Výběr Synťáku, pls help! Jsem totální neznalec.

Diskuse ohledně nákupů audiotechniky (mám si koupit X nebo Y)
Pytkin
Moderátor

Re: Výběr Synťáku, pls help! Jsem totální neznalec.

Příspěvek od Pytkin »

ja musim povedat za seba , ze rozhodne ma viac bavi SH201 ako daky virtualny syntak na pocitaci .. a to nehovorim o tom , ze na live by som rozhodne pocitac nikdy nenosil !

Bj_Carda

Příspěvek od Bj_Carda »

Na tom taky něco je, ale zas na druhou stranu, notas a do toho píchnutý USB bych asi zkousnul...

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

no ja by som dal osobne prednost syntaku .. ak ale pocitac na podiu , tak potom daky seriozny soft , stavany na tieto veci ..

atom

Příspěvek od atom »

"BOLD,HUMOROUS AND VISUALLY STRIKING."

http://www.myspace.com/atomsoffury

atom

Příspěvek od atom »

Nemam sice skusenosti ale skutocny hardware synth musi byt parada.Ale na naucenie staci uplne midi klaves.(kontroler)
"BOLD,HUMOROUS AND VISUALLY STRIKING."

http://www.myspace.com/atomsoffury

delay

Příspěvek od delay »

Bj_Carda: Když jsi zmiňoval piano atd... Asi nechceš klasickej synth, ale spíše rompler, tzn. mít různé banky: leady, pady, piano, bells, bass atd.
Potom bych ti doporučil zvážit třeba KORG MicroX nebo větší X50. Tyhle nástroje mají hodně pěkný zvuk TRITON série ale není to klasickej synthesizer. Výhodou je polyfonie 128 hlasů, combine režim až 8 bank-programs najednou v kombinaci a v neposlední řadě Multimode, který umožňuje nezávisle na sobě zvolit 16 bank na 16 MIDI výstupů. Jsou obsaženy i kvalitní bicí vzorky.

A aby toho nebylo málo, tak to funguje jako VSTi plugin a veškeré zvuky můžeš editovat na LCD a ukládat přímo z prostředí PC. Prostě fakt dobrej nápad.
Mám ho doma celkem krátce, ale vyzkoušel jsem plno VSTi a s klidem mohu doporučit, pač KORG je v mnoha směrech lepší než většina virtuální produkce, navíc nežere CPU ani RAM.
A ještě není konec, funguje samozřejmě i jako kontroler v módu Control.

Ze záporů bych uvedl malej display (já osobně ho vubec nepotřebuju), příšerné plastové knoby a nic moc klaviatura. Tradičně úsměvný zvuk dechových nástrojů a jinak nic závažnýho, snad jen pomale loading a synchronizace v DAW trochu zamrzí.

Bj_Carda

Příspěvek od Bj_Carda »

No jako ten Korg X 50, se mi taky docela líbí. Ale zas oproti synthy ty možnosti zvuků sou docela omezené. Gor hlavní určení přístroje je na Tranceové zvuky, až pak jako vedlejší vyžití je to zda-li by na tom šla zahrát nějakej ten známej song, atd.

BTW, může mi někdo vysvětlit co znamená ta polyfonie 128 hlasů ? Třebas u Roland SH-201 píšou jen 10 hlasů, pokud se nemýlím.

delay

Příspěvek od delay »

Bj_Carda píše:No jako ten Korg X 50, se mi taky docela líbí. Ale zas oproti synthy ty možnosti zvuků sou docela omezené. Gor hlavní určení přístroje je na Tranceové zvuky, až pak jako vedlejší vyžití je to zda-li by na tom šla zahrát nějakej ten známej song, atd.

BTW, může mi někdo vysvětlit co znamená ta polyfonie 128 hlasů ? Třebas u Roland SH-201 píšou jen 10 hlasů, pokud se nemýlím.
Omezené možnosti zvuků? Spíš naopak proboha. Myslel jsi omezené úpravy, no, nevim. Máš tady min. 4x modulaci. LFO, RESONANCE atd., nechybí ATACK, SUSTAIN, DECAY, RELEASE... Slušnej ARPEGIATOR atd. Podle mě zatím nevíš co cheš, resp. co jak funguje, viz. polyfonie a odsouzení X50 k trance. Jasně že tam sou TECHNO/TRANCE/DANCE zvuky, ale tvoří jen malou část, je pokryté celé spektrum. Nevim jak X50, ale u MicroX to tak je a typuji to u X50 stejně. Pokud chceš hrát známé songy, tak si probaha nekupuj synth ale právě něco jako je tenhle KORG. Když si koupíš klasickej synth, tak budeš mít jen pár zvuků a hodně možností, jak je modelovat. Polyfonie znamená, kolik not umí nástroj zhrát - generovat najednou. Synťáky mají většinou malou polyfonii, "Romplery"velkou, pač jejich využití je diametrálně odlišné.

Kup si levný MIDI klapky a vyzkoušej pár VSTi abys pochopil co vlastně hledáš.

Bj_Carda

Příspěvek od Bj_Carda »

Jo, to je pravda že sám nevím co vlastně chci, protože nevím jak co funguje. S těmi omezenými možnostmi sem samozřejmě myslel omezené možnosti úprav :) Jenže jak říkám. Chci to jakoby zkusit na tvorbu vlastních trance melodií, a pak až následně na nějaké to "vybrnkávání / vyťukávání" známých melodií. Což je spíš fakt okrajově, bo sem vživotě na nic nehrál, a tudíž než se naučím vůbec něco vyťukat, tak to bude asi trvat.

