Týka sa to všetkých starých kondenzátorov, ale u elektrónkových prístrojov je to citlivejšie, lebo sa tam pracuje s veľkými napätiami. Mne už to urobilo aj v zosiku z roku 1985, aj v starom elektrónkovom rádiu. Naopak, teraz som zapol jedno rádio z roku 1943, ktoré bolo vypnuté asi 5 rokov a funguje.Kermitak píše:To se pise prave v tom pdf co linkoval hirli, ale mne to prijde taky nejaky divny :] Urcite na skladech nebo v krame lezi zarizeni i delsi dobu. BTW chapu to spravne, ze se ty tyka hlavne kondiku ve zdroji a v lampovych pristrojich?
Ako zapínať dlho nepoužívanú vintage elektroniku?
Re: Ako zapínať dlho nepoužívanú vintage elektroniku?
OK a kdy mam kondas povazovat za "stary"? 5 let, 10 let, 20 let, vic? Rikas teda ze u zarizeni vyrobenych pred tremi roky napr. vubec neni treba se tim znepokojovat a rok vypnuti je bez problemu ok?
Asi ten zdroj proudu...Kermitak píše:biscuit: co je tam spatne? Vzdyt je to pravda s tim nabitym kondenzatorem...
ta veta - jde o zdroj napeti, nikoliv proudu. vychazi to z ohmova zakona a vztahu jednotlivejch velicin. je to puntickareni, ale elektrotechnik by takhle mluvit nemel
a ten nas vul nas za to nekompromisne trestal 
edt: nixx: jednicka s hvezdickou
ad kondy: ja teda nevim, ale prijde mi jako blbost, ze by po trech letech mely mit kvalitni kondiky nejakej problem. chapu radove let dvacet a vic. osobne by me teda taky zajimalo, jakej ma vztah obecne pouzivani/nepouzivani pristroje s opotrebovavanim soucastek a ztratou parametru.
edt: nixx: jednicka s hvezdickou
ad kondy: ja teda nevim, ale prijde mi jako blbost, ze by po trech letech mely mit kvalitni kondiky nejakej problem. chapu radove let dvacet a vic. osobne by me teda taky zajimalo, jakej ma vztah obecne pouzivani/nepouzivani pristroje s opotrebovavanim soucastek a ztratou parametru.
Naposledy upravil(a) biscuit dne 10 pro 2012 13:44, celkem upraveno 1 x.
To Kermitak:
To by som vôbec neriešil. Nové zariadenia nemajú mať prečo problém.
U starších je to jednoduché:-) Zapneš a uvidíš.
Všetko záleží od kvality súčiastok osadených v prístroji. Staré japonské stroje idú furt a nič sa nedeje. U Tesly doporučujem vymeniť všetky kondenzátory. O ruských prístrojoch ani nehovorím. Nedá sa to nejak presne určiť.
Robil som nedávno Tesla Music 70. Fungoval, ale aj tak som v koncáku vymenil všetky kondy. Preampy som vyhodil a dal som nový.
Ide o budúcu spoľahlivosť a o kvalitu zvuku. Starý, vysušený kondenzátor neprenáša už frekvencie tak, ako nový a dodáva do zvuku šum. Vo filtrácii môže robiť paseku s brumom.
A tak ďalej.
To by som vôbec neriešil. Nové zariadenia nemajú mať prečo problém.
U starších je to jednoduché:-) Zapneš a uvidíš.
Robil som nedávno Tesla Music 70. Fungoval, ale aj tak som v koncáku vymenil všetky kondy. Preampy som vyhodil a dal som nový.
Ide o budúcu spoľahlivosť a o kvalitu zvuku. Starý, vysušený kondenzátor neprenáša už frekvencie tak, ako nový a dodáva do zvuku šum. Vo filtrácii môže robiť paseku s brumom.
A tak ďalej.
co je zleho na zdroji prudu ?
proud je dusledek. parametrem zdroje je napeti, proud pouze ve smyslu maxima
nejdriv je napeti, pak proud. napeti je ta naprazena ruka a proud, jak ta ruka leti, odpor pak znazornuje vzduch a hlava biteho
skoro jak od cimrmana
nejdriv je napeti, pak proud. napeti je ta naprazena ruka a proud, jak ta ruka leti, odpor pak znazornuje vzduch a hlava biteho
Naposledy upravil(a) biscuit dne 10 pro 2012 13:51, celkem upraveno 2 x.
Vôbec nič:-)Pytkin píše:co je zleho na zdroji prudu ?
pockaj .. mame predsa aj zdroje prudu .. ak sa teda v tomto tisicroci niz nezmenilo .. ja som studoval este v tom minulom ..
pytkine neser, jestli mate na slovensku zdroje proudu, tak mate zase neco, co nikde ve svete nikdo nema
a nemel ani v minulom tisicroci. kdy myslis, ze jsem chodil do skoly ja?
rekni mi, co je na svorkach baterie? co tam nameris? NAPRAZDNO
rekni mi, co je na svorkach baterie? co tam nameris? NAPRAZDNO
Podla mna by ale kvoli vyschnutemu elytu nemal pristroj zhoriet.
Něco nastudovat nebo se zeptat můžeš taky tady: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... forum&f=40 
Blog http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
biscuit : uha .. toz mozno sme mali lepsich profesorov .. normalne sme sa ucili o prudovych zdrojoch ..
bateria je samozrejme zdoj napatia .. nie prudu ..
bateria je samozrejme zdoj napatia .. nie prudu ..
biscuit: Ja tu mam plny labak prudovych zdrojov, najvacsi do 3kA.