Monitory Yamaha HS80M nebo KRK RP8?

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Poklop

Monitory Yamaha HS80M nebo KRK RP8?

Příspěvek od Poklop »

Ahoj, rozhoduju se mezi těmahle dvouma monitorama:

HS80M:
Přijde mi, že hrajou malinko víc HiFi, tzn. přidávaj spodní basy. Nicméně většina lidí si přidává basy, možná to neni úplná blbost mít jakoby reálnější v poslechu. Středy mi přijdou docela fajn, čitelný. Víc se mi líběj (ono to někdy taky hraje roli, alespoň psychickou při skládání :-)) )

KRK RP8:
Na basech jsou podle mě vyrovnanější, ale zdá se mi, že je tam jakoby basů míň (na to, že sou to takový krávy veliký :-) ) Celkovej zvuk je celkem rovnej (subjektivně).

Poraďte mi pls (prosím seriózně). Nenavrhujte bedny za 50tis., rozhoduju se mezi těmahle dvouma, mám je oboje ve studijku na vyzkoušení, ale přesto bych chtěl znát názor těch zkušenějších z vás a především z vás uživatelů těchto bedniček.

Díky

martinrx
Vybavení

Příspěvek od martinrx »

jestli ti přijde že ty yamahy přidávají víc basů - už sis odpověděl sám - neber je. to by ti časem začalo vadit. jak píšeš pro kontrolu není špatné mít i komerční poslech - ale jako muzikant a skladatel potřebuješ slyšet především pravdu. :wink:

matucha

Příspěvek od matucha »

No mel jsem tu mensi bratry obou... hs50m a rp5... a asi bych si vybral spis ty krky, protoze yamahy mely fakt osklivy vejsky. Krky hlary celkove vic prirozene, yamahy spis tak "nadopovane". Nicmene ten doping byl celkem peknej u stredu, ktery i kdyz nebyly uplne prirozeny, tak byly fakt silny a fungovaly jako lupa na vokaly apod.

Oboji bedny mely ale fakt maly rozliseni a dynamiku (a nemyslim, ze by to ty vetsi mely nejak jiny).. urcite se s nima da neco delat, ale to uz bych popravde nechtel. Asi se na to da zvyknout. Ecson pouziva ty maly krky na editace a kdyz nema pristup ke svejm velkem bednam a kdyz obcas posle neco, co nahodil na krcich a narychlo na nich smichal, tak se mu zatim nepodarilo ani jednou trefit (podle me) pomery, dynamiku a spektrum, coz je ulet, protoze kdyz si pak se stejnou veci sed k Farum, tak ty si ty mixy hned sednou jak maj. Je to urcite o zvyku a o nauceni se bedny, ale stejne to o necem vypovida.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Děkuji za postřehy. Vpodstatě píšete to co, si myslím taky. Jen mě udivuje, že se ty Yamahy HS80 docela dost prodávaj, tak kdo si je kupuje?
KRK RP5 jsem měl a musim říct, že jsou to fakt super bedny. Malý ale i přesto hrajou dobře.

to Martinrx: Zajímavý je že už v křivkový charakteristice je u těch HS80 zdvih na basech, takže to udělali tak úmyslně ... no zajímavé.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

poklop : aj ja som ich kupil kvoli bielym membranam .. Dosiel reziser a povedal .. Ano referencne yamahy .. tie poznam .. Vobec si nevsimol ze to neni NS10 .. A bolo vybrate ..

Navyse cena je celkom zabavna .. Par HS80 stal ako kus Dynaudio BM5a

Puk*

YAMAHA HS80M

Příspěvek od Puk* »

Ahojte,
dnes jsem s Magionem vybyral monitory a take jsem skoncil u rozhodovani mezi KRK RP8 nebo YAMAHA HS80M.

Na poslech v Audioteku to vyhraly YAMAHA HS80M. Sice trochu vic vysek ale da se to poresit korekcema na zadni strane beden. Basu tak akorat a hlavne je v nich slyset vic nez u KRK RP8 - ty jsou takove zahuhlane a moc basove bez vysek.

ALE! Jake zdeseni kdyz jsem je zapojil doma. Vyskace STRASNE SUMI :(
Je to nejaky divny, to asi nebude normalni. Nebo je to tak u vsech beden v teto kategorii?

Jeste zkusim postelovat, ale mam obavu ze to nepomuze.
MacBook Pro | Old MOTU 828 | Yamaha HS80M | RODE M3 | Kaoss Pad 3 | micro KORG | UC33 & BCR2000 | Max/MSP/Jitter | Arduino USB & BT

fova

Příspěvek od fova »

To bude normalni ;-)

Po zahoreni se to trochu ztrati a tvoje usi si take zvyknou.
Mel jsem ten samy problem s Adamama a dnes uz bych o nich ani nerekl, ze sumi.

Poklop

Příspěvek od Poklop »

no, já si vybral ty KRKy nakonec. u těch HS mi vadí basreflex vzadu, dělalo mi to blbiny v poslechu basů. A navíc sama Yamaha přiznává že jsou to HiFi bedny.
Ty HS maj docela zajímavý středy, zdálo se mi, takový dobře čitelný,ale jak řikám, nakonec jsem se rozhodl pro KRK.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

poklop : ja som tu mal vedla seba MSP5 , HS80 a BM5a .. HS80 nemalo skoro ziadne stredy oproti BM5a .. Fakt hraju jak hifi bedne ..

