Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od alcoTN » 10 srp 2010 22:19

Zdravim, po dvoch hodinach skusania som sa rozhodol napisat sem moj problem. Najskor napisem ake komponenty chcem prepajat:

- Klaves Yamaha Tyros
- PC zvukova karta DELTA 66 (2xINOUT linkove)
- Mikrofon AKG D880
- Sluchadla AKG K77
- Aktivne Monitorz TAPCO S5

A tu je moj problem.
Neviem ako to mam cele pozapajat aby to fungovalo nasledovne:
Chcem aby som zvuk zo vsetkych zdrojov teda Klaves, Mic, PC pocul v aktivnych studiovych monitoroch. Zaroven chcem aby som dokazal nahravat z klavesu a MIC do PC. Chcem to co nahravam pocut v sluchadlach bez toho aby mi to hralo v sudiovych monitoroch a zaroven potrebujem pocut to co prehrava PC ako podklad. Ako soft pouzivam SONAR. Vyrobca udava schemu zapojenia, ale problem je v tom ze mam pripojit repro do vystupov pre aktivne monitory, ale to co pusta do monitorov pusta aj do sluchadiel, cize pocujem to aj tam aj tam. Uz som nakupil vsetky typy prepojovacich kablov ale som sa zamotal do toho a neviem si poradit aby proste ked chcem hrat na klavese a zaroven spievat a mat pusteny podklad z PC som to cele pocul v repro a ked chcem nahravat tak si vyberiem do sluchadiel co tam pocujem ako odposluch bez toho aby mi to do repro hralo.

dufam ze som to moc nezamotal.
pripajam schemu ktoru odporuca vyrobca v manuale a nahlady konektorov a celeho mixu:
1.jpg
1.jpg (76.06 KiB) Zobrazeno 7138 x
2.jpg
2.jpg (237.63 KiB) Zobrazeno 7138 x
Dakujem za radu.
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od Pytkin » 10 srp 2010 23:19

no .. ak chces mat rozne v sluchadlach a v reprakoch , tak pouzi na repraky ALT 3/4 to znamena , co zamutujes , ti bude hrat v reprakoch .. ostatne v sluchatkach .. nahravat musis ale potom cez AUXy .. ak by si chcel pocut to iste v reprakoch , aj v sluchatach , tak do control roomu stlacis ALT 3/4 ..

osobne by som sa na to vysral .. radsej pouzil ALT 3/4 na nahravanie (record selector) .. a na repraky kupil daky volume controler aj s MUTE .. totiz aj tak je tam spolocne ovladanie hlasitosti na repraky aj sluchatka .. potom mozes repraky vymutovat pri nahravani a pocujes len sluchatka ..
vhodny volume controler je napriklad toto :
http://www.on-board.sk/inano-products-636-23.aspx

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od alcoTN » 11 srp 2010 09:35

Pytkin píše:no .. ak chces mat rozne v sluchadlach a v reprakoch , tak pouzi na repraky ALT 3/4 to znamena , co zamutujes , ti bude hrat v reprakoch .. ostatne v sluchatkach .. nahravat musis ale potom cez AUXy .. ak by si chcel pocut to iste v reprakoch , aj v sluchatach , tak do control roomu stlacis ALT 3/4 ..

osobne by som sa na to vysral .. radsej pouzil ALT 3/4 na nahravanie (record selector) .. a na repraky kupil daky volume controler aj s MUTE .. totiz aj tak je tam spolocne ovladanie hlasitosti na repraky aj sluchatka .. potom mozes repraky vymutovat pri nahravani a pocujes len sluchatka ..
vhodny volume controler je napriklad toto :
http://www.on-board.sk/inano-products-636-23.aspx
jj lenze presne kolu tomu aby som nemusel kupovat dalsiu krabicku ako volume kontroler som kupil MIX, ze to cele vyriesim. lenze ked dam repro na ALT 3/4 tak v nich budem pocut len to co mi hra cez hlavne vstupy, nepocut tam co hra z PC ktory je pripojeny do TAPE IN. vystup pre nahravanie do PC z mixu mam zobrat odkial potom?
KORG PA3x PRO

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od charonme » 11 srp 2010 10:07

- nema delta 66 nahodou 4+4 analogove in+out a 2+2 digitalne i/o?
- tvoj tyros ma stereo line in respektive mic in (pouzitelny pre tvoj mikrofon?) s ovladanim hlasitosti?
- ten tyros ma aj stereo aux i/o s ovladanim hlasitosti?
- klavesy potrebujes nahravat/pocuvat stereo alebo staci mono?

