Aky hardware k DAW pre lepsi mix, master

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
marion

Re: Aky hardware k DAW pre lepsi mix, master

Příspěvek od marion »

pouzivam monitory JBL LSR305 a sluchadla bayerdynamic DT990
vela ale robim v noci, prevazne produkciu ale uz pri nej ma to taha mixovat - v noci som cez sluchadla

marion

Příspěvek od marion »

Viem ze existuju tabulky frekvencii nastrojov, existuje aj nejaka pomocka ako by mal vyzerat final mix? Myslim vo forme nejakeho analyseru aby som si vedel povedat ze hore my to lieta, dole chyba a pod.
Napriklad ked sa snazim zladit kick a basu, riadite sa len uchom alebo pouzivate aj nejake tabulky a pozriete sa aka frekvencia vam tam chyba alebo je naviac oproti nejakemu standardu? Veci ako low cut, high cut su my jasne. Existuje konkretne k tomuto nejaka dobra literatura?

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

to marion: právě proto jsem se zbavil všech digitálních imitací, abych už nemusel v této nižší (amatérské studio) cenové hladině řešit prakticky neřešitelné věci, jako nějaká lepší barva kopáku a basu u digitálních imitací bicích, nepříjemné prezencové frekvence u imitací klavíru, chybějící hutnost ve středech u imitací analog syntezátorů apod. U vintage analogů (nebo digitálů ale ve smyslu bez re/samplingu ) toto skutečně nehrozí řešit - pokud se přímo na nástroji nebo modulu nakroutí použitelnej zvuk nebo využije pevný firemní, tak v 99% už je to hotový zvuk, se kterým netřeba něco dělat. Prostě to padne kamkoli, víc záleží na aranži a muzikální intuici co a kde použít. Případně na analog efektech za nástrojem, žádny pluginy až v postmixu. Jak na live, tak studio použití. Přesně jak to napsal Matucha na předchozí straně. (to matucha: špičkově popsáno a za mne naprostý souhlas!)

A už jsem to napsal jinde - absolutně nechápu lidi, co jim není líto vyhodit 100 tisíc za digitální imitační softwarovou hračku (třeba Kronos, ale i PC3K, Fantom, Motif apod) a pak nadávají (a podle mne oprávněně), že jim na tom zvuku něco chybí, místo toho, aby si koupili třeba jen nějaký základ pro DAW a raději přímo ty originály - nějaký analogový vintage automaty a syntezátory nebo použili skutečný hudební nástroje místo těch imitací.

Stojím si za tím, že místo Kronosu za 100 tisíc plus uvedeného rozpočtu na mastering, existuje ve stejné ceně varianta prakticky bez kompromisů, jak jsem zde popsal já (geary příp. jejich mix a record přes Allen Heath jakožto první nejlevnější, ale analogový zvuk nijak nemrvící audio to USB převodník) a matucha.

matucha

Příspěvek od matucha »

marion píše:Viem ze existuju tabulky frekvencii nastrojov, existuje aj nejaka pomocka ako by mal vyzerat final mix? Myslim vo forme nejakeho analyseru aby som si vedel povedat ze hore my to lieta, dole chyba a pod.
Napriklad ked sa snazim zladit kick a basu, riadite sa len uchom alebo pouzivate aj nejake tabulky a pozriete sa aka frekvencia vam tam chyba alebo je naviac oproti nejakemu standardu? Veci ako low cut, high cut su my jasne. Existuje konkretne k tomuto nejaka dobra literatura?
Tak to opravdu zapomen na analog, pri urovni znalosti ktery mas je to jako kupovani si formule 1, kdyz neumis ridit normalni auto.

Mix ma sice svoje zakonitosti a zvuk vseobecne taky, ale podle tabulek, analyzeru a "zazracnejch" formulek se delat neda. Je to o vnimani zvuku a zkusenosti. A jsem si uplne vedomej, ze takova rada je ti k nicemu.
Jedna cesta je se proklestit hromadou tutorialu na webu (a vyhnout se tem, co nevi co delaj). Druha cesta je nejaka skola/kurz/mentor. Tj neco co te nakoleji.
Pak ti taky pomuzou reference, z nich se da opisovat dynamika a spektrum. Musis je ale pouzivat pri stejny hlasitosti, tj zmastrovany zmacknuty veci ztlumit atd.

