Registrace tracků - prosím o radu
Registrace tracků - prosím o radu
Ahoj,
když poslouchám svoje tracky v nějaké aplikaci, třeba na mobilu, tak je u nich autor (tedy já) v 99% případů uveden jako "unknown artist". A to přesto, že jsou správně vyplněné mp3/flac/wav tagy. Na tom, jaká je to aplikace, nezáleží.
Přijde mi, že ty appky sosají data o autorech hudby z nějakých online registrů, kde ale já jakožto autor (ještě) nejsem. Tím pádem bych potřeboval poradit, do jakých klíčových registrů se evidovat, aby se lidem u mých tracků ukazovaly správné, resp. vůbec nějaké informace. Určitě s tím někdo máte zkušenost, poradíte prosím?
PS: Před zveřejněním dotazu jsem Googlil, ale hází mi to jen výsledky ohledně copyrightů a návodů na čerpání tantiémů - většinou těch v USA. Je možné, že některé tyhle US registry jsou přímo spojeny s databázemi, odkud čerpají ty appky, to ale jen odhaduji. Copyrights mě mimoto moc nezajímají, protože vím, že vznikají momentem dokončení songu, ať už je to notová osnova nebo nahrávka. A že je ideální mít pro dataci autorství důkaz, třeba v podobě doporučeného, ale neotevřeného dopisu s osnovou apod. To je fakticky zadarmo, ale taky je to OT. To jen k těm copyrightům.
když poslouchám svoje tracky v nějaké aplikaci, třeba na mobilu, tak je u nich autor (tedy já) v 99% případů uveden jako "unknown artist". A to přesto, že jsou správně vyplněné mp3/flac/wav tagy. Na tom, jaká je to aplikace, nezáleží.
Přijde mi, že ty appky sosají data o autorech hudby z nějakých online registrů, kde ale já jakožto autor (ještě) nejsem. Tím pádem bych potřeboval poradit, do jakých klíčových registrů se evidovat, aby se lidem u mých tracků ukazovaly správné, resp. vůbec nějaké informace. Určitě s tím někdo máte zkušenost, poradíte prosím?
PS: Před zveřejněním dotazu jsem Googlil, ale hází mi to jen výsledky ohledně copyrightů a návodů na čerpání tantiémů - většinou těch v USA. Je možné, že některé tyhle US registry jsou přímo spojeny s databázemi, odkud čerpají ty appky, to ale jen odhaduji. Copyrights mě mimoto moc nezajímají, protože vím, že vznikají momentem dokončení songu, ať už je to notová osnova nebo nahrávka. A že je ideální mít pro dataci autorství důkaz, třeba v podobě doporučeného, ale neotevřeného dopisu s osnovou apod. To je fakticky zadarmo, ale taky je to OT. To jen k těm copyrightům.
Re: Registrace tracků - prosím o radu
ak ti a tom tak zalezi tak releasuj svoje tracky na Spotify a dalsie streamingove sluzby a to ti to poriesi.. ziadna "centralna" databaza do ktorej by si sa "nahlasil" neexistuje, takto to nefunguje ... a rozne tie organizacie co akoze sluzia na ochranu autorksych prav (u nas napr SOZA) to su podvodmici co z teba len budu tahat ckenske poplatky a nic z toho mat nebudes, nema zmysel sa tym vobec zaoberat...
na Spotify a dalsie velke streaming sluzby mozes releasovat cez distrokid.com ... zaregistruj sa tam a za maly rocny poplatok potommmozes svoje skladby releasovat na vsetky velke streamingove sluzby
na Spotify a dalsie velke streaming sluzby mozes releasovat cez distrokid.com ... zaregistruj sa tam a za maly rocny poplatok potommmozes svoje skladby releasovat na vsetky velke streamingove sluzby
Dendy v SOZA nemusis byt clen na to, aby si tam mohol mat nahlasene veci. Priradia ti "cakatela na clenstvo" a vybavene, mozes takto fungovat roky bez zmeny statusu a si zastupovany uplne rovnako doma aj v zahranici ako clen.
