Co zakoupit na vyuku hry na piano?

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Vuid

Co zakoupit na vyuku hry na piano?

Příspěvek od Vuid »

Ahoj, kamarad ma touhu naucit se trochu na piano, doporucili byste nejaky vhodny synth? (cca 20 000Kc)
On uvazuje i o techle vecech:
http://www.cmias.cz/hudebni-nastroje/di ... -v240.html
Jenze ma hodne malej byt a ja si myslim, ze je to pro zacatek dost velka investice (a dost velky zarizeni), nebylo by lepsi poridit nejakej mensi synth s dobrou mechanikou? Navic si myslim ze by ocenil i jine zvuky nez jen piano, ale to je jen muj nazor, on chce piano.
Diky.

kexik

Re: Co zakoupit na vyuku hry na piano?

Příspěvek od kexik »

casia z privia rady... dobry pomer cena/vykon, dobra klavesnica
alebo kawai alebo roland veci. yamaha nema zle veci ale drahe

esu

Příspěvek od esu »

Určitě jako hlavní kritérum brát kvalitní klaviaturu, pokud to teda opravdu myslí alespoň trochu vážně s tím hraním. Možná že by vůbec nebylo od věci zkusit popřemýšlet nad nějakou dobrou midiklaviaturou (Axiom 61 od M-Audio má velice slušnou polovyváženou), kterou by jednoduše tvůj kamarád zapíchl do PC s nainstalovanýma VSTčkama a zvuků by tím pádem získal ... 3 víš co :)
" hudba se dělí pouze na dva druhy... hudba dobrá a hudba špatná..."
(i5QC, TC48, A6, A7)

SoundsFine

Příspěvek od SoundsFine »

Myslím, že Casio je třetí liga. Je to průser zvukový, mechanický i dílenský.
Na trhu ho zachraňuje jen cena je dost levný.

Zaměřil bych se pouze na Yamaha, Roland a Kawai.
V do úvahy bych ještě zařadil Korg KORG (SP-250 (cca 17000Kč), Korg LP-350 (cca 25000Kč)) a Kurzweil Kurzweil SP3X (vynikající zvuk, klaviatura jen průměrná)

Nejvíce doporučuji novou Yamaha P155 (stage-digital piano), v audioteku ji mají za 24.000Kč. Jedná se o následovníka oblíbené P140.
http://hudebninyjack.cz/hudebni-nastroj ... -7995.html
Má na rozdíl od CP33 (stage piano) i repro, zvuk klavíru je velice dobrý a věrný, klaviatura je také velmi povedená (GH je dobře usazená v nástroji, bez jakýchkoliv neduhů).
Klasické digitální piáno je Yamaha CLP-320. Podle mě je to nejlevnější (cca25) použitelné digitální piano na trhu.

Myslím, že do 25 tisíc je to asi vše.

Vuid

Příspěvek od Vuid »

3x diky, midi klaviaturu moc nechce, ale kdyby byla nejaka dobra za par kacek, urcite by se nechal ukecat.
Axiom61 je teda slusna?
Me osobne by zajimaly synthy s dobrou klaviaurou, prece jen - zjisti ze je kopyto na piano, synth vyuzije i jinak...dik za tipy, kouknu na to.

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Neni nahodou naslednikem P140 spis YDP141? Jak se lisi YDP a CLP rada?

EM3

Příspěvek od EM3 »

Tak slusny masterkeyboard s kladivkovou mechanikou se da poridit i za bratru 12 litru (pokud jde primarne o piano, tak nic jinyho, nez kladivkovou mechaniku nema cenu, samozrejme plnej rozsah). A ja si myslim, ze veci jako repracky nebo vestavene nastroje spis uskodi, pac by melo jit hlavne a predevsim a pouze o tu mechaniku a funkci - a pokud je tam neco navic, tak si za to vyrobce necha zaplatit a kolikrat je to pak stejne horsi, nez holej ale poradnej masterkeyboard. Yamaha ma kladivkove veci za tu cenu a treba M-Audio taky.