A jasne, uplne prvni vec je mit v poradku poslech (bedny, sluchatka, akustika, prevodniky, ovladace monitoru). Jinak je pravdepodobny, ze budes delat spatny rozhodnuti. Pak se taky musis ten svuj system naucit znat, protoze urcite nebude dokonalej. On totiz neni nikdy dokonalej, ale musi byt dostatecne dobrej na to aby te nematl.

marion

Příspěvek od marion »

Kronos je cisto inspiracia. Komponovanie melodii, pouzitim Combi modu a Karmy je to pre mna najlepsi nastroj na trhu ktory okamzite poskytuje moznosti hrat live so skvelymi beatmi a synth zvukmi a tvorit tak nove napady, melodie ... Proste zatvoris oci a cista improvizacia, tak nasledne vznikaju napady. Aspon u mna. Od produkcie uz pouzivam Kronos len ako Midi kontroler.

marion

Příspěvek od marion »

Referencne tracky pouzivam ... cez samplemagic Magic AB. To je vyborna vec na toto. Uploadnem tam 9 referencnych trackov nastavym loop a porovnavam.
Na druhej strane skor zistis ako si na tom zle ked to hned tak rychlo porovnas :-)

Ja sa venujem hlavne skladaniu hudby a produkcii, mix a master som nikdy neriesil. Venujem sa tomu 2-3 mesiace pricom skladaniu hudby uz viac ako 10 rokov.
Vzdy vsak ale ako hobby a nikdy som to nedaval do sveta.

Zatial cerpam z videi macprovideo.com a z casopisov future music. Taktiez nejaku tutorialy na loopsmaster.
Ak by ste vedeli o niekom to by mi dal nejake lekcie v okoli Ziliny dajte vediet.

Dik za rady.

ZFarkas
Vybavení

Příspěvek od ZFarkas »

marion píše:Kronos je cisto inspiracia. Komponovanie melodii, pouzitim Combi modu a Karmy je to pre mna najlepsi nastroj na trhu ktory okamzite poskytuje moznosti hrat live so skvelymi beatmi a synth zvukmi a tvorit tak nove napady, melodie ... Proste zatvoris oci a cista improvizacia, tak nasledne vznikaju napady. Aspon u mna. Od produkcie uz pouzivam Kronos len ako Midi kontroler.
to marion:
Měl jsem posledních 20 let, po celou éru digitálních samplerů a romplerů se sequencery a accompainment moduly, stejný názor a stejné dilema. Ano, jako původně hráč na akustický klavír a první analogové syntezátory tak jak postupně komerčně přicházely na trh, jsem propadl tomu samému - tisíce hotových groovů, smyček, rytmů a tisíce hotových zvuků i nekonečné možnosti editace čehokoliv mne uchvátily a zcela zahltily, dokonce i zpočátku inspirovaly tak jako vás. Až do chvíle, kdy jsem začal zjišťovat, že pomalu každý vintage analog starý keyboard nebo synt použitý k jamování třeba k fantastickým sekvencím s několika Karma moduly na Korgu M3 mi sytostí, výrazem, barvou zvuku, zkrátka po všech stránkách naprosto přebíjí všechno, co leze z té M3. Co jsem srovnával, tak základní kvalita zvuku z Kronosu se absolutně v ničem neliší od toho co leze z výstupu u M3, samozřejmě Kronos má lepší samply a navíc VA synty. Ten samý výsledek jsem dostal při přímém jamování na analogy s podklady na Fantomu G, Kurzweilu PC3K, ale i dražších samohrajkách Tyros nebo PA3X a samozřejmě na všem levnějším. Samotné, bez živé kapely s akustickými nástroji, nebo bez dohrávání na hutné analogy, je to dokoce i chvíli naprosto OK! Třeba i takový entrylevel Korg Kross mě vcelku doma inspiroval u pár zvuků a sekvencí, ale chraň bůh k němu použít monofonní linku třeba na Prodigy. Potom by v nahrávce trčela akorát ta Moog linka a veškerý doprovod, pady a všechno dohromady z Krossu působilo spíše komicky jako hodně vzdálený background mišmaš. Proto jsem musel nakonec dát pryč i všechny workstationy, i za cenu pohodlí tisíců zvuků a sequencí. Místo nich jsem musel pořídit zase jen vintage analog zvuky na beglajty, ale nutno říct, že tak jak mě ty nadupaný digitály po čase vždy omrzely (sterilní zvuk a takřka dokonalé hotové podklady je vlastně nuda bez jiskry, když se to provozuje pořád dokola a déle), tak ty analogy, zejména když vás ten zvuk začne pěkně tlačit na bránici, to je víc než droga, to je absolutní závislost a inspirace samotným zvukem 1000x větší i u toho nejjednoduššího zvuku nebo triviální presetové sekvence rytmu, než propracované Karma moduly s 16 vrstvama VA syntů...