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od alcoTN » 11 srp 2010 10:16

charonme píše:- nema delta 66 nahodou 4+4 analogove in+out a 2+2 digitalne i/o?
- tvoj tyros ma stereo line in respektive mic in (pouzitelny pre tvoj mikrofon?) s ovladanim hlasitosti?
- ten tyros ma aj stereo aux i/o s ovladanim hlasitosti?
- klavesy potrebujes nahravat/pocuvat stereo alebo staci mono?

klaves nechcem pouzivat na taketo prepojenia uz som to mal ale nebolo to ono, pretoze cez klaves mi hra casto podklad z PC cez MIDI a ked dam MIC do klavesu tak mi nahrava aj AUDIO sucasne s MIC.
KORG PA3x PRO

charonme
Příspěvky: 1144
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od charonme » 11 srp 2010 10:26

no sice si neodpovedal na ziadnu z mojich otazok, ale co uz, ty chces pomoct :)

spomenul si vsak nejake nove veci:
- chces zvlast nahravat do dvoch roznych stop mikrofon a klaves?
- da sa ten mikrofon zapichnut priamo do zvukovky alebo musi ist cez klaves respektive mix?

Zatial to vidim takto:
mikrofon do zvukovky 1
stereo klaves do zvukovky 3,4
vystup zo zvukovky 1,2 do reprakov
vystup zo zvukovky 3,4 do sluchadiel
v PC nastavit routing tak, aby do vystupu 1,2 isiel zmixovany signal internal SW return + vstup 1 + vstupy 3,4
a do vystupu 3,4 isiel vstup 1 + vstupy 3,4
nahravanie zo vstupu 1 a vstupov 3,4

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od alcoTN » 11 srp 2010 10:35

poviem co potrebujem od zaciatku.

- Spravim MIDI skladbu v programe SONAR
- tuto skladbu prehram cez sonar pomocou MIDI stale a to tak, ze klaves je pripojeny do USB a cez USB mi zneje v klavese MIDI, to co hra klaves uz potrebujem nazad nahrat na jednu stopu do SONARU, ale uz to potrebujem prepojit ako AUDIO. Na klavese nemam repro cize potrebujem pocut to co hra klaves, aj to co hra PC cize uz tu mam v ceste MIX. Tymto krokom som prehodil MIDI stopy na jednu stereo AUDIO stopu, na dalsiu stopu potrebujem nahrat prvy hlas, a na dalsiu stopu druhy hlas, celkovo mam 3 stopy audio nazaver. Z repro potrebujem pocut zvuk z PC, Klavesu, Mic nezavysle na sebe. Ked nahravam chcem pocut v sluchadlach zvuk z 1audio stopy co je ako podklad a zaroven potrebujem pocut aj to co spievam do MIC. Teraz uz musia byt Aktivne odposluchove repro potichu. Repro nechcem zapajat priamo na PC lebo jednak by som nepocul to co hra klaves, a za druhe by som nemal ako ovladat ich hlasitost mimo softwaroveho ovladaca v PC co je nevyhovujuce. Mikrofon nemozem pripojit do dalsieho vstupu na zvukovke lebo ten nema predzosilnovac, preto to cele chcem prehnat cez MIX, ten ma aj predzosilnovace, len som nevykoumal zatial aby toto co cele pisem sa dalo poprepajat.
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2010 10:38

AlcoTN ; no zapojit zvukovku do TAPE IN je chujovina .. samozrejme zvukovku by som dal do vstupov 7/8 ..

takto .. v prvom rade . hlaisitost reprakov a sluchatok ovladas jednym potenciometrom .. to ti vyhovuje ? lebo som mal pocit z tvojho prispevku , ze nie ..

toto je zasadna vec , ktoru potrebujes vyriesit ..

inak to som si neuvedomil ze mas deltu 66 , cize 4x in .. cize by sa dali zapojit 2xaux a ALT 3/4 .. a mozes nahravat 4 rozne signaly .. trebars stero klavesy , mikrofon a gitaru ..


charonmne : delta nema preampy .. neda sa do nej dat mikrofon .. to co navrhujes je uplne zle .. vystup zvukovky 1.2 do reprakov .. KDE JE VOLUME CONTROLER ??? radsej mu nerad , ked tomu nerozumies ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2010 10:42

alcoTN píše: Ked nahravam chcem pocut v sluchadlach zvuk z 1audio stopy co je ako podklad a zaroven potrebujem pocut aj to co spievam do MIC. Teraz uz musia byt Aktivne odposluchove repro potichu.
toto je prvorade co musis vyriesit .. ked to mas v mixe , tak jednak ovladas volume naraz .. aj do sluchatok , aj do reprakov .. a nevies reraky vypnut .. co teraz ? kupis daky controler , alebo to chces riesit nejak na tom pulte ?

