vracim se k hrani asi po 10 letech, kdy jsem na to ani nesahnul. Predtim jsem mel sampler Roland na akusticke, co nejrealnejsi zvuky, a syntak Yamaha na elektro zvuky (uz si ani nevzpomenu, co to bylo za modely) a vsechno jsem sazel pres Soundblastera do cracknutyho Cubase v PC

Ted zacinam od znovu, doufejme lepe

- Chci pro kapelu doma pripravovat zaklady skladeb / podklady, podle kterych to budeme cvicit, dale upravovat a dokoncovat do finalni podoby.
- Budeme asi hrat soul, funky, hip hop, acid jazz, trochu rocku a big beatu, jeste poradne nevime... Nejaky electro urcite chceme, kazdopadne to ale bude vice to, co jsem psal na zacatku, nez pouze totalni elektro / dance, apod...
- Zvukovku mam celkem jasnou - Focusrite 2i4. Bral bych i 2i2 - 2 kanaly mi staci na doma, ale ta nema MIDI. Alternativne uvazuji o Steinberg UR22, mam ale pocit ze Focusrite i jako cela znacka ma lepsi ohlasy co se tyce kvality obecne
- Monitory zatim nechavam v klidu. Pro zacatek nemam ambici vytvaret pseudo-studiovou audio kvalitu. Pro zacatek mi staci moje HiFi Focaly na standardni poslech hudby, kde se myslim nic duleziteho neztraci pro takoveto pouziti. Ale klidne se necham se prekecat

- Prioritou je poridit nejaky keyboard. Sam jsem vyuceny klavirista, takze rozhodne ocenim vetsi a kvalitnejsi klaviaturu - nerad bych sel pod 76 klaves
- Pouzival bych doma jako master keyboard s MIDI a DAW, tak jako generator kvalitniho zvuku (kdyz mam napad tak prijdu, zapnu, hraju, nemusim nic ladit na PC apod.) a zaroven jako nastroj pro zkousky s kapelou, posleze live hrani...
- Keyboard by mel byt schopen generovat alespon trochu kvalitni zvuky. Prioritou jsou akusticke nastroje (viz hudebni styl, kterym se zrejme budeme ubirat), ale rozhodne bych chtel mit i moznost synthu / zvuku vice do electro s moznosti uprav
Co jsem tak koukal kolem, zrejme bych se mel podivat po nejakem workstationu, ktery by mel kombinovat sampler, synth a sekvencer (ten sekv. teda asi uplne nepotrebuju mit v keyboardu, zrejme staci PC s DAW a propojeni pres MIDI). Muj rozpocet je cca 20 tis. a s temito pozadavky chapu, ze budu muset sahnout spise po bazaru / starsim kousku...
Je moje uvazovani spravne? Je volba workstationu jakozto reseni pro moje ucely spravna volba? Nebo uz jsou dnes synthy schopne relativne realne generovat akusticke zvuky (piano, hammond, apod.), takze by workstation nebyl nutny? Nebo existuje uplne jina moznost? Pouhy MIDI keyboard + SW osobne nepreferuji - jak jsem psal vyse, tad bych doma neco, co zapnu a hraju, kdyz mam zrovna napad...
Diky za rady a doporuceni