Tesla studio monitory?

Vše co má reproduktor a vydává zvuk, vč. příslušenství
Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Tesla studio monitory?

Příspěvek od c9000 »

Ahoj,
dlouho jsem tu ničím nepřispíval, nebo hudební kolotoč mě semílá víc a víc :). No, přemýšlel, zda to sem vůbec nahodit. :D Ale co, někteří si budou myslet, že jsem blázen, to není nic s čím bych se běžně nesetkával.
K věci.... Před nějakou dobou jsem našel na půdě starý ošklivý obrovský bedny Tesla. Přivezl jsem si je do studia, s tím že pro srandu zkusím jak to hraje :).. No zapojil na Uli A 500 mocný sílič a nestačil se divit....
Za posledních několik let se mi tu vystřídalo nemálo studiovek a v pár studiích jsem již něco málo poslechl. Je teda fakt, že z toho co jsem tu měl, byla většina nearfield do 8mi palců a dvoupásmo ale byly tu i slušný bedny od Focalu, Adamu, Dynaudio apod.. Takže po zapnutí Tesla ošklivých a obřích beden my spadla sanka. Najednou jsem slyšel věci který jsem předtím neslyšel, celý pásmo bylo širší, prostor a reverby, vetší dynamika a transienty čitelnější, obří konkrétní zvuk. Najednou jsem zjistil kolik nahrávek nemá basy, a jen málo mixů na těch bednách obstálo plnohodnotně. Porovnával jsem s tím co tu mám, a to sice Dynaudio BM5P a Krk K-rokS, obě jsou bedýnky z nižší třídy ale třeba na Dyna nedám dopustit, pěkně ošklivá a suchá bedna, která se mi na míchačky ověřila. Poslouchal jsem a porovnával v horizontu několika večerů. A ty Tesly hrajou fakt velmi dobře.

Zvláštně řešený je umístění výškovýho reproduktoru, který je na obou bednách napravo (nejedná se o chybu, např. starý studiový JBL to měli taktéž ), nicméně nechápu proč a jak s tím pracovat, pomáhá vyosit mírně jednu bednu. I přes tohle mají bedny parádní stereo lokalizaci a velký sweetspot. Z prvu se mi zdálo že mají hodně vytažený středy a celý středový pásmo, při pootočení jedné bedny se to poměrně vyrovná, ale i tak jsou trochu dopředu ve středech ale fakt pěkně, příjemně. Basy sou pěkně čitelný 12ti palec je znát.
Je to hodně suchej a přímej poslech, trochu mi připomínají Dyna BM15. Nejlíp to hraje při nízké hlasitosti. Poslouchal jsem na tom samozřejmě všemožný žánry, a propastný rozdíly mezi dobrými/špatnými mixy byly znát ještě víc než jsem očekával.

Potom jsem zjištoval info o těch bednách, ve světě, na síti a ve své době to prý byly špičkové reproduktory které plně konkurovali západním výrobkům. A jednalo se o top CZ high-end. Ač to vypadá jako bedna stlučená z prkýnek, a taky to tak je :), je tam prý kvalitní vyhýbka (basy a vysky jsou 12dB/okt., středy 6dB/okt) a hlavně měniče. Nějakou frekvenční odezvu se nepodařilo dohledat ale píší 40-20000 hz.
Takže toto je ono :

http://www.repromania.net/tesla/ruzne-r ... 067-08.php

vpravo je BM5ka pro porovnání :wink:
tezla.jpg

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 22406
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od Pytkin »

nedal by sa na jednej otocit ten vrch , ze by to bolo symetricke ?

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od c9000 »

To mě taky napadlo, ale podle fotky kterou jsem našel je to nemožné :( Nechápu proč to tak dělali :
http://www.angelicaaudio.cz/wp-content/ ... -photo.jpg

dusanmsk
Příspěvky: 575
Registrován: 04 led 2011 12:33

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od dusanmsk »

Clovece, strasne si ma zarazil, ze je to tak kvalitne hrajuca bedna, pretoze ked sa pozrem, ako "kvalitne" je to na pohlad vyrobene (napr. tu: http://phexsys.rajce.idnes.cz/Tesla_1PF_067_08/) - stylom "Lojzo na JRD zbuchal cez prestavku kladivom", hlava mi to nebere.
Pripomina mi to proste ktorukolvek bednu z tej doby, akych sa vo fotrovej pivnici valaly mraky v rozlicnych stadiach rozkladu.

