Mikrofón do 500eur

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
MDudas

Re: Mikrofón do 500eur

Příspěvek od MDudas »

Niektorí pánovia slušne radia, iní slušne zahmlievajú... :wink:

Základné pravidlá sú jasné: (aj keď výnimky existujú)
1/ na Live v rôznych hlasných a nepredvídatelných priestoroch JEDINE dynamický !!!
(ak sa bavíme o vopred neznámych priestoroch s prípadne aj veľmi zlými akustickými vlastnosťami)
Pri všetkej úcte k tunajším expertom, ktorí radi diskutujú - na svadbu by som NIKDY neliezol s kondenzátorom (do baru možno áno)
Jedine, že by existoval nejaký špeciálny "hybrid", ktorý to zvládne....
Dynamika vyžaduje výrazný tlak - t.j. silný a jasný spev. "Za odmenu" berie výrazne menej pozadia. Tým je samozrejme OVEĽA citlivejšia
na vzdialenosť od úst (proximity efekt). Vačšinou berie menej výšok a basov a viac stredov. S narastajúcou vzdialenosťou sa to ešte zhoršuje.
Kondík je "krásny" a citlivý. Má širšie pásmo a proximity efekt slabší - t.j. berie výrazne viac pozadia a je menej citlivý na vzdialenosť.
Veľmi vzialená analógia: dynamika je akože chlap (trošku škaredší, ale odolný a na tvrdú prácu) a kondík je akože baba (krásna, jemná ale fajnová) :oops:

2/ Ak Ti Shure príde zahuhňaný :
a/ nemôže byť náhodou tvoj kus poškodený ? (káble, konektory, čo ja viem čo) Skúšal si aj iný kus ? Je to totiž celkom slušný mikrofón...
b/ na čom si to posudzoval - slúchadlá /repro? Resp. na akých bedniach hraješ ? Je ich kvalita dostatočná.
c/ Neuraz sa prosím pri tomto bode - nemyslím to zle:
Si si istý, že vieš dobre spievať na mikrofón ? Ak si hlavne hráč na nástroj a nikdy si spev neštudoval, tak je možné, že to nevieš.
Videl som mnoho hudobníkov-neprofíkov, ktorí div "nezjedli" mikrofón v snahe vytvoriť zaujímavý plný a basový zvuk. Výsledok sa samozrejme
nedal počúvať - zahuhlaný, dunivý, nejasný hlas. Počul som aj veľmi slušných zborových spevákov, ktorí absolútne nevedeli spievať na mikrofón.
V princípe sa treba naučiť veľmi jasne a zreteľne artikulovať (samozrejme to nesmie znieť smiešne), spievať a hovoriť pomerne dosť hlasno,
a púšťať zvuk "von z úst" - to je práve ten spôsob, kedy sám seba až tak dobre vnútorne nepočuješ, ale dobre to lezie von.
Pre vzdialenosť od mikrofónu je dobré pravidlo - 1 a 2 dlane = 1 dlaň na spev, 2 na hovorené slovo (0 dlaní, ak si Raper 8) )

URČITE ODPORÚČAM na štúdium toto: http://www.martinus.sk/?uItem=33192
d/ charakter zvuku mikrofónov nad 200€ by som neriešil- to je pre profíkov a sound-freakov. Rozdiely sú tam ďaleko menšie než vo všetkých ostatných
vonkajších faktoroch (ak riešime základný problém zahuhňanosti, a nie studio HQ)

Moje odporúčanie:
kúp si nový Shure na svadby, +nejaký nie moc drahý kondenzátor do barov - za 500€ si určite vyberieš, over kvalitu bední,
a ak nie si skúsený spevák, kúp si tú literatúru a uč sa spievať na mikrofón - to je ĎALEKO NAJÚČINNEJŠIA STRATÉGIA, ako veci zlepšiť.

giom

Příspěvek od giom »

