Základné pravidlá sú jasné: (aj keď výnimky existujú)
1/ na Live v rôznych hlasných a nepredvídatelných priestoroch JEDINE dynamický !!!
(ak sa bavíme o vopred neznámych priestoroch s prípadne aj veľmi zlými akustickými vlastnosťami)
Pri všetkej úcte k tunajším expertom, ktorí radi diskutujú - na svadbu by som NIKDY neliezol s kondenzátorom (do baru možno áno)
Jedine, že by existoval nejaký špeciálny "hybrid", ktorý to zvládne....
Dynamika vyžaduje výrazný tlak - t.j. silný a jasný spev. "Za odmenu" berie výrazne menej pozadia. Tým je samozrejme OVEĽA citlivejšia
na vzdialenosť od úst (proximity efekt). Vačšinou berie menej výšok a basov a viac stredov. S narastajúcou vzdialenosťou sa to ešte zhoršuje.
Kondík je "krásny" a citlivý. Má širšie pásmo a proximity efekt slabší - t.j. berie výrazne viac pozadia a je menej citlivý na vzdialenosť.
Veľmi vzialená analógia: dynamika je akože chlap (trošku škaredší, ale odolný a na tvrdú prácu) a kondík je akože baba (krásna, jemná ale fajnová)

2/ Ak Ti Shure príde zahuhňaný :
a/ nemôže byť náhodou tvoj kus poškodený ? (káble, konektory, čo ja viem čo) Skúšal si aj iný kus ? Je to totiž celkom slušný mikrofón...
b/ na čom si to posudzoval - slúchadlá /repro? Resp. na akých bedniach hraješ ? Je ich kvalita dostatočná.
c/ Neuraz sa prosím pri tomto bode - nemyslím to zle:
Si si istý, že vieš dobre spievať na mikrofón ? Ak si hlavne hráč na nástroj a nikdy si spev neštudoval, tak je možné, že to nevieš.
Videl som mnoho hudobníkov-neprofíkov, ktorí div "nezjedli" mikrofón v snahe vytvoriť zaujímavý plný a basový zvuk. Výsledok sa samozrejme
nedal počúvať - zahuhlaný, dunivý, nejasný hlas. Počul som aj veľmi slušných zborových spevákov, ktorí absolútne nevedeli spievať na mikrofón.
V princípe sa treba naučiť veľmi jasne a zreteľne artikulovať (samozrejme to nesmie znieť smiešne), spievať a hovoriť pomerne dosť hlasno,
a púšťať zvuk "von z úst" - to je práve ten spôsob, kedy sám seba až tak dobre vnútorne nepočuješ, ale dobre to lezie von.
Pre vzdialenosť od mikrofónu je dobré pravidlo - 1 a 2 dlane = 1 dlaň na spev, 2 na hovorené slovo (0 dlaní, ak si Raper

URČITE ODPORÚČAM na štúdium toto: http://www.martinus.sk/?uItem=33192
d/ charakter zvuku mikrofónov nad 200€ by som neriešil- to je pre profíkov a sound-freakov. Rozdiely sú tam ďaleko menšie než vo všetkých ostatných
vonkajších faktoroch (ak riešime základný problém zahuhňanosti, a nie studio HQ)
Moje odporúčanie:
kúp si nový Shure na svadby, +nejaký nie moc drahý kondenzátor do barov - za 500€ si určite vyberieš, over kvalitu bední,
a ak nie si skúsený spevák, kúp si tú literatúru a uč sa spievať na mikrofón - to je ĎALEKO NAJÚČINNEJŠIA STRATÉGIA, ako veci zlepšiť.