Domací studio / přechod na Apple

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 13 led 2012 19:26

Zdravim vsechny audiozonaky!

Rad bych Vas poprosil o nejake rady a pomoc s vyberem novych komponent. Doted pracuji na ntb Toshiba s i7, jako DAW vyuzivam CUBASE 5, mikrofon mam AKG perceprion 220, midi kontroler Axiom 61, "zvukovku" od M-audia Fast track pro, predzesilovac VTB1 od PS a Geniusy jako zvukovy vystup, jinak to ani nazvat nemuzu, zkratka tezkej low end, nic extra, vim. Nicmene jsem zjistil ze me produkovani opravdu bavi a rad bych tento setup obmenil.

Na uvod napisu jakemu druhu tvorby se venuji, aby jste mi mohli vhodne poradit. Tvorim predevsim elektorniku- tzn. tanecni hudbu, obcas hip hop, pop - ruzne experimentuji, rozhodne se nechystam nahravat, kapely, nebo smyccova kvarteta. Ale rad bych urcite nahraval obcas kytaru a pokud mozno co nejkvalitneji zpev.Takze si prozacatek urcite vystacim s kontrolerem a balikem VStcek.

Ted tedy konkretne k mym pozadavkum:

Nejdulezitejsi veci je fakt, ze bych si rad koupil 13 Macbook pro (I5, 2.3 GHz - http://www.alza.cz/apple-macbook-pro-13-cz-d224866.htm ), jelikoz me neustale padani systemu a caste bagy velmi vycerpava...neni to zkratka tvurci cinnost, ale boj :/.... Proto tohle rozhodnuti. Doma bych mel Mbook propojenej s monitorem a kdybych chtel pracovat mimo domov, muzu pracovat na nem, coz je mi sympaticke.... Rad bych se teda zeptal Vas nekterych, jiz zkusenych uzivatelu Macu, zdali je neco na co bych si mel davat pozor ? Zda-li budu necim limotovan oproti Windows ? At uz konektivitou komponent, nebo cimkoliv jinym, pripadne zda-li mi tato konfigurace bude stacit? Diky za postrehy...

Dale bych chtel prodat zvukovou kartu mikrofon i ten malej predzesilovac a misto toho koupit kvalitnejsi kartu uz s lepsimi integrovanymi predzesilovaci a nejaky lepsi kondenzatorovy mikrofon. Projizdel jsem topicy co tu jsou, tykajicich se tohoto tematu, ale popravde mi z toho zadny jasny kandidat nevysel. potom potrebuji monitory, ale to je v podstate to same jen v bledemodrem... :/ Nejde mi jen o nove veci, klidne sahnu po vecech z druhe ruky, kdyby mel nekdo nejaky zajimavy tip! Axioma pro (puvodni model) hodlam prodat a koupit si misto nej Akai MPK49, nevyuziju 61 klaves... je to pro mne zbytecny luxus, pro klavirni hru totiz sejne vyuzivam yamahu P90, a to mi staci.

Na mikrofon bych tedy odlozil cca 10.000 ,-
Zvukovova karta taky 10.000 ,-
monitory 12.000,-
jeste neco ??

Rad bych si uz zaridilstudio na "profesionalnejsi" urovni - tady v pozadavcich na zanr, kteremu se venuji, takze pokud by jste meli pocit, ze by jste mi napriklad doporucili mokrofon,nebo kartu, ktery/a je drazsi, ale bude to znat na kvalite a splni to moje ocekavani, tak poradte. Radeji si pockam a koupim si to pozdeji pokud by to melo byt vyrazne lepsi. Pripadne jiny hardware, ktery by mel byt nezbytny pro muj druh tvrorby.

Vsem ochotnym predem dekuji za rady!

jackies

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od jackies » 13 led 2012 19:55

Zvukovku i preamp bych si zatím nechal a o to přidal rozpočet na monitorech.

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 13 led 2012 20:10

No rad bych dosahl kvalitniho zaznamu zpevu, coz s VTB, Fast trackem a AKGckem urcite nedosahnu, takze bych rad upgradeoval a popravde davat ted 30 000 jen na monitory je na me opravdu moc :/ Musim nakupovat s rozvahou..

jackies

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od jackies » 13 led 2012 20:19

Neříkám 30.000 za monitory, ale něco bych na ně určitě přihodil raději na úkor jiného.