Ďakujem myslím že asi takto to nejak bude,aj ked spievam a hrám asi 20 rokov neznamená že to viem. Aparátov som skúšal dost aj naozaj špičkových,preto som sa rozhodol íst do Bose L1 Model 1 na menšie-kaviarenské akcie. Sály kde je 200 a viac ludí-aj také bývajú,hlavne plesy a zábavy riešim samozrejme PAčkom. Pravdepodobne kúpim nový kus dynamického mikr.-stále ma ale láka niečo iné napr. ten sennheiser alebo Rode a jeden kondik.A ešte jedna otázka,ak by som sa náhodou rozhodol pre kondenzátor: mikrofón mi ide priamo do klávesu kvôli vokalizéru a tie vstupy nemajú fantomové napájanie? Rieši sa to nejakou baterkou alebo ako? Ďakujem všetkým za názory.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

giom : ty si svadbovy spevak ? nikde som to nepostrehol s tvojich reakcii .. SHURE SM58 je zahuhnany mikrak oproti RODE M1 .. o tom niet pochyb .. daj si vedla seba a hned budes mat jasno .. V kazdom pripade si hlavne vyber podla svojho ucha .. Lepsie je 1x pocut , ako 10x citat .. jo a samozrejme .. idealne je , ked si v predajni mikrofon pozicias a vyskusas si ho na svoj aparat a gerety ..

co sa tyka toho phatomu na kondik , existuju phantomove napajace rozne .. od serioznych zdrojov az po baterkove nasobicky .. najprv si vyber mikrak a potom mozes riesit , ako ho napajat .. prehlad napajacov si sprav napriklad tu :
http://www.audiotek.sk/ATK/show.asp?cat ... 10&lang=sk

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

MDudas píše:Niektorí pánovia slušne radia, iní slušne zahmlievajú... :wink:

Základné pravidlá sú jasné: (aj keď výnimky existujú)
1/ na Live v rôznych hlasných a nepredvídatelných priestoroch JEDINE dynamický !!!
Aha aha... Mozna bys mel vysvetlit vsem zpevakum, co zpivaji pred 50000 lidma s kapacitnim mikrofonem (treba Bellamy z Muse, nebo David Gilmour) ze to je blbost :]

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

E-e :-) to jsou ty výjimky..... 8)

P.

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Doporučuji rovněž k odzkoušení Shure Beta 87 , je to hyperkardioida (na jevišti omezeny problémy s vazbou) a je to kondenzátor :!: :wink: s poměrně jasnějším a čistším výrazem než 58sma.

giom

Příspěvek od giom »

Ešte som pozeral na tieto dynamické mikr. Beyerdynamic TG-X81 a TG V70dS Vie mi povedat niekto rozdiel medzi nimi? Cena je celkom prijatelná.

jakubt

Příspěvek od jakubt »

Levná a velmi dobrá alternativa k sm58 je akg d-5 (lepší a levnější než sm58).

hubert

Příspěvek od hubert »

No pri D5 plati snad len to ze je to lacnejsia alternativa....ale ze by bol lepsi to teda neviem.My sme tu x krat robili aj so zakaznikmi priame porovnanie Rode M1, Shure SM58, AKG D5, EV 767ND. proste mikrofony z jednej cenovej kategorie....a vysledok zrovnania pri roznych typoch hlasov bol taky ze M1 bol vzdy jasny vitaz....potom EV a nakoniec D5 a SM-58. Tam fakt neviem ktory z nich je lepsi....ale k Rode a EV maju fakt dost daleko.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

Takto nejako si predstavujem diskusiu, ktora niekomu pomoze. Konkretne info. Dakujem vsetkym (aj za Gioma :D )!

Kermitak, prave toto mi tu nesedelo - obycajna amaterska otazka vs. akademicka diskusia... Co pouziva Gilmour je technicky zaujimave, ale v tomto pripade mimo misu. Gilmour ma pred sebou 50 000 ludi v obrovskom priestore, a za sebou (na podiu!!!) min. 10 technikov, ktori makaju na zvuku. Giom bude mat pred sebou 100 ludi a za sebou nejaky "zvucny" betonovy/skleneny kut v spolocenskej sale s prisernou akustikou... :roll:

Fillippos: Na jevisti ? :roll: Da sa to pouzit v kultraku 2-3m od steny (zdi)? Ja osobne som urcite za kondenzator, ale za danych vopred neznamych podmienok by si to odporucil? Jak pisem - do baru asi ano, ale spolocenska/tanecna sala ?

Giom, ak Ti radi Hubert, ktory to predava a porovnava, nevahaj. Ked to nestoji o moc viac, tak je kazde percento kvality navrch dobre.

