ADDA prevodnik

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Stan

Re: ADDA prevodnik

Příspěvek od Stan »

Tak to by me zajimalo co jsi nastudoval kdyz ani nechapes jejich zakladni podstatu. Velmi zjednodusene, prevodnik prevadi signal z Analogu do Digitalu aby bylo mozne signal ulozit do pocitace a nasledne je signal preveden z Digitalu do Analogu a poslan na reproduktory. To znamena Ze AD/DA konvertory jsou zakladnim vybavenim kazde jednotky ktera ma co delat napriklad se zaznamem audia. Existuji i drazssi externi prevodniky.

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Podstatu chápu, ale mám v tom trochu zmatek. Je mi jasné, že tyto převodníky převádí signál z analogu do digitalu a opačně a že je obsahuje každá zvuková karta. Nastudoval jsem právě z knihy od Vlácheho - Praxe zvukové techniky 3 vyd., kde je napsáno, že pro kvalitnější zpracování audia by měl člověk mít spíše právě zmiňované externí převodníky. Jen jsem právě nevěděl, jestli jde využít převodník i u náběru zpěvu, ale logiky mi vyplývá, že jo :-)

Stan

Příspěvek od Stan »

Existuji i pouze AD ci DA prevodniky. IMHO kazda kvalitni zvukovka cca nad EUR 1500 ma natolik kvalitni prevodniky ze nakup externich je vicemene nepodstatne pro pokojove studio. Zda uslysis kvalitativní rozdil je otazkou protoze neznam tve vybaveni a prostredi. Jinak si myslim ze pro zkvalitneni nahravaneho signalu je v prvni rade zkusenost jak spravne signal nahrat, pak kvalitni mikrofon vhodny pro dany hlas a nakonec kvalitni preamp ale to je vec nazoru. ;)

EDIT: Vlachyho knizku jsem kdysi cetl a je IMHO dost zastarala ale stoji za to si precist, protoze nektere principy se nemeni, ale celkove knizka mela hodnotu tak pred 20-ti lety a to se tyka i zminky o prevodnicich protoze tato informace je jiz neodpovidajici soucasne realite. Samozrejme ze externi prevodniky stale maji vyznam ale je otazkou zda je investice do externich ADA pro domaci studio opravdu nezbytna pro znatelny posun v kvalite zaznamu, ale pokud mas EUR 3000 na AD v supliku tak proc ne ;)

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Stane: Díky za názor :-) Právě hodlám řešit upgrade mého domacího studia, ale to v jiném topicu :-) Jinak s tím řetězcem co si napsal naprosto souhlasím, jen se zajímám i o jiné možnosti. Co se týče Vlachého tak ano knížka je zastaralá z hlediska hw, technologií atd. Na druhou stranu není špatně si ji přečíst a některé věci z hlediska úpravy signálu platí dodnes. :-) A proč 3000 eur? Myslím si, že za poloviční cenu se dají koupit taky kvalitní převodník jako je Lavry Black na Velvetu. :)

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Rudys: Jen abych to shrnul a zjednodusil. AD prevodnik se nejaky pouziva VZDY, kdyz nahravas do pocitace. DA prevodnik se pouziva VZDY, kdyz neco z pocitace poustis. A obvykle AD a DA casti byvaji spojene v jednom zarizeni. Muzes je pouzit na nahravani a pousteni cehokoliv. Jestli bude externi nebo integrovany na zvukove, ti muze byt jedno, pokud ti kvalita prevodu bude stacit nebo vyhovovat.

Stan

Příspěvek od Stan »

Nechytej me za slovicka :) cenu jsem jen placnul ale kdyz nedas tak napriklad BURL je cca EUR 2000 AD a to samy za DA ;)

Rudys

Příspěvek od Rudys »

Jasně Amorphe myslel jsem, že kvalita AD/DA převodníků ve zvukových kartách je dost slabá, proto jsem myslel, že je potřeba i externí AD/DA převodník, aby byla výsledná nahrávka aspoň trochu kvalitní.
Stane: Jasně jen si plácnul dost vysokou cenu, tak mě to trošku překvapilo :D

Amorph
Moderátor

Příspěvek od Amorph »

Dneska uz ti staci pro rozumnou nahravku v podstate jakakoliv poloprofesionalni karta. Vetsi vliv maji preampy, jeste vetsi mikrofon, jeste vetsi umisteni mikrofonu a akustika mistnosti a nejvetsi samotny zdroj;)

Odpovědět