Domací studio / přechod na Apple

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
EGA
Příspěvky: 99
Registrován: 14 srp 2010 11:40

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od EGA » 14 led 2012 22:37

Mitch píše: A co ten mikrofon? Poradí někdo zkušený? Nějaký "univerzální" mikrofon, který už bude produkovat nějaký slušný zvuk?
ako som už písal, závisí to hlavne od tvojho "štúdia". ak máš zvlášť nahrávaciu miestnosť, odizolovanú a akusiticky upravenú tak, aby ti tam vznikalo minimum dozvuku, má význam uvažovať o nejakom veľkomembránovom kondíku, ak sa hráš na štúdio v detskej izbe, v ktorej máš aj počítač, prípadne iný zdroj hluku, tak skôr poriadny dynamik a nejaký absorbčný panel, napr http://www.proaudio.sk/hardware/akustic ... en---5488/

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 14 led 2012 23:41

Rád bych dosáhl minimálně takovéto kvality záznamu....pro příklad

http://www.youtube.com/watch?v=KmAnXxrV ... re=related

nebo

http://www.youtube.com/watch?v=g-qW2m-HeC8

S noise filtrem samozrejme pocitam.

Uživatelský avatar
EGA
Příspěvky: 99
Registrován: 14 srp 2010 11:40

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od EGA » 14 led 2012 23:54

to sú klipy, tí chlapci to tam hrajú a spievajú na playback .].. v takej holej miestnosti a s pusteným ventilátorom by si reálny zvuk nechcel počuť.

ešte raz - miestnosť, v ktorej budeš nahrávať do veľkej miery určuje kvalitu výsledného záznamu a aj technológiu, akou budeš snímať.

presluchy od susedov, ani dozvuk miestnosti ti žiadny filter neodfiltruje .]

postav sa do stredu miestnosti a nahlas tleskni. okrem samotného tlesknutia budeš počuť aj časť dozvuku miestnosti a verím tomu, že to bude celkom slušný bordel. okrem toho pri nižších frekvenciách začne to pravé peklo, interferencie, stojaté vlnenie..

takže - kde je to tvoje štúdio? máš ho nejak akusticky ošetrené, alebo len holé steny a nejaká tá skrinka a stolík?

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 15 led 2012 00:05

Je mi jasný že to nenahrávají tam, že je to jen do klipu. Jen to sem dávám pro představu jaký výsledek bych si zhruba představoval. Klasika pokoj 5x5metrů dřevený strop, plovoucí podlaha. V jednom rohu nízká dvoj postel v protějším rohu můj "workspace" takže stůl. Nic jiného tam nemám. Stěny jsou dá se říct holé, protože nábytek mám jen na levé straně a to jsou vestavěné skříně na celou délku bez úchytek a všeho, takže jen bílá stěna. to je vše. Ještě je v místonosti plastové okno. Jsem trochu minimalista co se interieru týká.

Uživatelský avatar
EGA
Příspěvky: 99
Registrován: 14 srp 2010 11:40

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od EGA » 15 led 2012 00:30

rovné plochy ako steny a okná sú zdrojom odrazov, čo je veľmi zlé pri nahrávaní a takisto to skresľuje tvoj poslouch (čiže nemôžeš korektne ekvalizovať)
pre nejaké základné rady pozri sem http://www.soundonsound.com/sos/feb06/a ... diosos.htm, prípadne googli "home studio acoustics"..

nahrávky, ktoré si postol boli robené v profi štúdiách a taký zvuk v domácich podmienkach bez investícií nijako nedosiahneš.

aby som dal aj konkrétnu radu:

- začni tým, že v maximálnej možnej miere zabrániš odrazom v miestnosti. drevený strop môže byť celkom fit, na plávajúcu podlahu koberec, k holej stene knižnicu (knihy sú vynikajúci low-costový difúzor), pred okno záves z hrubej tkaniny
- na veľkomembránový kondík v tejto chvíli zabudni
- kúp si poriadny spevový dynamik, napr. sm58
- na snímanie gitary použi sm58, alebo si kúp sm57. majú identické kapsle, ale akustický obvod je iný. kým ale nemáš ošahané snímacie techniky a poriadne nevieš, čo robíš, nejak dramaticky to výsledok neovplyvní, takže vlastne stačí sm58 :]
- ak máš španielku bez snímača, predaj kamarátovi a kúp so snímačom. sm58-čkou potom snímaj napr. hmatník.. experimentuj s pomerom oboch signálov, s umiestnením mikrofónu, atď.

ono, univerzálny mikrofón neexistuje. kopec nástrojov sa sníma viacerými mikrofónmi. a rôznymi, lebo z rôznych častí nástroja potrebuješ dostať rôzne spektrá pri rôznych úrovniach. keď snímaš viacerými mikrofónmi, musíš samozrejme rátať s fázovými posunmi a inými vecami a tam teprv začína sranda :]

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 15 led 2012 06:43

Super, diky za rady! Proctu si to!