Ježíšmarjá, vemte si svůj Kronos a přijďte si ke mně zahrát na vaši imitaci Polysixu na Kronosu a můj originál nebo vaše sólo na imitaci MS-20 v Kronosu a můj Prodigy, porovnat digitální efekty v Kronosu s vintage analog efekty atd a uvidíte sám. Tohle je i o pocitech a náladě z hudby tak jak zrovna leze akusticky do vás, to na ukázkách youtube v žádném případě nepochopíte ani nepoznáte :wink:

sigurt

Příspěvek od sigurt »

aj tak by som tie prachy investoval najskor do akustiky..aj tie najlepsie prevodniky a bedne budu hrat len tak dobre ako mas vyriesenu akustiku..

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

2matucha: Jak si psal o tech prevodnicich - myslels to tak, ze ty UAD apllo, RME apod. jsou kvalitou nedostatecne na to abys pres to jel externi hw efekty provmastering nebo uz i pro obyc monitoring pro skladani a finalmix? Zrovna u tehle jsem si myslel, ze by se mohlo jednat o dostatecne kvalitni reseni pro pripojeni minitoru v kategorii 60-70k za par a na slozeni / natoceni potrebneho a nasledny finalmix - o HW masteringu nemluvim. Tam jsme technicky uplne jinde.

matucha

Příspěvek od matucha »

Predesilam... Apollo jsem nikdy nemel a nepouzil, takze soudim jen podle toho co jsem slysel na netu. A moje zkusenost s RME je hlavne s FF400 a FF800, pricemz ty novejsi jejich karty jsou lepsi, ale tam uz nemam primou zkusenost.

Apollo jsem neslysel hrat dostatecne dobre abych ho chtel pouzivat na monitoring. RME FF400 a 800 jsou ok, ale plochy, uzky, trochu drsny na stredovejskach... michat se s tim da, zvlast kdyz si zvyknes. Nejakej stereo Lavry/Mytek je uplne jinde, ale vzhledem k tomu, ze Lucid 88192 je podobna trida, jen levnejsi a 8in/8out, tak s tim se tezko zapasi.

Pro pouzivani barevnejsich efektu pri michani myslim RME vpohode staci, neco ztratis, ale casto jsou ty zmeny celkem jedno a nastavis veci tak aby se ti to libilo a je to.

Pri analog masteringu je to cely ale trochu jiny, protoze casto jakakoli ztrata z prevodniku ti automaticky ubere hloubku/jemnost/prostor/vejsky/basy... a ne vsechno se da kompenzovat. Blby je, ze kdyz pouzivas na poslech prevodniky urovne RME, tak ty ztraty neuslysis moc dobre. Je to neco jako kdyz neslysis poradne subbas a oriznes ho. Na mobilech to bude znit vpohode, ale na vetsich bednach ztratis zbytecne vahu a plasticitu.
Samozrejme kdyz mastrujes mixy, ktery chtej hodne pomoct a tvoje zasahy budou radikalni, tak ty prevodniky prestanou hrat takovou roli. Blby je to u masteringu super mixu, kde delas ekvalizace do 1dB a analogovy barvy ladis v jemnym charakteru. Tam te muze horsi prevodnik zatlacit do ciste digitalniho mastru, protoze proste bude znit lip neposkozenej konverzi.

TOM-Thak

Příspěvek od TOM-Thak »

Vcelku zajimavy. Ale plyne z toho jedna zasadni vec - pujde-li clovek nahoru s poslechem (monitorama) musi jit i s prevodnikem a monitor controllerem.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

tom : to plati predsa vsade , ze vsetko by malo byt vo vyrovnanej urovni ..

biscuit

Příspěvek od biscuit »

hlavne by melo platit, ze by to mel clovek delat podle vlastnich potreb a zejmena podle toho co vnima, slysi. je prece nahovno si koupit neco, protoze to nekdo rikal, kdyz je to mimo mou momentalni rozlisovaci schopnost a potrebu... kazdej se v tomhle nejak vyvijime a posouvame, ale zaroven mame kazdej taky nekde jinde strop.

dendy

Příspěvek od dendy »

vam nevadi ze countrymetalman dostal ban a teraz sen zase chodi pod novym nickom ??

jammix

Příspěvek od jammix »

nie nevadi , .viac mni vadi že nejaký dude x156 pride z ineho fora aby zmaril muzikantovi šancu si pokecať v celom CS internete, o tom čo ho baví .
To vy , čo ste pomáhali zakladať forum v dobe ked by bolo vdačne aj za aktivneho spambota nepoznate ake to je ked vas vyšmarí nejaký looser ktory by v realnom živote behal po kafe. .
:wink: dobry den

Odpovědět