Registrace tracků - prosím o radu
Re: Registrace tracků - prosím o radu
Používám ke spokojenosti distribuci přes OneRPM, další alternativa. Na základním stupni DIY je bez paušálního poplatku, řeší distribuci, ISRC, analytiku...
https://onerpm.com/how-it-works
https://onerpm.com/how-it-works
Jo tiez si myslim 19e/rok je nic .. Ditto je lepsie nez Distrokind bez debaty, na Distrokide napriklad nieje Beatport (aspo nebol kedysi)geomystery píše: ↑31 kvě 2023 10:18Používám ditto. Myslím, že když sem to nezaplatil tak to nestáhli, ale už si to moc nepamatuju. Každopádně nahodit to kdykoli zpátky, nebo udělat remasterované verze, nebo releasnout singlů kolik chceš není problém. 19EUR ročně je fakt srandovní částka (třeba oproti SC). Žádný tax form jsem zatím neviděl, ale já jsem z tama zatím ty peníze nevybíral, takže to možná příjde později.
Registraci na CDBaby jsem dokončil, samotnou službu zatím ještě nevyužívám.
K tax form: Myslím, že je to podobné, jako všude, kde dělám na IČO. V posledním kroku jsem ale měl dojem, že chtějí ne IČO ale DIČ. To jsem tam, i když je DIČ jen IČO s CZ na začátku, raději tedy vůbec nedal, protože svojí živnost neprovozuji jako plátce daně. Tím pádem k tomu CDBaby přistoupí tak, jako když mi v ČR někdo zaplatí za práci bez faktury. I v tomto případě si takový zaměstnavatel "vezme" asi 20-30% z výsledné částky, protože musí odvést daň.
Možná jsem do CDBaby mohl zkusit dát aspoň IČO (jenže to by jejich systém asi nepřijal), protože by mi nikdo do určité roční výše na prachy nemohl moc sahat. Dělám to takhle s různými web pracemi apod., kde je výhodnější si nechat celou částku a s finančákem si to pořešit sám, než nechat zaměstnavatele / CDBaby, aby odvedl (nějakému) státu dost značnou část příjmů, kterou bych jinak (do určité výše) já odvádět nemusel.
Jinak to sice CDBaby má udělané zbytečně složitě, ale chápu, že jsou-li ze Států, tak tam daně, za které už leckdo seděl, dost hrotěj. Sichrují se a formálně to dělají zcela správně.
K tax form: Myslím, že je to podobné, jako všude, kde dělám na IČO. V posledním kroku jsem ale měl dojem, že chtějí ne IČO ale DIČ. To jsem tam, i když je DIČ jen IČO s CZ na začátku, raději tedy vůbec nedal, protože svojí živnost neprovozuji jako plátce daně. Tím pádem k tomu CDBaby přistoupí tak, jako když mi v ČR někdo zaplatí za práci bez faktury. I v tomto případě si takový zaměstnavatel "vezme" asi 20-30% z výsledné částky, protože musí odvést daň.
Možná jsem do CDBaby mohl zkusit dát aspoň IČO (jenže to by jejich systém asi nepřijal), protože by mi nikdo do určité roční výše na prachy nemohl moc sahat. Dělám to takhle s různými web pracemi apod., kde je výhodnější si nechat celou částku a s finančákem si to pořešit sám, než nechat zaměstnavatele / CDBaby, aby odvedl (nějakému) státu dost značnou část příjmů, kterou bych jinak (do určité výše) já odvádět nemusel.
Jinak to sice CDBaby má udělané zbytečně složitě, ale chápu, že jsou-li ze Států, tak tam daně, za které už leckdo seděl, dost hrotěj. Sichrují se a formálně to dělají zcela správně.
presne pre toto sa vyhybam vyuzivaniu sluzieb firiem zo sidlom v US co sa taka veci kde su nejake platby.. je s tym len ostara…
Se právě trochu bojim. Zatím jsem se jen registroval a jestli to tam releasnu, nevím. Tak ještě radši mrknu na to Ditto. Spíš než že bych to dělal s nadějí v nějakou výplatu by se mi líbilo, kdyby se mi za těch 19 EUR starali o release na všechny populární platformy. Fakt se mi to nechce růčo všude dávat. Nevíte, dělá to nějaká služba?
no "vsetky" tazko kedze takych platformiem je take kvantum ze to sa ani neda pokryt vsetky ...
Ditto urcite pokryva vsetky podstatne aj tie trochu menej podstatne, takze toho by som sa nebal.. maju tam v zakladnej platbe akt vela (i ked specialne za ten Beatport sa plati extra - ale Beatport ta zaujima len ak robis EDM muziku a vyslovene chces aby ju hravali DJs)
Ditto urcite pokryva vsetky podstatne aj tie trochu menej podstatne, takze toho by som sa nebal.. maju tam v zakladnej platbe akt vela (i ked specialne za ten Beatport sa plati extra - ale Beatport ta zaujima len ak robis EDM muziku a vyslovene chces aby ju hravali DJs)
Tak jsem to myslel - hlavně ty podstatné. A ideálně aby výsledkem bylo i to, že se posluchačům v nejpoužívanějších mobilních/PC/Apple appkách budou korektně zobrazovat ty informace o autorovi. Tím myslím to, proč jsem téma založil, tzn. nejde jen o ID3 apod. tagy. Protože ty vyplněné mám. Zjevně je problém s online zdrojováním z nějakých databází, kam se ty appky připojují, a kde já (zatim) nejsem.