Distrokid rozhodne neodporucam, urcite radsej napriklad CD Baby.
Distrokid rozhodne neodporucam, urcite radsej napriklad CD Baby.
hm, preco ?dano píše: Distrokid rozhodne neodporucam, urcite radsej napriklad CD Baby.
dendy: Tak záleží...Jak se to vezme. Mně osobně až tak ne, jde mi o potenciální posluchače & potenciální zákazníky / zaměstnavatele. Když si náhodou track, který má být mým "showcase" stáhnou, tak ať jim přehrávač neukazuje Unknown artist, když u ostatních skladeb, co v něm budou mít, tam jsou autoři uvedení správně. O nic jiného nejde. Takže díky za radu, zkusím to přes Spotify, třeba se to tím spraví.
Právě že jsem si ale také myslel, že to bude, jak říkáš. Že není jediná centrální "autorita" a způsob, jak se to musí dělat a jinak ne - stejně jako u mnoha jiných věcí v hudbě/zvuku. Proto mám tenhle obor tak rád
Právě že jsem si ale také myslel, že to bude, jak říkáš. Že není jediná centrální "autorita" a způsob, jak se to musí dělat a jinak ne - stejně jako u mnoha jiných věcí v hudbě/zvuku. Proto mám tenhle obor tak rád
este potom zavisi co za prehravac pouzicaju - kazdy moze pouzivat iny sposob na identifikaciu toho co za autor / skladba to je .. napiriklad ak maju iPhone a pouzivjau standarny Apple Music, predpokldam ze ten sa bude riadit tym co je v iTunes .. nie som si istsy ze cez Distrokid sa da releasovat aj na iTunes (naposledy som to pouzival tak 2-3 roky dozadu a vtedy to neslo tak som sa prave koli tomu registroval na nejaku inu takuto sluzbu) .. mozno @dano vbude vediet poveat ci CD Baby umoznuje releasnut aj na iTunes
rozhodne ked uz to takto bude relesovat riesil by som Spotify, iTunes (A ak je to tanecna elektronika potom rozhodne aj beatport) .. to su take 3 hlavne distribucne kanaly .. potom mas uz velku pravdepodobnost ze budes mat relativne vysoku rozpoznatelnost skladieb ..
rozhodne ked uz to takto bude relesovat riesil by som Spotify, iTunes (A ak je to tanecna elektronika potom rozhodne aj beatport) .. to su take 3 hlavne distribucne kanaly .. potom mas uz velku pravdepodobnost ze budes mat relativne vysoku rozpoznatelnost skladieb ..
dendy: Super, vďaka
Tjn, budu to muset "registrovat" na více místech, když, jak říkáš, má co člověk to jiný phone/přehrávač.
Je to spíš elektronika, do electropopu, někdy taneční, některé věci jsou symfonické, jiné spíš podklady pro rap. Je to různé. Nikdy jsem se tím neživil, ale můžu to po 20ti letech zkusit. Ona ta hudba bude sloužit spíš jako moje showcase. Pak záleží, jestli to udám jako beatmaker nějakým raperům, nebo jestli budu dělat music do filmů/her, nebo si seženu zpěvačku/kapelu, nebo to bude do promo videí, anebo to budu někde učit začátečníky. Tak či tak musejí být moje věci reprezentativní ve všech ohledech - a tohle Unknown artist, které nevrhá dobré světlo (ne z pohledu běžných consumers), je jedna z nich.
Je to spíš elektronika, do electropopu, někdy taneční, některé věci jsou symfonické, jiné spíš podklady pro rap. Je to různé. Nikdy jsem se tím neživil, ale můžu to po 20ti letech zkusit. Ona ta hudba bude sloužit spíš jako moje showcase. Pak záleží, jestli to udám jako beatmaker nějakým raperům, nebo jestli budu dělat music do filmů/her, nebo si seženu zpěvačku/kapelu, nebo to bude do promo videí, anebo to budu někde učit začátečníky. Tak či tak musejí být moje věci reprezentativní ve všech ohledech - a tohle Unknown artist, které nevrhá dobré světlo (ne z pohledu běžných consumers), je jedna z nich.