ECSON WALDES
Profesionál

Příspěvek od ECSON WALDES »

matucha píše:No mel jsem tu mensi bratry obou... hs50m a rp5... a asi bych si vybral spis ty krky, protoze yamahy mely fakt osklivy vejsky. Krky hlary celkove vic prirozene, yamahy spis tak "nadopovane". Nicmene ten doping byl celkem peknej u stredu, ktery i kdyz nebyly uplne prirozeny, tak byly fakt silny a fungovaly jako lupa na vokaly apod.

Oboji bedny mely ale fakt maly rozliseni a dynamiku (a nemyslim, ze by to ty vetsi mely nejak jiny).. urcite se s nima da neco delat, ale to uz bych popravde nechtel. Asi se na to da zvyknout. Ecson pouziva ty maly krky na editace a kdyz nema pristup ke svejm velkem bednam a kdyz obcas posle neco, co nahodil na krcich a narychlo na nich smichal, tak se mu zatim nepodarilo ani jednou trefit (podle me) pomery, dynamiku a spektrum, coz je ulet, protoze kdyz si pak se stejnou veci sed k Farum, tak ty si ty mixy hned sednou jak maj. Je to urcite o zvyku a o nauceni se bedny, ale stejne to o necem vypovida.
jj. Na Editace a praci na cestach jsou takovyhle mini bedny vpoho, proto jsem taky RP5 mel. Ty moje uz jsou davno prodany, protoze uz nepotrebuju cestovni mobilni studio. Nicmene problem nepresnyho poslechu davaj vsechny mensi beny, stim clovek musi pocitat. Nabizej jen to co umej, clovek musi pocitat ze to bude vzdy orientacni poslech, ale zato bych je nezatracoval, ja mel napr ty KRK RP5 rad. Nicmene Matous taky nakonec svoje Yamaha HS50 prodal protoze nabizely stejnou sluzbu, ty ale krom toho jeste mely problem s vejskama.

.

Puk*

Příspěvek od Puk* »

Diky za reakce, mam 8 dnu na pripadne vraceni.
Nechci v budoucnu na monitorech posloucht pri praci sumici tweeter :)

fova: to je for, nebo se bedny opravdu "zajizdeji" ?
Mam trochu pocit jestli neco sumi tak to bude sumet porad - nozna sice min ...

poklop: ja mel presne opacny pocit a nebyl jsem sam, HiFi byly spis KRKy :)
KRKy mely hodne vyrazne basy a malo vyrazne vysky, stredy bylo poznat min nez u HS80M. Puvodne jsem chtel koupit KRK RP6, ale pri poslechu to byl opravdu rozdil. Ty RP6 byly jeste "zahuhlanejsi" nez ty RP8. Pak jsme zapojily ty HS80M a ten zvuk byl mnohem jasnejsi, rozeznatelnejsi. Sice jsou oproti RP8 "spicatejsi" ale po nastaveni korekci nakonec vyhraly HS80M ...

A sumi ti taky na RP8 tweetery? Nebo jsem mel zase pech :(
MacBook Pro | Old MOTU 828 | Yamaha HS80M | RODE M3 | Kaoss Pad 3 | micro KORG | UC33 & BCR2000 | Max/MSP/Jitter | Arduino USB & BT

Poklop

Příspěvek od Poklop »

Nic mi nešumí. Bedny je potřeba vyzkoušet doma nebo ve svem studiu. Poslech v obchode nemusi bejt vypovidajicí.

šumět NIC NESMÍ, otázkou je, jestli to neni tim, ze mas neco blbe v retezci pred nima. Uvedom si, ze ty bedny jedou na cca 100W výkonu, takze záleží na tom, jak máš přivedenej zdroj signalu (volume fader, mix atd.)
Otazkou je, jestli ti śumí i když nejsou propojené signálově!!

Cyril

Příspěvek od Cyril »

Poklop: jak nesmi sumet? Resi se to tu kazdou chvili a nejak mi z toho vyslo, ze do jisty miry sumej kazdy aktivni bedny a malinkej slysitelnej sum je norma...

safa
Profesionál

Příspěvek od safa »

fova píše:To bude normalni ;-)

Po zahoreni se to trochu ztrati a tvoje usi si take zvyknou.
Mel jsem ten samy problem s Adamama a dnes uz bych o nich ani nerekl, ze sumi.
... to NENI normalni, otazka je co je to STRASNE. Kdyz das ucho na vejskac tak sumi vsechno ale IMHO uz 10 cm od beden bys uz sum nemel zaznamenat. BTW ... APSka nesumi ... o Dynaudiich nemluve ;-).
Freelance zvukař, uživatelská a prodejní podpora u Audiopro s.r.o.
http://www.soundman.cz | http://www.audiopro.cz | http://www.zvukarskaskola.cz

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Mne HS80 tiez trosku sumia a hlavne brumia .. nevadi to .. je to len ked dam ucho rovno k nim ..

Odpovědět