Jako nevidim duvod, proc si nekoupit masterkeyboard, kdyz to se slusnym softwarem muze hrat uzasnejc, nez cokoliv jinyho. Ale to je jen muj nazor, ponevadz neverim v ty integrovany sound banky - jako jo, svuj ucel to plni, ale do tracku bych si to nedal ani nahodou. To mozna tak nejakej Kurzweil nebo tak, ale mozna ani to ne.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

em3 : to m-audio je nepouzitelne .. je to fakt katastrofa ..

demsky
Vybavení

Příspěvek od demsky »

ja mam specialne na piano kniznicu/DAW control Fatar Studiologic VMK-188plus
a som s nou VELMI spokojny. az tak, ze ked vyjde novy Kurzweil PC3K, tak predam
PC3x a doplatim za 76-klavesovu polovyvazenu variantu :)

"nicmene" si myslim, ze ked chce zacat praktizovat cvicenie na piane najlepsia
volba do 30k je Yamaha Clavinova. to sa proste oplati aj na 10 rokov podla mna,
hovorim to preto ze poznam pomerne dost ludi co presli z domaceho uprightu
na Clavinovu a su dlhodobo spokojni.

EM3

Příspěvek od EM3 »

Pytkin: No tak zase uplne nepouzitelne to neni, ale uplne dobre take ne, ja vim, a nekoupil bych si to. To byl jen ilustracni priklad a chtel jsem rict, ze je dulezita hlavne kladivkova mechanika - a od jakeho vyrobce si to kdo koupi, to je jeho vec. Kdo neni blbej, tak si to odzkousi rucne a vybere si, co mu vyhovuje. Tak pak at si vybere kdo chce co chce. Ale samozrejme co se tyce doporuceni, tak bych nikomu kladivkovou mechaniku prave treba od M-Audio nedoporucil, byl to jen priklad. Ona totiz nejsou kladiva jako kladiva ;)

Jen mi prislo, ze to, co tu bylo receno coby kriteria vyberu toho keyboardu, jsou ty posledni veci, co by me zajimaly pri vyberu neceho, na co by se melo hrat jako na piano. To je cele a kazdej at si to rozhodne sam, dulezity je si to osahat, to je znamy klise.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

EM3 : moja zena chodila 12 rokov do LSU .. a syntaky kere ty mam ju nikdy nezaujimali .. az ked sme kupili CASIO PRIVIA , tak je spokojna .. to je proste klavir , ktory jej vyhovuje .. prave pre to ze ma zvukovy modul a repraky .. proste to zapne a hra .. masterkeyboard mi otrepe o hlavu ...

SoundsFine

Příspěvek od SoundsFine »

Tak to je.
pro výuku hry na piáno to chce něco, co zapneš a hraješ - cvičíš.
Jakékoliv odbíhání k ladění, nastavování zvuku je při cvičení nežádoucí (nastavení VSTi, nastavení připojení v DAW, zapínání a nastavování zesilovače, atd.).
Ale Casio je sayrayt.
Porovnával jsem cenově srovnatelná stage-piana novinku PX3 Privia (22tKč) s P155 (24tKč).
Ať sem se zaměřil na cokoliv (kladívka, zvuk, zesilovač, zpracování) musím říct, že Yamaha je o významný kus cesty dál.

Kermitak:
P140 je cca 4-5 roky starý nástroj, jeho přímý následovník je P155 (nový zvuk piána, vylepšená reprodukce a silnější zesilovač), GH klaviatura zůstala, ale je nějak lépe uložena v nástroji - je téměř tichá, žádné rezonance, vibrace nebo jiné nežádoucí jevy.
Jinak P140/P155 lze snadno použít i jako master k DAW. Je to univerzální nástroj, přestože je to hlaně stage-digital piáno. Ten LED displej ze začátku působí trochu neohrabaně, ale základní master funkce jsou logicky a jednoduše uspořádány, je snadné "P" stroj.