Uživatelský avatar
RuSh
Příspěvky: 54
Registrován: 15 led 2012 15:14

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od RuSh » 15 led 2012 16:17

Mitch píše:Díky moc za postřehy... No většina lidí se kterými jsem se na toto téma bavil a patří mezi uživatele Macu, tak mi v podstatě potvrdili totéž. Že je to prakticky bezůdržbový systém. Dělám trošku i grafiku, pro kterou je Mac jasná volba... mezi další výhody řadím ze svého pohledu výdrž, konstrukci, pochopitelně design atd atd.... talže ten "boj" asi podstoupím :) Jak je to například s externími disky? Četl jsem že je tam nějaký problém s formátováním NTFS? Je to pravda? Že prý mac umí takto zformátovaný disk pouze číst? To by mě celkem mrzelo....nechci být úplně izolovaný od možnosti přenášet větší než 4GB soubory ( v připadě FAT32 ) a nebo nemožností připojit disk k PC ( v případě nějakého jablečného formátování).

Logic bych časem určitě rád zkusil....mnoho producentů taneční hudby v něm pracuje. Nicméně co se týká toho cubase.... Uvažoval jsem, že bych si do Macu nainstaloval i Windows, protože ještě občas používám FL studio, ale i jiné aplikace, které třeba pod OS x nejdou... V iSTYLU mi ten prodejce říkal, že to jde poměrně bezproblémově, že se tam windows chová dokonce mnohem lépe a stabilněji, protože hardware je u macu maximálně vyladěný...takže doufám, že by to tak šlo, abych nebyl úplně "izolovaný" . Ale neslyšel jsem že by cubase pod OS x nebyl stabilní... Na jednom workshopu v Brně, který pořádal Deccart, tak říkali, že je to bezproblémové....
Pomaly bude 3 rok čo používam Mac OS X, a takisto som prešiel z dlhoročného používania DOS, WINDOWS, na Mac. Takže pokiaľ by si niečo potreboval, kľudne sa pýtaj, a dúfam že budem vedieť odpovedať. Postupne by som chcel niečo podobné ako ty riešiť, teda menšie štúdio.

K tým 4GB súborom a externým HD, riešil som podobnú dilemu. Ako východisko som našiel práve formát ExFAT, ktorý je plne kompatibilný s OS X 10.6.5 (alebo 6.6 a vyššie) a kompatibilný je aj s WinXP s updatemi, pri VISTE a W7 je to OK. Nevýhoda je že pri veľkých kapacitách zaberajú maličké súbory príliš veľa miesta, je to ale v rozumných medziach...

Pokiaľ by si chcel i WIN, sú viac menej 2 cesty: Bootcamp a virtuálny stroj. Bootcamp, samostatná partícia na HD kde je naištalovaný WIN, nevýhoda v niektorých ovládačoch, nutnosť reštartu, ale inak OK. Virtuálny stroj - snížený výkon, vyššia cena pokiaľ chceš na to kúpiť odladené programy ako VMWARE FUSION alebo PARALLELS DESKTOP.

Neviem ako je to s CUBASE na Macu, ale ak sa nemýlim, používa ho Pete Namlook, a je to dosť tvorivý človek...

Jednoznačne ale odporúčam Logic Pro, ak chceš experimentovať aj s Ambientom a podobnými štýlmi, odporúčam Logic Studio krabičkovú verziu...

Uživatelský avatar
RuSh
Příspěvky: 54
Registrován: 15 led 2012 15:14

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od RuSh » 15 led 2012 16:48

A ešte si spomínal 13" MacBook Pro, osobne by som ešte chvíľu počkal, zopár mesiacov - 3-4... Predpokladám že vyjdú nové modely. A osobne by som už šiel skôr do 15" modelu, keďže sám mám 13"...

