ADAT Creamware A16 / Alesis AI3

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 13 bře 2007 17:56

Teda chlapi. Sleduju dvě fóra, tohle a Úpadek ezone... Tenhle thread by měl jít příkladem. Kexíku, Tudy, Pytkine děkuju... Hledejte, vrtejte, pájejte... Asi se těch Alesisů jen tak nezbavím... Bohužel nemají nastavení vstupní úrovně, ale to mi zatím nikdy nevadilo. Nastavím to na nástrojích. S tou synchronizací, tedy zatím počkám na Pytkina, jo?

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Příspěvek od bodyia » 13 bře 2007 18:43

Když už jsme u toho - nevíte někdo, jak se řetězí WC signál? Abych mohl z jednoho výstupu ovládat dva vstupy (out ddx3216, in 2xada8000)?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 bře 2007 18:56

normalne ako ine bnc prepojenia... T-cko na prvom ada a T-cko s terminatorom na druhom. pri viacerych kuskoch ale treba kupit/zbastlit distributor

Uživatelský avatar
bodyia
Příspěvky: 1073
Registrován: 03 pro 2002 10:34
Vybavení

Příspěvek od bodyia » 13 bře 2007 18:59

kexik: Díky, zkusím.

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 13 bře 2007 19:02

i ked, prave som nasiel na gyrslutoch fotku kde ma manik zretazenych 5 skrin a pohoda :)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 bře 2007 21:29

jo .. bud distributor .. napriklad ho robi MUTEC .. A dalsia moznost je s Tckami .. len je tam obmedzenie ze vstup musi byt tusim vysokoohmovy .. alebo nizko ? skor asi vysoko .. proste ked je nizko ohmovy , tak je to akoby uz mal terminator .. ci tak dako .. nedavno o tom pisali v SOS .. ak ta to zaujima , tak to presne pozriem .. sice gogel by mozno tiez vedel pomoct ..

Ctirad
Příspěvky: 1448
Registrován: 03 říj 2003 13:16

Příspěvek od Ctirad » 13 bře 2007 23:25

Ondrash píše:Kexik: A jak je to tedy s tou synchronizací dvou AI3 přes RME? Synchronizuje se mi to dobře? RME je master, AI3 slaves a jsou v "sync"
No jestli máš do obou AI3 připojené ADAT OUT i IN a A/D používají stejné hodiny, jako D/A, tak jsi v pohodě. Kdybys měl zapojené jenom A/D -> ADAT-> RME, tak už by byl WC potřeba.

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 13 bře 2007 23:57

Ctirad píše:
Ondrash píše:Kexik: A jak je to tedy s tou synchronizací dvou AI3 přes RME? Synchronizuje se mi to dobře? RME je master, AI3 slaves a jsou v "sync"
No jestli máš do obou AI3 připojené ADAT OUT i IN a A/D používají stejné hodiny, jako D/A, tak jsi v pohodě. Kdybys měl zapojené jenom A/D -> ADAT-> RME, tak už by byl WC potřeba.
No tak to tedy nevím jak moc jsem v pohodě. :lol:
První Alesis - A/D synťáky po Adatu do RME, z RME D/A do beden
Druhý Alesis - A/D synťáky po Adatu do RME

RME je nastavený jako Master a synchronizuje oba Alesisy a SPDIF (na panelu RME mám ADAT1 In, ADAT2 In, SPDIF In sync)

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 13 bře 2007 23:59

ked to hra , tak to mas v pohode :)

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 14 bře 2007 00:00

Ondrash: tak si ještě zapoj jeden optický káblik z RME do druhého Alesise, ať se má chudák na co chytat :)
To že tam nebudeš pouštět žádný signál, by nemělo vadit.
No hele, ale jak jsme řešili ten problém 48kHz, tak jestli máš Alesis v režimu slave, tak by měl jet na 44,1kHz, které mu posíláš z RME...
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21303
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Příspěvek od Pytkin » 14 bře 2007 00:04

aha .. az teraz som si to poriadne precital ... ako to ze to vobec ide .. teda jedine ze na tom druhom alesise neni zapnuty sync z adatu .. alebo je a alesis nema sync tak si berie vlastne hodiny .. divna situacia ..

shagy
Příspěvky: 181
Registrován: 19 pro 2004 21:03

Příspěvek od shagy » 14 bře 2007 00:48

bodyia) ja som k ddx 3216 daval prvu ada8000 cez optiku in aj out (na nej zapnuty adat sync/alebo adat master a potom pult bol slave - teda clock z adat in) a druhu cez wc z ddx (zapnuty wc in)...nikdy nebol problem...
http://www.shagy.sk - zvuk nazivo aj v studiu