Ja si dovolim este raz pripomenut dlhsiu a tazsiu, ale vo vysledku daleko uspesnejsiu cestu. - Hlasova vychova popoveho spevu - F. Tugendlieb (dostanes k tomu aj CD s cviceniami !!!). Snad to este niekde dostanes (mozno v Cesku). Naozaj som presvedceny, ze ak hladas dokonalost, netreba sa najprv zaoberat malickostami a az potom riesit veci najdolezitejsie. Mikrofon urcite zlepsi zvuk o desiatky percent. Znalost techniky spevu na mikrofon zlepsi vec razom o 100-200%. A to hovorim nielen o zvuku, ale aj o celkovom zazitku publika !!! GARANTUJEM !!! :D 8)

Fillippos

Příspěvek od Fillippos »

Jak psal Pytkin, doporučuji ten mikrofon k odzkoušení. Ale souhlasím s tím,co jsi napsal. :wink:

giom

Příspěvek od giom »

Kamoš mi požičal Ten Beyerdynamic TG V70d S-je to dynamický mikrofon a môžem povedať,že s mojou SM58 sa to nedá porovnat!!!!! Je to mikrofon ktorý má naozaj cveng! Bral mi pekne celý rozsah,nehučal,nebol zahuhnaný,bol krásne čistý a taký....no neviem to presne vyjadriť,ale ako keby som s pred reprákov dal dole nejakú fóliu čo tam zavadzala.... Chápete! Neskúšal som na live hraní bohužial nič iné,ale toto ma postavilo do pohotovosti povedat všetkým.že Shure SM58 je pekná Sračka. Naozaj stačí skúsit niečo iné. A to som na rovnakých korekciách skúšal dve Shurky -či náhodou nie je môj vadný a ten Beyer. A je cenovo velmi dostupný,myslím že okolo 170 e. Takže tolko môj postreh,aj ked ešte musím niekde požičat kondenzátorový mikrofon -s tých lepších a otestovat na live aj ten.

MDudas

Příspěvek od MDudas »

To suhlasi s tym, co tu pisali... Ale je to divne, lebo Shure SM58 frci aj na velkych podiach. Asi zase nejaky presun vyroby do Ciny alebo co...

Z ineho sudka - ja som mal kedysi Koss Porta Pro k walkmanu - tiez "legendarne" ako kedysi SM58. Kedze sa chudatka rozpadli a mal som ich rad, kupil som si nove. Stavil by som ruku nato, ze tieto nove su ovela horsie, ako tie stare. :( A vraj Anniversary Special Edition...

Vlad

Příspěvek od Vlad »

Doporučuju si zajet třeba do thomanna, kde je spesl místnost s mikrofonama a můžeš zpívat do aleluja.
Mě nejvíc nadchnul Neumann KMS 105, který se krasne vejde do 500€ :)
http://www.thomann.de/cz/neumann_kms105.htm
Všechny ostatní mikraky strčil do kapsy

jackies

Příspěvek od jackies »

giom píše:Kamoš mi požičal Ten Beyerdynamic TG V70d S-je to dynamický mikrofon a môžem povedať,že s mojou SM58 sa to nedá porovnat!!!!! Je to mikrofon ktorý má naozaj cveng! Bral mi pekne celý rozsah,nehučal,nebol zahuhnaný,bol krásne čistý a taký....no neviem to presne vyjadriť,ale ako keby som s pred reprákov dal dole nejakú fóliu čo tam zavadzala.... Chápete! Neskúšal som na live hraní bohužial nič iné,ale toto ma postavilo do pohotovosti povedat všetkým.že Shure SM58 je pekná Sračka. Naozaj stačí skúsit niečo iné. A to som na rovnakých korekciách skúšal dve Shurky -či náhodou nie je môj vadný a ten Beyer. A je cenovo velmi dostupný,myslím že okolo 170 e. Takže tolko môj postreh,aj ked ešte musím niekde požičat kondenzátorový mikrofon -s tých lepších a otestovat na live aj ten.
Já myslím, že si taková slova ten mikrofon (sm58) nezaslouží, notabene od někoho s tak "velkou" zkušeností.
Nadšení je pěkná věc, ale chyba bude jinde, ale rozhodně ne v Shure SM58.
To si jsem jistý na 100%.
Napadají mě různá vysvětlení (od teplého dechu, přes nastavení pultu ....)

Kdybys třeba napsal, nesedí mi na můj hlas, tak OK, ale takto je to srandovní plácání.

(tím samozřejmě absolutně neříkám nic proti tomu bajeru)

Odpovědět