Opravdu čekáš že se tady bude na 10 stránkách odborně diskutovat o mikrofonu TLM 49, který asi moc lidí v Čechách nemá (možná vůbec nikdo ?). Že ti někdo řekne že zná někoho co o něm něco slyšel ? :wink: Myslím že nikdo z členů ezone (tj. účastníků tohoto threadu) ho zatím v ruce neměl ... takže jaké relevantní informace očekáváš ? Znovu bych tě odkázal na stránky Neumann, případně na google, nebo na "search" funkci na Gearslutz (nechceš snad aby to lidi dělali za tebe ?)

Je proto logické a přirozené že diskuse se stáčí i k přidruženým relevantním tématům (použití mikrofonů obecně, subjektivní a objektivní pohledy na ně, preampy atd.). Toto není vědecká konference ani encyklopedie ale živý chat na témata blízká profesionálnímu audiu. To jsi mohl rovnou okřiknout i Sašu a další, protože se nedrželi tématu (TLM 49)

Kromě toho jsi tady relativně nový, tak by ses mohl i podle toho chovat a ne tady hned začít všechny povýšeně (a navíc anonymně) poučovat a usměrňovat. Koukám že jsi opět změnil téma z TLM 49 na mikrofony obecně. Ještě to trochu rozveď, umaž ten nabubřelý dovětek a jdi v klidu a míru spát (a bud rád že ses něco dozvěděl - i více než na co ses ptal)

SoundsFine

Září 2005
Ivo píše:U87 je asi nejklasičtější a nejpoužívanější studiový mikrofon v posledních cca 30 letech. Jeho novou verzí je současná U87ai se zvýšenou citlivostí a sníženým šumem. Má "transformer", čili lehce mění zvuk - ale tak geniálním způsobem, že skoro všechno zní dobře, resp. lépe než ve skutečnosti ("bigger than live"). Proslavený (a naprosto úžasný) je na vokály a mluvené slovo. Už jsem s ním srovnával hodně mikrofonů (od ruských nebo čínských až po třeba CAD za 60k), ale vždy zůstal nedostižen ve své zvláštní "magii". Má trošku zdvih na výškách, čili u speciálně "výškových" nástrojů může nepatrně "řezat", ale v reálném mixu pak zní ideálně. To je též jedna z jeho nejoslavovanějších vlastností - sám o sobě jako sólo track nemusí znít vždy tak úhledně, sladce a čistě jako jiné mikrofony, ale v mixu zní přesně jak má a nezanikne.
Uff.
Tak konečně už v tom mám jasno ( především v Tobě samém).
Díky Ivo, jsi zlatej.
Dobrou

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Myslim ze je to fakt blahovost cekat tady neco podobneho jako na GS kdyz tady ma zkusenost s profesionalnim audiem tak 7-8 lidi(od oka) .
Sorry ...

matucha

Příspěvek od matucha »

SoundsFine píše:Září 2005
Ivo píše:U87 je asi nejklasičtější a nejpoužívanější studiový mikrofon v posledních cca 30 letech. Jeho novou verzí je současná U87ai se zvýšenou citlivostí a sníženým šumem. Má "transformer", čili lehce mění zvuk - ale tak geniálním způsobem, že skoro všechno zní dobře, resp. lépe než ve skutečnosti ("bigger than live"). Proslavený (a naprosto úžasný) je na vokály a mluvené slovo. Už jsem s ním srovnával hodně mikrofonů (od ruských nebo čínských až po třeba CAD za 60k), ale vždy zůstal nedostižen ve své zvláštní "magii". Má trošku zdvih na výškách, čili u speciálně "výškových" nástrojů může nepatrně "řezat", ale v reálném mixu pak zní ideálně. To je též jedna z jeho nejoslavovanějších vlastností - sám o sobě jako sólo track nemusí znít vždy tak úhledně, sladce a čistě jako jiné mikrofony, ale v mixu zní přesně jak má a nezanikne.
Uff.
Díky Ivo, jsi zlatej.
Dobrou
Jo ale takovy veci bez problemu najdes skoro u kazdyho... na to sou internetovy fora dobrej archiv. Ale samozrejme to postihuje nejvic lidi, co sou nadseny z novejch hracek (sam sem si dal par takovejch euforii - hlavne v zacatcich, v dobe objevovani) nebo maj tendenci hluboce vychvalovat nebo lehce zatracovat. Tak ci tak si kazdej projde nejakym vyvojem, coz je normalni.

Ovsem tohle OT je uz ale neco, co mi vadi. Misto normalni debaty okolo mikrofonu sme se naprosto zbytecne dostali do osobnich vypadu a ukazky vsech krasnych a svetlych stranek nasich osobnosti. Bravo.

Promaz bych to.

carloff
Profesionál

Příspěvek od carloff »

Prijde mi to ubohy...nevim proc sem soundsfine taha osobni averze...bravo bravo

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

SoundsFine píše:Září 2005

Uff.
Díky Ivo, jsi zlatej.
Dobrou
Nevím co ti na tom připadá zvláštního (ted je totiž prosinec 2008) - je myslím úplně normální že člověk postupem času objevuje stále nové a lepší věci a zjištuje, že to co se zdálo dobré, je ve skutečnosti snadno překonáno jinou kvalitou ... Většinou to vyžaduje dost času a zkoušení a tím, že se člověk o tyto zkušenosti podělí, může zase ušetřit dost času (i peněz) jiným.