Takže díky moc, vidím to na Ditto, nastuduju si, co jsou zač. A na CDBaby asi teda kašlu.
Stejně za víc takových služeb moc platit nechci, když je moje music jen součástí portfolia a slouží k prezentaci vůči potenciálním zaměstnavatelům. Např. odpovím na LinkedInu / někdo si mě vyhledá, dejme tomu na "e-music teacher" či "music composer for games", kliknou na mojí site a třeba něco downloadnou atd. Pak je dost faux pass, kdyby jim to hlásilo "unknown author". O nic jiného v mém případě zatím nejde.
Takže díky moc, vidím to na Ditto, nastuduju si, co jsou zač. A na CDBaby asi teda kašlu.
Stejně za víc takových služeb moc platit nechci, když je moje music jen součástí portfolia a slouží k prezentaci vůči potenciálním zaměstnavatelům. Např. odpovím na LinkedInu / někdo si mě vyhledá, dejme tomu na "e-music teacher" či "music composer for games", kliknou na mojí site a třeba něco downloadnou atd. Pak je dost faux pass, kdyby jim to hlásilo "unknown author". O nic jiného v mém případě zatím nejde.
Streamingovych platforiem je mrte, ale tie najrelevantnejsie su pokyte vsetkymi relevantnymi distribucnymi sluzbami, tam by som ziadny problem urcite nevidel.
Ditto vs CD Baby je pekne rozpisane tu:
https://promusicianhub.com/cd-baby-vs-ditto-music/
Za mna opat len CD Baby
Ale samozrejme je to vsetko vec nazoru, dopytu a ponuky, preto je super, ze existuje viac moznosti a kazdy nech si najde.
Ditto vs CD Baby je pekne rozpisane tu:
https://promusicianhub.com/cd-baby-vs-ditto-music/
Za mna opat len CD Baby
Super, to si určitě přečtu, díky moc - pomůže mi to s rozhodováním.
Studuju teď ty srovnávací články – nejen ty, co se tady linkovaly – a prozatím jsou pro mě, jakožto chudého hudebníka, i částky jako cca 230,- Kč za upload skladby (singlu) moc. (Těch 19EUR ročně, pokud jsem to dobře pochopil, nezahrnuje neomezený počet uploadovaných singlů; výsledné platby budou vyšší.)
Snažím se dodělat web a šablona, protože je speciálně hudební, obsahuje ty různé ikony odkazující na moje SoundCloud, Spotify, Apple Music apod., zatím neexistující profily. Nechce se mi to všechno vytvářet a nahrávat tam tracky ručně...
Z těch srovnání, jako např. tady - https://promusicianhub.com/online-music ... companies/ vychází nejlépe bůhví kým promované platformy, příliš tomuhle přehledu nevěřím. A když se to snažím studovat sám, narážím na to, že "zdarma" má uvedeno řada z nich, ale realita je potom úplně jiná.
Chápu správně, že neexistuje žádný zprostředkovatel, který by za mě tracky nahrával na distribuční platformy a dělal to zcela zdarma (nevadilo by mi, že by si nechal X procent z případných výnosů)?
Snažím se dodělat web a šablona, protože je speciálně hudební, obsahuje ty různé ikony odkazující na moje SoundCloud, Spotify, Apple Music apod., zatím neexistující profily. Nechce se mi to všechno vytvářet a nahrávat tam tracky ručně...
Z těch srovnání, jako např. tady - https://promusicianhub.com/online-music ... companies/ vychází nejlépe bůhví kým promované platformy, příliš tomuhle přehledu nevěřím. A když se to snažím studovat sám, narážím na to, že "zdarma" má uvedeno řada z nich, ale realita je potom úplně jiná.
Chápu správně, že neexistuje žádný zprostředkovatel, který by za mě tracky nahrával na distribuční platformy a dělal to zcela zdarma (nevadilo by mi, že by si nechal X procent z případných výnosů)?
-
geomystery
Já platím 19EUR ročně na distrokid a můžu toho nahrát kolik chci, za upload neplatím nic.
Jsem rád, že to tady někdo (znovu) potvrdil, protože jsem už už byl včera podle vašich komentů nalomenej pro distrokid, ale pak jsem si četl ta různá srovnání, kde zase psali, že těch 19EUR není úplně pravda. Mám z toho v hlavě zmatek, spíš než těm tendenčním zahraničním srovnáním ale budu věřit vašim zkušenostem.
Ještě mě zaujalo to OneRPM - je fakt zdarma, nebo je tam nějaký háček?
Ještě mě zaujalo to OneRPM - je fakt zdarma, nebo je tam nějaký háček?
-
geomystery
Tak sorry myslel sem ditto.
ignis: OneRPM ani na tom DIY stupni nejsou zadarmo, berou si 15 procent z royalties. Ale jak jsem tady už psal, jsou bez paušálních plateb. Nemám zkušenosti s nikým jiným, takže nebudu srovnávat a dělat chytrýho. Přes OneRPM distribuuju, mám jenom ten DIY stupeň a stačí mi to. Neudělaj pro mě nic navíc, kromě tý distribuce a analytiky, žádný marketing, PR, nic. Ale to od nich ani nečekám. Distribuují v pohodě...
Njn, já teda ale nevím co jsou "royalties"...Podle toho, co píšeš a co jsem o nich četl prostě nějaké peníze asi chtějí no.