dlouho jsem tu ničím nepřispíval, nebo hudební kolotoč mě semílá víc a víc

K věci.... Před nějakou dobou jsem našel na půdě starý ošklivý obrovský bedny Tesla. Přivezl jsem si je do studia, s tím že pro srandu zkusím jak to hraje

Za posledních několik let se mi tu vystřídalo nemálo studiovek a v pár studiích jsem již něco málo poslechl. Je teda fakt, že z toho co jsem tu měl, byla většina nearfield do 8mi palců a dvoupásmo ale byly tu i slušný bedny od Focalu, Adamu, Dynaudio apod.. Takže po zapnutí Tesla ošklivých a obřích beden my spadla sanka. Najednou jsem slyšel věci který jsem předtím neslyšel, celý pásmo bylo širší, prostor a reverby, vetší dynamika a transienty čitelnější, obří konkrétní zvuk. Najednou jsem zjistil kolik nahrávek nemá basy, a jen málo mixů na těch bednách obstálo plnohodnotně. Porovnával jsem s tím co tu mám, a to sice Dynaudio BM5P a Krk K-rokS, obě jsou bedýnky z nižší třídy ale třeba na Dyna nedám dopustit, pěkně ošklivá a suchá bedna, která se mi na míchačky ověřila. Poslouchal jsem a porovnával v horizontu několika večerů. A ty Tesly hrajou fakt velmi dobře.
Zvláštně řešený je umístění výškovýho reproduktoru, který je na obou bednách napravo (nejedná se o chybu, např. starý studiový JBL to měli taktéž ), nicméně nechápu proč a jak s tím pracovat, pomáhá vyosit mírně jednu bednu. I přes tohle mají bedny parádní stereo lokalizaci a velký sweetspot. Z prvu se mi zdálo že mají hodně vytažený středy a celý středový pásmo, při pootočení jedné bedny se to poměrně vyrovná, ale i tak jsou trochu dopředu ve středech ale fakt pěkně, příjemně. Basy sou pěkně čitelný 12ti palec je znát.
Je to hodně suchej a přímej poslech, trochu mi připomínají Dyna BM15. Nejlíp to hraje při nízké hlasitosti. Poslouchal jsem na tom samozřejmě všemožný žánry, a propastný rozdíly mezi dobrými/špatnými mixy byly znát ještě víc než jsem očekával.
Potom jsem zjištoval info o těch bednách, ve světě, na síti a ve své době to prý byly špičkové reproduktory které plně konkurovali západním výrobkům. A jednalo se o top CZ high-end. Ač to vypadá jako bedna stlučená z prkýnek, a taky to tak je

Takže toto je ono :
http://www.repromania.net/tesla/ruzne-r ... 067-08.php
vpravo je BM5ka pro porovnání