Co máš proti Fast tracku ? :wink:

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Pytkin » 13 led 2012 20:37

ja by som ti poradil ako monitory toto http://www.disk.cz/disk/detail1.csp?!PV,3285,!PVS,3285

ako zvukovku + mikrofon napriklad toto http://shop.mediaport.cz/product_info.p ... 7c9ccc22a8

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 13 led 2012 21:08

No byl bych radši pro nějaké konvenčnější řešení, ovšem musím uznat že z videí na youtube jsem z toho Apogee One velmi překvapenej... Jsou nějaké nevýhody tohoto řešení? Zvládne například vokály do taneční hudby? Nebo naopak rapovaní? Nějak k tomu nemám důvěru ?? :)

Uživatelský avatar
EGA
Příspěvky: 99
Registrován: 14 srp 2010 11:40

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od EGA » 13 led 2012 21:26

minimálne by som apogee použil ako zvukovú kartu, prevodník to má fakt dobrý. ak ti stačí jeden vstup (podľa tvojho prvého príspevku by som povedal, že aj áno) tak je to pre teba ideálna voľba. čo sa týka mikrofónu, siahol by som po klasike - shure sm58, plus kvalitný statív a na rapovanie ešte jeden popfilter http://muziker.sk/mikrofony/vokalove-dy ... 8-lce.html

a zvyšok by som investoval do akustickej úpravy tvojho domáceho štúdia. môžeš mať akýkoľvek gear, v zle hrajúcej miestnosti ti nepomôže.

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 13 led 2012 21:31

není pro studiové nahrávání zpěvu lepší kondenzatorový mikrofon? I částečně pro záznam nástrojů - příp. kytary ?

Uživatelský avatar
EGA
Příspěvky: 99
Registrován: 14 srp 2010 11:40

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od EGA » 13 led 2012 21:40

je, ale klasický veľkomembránový kondík ti nasníma všetko, od chladničky v kuchyni, cez dopravu pred barákom, až po psa o 5 poschodí vyššie. ale hlavne - dozvuk miestnosti. a ešte budeš potrebovať kvalitné uzavreté slúchadlá, aby ti pri nahrávaní do majku nenaliezli presluchy. narozdiel od dynamiku, ktorý takmer ignoruje všetko, čo je viac ako meter od membrány. veľmi zjednodušene, samozrejme .]

aby si naozaj využil kvalitný kondík, potreboval by si stavebne upravovať miestnosť, v ktorej nahrávaš, investovať do akustickej izolácie, basstrapov, difúzorov, atď, atď, čo je naozaj hodne nákladná vec. niekde v byte to imho nemá význam, resp. sú to vyhodené prachy.

Uživatelský avatar
Pytkin
Moderátor
Příspěvky: 21299
Registrován: 23 kvě 2002 16:23

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Pytkin » 13 led 2012 21:44

mitch : ale ved apogee one obsahuje kondenzatorovy mikrofon ..

Uživatelský avatar
dendy
Příspěvky: 12765
Registrován: 12 črc 2002 11:16
Vybavení

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od dendy » 13 led 2012 23:22

co sa tyka prechodu na macka... v prvom rade si zisti ci vsetky tvoje oblubene pluginy existuju aj vo verzii pre OSX (vacsinou to je pravidlo, obcas s ale stane ze nie)... dalej neviem ako je na tom zo stabilitou cubase na macku - pocul som uz par ludi co frflali ze to nieje uplne idelane - na tretej strane ked uz budes pod OSX bolo by hriech nevyskusat Logic - aj pre extremne narocneho cloveka su pluginy bundlovane s logicom (aj instrumenty aj efekty) na tak vysokej urovni ze uz takmer ziadne dalsie externe pluginy ani nepotrebuje ;-)