Je tam viac dovodov (pripajam text, ktory to prehladne riesi), u mna osobne je to hlavne preto, ze na CDB platim za skladbu, kym na DK by som musel platit za rok. Cize ak chcem dat nieco von, zaplatit za to len raz a mat uz potom pokoj, tak jednoznacne CDB. Ak na DK prestanes platit rocny poplatok, vsetko, co si kedy cez nich dal von, proste stiahnu z obehu.
https://diymusician.cdbaby.com/music-ca ... distrokid/
CDBaby vypadá mooc zajímavě. Zdá se, že jsem našel ještě lepší řešení, než jsem původně hledal. Díky dano 
Četl jsem ten článek a jsem dost nalomenej vydat příští singl právě přes ně. Postarají se oni i o ty registry, co jsme tu probírali? Z toho textu mi to není jasné.
Četl jsem ten článek a jsem dost nalomenej vydat příští singl právě přes ně. Postarají se oni i o ty registry, co jsme tu probírali? Z toho textu mi to není jasné.
a jo to s tym platenim som si neuvedomil, jo to je celkom velky problemdano píše: ↑28 kvě 2023 12:51Je tam viac dovodov (pripajam text, ktory to prehladne riesi), u mna osobne je to hlavne preto, ze na CDB platim za skladbu, kym na DK by som musel platit za rok. Cize ak chcem dat nieco von, zaplatit za to len raz a mat uz potom pokoj, tak jednoznacne CDB. Ak na DK prestanes platit rocny poplatok, vsetko, co si kedy cez nich dal von, proste stiahnu z obehu.
https://diymusician.cdbaby.com/music-ca ... distrokid/
Neviem uplne presne, co myslis pod "postaranim sa o registre", ale myslim si, ze po vyuziti takejto sluzby uz tento problem nebudes musiet riesit.
Dano skusam sa na tom CDBABY registrovat .. ale co ten mega komplikovany TAX formular co tam po mne chcu ?? Na Distrokide som nic take vyplnat nemusel .. nebude to tym ze CDBABY je US firma a Distrokid europska alebo nieco take ??
Netusim, ale je to mozne. Ja som ten tax formular tiez musel nahodit, ale dodatocne az to chceli, ked som sa pred par rokmi registroval, este to nemali.
inak este ma potom dapada dalsia alternativa, toto:
https://dittomusic.com/en/pricing/
tam som tiez mal jednu dobu releasnute veci
za 19eur na rok 1 artist moze spravit neobmedzene vela releasov.. to je tiez slusne .. samozrejme asi aj tam to bude ze po zruseni subs. to stiahnu ..ale asi to vyjde lacnejsie nez Distrokid .. otazka je ci tam budu mat uz tiez taky sprosty tax form
https://dittomusic.com/en/pricing/
tam som tiez mal jednu dobu releasnute veci
za 19eur na rok 1 artist moze spravit neobmedzene vela releasov.. to je tiez slusne .. samozrejme asi aj tam to bude ze po zruseni subs. to stiahnu ..ale asi to vyjde lacnejsie nez Distrokid .. otazka je ci tam budu mat uz tiez taky sprosty tax form
-
geomystery
Používám ditto. Myslím, že když sem to nezaplatil tak to nestáhli, ale už si to moc nepamatuju. Každopádně nahodit to kdykoli zpátky, nebo udělat remasterované verze, nebo releasnout singlů kolik chceš není problém. 19EUR ročně je fakt srandovní částka (třeba oproti SC). Žádný tax form jsem zatím neviděl, ale já jsem z tama zatím ty peníze nevybíral, takže to možná příjde později.