Oxyygen
Profesionál

Příspěvek od Oxyygen »

no MicroX neni zase tak zcestnej napad. Ma navic moznosti programovaní patternu(smycek), skvely bici sekvencer, graficky dysplay. X50 nebrat, protoze nema stejnou sadu vzorku jako MicroX. X50 ma zakladni Triton + piano a MicroX ma vzorky Triton + Dance. Basy z toho lezou vyborny, myslim, ze je to lepsi investice nez SH201, ktera se jako kazdej jednoucelovej synth po case omrzi.
Výroba reklam, jingles a prom pro síť rádií Media Club.
http://www.semamastering.cz | http://www.kiss.cz | http://www.bandzone.cz/mellowpower

delay

Příspěvek od delay »

JJ, basy má fakt pěkný. Moc se mi nelíbí resonance, záleží jak u kterýho programu, ani filtry samotné mě nijak neuchvátily, ale ony ty zvuky jsou dobré samy o sobě a moc ani nemám potřebu je nějak zásadně customizovat, prostě to hraje. Pěkně se ty zvuky layerujou (combination) a jsou z 90% fakt příjemný a hlavně použitelný. Teď mě napadá další "menší výtka", bicí sady jsou místama trochu nešťasně umístěné ve stereo bázi a pakliže vzorek, který zapadá do skladby má celkem hard panning doleva je jeho přesunutí doprava dost divně znějící, nevím jeslti tam je nějakej fázovej problém, ale zní to fakt blbě. Je to takové konraprodukctivní, dobré na rychlou aranž, ale z globálního hlediska bych asi raději mono samply - ještě jsem nekoukal, jeslti se to nedá nějak nastavit, zkusím mono out.

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Bj_Carda: podle me bys mel nejdriv zkusit SW variantu, nez neco hned kupovat, teda sehnat nekde FL Studio nebo Ableton, nejaky VST pluginy a zkouset si to...

zacinat na HW synthu je asi nejprijemnejsi, ale pokud nemas se synthy a samplery zkusenosti, o hodne levnejsi je zacit na softwaru...na nejaky prvotni zkouseni nepotrebujes keyboard, noty se daj naklikat mysi...to jen abys vedel, ze existuje varianta s nulovymi vydaji...a kdyz si treba koupis masterkeyboard, muzes ho v budoucnu pripojit k HW synthu, vetsina tech novych pokud vim ma i verzi bez klavesnice (jak jsem daval ty odkazy zrovna), ktera je vzdycky levnejsi...jinak predstava toho, ze budes do nejakyho trancu na 170 BPM hrat zive z klaves melodie...no, tak to hodne stesti...

kdyby te to zajimalo, muzu ti poradit jake dobre software synthy vyzkouset...

Bj_Carda

Příspěvek od Bj_Carda »

no tak trance takovej normál má spíš kolem 140 BPM (170 BPM to už je sakra maso). Ale chápu co jsi tím chtěl říct. Nicméně sem to myslel tak že do normálního puštěnýho Tracku, občas něco "zabrnkám" jen jako oživéní, ne jako nosná melodie.

jj, to bych byl rád za nějaké SW tipy...

Kermitak
Moderátor

Příspěvek od Kermitak »

Budu opakovat, co uz tu rekli jini mockrat. Kup si levnej midi masterkeyboard, stahni si demo fruity loops a demo neceho jako je treba sylenth (http://www.lennardigital.com/modules/sy ... listen.php) a myslim ze mas o zabavu postarano na hodne dlouho ;)

Jindy2

Příspěvek od Jindy2 »

Bj_Carda: tak prvně potřebuješ DAW software, pod kterým ty SW synthy pustíš...nejjednoduší na začátek bude asi FL Studio...když něco nebudeš vědět, můžu poradit...

tipy na VST SW synthy:

Lennar Digital Sylenth1
Rob Papen's Predator
Z3TA

sampler na trance:

reFX Nexus + trance expansion

já aktuálně nic víc nepoužívám, když nepočítám emulace archaických zvukovek jako je QuadraSID, to by tě asi nebralo....ten Sylenth1 je podle mého názoru to nejlepší, co lze v SW mít, ten zkus určitě...nebo si alespoň někde na netu poslechni ukázky ze všech vypsaných...všechny obsahují presety s trance zvuky, jsou vhodné pro trance...

pak jsou synthy s FM syntézou, ale s těmi já neumím, takže ti je těžko doporučím...možná tak Native Instruments FM8 nebo Vember Audio Surge stojí za zkoušku, ale ty výše vypsané mají Virtual Analog syntézu a to máš stejné, jako třeba Access Virus, pro mě lépe ovladatelné, než FM syntéza...

jinak občasné zabrnkání na akci na synth pro oživení...no, nevim, to mi přijde trochu mimo...to spíš na spuštění nějakého efektu, nebo kroutit knoby a přepínat patterny, to jo, ale brnknout pár tónů mi přijde spíš kontraproduktivní a k ničemu...na 140 BPM by s trochou cviku možná šlo udělat nějaké pasáže, které bys měl připravené, že i tu nosnou melodii bys mohl asi zahrát...otázka je, jestli by to lidi ocenili, spíš asi ne...

Odpovědět