Digitalni pult uz nema smysl

Analogové a digitální mixy pro studio i živé hraní
Odpovědět
Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 kvě 2007 23:23

acid : hovoril si teraz v poslednej dobe s dakym , co vyhodil velku analogovu konzolu na smetisko a nahradil ju digitalom ?

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 13 kvě 2007 23:27

hehe to by musel byt blazen:)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Acid Punk
Příspěvky: 2444
Registrován: 23 srp 2006 19:55

Příspěvek od Acid Punk » 13 kvě 2007 23:48

Uff tak to mi spadl kamen ze srdce ze analogy jeste nevymrely.. ze vsech stran se na me vali ten laciny digitalni zvuk.. uz to neni takova sranda jako v 90letech kdy digital byl prinos zvuk se nekazil pri kazdem zkopceni.. jenze ted uz je digitalni uplne vsechno i vysilani a zvuk zni naprosto dokonale a uplne ledove :/

Porad mi chybi kdyz uz ne lampy tak alespon pasek... ten zvuk... i z digi efektu to udelalo hrejivou zalezitost :)

Dneska jsem si zase hral s analogovym filtrem ktery proste jen byl na signalu a kazil dokonale digitalni nahravku.. .za nim lampac, za nim tranzistorovy zesilovac.. a znelo to paradne mirne nekonkretne, vysky nedokonale ostre.. basy naopak poradne hutne + to cele znelo bozsky hrejive.. zas jednou bozi vzpominky :)

Ale chtelo by to i paskac aspon pro protazeni signalu tam a zpet zvuk pak zni tak zive, mirne nepravidelne ale hlavne zive hybe se :)

Uživatelský avatar
safa
Profesionál
Příspěvky: 2851
Registrován: 12 říj 2003 18:37

Příspěvek od safa » 13 kvě 2007 23:55

parek píše:maj takovej velkej mix (pisou D&R series 8000), kterej jsem nikdy predtim nevidel
Viz tady ... http://www.d-r.nl/ v posledni dobe se dost specializovali do vysilacich pultu ale delaj i klasicky studiovy analogy v dnesni dobe za pomerne dobry ceny.

BTW na Propasti v Bcku je taky nejakej starsi D&R
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 13 kvě 2007 23:59

jojo..:))
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

parek
Příspěvky: 267
Registrován: 18 kvě 2003 01:24

Příspěvek od parek » 14 kvě 2007 00:10

safa: no, tak je to zhruba, jak jsem si myslel... ale to studio vubec neznam, docela podivnej nazev :roll:
Čí to byl proboha nápad se timdle živit??

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 14 kvě 2007 01:18

Propast by si moh znat, je to studio Petra Jandy z olympicu.

V CR jsou 3 rekneme velky soukromy studia se zamerenim na pop/rock hudbu - Propast, Sono, Citron. Vsechna uz jsou pomerne stara a vsechna "kvalitou" v podobnym technickym stavu. Pak tu byla dve modernejsi z konce devadesatejch let "OTARI/Genelec" studia - Logic 7 a W-Track, ale ty jsou dnes uz zruseny. Jinak tu je spousta soukromejch mini studiicek ale uz nic zajimavyho.

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Příspěvek od ECSON WALDES » 14 kvě 2007 05:54

Pytkin píše:acid : hovoril si teraz v poslednej dobe s dakym , co vyhodil velku analogovu konzolu na smetisko a nahradil ju digitalom ?

Pytkin:
Ja o takovejch studiich vim, nedoslo sice na smetiste:)) ale vymena ANALOG za DIGITAL probehla. Posledni dobou sleduju soucasnej digitalni fenomen, kterym je kontroler DIGIDESIGN ICON s ProTools, ten se uspesne zabydlel od filmovych michacich hal az po hudebni studia. No a ted se stalo, ze ve spouste stredne velkych studii ktery si uz nemuzou dovolit investovat do novyho SSL (20 milionu za SSL a 2 miliony za ICON to je sakra rozdil:)) nahradil ICON starsi pulty od SSL NEVE API.. Ono se neni cemu divit. Takovej velkej analog mimo jiny vyzaduje neustalou peci, navic jednim z mnoha neustalych nakladu je nemala spotreba elektriny. Konkrete SSL si veme (podle poctu kanalu) kolem 4 - 8000 kW/hodin !!! coz se pri nepretrzitym provozu vysplha az k 20.000 Kc mesicne!!! A to je jen za pult! kdyz si pricteme i ostatni naklady za studio je jasny ze neni sranda takovej pult a tedy cely studio uzivit. A to nemluvim o elektronickym servisu, protoze kazdej jednotlivej channel strip a vubec celej pult nutne potrebuje cas od casu vymenit elektrolity, kalibraci atd, zkratka neustalou odbornou udrzbu protoze se stale objevuji drobny zavady ktery postupne rostou a rostou a to je sakra peniz navic - prave s tim moc zapasej ceska studia. A protoze si odbornej servis dovolit nemuzou tak to pak taky tak vypada, udrzbu delaj jen kdyz uz to je fakt velkej pruser a navic "podomacku", analog pulty se jim takhle postupne rozpadaj a nemaji ani nahodou zvuk kterej by se ocekaval. A cim starsi pult tim vic problemu, to uz je bohuzel tvrdej fakt. Takze proti tomu takovej ICON, kterej temer nic nezere a nema se u nej co pokazit, je tim padem velice velice moc ekonomicka vec. Navic kazdej kdo jednou sedel u starsiho trucujiciho SSL nebo NEVE pultu kterymu odchazely ekvalisery, nebo stavkoval centralni pocitac nebo blbla automatizace vi o cem to je. Takze ono neznamena, ze kdyz clovek koupi velkej analogovej pult ze tim to konci, ba naopak, tim cela investice stale pokracuje den za dnem. Takze ICON je svym zpusobem pro radu studii vysvobozeni.