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od c9000 »

No jen píšu co slyším, je to fakt strašně udělaný, ztlučený je to normálně hřebíkama... , zalepený a ošklivý až běda. Psal jsem si o tom s nějakým starším chlapíkem co to ode mne chtěl původně koupit a pak z něj vylezlo že je to muzikant a že vžýdycky když to postavil vedle nějaký studiovky, tak lidi co to poslouchali nevěřili že to hrajou ty tesly :)

Je to celé původní, nikdo do toho nelezl, takže bude původní vyhýbka (což muže být dobře nebo špatně). Není to nijak porušený ani gumy nejsou ztrouchnivělý, uloženka na půdě. :mrgreen:
Naposledy upravil(a) c9000 dne 05 lis 2014 17:01, celkem upraveno 1 x.

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od c9000 »

Rád bych to srovnal s nějakým třípásmovým midfieldem, jestli prostě jen nefantazíruju nebo mi lže místnost. Leč všichni moji známí mají většinou malá ořezávátka, s kterýma nemá smysl tohle moc srovnávat.

matucha
Příspěvky: 5778
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od matucha »

Jsi Teslaman ;-). Pekny videt ten mixak, co mi tu lezel na zemi pekne umistenej v pracovni poloze ;).

Mival jsem je jako svoje prvni nepocitacovy bedynky, jsou taty, kterej je porad ma. Basy samozrejme hrajou, ale kdykoli je slysim, tak mi prijdou presne takovy jak jsou vevnitr udelany. Brutus a krabice. Ale chapu, ze vedle mensich monitoru budou ukazovat velikost mixu docela nazorne.

Tim bych nechtel rict, ze jsou nepouzitelny... vsechno se da naucit a kazdy bedny na kterejch uslysis svuj mix ti reknou neco co ti muze pomoct.

Tesla mimochodem delala i doopravdicky velky monitory do rozhlasu. Nikdy jsem to neslysel, kazdopadne to bylo provedenim trochu jinde.

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1916
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od c9000 »

Teslaman, no to trochu jsem, těch starejch verků tu mám kopec.A slyšel jsi je v poslední době? Zrovna tvůj názor na ty bedny by mě dost zajímal :). Mimochodem tvoje mixy/mastery (floex, mythematica apod.) s ještě pár dalšíma kusama ze světa jsou jedny z mála který na tom hrajou fakt pěkně.

matucha
Příspěvky: 5778
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od matucha »

Neposlouchal, oni stejne nejsou moc dobre umisteny ted. Me to prislo dost nekonkretni s citelnym zabarvenim a nezatlumenym impulzem... ruzny papirovosti atd. Ale rozhodne umej hrat nahlas a hřmět. Vedle malejch preciznich monitoru muzou ale byt klidne docela uzitecny.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 5042
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od Amorph »

matucha: to jsou ty, cos mel ve Strasnicich v tom pokojicku 3x2 metry? :)

Uživatelský avatar
Hammond
Příspěvky: 1128
Registrován: 05 říj 2010 18:44

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od Hammond »

Voci "firme" resp. statnemu podniku Tesla mam v istych smeroch velky respekt. U nas v laboriatoriach mame dodnes funkcne vakuove pece na principe elektronovych diel, na tavenie wolframu, co je troooosku zlozitejsie zariadenie, nez "nejake hi-fi audio", pricom rovnake zariadenie od nemeckej firmy Leybold & Heraeus uz davno islo do sraciek. Tesla radiosystem Tamara je tusim dodnes jediny "radar", naviac pasivny radar, co je schopny sledovat americke neviditelne bombardery F117 a B2, co je opat troooosku zlozitejsie zariadenie, nez "nejake hi-fi audio". A takychto prikladov by som nasiel kopu. Pritom si Tesla vyrabala a vyvijala sama vsetko od elementarnych suciastok az po samotne zariadenia. A ked sa mi dostali do ruk moduly EVK a EKL, tak mi bolo jasne, ze co bolo statnym zaujmom, to bolo bez kompromisov. Na druhej strane si pamatam sumiace, brumiace, vypadavajuce polofunkcne a niekedy aj zdravie ohrozujuce zariadenia urcene pre "beznych ludi". Neviem, za akym ucelom boli vyrobene hentie reproboxy, ale repraky Tesla poznam dost dobre, napriek tomu, ze som od nich o generaciu mladsi.