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od delay » 11 srp 2010 10:43

alcoTN píše:
Pytkin píše:no .. ak chces mat rozne v sluchadlach a v reprakoch , tak pouzi na repraky ALT 3/4 to znamena , co zamutujes , ti bude hrat v reprakoch .. ostatne v sluchatkach .. nahravat musis ale potom cez AUXy .. ak by si chcel pocut to iste v reprakoch , aj v sluchatach , tak do control roomu stlacis ALT 3/4 ..

osobne by som sa na to vysral .. radsej pouzil ALT 3/4 na nahravanie (record selector) .. a na repraky kupil daky volume controler aj s MUTE .. totiz aj tak je tam spolocne ovladanie hlasitosti na repraky aj sluchatka .. potom mozes repraky vymutovat pri nahravani a pocujes len sluchatka ..
vhodny volume controler je napriklad toto :
http://www.on-board.sk/inano-products-636-23.aspx
jj lenze presne kolu tomu aby som nemusel kupovat dalsiu krabicku ako volume kontroler som kupil MIX, ze to cele vyriesim. lenze ked dam repro na ALT 3/4 tak v nich budem pocut len to co mi hra cez hlavne vstupy, nepocut tam co hra z PC ktory je pripojeny do TAPE IN. vystup pre nahravanie do PC z mixu mam zobrat odkial potom?
Neexistuje jednodušší řešení, než co psal Pytkin, kup si Nano Patch nebo něco podobnýho, já to mám u mnohem dražšího mixu stejně, případně stačí mute zepředu na monitorech, některý to maj...

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od alcoTN » 11 srp 2010 10:50

Pytkin píše:
alcoTN píše: Ked nahravam chcem pocut v sluchadlach zvuk z 1audio stopy co je ako podklad a zaroven potrebujem pocut aj to co spievam do MIC. Teraz uz musia byt Aktivne odposluchove repro potichu.
toto je prvorade co musis vyriesit .. ked to mas v mixe , tak jednak ovladas volume naraz .. aj do sluchatok , aj do reprakov .. a nevies reraky vypnut .. co teraz ? kupis daky controler , alebo to chces riesit nejak na tom pulte ?
prave ze to chcem riesit nejak na tom pulte, doteraz to je tak ze ked chcem repraky vypnut musim ich mechanicky odpojit co je pre mna zle koli pristupu v pulte. hladam riesenie ako to prepojit aby som ich odpajal ovladacom na pulte
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2010 10:56

alcoTN : tak potom jedine tak , ze repraky si pripojis na ALT 3/4 .. nevyhoda , ze hlaitost kazdeho repraku robis samostatnym potenciometrom ALT 3 , ALT 4 .. podla toho co chces pocut v reprakoch , tak namackes MUTE -> prehodi sa to do ALT 3-4 .. ak by si chcel pocut to iste v sluchatkach , tak na volici control roomu , zvolis ALT 3-4 a tym padom ti hra v oboch to iste ..

Uživatelský avatar
alcoTN
Příspěvky: 209
Registrován: 10 srp 2009 15:32

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od alcoTN » 11 srp 2010 11:01

Pytkin píše:alcoTN : tak potom jedine tak , ze repraky si pripojis na ALT 3/4 .. nevyhoda , ze hlaitost kazdeho repraku robis samostatnym potenciometrom ALT 3 , ALT 4 .. podla toho co chces pocut v reprakoch , tak namackes MUTE -> prehodi sa to do ALT 3-4 .. ak by si chcel pocut to iste v sluchatkach , tak na volici control roomu , zvolis ALT 3-4 a tym padom ti hra v oboch to iste ..
a PC zapojim kde? myslim vstup a vystup? tak aby som pocul to co hra PC v reprakoch, a naopak aby som nahraval do PC len to co chcem. tzn ze ked pustim podklad z PC ten mi pojde len do sluchadiel pri nahravani do reprakov pri prehravani. a to co nahravam tak isto.
KORG PA3x PRO

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2010 11:03

alco : no ked sa na to divam , slo by to aj otocit .. repraky pripojis do MAIN OUT .. ich hlasitost ovladas potenciometrami MAIN MIX (bohuzial opat 2) .. do PHONES/CONTROL ROOM posles ALT3-4 .. MAIN OUT mozes stiahnut , ked nechces aby repraky hrali .. vstupy MUTNES (alt) a tym padom ti hraju v sluchatkach ..

osobne by som radsej investoval tych 60 euro do toho dalsieho volume controleru .. bude to omnoho komfortnejsie ..

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21270
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Ako spravne zapojit mix v domacom studiu?

Příspěvek od Pytkin » 11 srp 2010 11:07

alcoTN píše: a PC zapojim kde? myslim vstup a vystup? tak aby som pocul to co hra PC v reprakoch, a naopak aby som nahraval do PC len to co chcem. tzn ze ked pustim podklad z PC ten mi pojde len do sluchadiel pri nahravani do reprakov pri prehravani. a to co nahravam tak isto.
vystup z PC , do vstupov 7/8 ... to v kazdom rieseni .. ak by si hcel 4 vystupy , mozes pouzit aj 5/6 ..
do recordu ti pojdu AUXy oba .. MON a FX .. tymi si navolis , co ides nahravat ..

Odpovědět