pripravsa za ze si budes musiet na to ze niektore veci funguju trosku inak v osx (aj ked strasne vela veci sa da prisposobit, a never ani dlhorocnym mac userom ked ti budu tvrdit ze sa nieco neda - casto (aj ked nie vzdy samozrejme) sa da :-) ja som bol 15 rokov tvrdy windows user - najtazsie boli prve 2-3 dni.. na niektore veci som si zvykal mesiac - dva (zbavit sa podvedomeho navyku CTRL+C/V/X a nahradit ho CMD+C/V/X to bola fakt fuska, aj to ze kliknutim na x sa okno nezavrie ale len zminimalizuje... taketo detaily proste budes musiet zabojovat na zaciatku... ale oplatim sa to - osx naozaj je bezproblemovejsi OS a nic na tom nezmeni ze ti niekto bude tvrdit ze nieje :-)) jednoducho to ze je vyladeny na konkretny HW - na par konkretnych modelov s vybranymi komponentami - a nemusi fungovat na milionoch roznych konfiguracii od top premiovych modelov az po uplne noname sracky je naozaj citit... budes sa menej rozculovat, nebudes prakticky musiet riesit to aby ten OS vobec ako tak fungoval - budes proste pracovat zo samotnymi aplikaciami a nie s OS :-) odkedy mam OSX (vyse roka) prakticky ziadnu udrzbu systemu nerobim...

limitovany oproti windows by si nemal byt nicim, skorej naopak... budes prekvapeny ako vela veci funguje ako uplna samozrejmost uplne hladko - veci vo windows nepredstavitelne... este aj dnes po vyse roku ma stale vie nieco prijemne prekvapit az sokovat ze to proste funguje presne tak ako ma, na prvy krat, presne podla ocakavani a bez zadrhelov...

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 14 led 2012 00:27

Díky moc za postřehy... No většina lidí se kterými jsem se na toto téma bavil a patří mezi uživatele Macu, tak mi v podstatě potvrdili totéž. Že je to prakticky bezůdržbový systém. Dělám trošku i grafiku, pro kterou je Mac jasná volba... mezi další výhody řadím ze svého pohledu výdrž, konstrukci, pochopitelně design atd atd.... talže ten "boj" asi podstoupím :) Jak je to například s externími disky? Četl jsem že je tam nějaký problém s formátováním NTFS? Je to pravda? Že prý mac umí takto zformátovaný disk pouze číst? To by mě celkem mrzelo....nechci být úplně izolovaný od možnosti přenášet větší než 4GB soubory ( v připadě FAT32 ) a nebo nemožností připojit disk k PC ( v případě nějakého jablečného formátování).

Logic bych časem určitě rád zkusil....mnoho producentů taneční hudby v něm pracuje. Nicméně co se týká toho cubase.... Uvažoval jsem, že bych si do Macu nainstaloval i Windows, protože ještě občas používám FL studio, ale i jiné aplikace, které třeba pod OS x nejdou... V iSTYLU mi ten prodejce říkal, že to jde poměrně bezproblémově, že se tam windows chová dokonce mnohem lépe a stabilněji, protože hardware je u macu maximálně vyladěný...takže doufám, že by to tak šlo, abych nebyl úplně "izolovaný" . Ale neslyšel jsem že by cubase pod OS x nebyl stabilní... Na jednom workshopu v Brně, který pořádal Deccart, tak říkali, že je to bezproblémové....

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Magion » 14 led 2012 01:08

nepamatuju, že by mi na Macos Cubase spadnul. Na win se to občas stane.

Uživatelský avatar
Mitch
Příspěvky: 165
Registrován: 20 led 2011 23:13

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Mitch » 14 led 2012 10:13

Mohl by mi tedy ještě někdo poradit? Nějaké alternativnější řešení oproti Apogee one a tomu na co jse mse ptal ? Případně zodpovědět moje otázky týkající se Macu?

Díky

Uživatelský avatar
Fukki
Příspěvky: 20
Registrován: 15 kvě 2011 10:41

Re: Domací studio / přechod na Apple

Příspěvek od Fukki » 14 led 2012 11:29

ta apogee si myslím bude co se převodníků týče dobrá.. ten mikrofon netuším. třeba já osobně jsem šel do téhle apogee duet2 a nelituju :D a co třeba nějaká focusrite? něco z té nové řady scarlett? na audioteku mají nějaké akce na sety.. před vánoci jsem taky právě přešel na MBP + logic pro 9 a jsem nadmíru spokojen 8)

Odpovědět