Jak nahrávat kytaru bez komba?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 22 čer 2010 14:16

Taky bych si dal rict hiwatta s brzdou :-) Ekologicky/ekonomicky reseni to ale neni :D

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od rastis » 22 čer 2010 14:24

tak to je jasne :) len som chcel naznacit, ze netreba sa bezneho komba bat, aj ked ma velky vykon a ze maly vykon este nemusi znamenat malu hlasitost. a ze dolezite, nech to ma 12" reprak a to sa uz da vzdy nejako vymysliet, aby sa to dalo nahrat klasickou cestou aj doma...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od delay » 01 črc 2010 09:40

Jakej je rozdíl mezi LINE OUT a SPK OUT, sem omylem u Weber brzdy strcil snuru LINE do SPK OUTu a hralo to normalne :), jsem v tomhle lama, mám to brát tak, že z power ampu klidne muzu pouzit SPK out pro nahravani linky?

Uživatelský avatar
kexik
Příspěvky: 12152
Registrován: 08 bře 2004 13:43

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od kexik » 01 črc 2010 09:48

nie, urobil si nespravny zaver. lampac by nemal behat naprazno a ked strcis do spk outu na kombe kabel, ktory neni pripojeny k nizkoohmovej zatazi (cize k repru), trapis lampy. ked to spravis na brzde, nevadi to, lebo hlavna zataz pre koncovy stupen je samotna brzda, ak na brzdu neni pripojeny reprak, zvysi to sice odpor zataze ale len nepatrne. Ak chces nahravat linkou z komba ktore nema line out, da sa spravit odbocka na linku z repraka, ale idealna je prave ta brzda

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od delay » 01 črc 2010 10:00

Super, díky KEXI. Ultimátní odpověď.

Uživatelský avatar
peteness
Příspěvky: 3668
Registrován: 22 čer 2004 17:31

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od peteness » 01 črc 2010 12:06

Ahoj Magion. Ja kytary nikdy takhle nenahraval, ale otazku slusneho zvuku bez hlavy nebo komba resim kvuli cviceni na sluchatka. Chce to zkouset kombinace ruznych analogovych krabek. V podtstate jsem ale vzdycky skoncil u PODa. Momentalne je POD odlozen, protoze mam krabku Xotic AC+, kterou jsem puvodne koupil kvuli jemnemu zkresleni a nejak jsem ji ani moc nepouzival. Pak jsem jeji silu objevil v jedne veci. Retezec vypada zjednodusene takhle: Kytara - Noise Supressor - Xotic - Boss MT2 - sluchatkovy zesilovac. Jsou tam jeste dalsi krabky a poloviona z nich je v NS smycce, ale to nebudu rozebirat.
Jde o to, ze ten Xotic mam jako kompresor s lehcim nastavenim komprese a jako jednoduchy ekvalizer hned za kytarou. Ono to zni neuveritelne lampove, nenici to dynamiku a dost to pomuze tomu Metal Zone, kterej uz tak zni dobre, stejne jako vetsina Boss mrsidel. Ale bez toho Xoticu je to porad jeste takovy sterilni; kazdy pozna, ze to neni z aparatu. S tim Xotikem se to vyborne doplnuje, no a jestli chci nejaky min zkresleny a presto kulaty hrejivy sound, tak vynecham MT2 a jemny overdrive muzu pridavat gainem na tom Xtaticu. V tomhle smeru to ale neni zadny zazrak, pri vetsim zkresleni je to takovy jako roztrepany ve vyskach, ale pri mensim gainu na jazz/blues pohoda. K tomu pripoctu prepinani snimacu a mam dost siroky zaber v prijemne analogove kvalite s harmonickyma (kdyz pouziju dalsi delay/phaser/atd), zastoupi toho PODa. Hodne stesti!

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od rastis » 01 črc 2010 12:17

nezatazenym koncakom ne ze trapis lampy, ale mozes velmi rychlo odpalit vystupne trafo, pokial tam nie su nejake ochrany.

a povedal by som, ze signalom urcenym na budenie reprakov neni problem odpalit zariadenie, do ktoreho to hra a ktore je urcene na linkovy signal...