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 17 led 2012 23:30

Díkyza zkušenosti. A co takhle říkáte na Lexicon i-onix u 22 ? Vypadá docela hezky a je i za slušný peníz.... ? Po zvukové stránce? Díky

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 18 led 2012 14:10

Nikdo nema zkusenost??

vdudek
Příspěvky: 5
Registrován: 20 úno 2007 07:17

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od vdudek » 18 led 2012 14:22

Mitch píše:Díkyza zkušenosti. A co takhle říkáte na Lexicon i-onix u 22 ? Vypadá docela hezky a je i za slušný peníz.... ? Po zvukové stránce? Díky
Měl jsem FastTrack Pro, kterou jsem nahradil Lexicon I-onix em 42. Lexicon hraje o poznání lépe, dobře se ovládá a DBX předzes. jsou v této cenové kategorii super. Mám ale pochyby o výkonnosti a stabilitě ASIO driverů (ve spojení s PowerCore FireWire - ale pravděpodobně mám mizerný FW řadič v notebooku - čekám na nový) - zatím ji mám jen chvíli, neumí multiclient audio, nelze nastavit, aby při připojení SPDIF byl clock stále interní (to neuměl ani FastTrack). Třeba to opraví v další verzi driverů...

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 24 led 2012 07:13

Ty monitory bych asi nepoužíval na mix...Jen na produkci a abych +- slyšel jak to hraje. Ze začátku do toho nechci zase tolik investovat.Takže jsem pročital forum a vzešly mi z toho tyto kusy : Mackie MR8 Mk2,Behringer TRUTH B3031A, yamaha hs80m? Má někdo zkušenost? Nevím které vybrat....Budu rád za každou radu nebo doporučení !

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od kexik » 24 led 2012 08:16

vdudek píše:nelze nastavit, aby při připojení SPDIF byl clock stále interní (to neuměl ani FastTrack). Třeba to opraví v další verzi driverů...
to nebude lze nikdy... LOGICKY pokial nema zariadenie wordclock i/o, jedine rozumne je clockovat ho z toho spdif zariadenia, z ktoreho beries digital. druha moznost je spdif loopback ale jednak ma dvojnasobny jitter, jednak vacsina zdrojov s spdif out (preampy) nema spdif in a ak ma, po jeho zapojeni sa vyradia analogove vstupy (napriklad na efektovych jednotkach)

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 24 led 2012 15:08

A nebo ještě k těm 3 typům co jsem uvedl výše ALESIS M1 Active MK II, které by jste vybrali vy? Díky

matucha
Příspěvky: 5057
Registrován: 24 kvě 2002 19:30

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od matucha » 24 led 2012 16:05

Mitch píše:Rád bych dosáhl minimálně takovéto kvality záznamu....pro příklad

http://www.youtube.com/watch?v=KmAnXxrV ... re=related

nebo

http://www.youtube.com/watch?v=g-qW2m-HeC8

S noise filtrem samozrejme pocitam.

Mimochodem to prvni video vypada realne, co se kytary a hlasu tyce (zbytek uz je sestrihanej). To druhy je jasnej "fejk".

Nejaky ty okna nevadej a kdyz vis jak, tak si i s nima poradis. Nemely by akorat byt naproti sobe a blizko.
Na podobnou urovnen nahravky vlastne nepotrebujes ultra moc. U87, KM84, nejakej dobrej stereo preamp a dobrej prevodnik... to das dohromady za 100-120tis korun. Akustiku prumerne velky mistnosti udelas vlastnorucne za 30k. Ted je otazka jestli umis (nebo ten koho nahravas) dobre hrat a zpivat, aby to takhle hralo.

Akorat koukam, ze tolik penez utratit nechces. Na akustice se usetrit neda. Muzes sehnat nejakou akg c414buls za cca 12000 z druhy ruky (nebo neco co bude sedet na hlas, kterej chces nahravat nejvic), zapojit ji do nejaky apogee duet a zit s tim. Bude to hrat jako v tom videu? Ne pravdepodobne ne. Zaprvy bys potreboval este nejakej rozumnej mikrak na kytaru a zadruhy ses proste o urovne niz. Ale kdyz vis co delas a akustika neni uplne mimo, tak bys rozhodne dosel k fajn vysledkum.

Monitory za 10k sou vsechny smejdici na kterejch poznas, jestli neco hraje nebo ne a jestli nahodou nehrajes spatny noty. Pokud ti de o neco vic, musis pritlacit, okolo 30tis za par zacinaj repraky, ktery ti neco reknou. Samozrejme muzes argumentovat NS10, ale k tem nesmis zapomenout nejakej ten bryston (neni za 3tis), aby to davalo smysl.
Naucit se muzes na leccem a treba ti nejaky levny bedny zazracne padnou do ucha a po letech praxe budes vedet presne kdy a jak lzou atd, ale to je na jinou debatu.

Odpovědět