Firma SSL na tuhle situaci konecne zareagovala odlehcenejma SSL stredni tridy AWS+ a Duality. Mimochodem ty ted odvedly firme Digideisgn spoustu potencionalnich zakazniku o ICON, protoze tyhle SSL jsou mnohem levnejsi nez velka rada SSL 9000 a krom toho ze jsou to DAW kontrolery jako ICON, tak jsou to hlavne kvalitni analog pulty. Tyhe novy mensi SSL uz nepotrebuji obrovsky zdroje ktery tolik sezereou, ale staci je jen zastrcit do bezny zasuvky ve zdi a muze se michat, to u pultu serie 4000/9000 nehrozilo. Navic tyhle analogy jsou choulostivy na casty vypinani/zapinani, takze po instalaci pultu ve studiu pak bezi bez vypnuti treba 20 let nonstop! V CR se ale musi vic setrit takze se vypina a zapina a stale dokola, to ale SSL / NEVE vubec nemaj radi a podepisuje se to na nich.

takhle treba vypada obri rack se zdroji a ridicim pocitacem pro starsi SSL 4000. Mimo to je potreba pro nej mit specielni klimatizovanou machine room kde je rack nainstalovan protoze generuji neuveritelny teplo a hluk:

Obrázek




Zalovil jsem v mem obsahlem studiovem foto archivu:)) a udelal jsem tuhle malou kolaz pro priklad: SSL / ICON vymena.

Obrázek

.

parek
Příspěvky: 267
Registrován: 18 kvě 2003 01:24

Příspěvek od parek » 14 kvě 2007 08:08

ecson: opet diky za vycerpavajici rozbor :wink:

jeste porad ses ale nepriznal, po cem ty tak pokukujes... par vlaken predtim ses tady zminoval o velkym digitalu sony oxford, ten ale mluvis o analogu (ssl duality je teda ze hry, navic jsem nekde vystrachal, ze starting price je $240.000,- nechci te podcenovat, ale to uz je fakt palka), nakej starsi obrovskej vintage stul to asi taky byt nema (soude podle vsech problemu, cos tady vypsal), tak nevim, co by sis ty tak predstavoval...

pokud bys tapal, muzu ti zapujcit svoji prirucku "Zvuk na PC" od Miroslava Krize (©Mobil Media, rok vydani jsem tam nenasel), kde je pod timhle obrazkem popisek "Velky mixazni pult, ktery uz je pro opravdu velke studio" :twisted:

Obrázek
Čí to byl proboha nápad se timdle živit??

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 14 kvě 2007 08:37

jinak oni zerou poradne i jakekoliv ostatni HW veci...
kdyz mi rikal kamarad u ktereho mam studijko kolik "propalim" tak jsem kulil oci..
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

matucha
Příspěvky: 5037
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Příspěvek od matucha » 14 kvě 2007 08:53

Ty to neplatis a nekulis kazdej mesic oci na ucet za elektriku?

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 14 kvě 2007 09:08

ne ja mam pausal...s najmem dohromady
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21269
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 kvě 2007 09:21

EW : jo jo .. to vsetko samozrejme viem ..

Inak s elektrikou tiez neustale zapasim .. Tiez u nas nesustale bezime nonstop .. zvukove studio sa vypina kvoli displeju na dm2k .. i ked nie zriedka sa robi celu noc .. Ale ostatne technologie bezia nonstop .. Napriklad niektore video systemy mame zakazane vypinat .. trebars disky v poliach maju len 1000 startov .. cize dennym zapinanim by to odislo, este by to nebolo vysplacane ..

ja mam s eleektrikou problem , ze jej nemozem dostat viac .. na vstupe mame 32A istic a ideme tak nadoraz .. vonku je 35A cize vacsi nema zmysel dat .. asi budeme musiet kopat novy privod .. nastastie trafostanica je 3m pred budovou ..

Uživatelský avatar
carloff
Profesionál
Příspěvky: 2224
Registrován: 05 čer 2002 17:57

Příspěvek od carloff » 14 kvě 2007 14:26

ja planuju AMEK BC2:)
Hudebník a producent, majitel studia Soundevice
http://www.boriscarloff.com | http://www.soundevice-studio.cz

parek
Příspěvky: 267
Registrován: 18 kvě 2003 01:24

Příspěvek od parek » 14 kvě 2007 14:31

carloff: zajimava pixle :)
da se to vubec nekde sehnat? moc jsem toho k nemu nenasel...
Čí to byl proboha nápad se timdle živit??

Odpovědět