Uživatelský avatar
Ondrash
Příspěvky: 888
Registrován: 22 led 2005 10:43

Příspěvek od Ondrash » 14 bře 2007 08:40

Tudy píše:Ondrash: tak si ještě zapoj jeden optický káblik z RME do druhého Alesise, ať se má chudák na co chytat :)
To že tam nebudeš pouštět žádný signál, by nemělo vadit.
No hele, ale jak jsme řešili ten problém 48kHz, tak jestli máš Alesis v režimu slave, tak by měl jet na 44,1kHz, které mu posíláš z RME...
Asi to nevyznělo přesně, samozřejmě, že mám zapojené na druhém alesisu oba dva kabely, jinak by se to nesesynchronizovalo. RME je přepne oba na 44,1. A hraje to, nepoznám, že by hrálo něco špatně.... Jak se to dá změřit jestli se to synchronizuje správně, jinak než ušima? Myslím, že když RME píše MODE:SYNC, tak že to bude OK, ne? Co by potom spravil Wordclock navíc? Nebude to to samé?

Uživatelský avatar
Tudy
Příspěvky: 2379
Registrován: 28 pro 2002 15:07

Příspěvek od Tudy » 14 bře 2007 09:28

Ondrash píše:Asi to nevyznělo přesně, samozřejmě, že mám zapojené na druhém alesisu oba dva kabely, jinak by se to nesesynchronizovalo. RME je přepne oba na 44,1
Tak to je v pohodě. Já myslel, že ten druhý máš bez synchra.
Když jsme se o tom o víkendu bavili, měl jsem navíc pocit, že z Alesise Ti jde 48kHz a RME to převádí na 44,1kHz. Ale takhle je to běží na hodiny RME a to je v rámci možností možná nejvhodnější řešení.
Ikdyž já teda, když používám jako A/D převodník Lexicon MPX500, tak přepínám zvukovku na slave a jako master nechávám běžet zdroj signálu...

Dotaz pro zkušenější: co je vhodnější jako zdroj synchronizace při nahrávání (za předpokladu stejné třídy obou zařízení a tím pádem stejně mizerných hodin)?
A) zvukovka/PC
B) A/D převodník (ať už ADATový, nebo ext. přes Coax)

Ondrash píše:Co by potom spravil Wordclock navíc? Nebude to to samé?
Tohle už jsme tu řešili:
kexik píše:
Tudy píše:Byl jsem přesvědčen, že ADAT chodí, co se synchronizace týče, stejně jako S/PDIF (Toslink). Čili WC není nutný, ale s ním je to o dost lepší (v případě dobrých hodin) a proto to v praxi používá skoro každý.

Jestli je tu někdo, kdo tomu opravdu ROZUMÍ, moc prosím o příspěvek
ano, tak to je. hodiny sa musia z adat aj spdif streamu vyextrahovat, a to je kamen urazu. bezi to asi takto: prijimac adatu si povie, ze je stream 44.1, zapne svoje hodiny na 44.1, pocita bity, ked napocita hodinovy bit, overi si ci sedi jeho casovanie s internymi hodinami, ak nie, zmeni takt internych hodin (nechce sa mi vysvetlovat ako, princip PLL nie je prave jednoducha vec). ergo, pouziva interne hodiny, ktore su navesene na adat, ale vzdy malicko plavaju okolo hodnoty ktora je na adate, v dosledku tej regulacie (kazdy regulator osciluje okolo nastavenej hodnoty).
wc su normalne ciste tvrde hodiny, ktore idu rovno jak do receiver chipu, tak do prevodnikov alebo dsp alebo do coho treba, akurat sa vydelia/vynasobia na taky kmitocet ako tomu ktoremu svabu treba

dokonca ak aj zdroj WC nie je prave najpresnejsi, system funguje o dost lepsie ako s pll syncom, kedze na tych nepresnych hodinach ide uplne vsetko, takze je vlastne jedno ze su nepresne (zasa, tenkouchi tvrdia ze presne hraju lepsie ako nepresne, ale co uz :) )

no a samostatna kapitola su jitter correction krabicky, ktore ten rozplavany audio signal naberu do vyrovnavacej pamate a priebezne vypustaju von, nataktovany presnymi hodinami, ktore maju aj vyvedene ako wc, spravidla. tym sa problem vlastne eliminuje
Petr Tudy Holubář - INSANIA, RIVER
Tvorba + dema nástrojů: http://www.soundcloud.com/tudy-cz

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Příspěvek od kexik » 14 bře 2007 10:29

tak... sync budes mat aj bez wc (ak mas zapojene oba adaty, to je nam vsetkym jasne), ale s wc nebudes mat jitter. aky velky jitter robia alesis chipy, sa mi nepodarilo vykumat, datasheet to mlzi, uvadza len oneskorenia vygenerovaneho bclk za adatom, co ale neni jitter samotny (ten by bol kolisanim toho oneskorenia v ppm)

Odpovědět