Já jsem kdysi začínal na Digi 001 a znělo to fajn (byla to jediná věc, kterou jsem znal a o ničem jiném neměl ani potuchy, např. že existuje něco jako převodníky atd.) ... než jsem zjistil že jsou i podstatně lépe znějící záležitosti ... Když pak chce člověk udělat maximální upgrade, je často nejdříve "obětí" usilovných reklam a propagandy a pořídí to o čem se nejvíc píše, ale pokud ho zajímá skutečná zvuková kvalita, může ji objevit v jiných zákoutích než v reklamách Tape Opu ...
(Když jsem ze 120ky přesedlal na Felicii, byl to úžasný upgrade, do doby než přišla Octavie atd. ). Všechno je relativní.

U87 není sám o sobě špatný (nahrál jsem na něj opravdu hodně věcí, at už u sebe nebo v ostravském rozhlasovém studiu), ale jsou prostě mnohem lépe znějící mikrofony ... ty lehce naostřené a ploché housle, violy, flétny nebo perkuse z mých starších CD už dnes poslouchám trošku s menším požitkem než kdyby se tenkrát použily jiné mikrofony a preampy ...

Viz klasické symbolické pohádky ... třeba k ta o lese s měděnými mincemi, kde si člověk nacpe kapsy než přejde do lesa se stříbrnými mincemi, ty měděné pak vyhází atd.

Doporučuju ti více si pročíst Gearslutz. Tam se lidé s komunikací tvého typu vyskytují málo, skoro vůbec. Že by to byla česká specialita ?

SoundsFine

Ivo píše:
Kromě toho jsi tady relativně nový, tak by ses mohl i podle toho chovat a ne tady hned začít všechny povýšeně (a navíc anonymně) poučovat a usměrňovat. Koukám že jsi opět změnil téma z TLM 49 na mikrofony obecně. Ještě to trochu rozveď, umaž ten nabubřelý dovětek a jdi v klidu a míru spát (a bud rád že ses něco dozvěděl - i více než na co ses ptal)
A tohle není snad ubohý?

Jakou hodnotu mají názory, které se mění o 180 stupňů s každým novým produktem, který právě dorazil do studia?
Převodník, zesilovač, mikrofon, preamp, atd...
Máš pravdu, jsem tu chvíli. Ale dříve než jsem napsal svůj první příspěvek, pročetl jsem si archiv fóra (témata, která mě zajímají).
Jediného čeho jsem se opravdu obával bylo, že se do chatu u tématu, které mě zajímá, zapojí člověk jehož názor a přesvědčení má jepičí život.

Jsem tu chvíli a možná stačilo.
Mám jít spát? A mám být rád, že jsem se něco dozvěděl - i více než na co jsem se ptal?

Skutečně. Dozvěděl jsem se i to, co jsem absolutně nečekal.

fova

Příspěvek od fova »

Povazuji za naprosto normalni, ze clovek je nejakou dobu presvedcen o te jedine spravne pravde a pak jaksi vystrizlivi a objevi nove skutecnosti. A najednou mu ta dosavadni pravda prijde jaksi smesna a musi si opravit svuj vlastni svetonazor. Timhle prerodem uz jsem ve svem zivote prosel nekolikrat (bude mi 35 let) a predpokladam, ze me to jeste nekolikrat potka.
Do takovych 28 let jsem mel dost cernobile videni sveta a dnes uz rozeznavam i jine odstiny barev.

A stejne to mam i s audio hardwarem. Jsou veci, ktere jsem tady na foru psal v roce 2004 a dnes se za ne stydim a prijdou mi smesne (nejradsi bych vymazal ;-)).
Dospel jsem k novym poznanim a dnes vidim veci dost odlisne. A za par let mozna budu zase jinde.

Takze takovych Ivo Sedlacku s menicim se nazorem nas tu bude vice. :D

Ivo
Moderátor

Příspěvek od Ivo »

SoundsFine píše:
Jakou hodnotu mají názory, které se mění o 180 stupňů s každým novým produktem, který právě dorazil do studia?
Myslím, že o něco větší než názory někoho kdo o věcech jen někde slyšel nebo četl nebo kdo používá pár věcí a nikdy nezkusil nic jiného ... V každém případě je mi úplně lhostejné co si o tom myslíš :wink: (Je jinak dost typické že v těchto osobních výpadech se vyžívají vždy ti, kteří se schovávají pod lehce zbabělým pláštíkem naprosté anonymity ... :wink: (tím o sobě něco vypovídají)

To že člověk dospívá k novým zkušenostem a poznání (ve všech oborech a oblastech žvota) je naprosto normální a přirozené ... Nepřirozené a vývojově zamrzlé by bylo kdyby toho někdo věděl stejně jako třeba před 10 lety ...

Na tvém místě bych se trošku zamyslel, uklidnil a začal se chovat trošku slušně mezi lidmi ... (počínaje "upraveným" názvem "tvého" threadu)

A pokud se chceš o něčem opravdu něco dozvědět, vyvin úsilí, opatři si to a pečlivě vyzkoušej ... Pak tvé názory budou mít nějakou váhu a smysl
Naposledy upravil(a) Ivo dne 12 pro 2008 00:05, celkem upraveno 1 x.

fova

Příspěvek od fova »

matucha píše: To dulezity se stejne vyresilo na par prvnich strankach, ten zbytek uz je spis zabavna hospodska debata o nesmrtelnosti chrousta, ale co je na ni spatnyho?
Presne tohle jsem chtel take napsat. Soundsfine dostal alespon 10 kandidatu na vyber a tak se mohla debata lehce stocit jinym smerem. A jako nejaky zasadni off topic mi to rozhodne neprijde.
Stale se bavime o lepsich mikrofonech.

Odpovědět