Ako zapínať dlho nepoužívanú vintage elektroniku?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse

Sanchez

Re: Ako zapínať dlho nepoužívanú vintage elektroniku?

Příspěvek od Sanchez »

Hammond píše:Podla mna by ale kvoli vyschnutemu elytu nemal pristroj zhoriet.
Kvôli vyschnutému nie. Ale kvôli prerazenému áno. Ale aj tak povolí najskôr nejaká poistka.

bodyia
Vybavení

Příspěvek od bodyia »

Mně takhle přestal fungovat Tiracon V6 a Uli ADA8000, u obou problém s kondíkem ve zdroji (a nešlo o zapnutí po roce, prostě se to tak sešlo;). Po výměně naštěstí oba šlapali v pohodě. Čas od času se pokazí na starejch mašinách leccos, hlavně SEMy, CEMy, Yamahácký čipy.., vyloženě na chybu v kondenzátorech v nástrojové části jsem narazil jen u ARPu Omni, úplně nejsem předvědčen o tezi vysychání a stárnutí. Měním je jen ve zdrojích, jinak nechávám být.

PELF
Profesionál

Příspěvek od PELF »

Kermitak píše:PELF: to je hezky, ale co s nim bylo?
No, moc hezký to nebylo, páč dobu ležel ladem a pak jsem ho jednou dost akutně potřeboval mít v provozu. :) Co přesně se v něm stalo, to nevím, zapnul jsem vzadu vypínač a tuším, že se rozsvítila jen nějaká kontrolka, jinak mrtvola. Odvezl jsem ho do Mediatechu, kterej tenkrát servisoval TC a verdikt zněl - vadnej zdroj a musí se vyměnit celej napájecí modul.
Naposledy upravil(a) PELF dne 10 pro 2012 15:17, celkem upraveno 1 x.
audio::video::postprodukce
Studio ATLAS

biscuit

Příspěvek od biscuit »

omlouvam se, ze to zase tristim. proudovej zdroj tedy podle impedance zateze meni sve napeti? aby byl zachovan konstantni proud? ptam se jak debil, protoze jsem se s tim nikdy nesetkal :-) to sem se teda odkopal :-)

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

priznam sa , ze som sa s prudovym zdrojom tiez nikdy nestretol .. ale viem ze to je zakladom nejakeho zariadenia .. ucili sme sa to na dakom predmete :) ale uz to bolo davno ..

gogel nasiel dake prudove zdroje : http://www.evpu.sk/prudove-zdroje

Hammond

Příspěvek od Hammond »

biscuit: Prudovy zdroj je zdroj, ktory tlaci do zataze pozadovany prud, bez ohladu na impedanciu zataze. Mi v praci napriklad pri merani kritickych prudov supravodicov tlacime cez supravodive kable 1000A a kedze supravodic (v supravodivom stave) nema odpor, napatie na svorkach kabla je 0 Voltov.

nixx

Příspěvek od nixx »

Jojo, taky jsme s proudovými zdroji měřili na fakultě. V mikroelektronice se používají běžně. Ale v tomhle konkrétním případě, na který biscuit narážel, myslím, že měl autor na mysli spíš zdroj napětí.

dendy

Příspěvek od dendy »

a ten dym - musia to byt kondiky ? nemoze to byt zmes prachu a vlhkosti ktopra sposobi skrat v obvodoch kde tcie viac prudu ??

len tipujem, elektrotechnici nezabite ma :-))

Sanchez

Příspěvek od Sanchez »

To by tam muselo byť väčšie napätie. Ale v bežnej audio solid state elektronike, kde sa pracuje s napätiami v max desiatkach (cca do 50 V) Voltov by ten prach musel byť niečím prudko vodivým nasiaknutý. Skôr sa môže stať, že zoxiduje DPS na vodivej strane od vytečených akumulátorov, alebo už predtým vytečených kondenzátorov (niekto ich síce vymenil, ale neočistil DPS od toho vytečeného sajrajtu)... Dym a prudký smrad VŽDY ukazuje na vážnu závadu.
Iná situácia je v prípade elektrónkových zariadení (anódové napätia až 500V) a napríklad televízií s vákuovou obrazovkou (anóda až kV).
Tam už aj prach môže spôsobiť problém.

hirli

Příspěvek od hirli »

Tak toto smrdelo, ze az oci stipali :) Zachytil som odlet duse syntaku do neba...

Odpovědět