Ten basovy menic je tusim ARN 730, mal som ich niekolko. V povodnej verzii sa z nich vdaka nizkej citlivosti a vykonu iba 20W nedalo moc dostat i ked na HI-Fi ucely hrali velmi pekne a mali mimoriadne nizky dolny rozsah. Po previnuti na vacsi vykon hrali vyborne. Ten stredak je asi ARO 667 alebo 687 alebo 689 a to je reprak, ktory sa pouzival uplne vsade. Od tlampacov (ARS 403..), cez skolske rozhlasy (ARS 276..) az po taketo hi-fi bedne. Bol to typicky reprak s vysokou citlivostou a velkym skreslenim. Este by som mal mat doma z toho kvanta z detskych cias zopar kusov. Mozem draho predat na vyrobu studiovych monitorov :). Ten vyskac je bud ARV 161 alebo ARV 168. To bol opat vyskac, ktory hral podla mna nie pekne a hlavne mal dost besnu smerovu charakteristiku. A prave tento repracik je takym typickym prikladom socialistickej vyroby. Ten isty vyskac k 4 palcovy basakom (napr ARS 8105), ten isty vyskac k 6 palcovy basakom (napr ARS 824, ARS 9204...), ten isty vyskac k 8 palcovy basakom (napr ARS 825, ARS 934..) a teraz pozor, ten isty vyskac do PA-ckovej bedne s 15 palcovym vysokocitlivym uvrieskanym stredobasom (napr ARS 6580). Nepochopitelne! Namiesto toho, aby vyvinuli driver s porovnatelnou citlivostou tam drbnu 6 HI-Fi vyskacov :) Z tohto hladiska je pre mna Tesla napriek sucasnemu obdivu niektorych vyvojarov typicky socialisticky skvost. Este k tym vyhybkam. Tiez by som mal mat takych zopar doma. Je to klasicka 12db vyhybka bez ziadnych zazracnych fint.

Nechcem nikomu protirecit, ale ak tie bedne hraju naozaj dobre, tak je to pre mna skor velkym prekvapenim, nez ocakavanym faktom. Zaujimalo by ma porovnanie s niecim overenym z tych cias (napr. od Tannoy??), ako by vysiel suboj "Vychod vs. Zapad ".
Naposledy upravil(a) Hammond dne 05 lis 2014 23:32, celkem upraveno 3 x.

Uživatelský avatar
Fractal
Příspěvky: 3094
Registrován: 10 dub 2004 14:54

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od Fractal »

taky nedám na Teslu dopustit, je už skoro rok 2015 a pořád používám jejich výrobky z 70. let

matucha
Příspěvky: 5778
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od matucha »

Amorph píše:matucha: to jsou ty, cos mel ve Strasnicich v tom pokojicku 3x2 metry? :)
Jop ;) , ale moje postrehy jsou o neco novejsi z vetsich prostor (i kdyz taky uz je to davno co jsem je slysel).

Uživatelský avatar
MDudas
Příspěvky: 3853
Registrován: 12 črc 2011 22:55

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od MDudas »

Ja myslim, ze spravnym skladovanim v suchom a teplom prostredi ich zvuk za tie roky dozrel....

Uživatelský avatar
W.Cable
Příspěvky: 856
Registrován: 07 lis 2007 09:45

Re: Tesla studio monitory?

Příspěvek od W.Cable »

Parada :palec+:
Zrovna pred necelym mesicem jsme s kamaradem ozivovali 35-40 let starej grafickej eq, kamaraduv otec delal v Mototechne a delali pro Teslu tistaky a nejaky soucastky. Ten eq je postavenej podle nejaky custom konstrukce od audiofilu z Tesly, ma asi 70cm na 50cm, odhadem 10-12kg, fakt krava. Ma hezky spinavou barvu, kdyz se boostuje tak to cely lehce komprimuje, skvele se doplnuje s VA a VSTi synthama, ktery v retezci s tim chytaji takovou prijemnou spinavost, dravost a zivocisnost.

Odpovědět