Řada YDP (low) a CVP (profi) je v podstatě mutant mezi PSR a CLP. Aranžér s velkou klaviaturou.
Ale do PSR má "YDP" daleko softwarově a z CLP řady mu chybí kvalita klaviatury (240,141) a nemá tak kvalitní zvuk hlavního piána jako je v CLP.
YDP mě ničím nezaujala.

pesk

Příspěvek od pesk »

Resil jsem podobny problem a cesta vyvoje byla nasledujici:

Nejprve Casio PX-330 s original stojanem a trojpedalem. Nebylo spatne, ale klaviatura byla spis lehci, trochu "skakava" a klavesy mely tendenci se viklat a vrzat. Navic me rozciloval zvuk piana, ktery pri dozvuku znel velmi umele. Nektere tony znely spis jako akordeon :-)

Dalsi model byl Studiologic VMK-188+ s PC a DAW. Vyzkousel jsem spoustu gigabajtovych samplovanych i modelovanych pian, kde nakonec mi asi nejvic sedly Ivory Italian Grand zvukem a Pianoteq hratelnosti, ale celkova hratelnost takovehle sestavy byla vyrazne horsi. Fatar klaviatura byla navic dost tvrda a mela zvlastni dohmat. Nez clovek pozapinal celou aparaturu, tak prestal mit chut hrat :-)

Nakonec jsem skoncil u Yamahy P-155 s original stojanem L-140 a pedalem FC-3. Tuhle sestavu mi doporucoval chlapik na prodejne hned na zacatku, ale jako se vsim - clovek si potreboval vyzkouset kudy cesta nevede. Ted jsem maximalne spokojeny. Jeste jsem si koupil klasickou stavitelnou ctyrnohou stolicku (beethovenku) s polstrovanim, coz je na ty hodiny u piana jedna z nejdulezitejsich investic ;-) Jak uz kolega vyse napsal: sednout, zapnout a hrat. P-155 ma dobrou klaviaturu (GH ma sice jen dva sensory narozdil od Casia, ale mechanika je pocitove bliz klaviru) a slusny zvuk, ktery nerozciluje ani po delsim hrani do sluchatek (looping a stretching je sice slyset, ale neni to tak vyrazne jako u Casia). Jednoduche intuitivni ovladani a hlavne klasicky stojanek na noty - hrat (byt z velkeho) displeje je fakt tragedie. Zadne pokrocile funkce, jednoduchy nastroj, ktery funguje. Vse ostatni udela lepe PC.

Mozna casem zabrousim do vod Rolandu, jejich SuperNatural Piano je zajimave, ale uvidime po Winter NAMM 2011...

EM3

Příspěvek od EM3 »

Pytkin: To je fakt no. Já mám asi zkreslenej pohled svými potřebami a z mého pohledu to zase vyhrává masterkeyboard. Ale myslim si, že kdokoliv je jen trochu schopnej počkat těch pár vteřin než se zapne PC a klikne se na ikonku, tak by o masterkeyboardu mohl alespoň uvažovat.

Nevim no, mně by ty repráčky a sound banky u Casia byly prostě k ničemu. Nikdy nemám tak neodkladnou potřebu si zahrát, abych nepočkal na nahození compu, dneska už to trvá jen vteřiny.

Jinak v těch Casio piánech se moc nevyznám, ale co jsem zkoušel, to se mi nikdy moc nelíbilo, přišlo mi to hračkářské, s totálně umělym zvukem a takovou sterilní klávesnicí. Ani nevim, jestli nabízej Casio s kladívkama.
No ať si vezme kdo chce co chce, tak pořád zastávám názor, že by to mělo mít kladiva a plnej rozsah, to je podle mě základ víceméně pravého pocitu jako z hry na piáno a ten pocit by k tomu měl patřit. Z nějaký plastový klávesničky může člověk, co se na tom začne učit, získat dost blbý zvyky a pak zjistí, že se na pravý piáno hraje o dost jinak a je to těžší.

Ale věřim, že by tu nikdo ani nic jinýho nedoporučoval.

komasix

Příspěvek od komasix »

Já koupil starý Fatar hammer 88 za 3.500,-

Odpovědět