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od delay » 01 črc 2010 12:23

Jasně, tohle nebyl záměr, já sem chtěl vyzkoušet, jeslti ten Weber MINIMASS umí posílat signál linkou i do repra zároveň a nedopatřením sem prohodil kabely, protože repro bylo zapojený do LINE out a nehral... Už v tom mam jasněji, díky.

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od rastis » 01 črc 2010 12:28

zvacsa to byva zapojene v zosikoch tak, ze vsetky signaly z preampu, linky, sendu slucky a podobne idu von cely cas a signal zaroven pokracuje aj do koncaku a reprakov, pripadne tam moze byt niekde nejaky level potak na uroven tej linky von... pokial sa pouzije return, cize v podstate vstup do koncaku, vtedy sa signalna cesta rozopne a cela preampova cast zosiku vlastne nehra a funguje len ten vstup do kocaku, ktory ale aby bol riadne v reprakoch potom pocut, tak musi byt vybudeny niecim cca okolo linkovej urovne...

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 01 črc 2010 15:24

Jen dodam, ze to takhle funguje u seriove smycky, kterou ma asi vetsina aparatu, pak existuje jeste paralelni a tam se signal z efektove smycky primichava k puvodnimu preampovymu, ten pomer jde pochopitelne i nastavit. Ale to je jen takovy technicky detail.
Mimochodem ta uroven signalu mezi preampem a koncem nemusi byt vzdycky presne linkova (ani jeden ze standardu), ale linkovej neni problem.

A s tim odpalenim trafa je to pravda, vlastne ani nevim o zadnym lampovym zesilovaci, ktery by nejakou takovou ochranu mel. Nektery zesilovace to prezijou (zvlaste pokud je to takhle jen kratkodobe a clovek nevohuli master volume), ale nektery taky ne a rozhodne nelze provozovani bez patricne zateze doporucit.

Jinak ten Weber pochopitelne umi posilat linku ven, to je jedna z jeho zajimavych vlastnosti, protoze v kombinaci s impulzem pak lze zachytit i to, co se signalem udelaji koncovy lampy. Myslim, ze tam dokonce volitelne byva i headphone tap.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Magion » 26 črc 2010 13:31

Tak jsem to vyřešil: sehnal jsem HUGHES KETTNER CREAM MACHINE a jsem nadšenej.
Hraje to parádně. Je to lampovej preamp spolu s lampvým power ampem a navíc i s výkonovou brzdou a jako bonus je i cabinet simulator. Má to spoustu výstupů jak na připojení bedny, čistej signál, zkreslenej signál ( linková úroveň - píchnu přímo do mixu) a popř. signál s cabinet simulátorem.
Umí to krásný zkreslení od bluesu - rock až po docela slušnej metal.
Kreslí to hodně, že až uvažuju o mírným tuningu ( cosi vevnitř se dá přepájet a pak to kreslí míň - víc blues sound - ten mě zajímá pro mou elektroniku asi nejvíc).
Měl jsem docela štígro, protože Cream machine se dost těžko shání a cena byla taky docela ok.
Co na to říkají zkušení kytaristi - dobrá volba? ( zvuk se mi líbí, takže pro mě jo).
Obrázek
Obrázek

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od delay » 26 črc 2010 13:44

Ke Cream Machine ti nenapíšu nic, tuhle krabici neznám, poslední dobou však hodně řeším crunch, což je v podstatě zvuk pro blues a zatím jsem skončil u klasiky, v mém případě ne TS9 ale sehnal sem ještě starší Ibanez OD-855 (nicmene starou TS9 bych moc rad), k tomu mám RAT 2 (ten je fakt moc hezkej, dokonce i lepší než třeba Voodoo Lab Sparkle Drive, což je kopie TS, ale dostanes z nej i svelej distortion a navrch tam nakroutis i fuzz, da se sehnat za litr), myslím, že by si s měl pořídit něco jako je Boss Blues Driver, Ibanez TS9 či novej darhej 808 reissue - ten sem ted o vikendu mel moznost zkusit a hraje vyborne. Jako skvela varianta se jevi i OD od Smrčky (smrckaeffects.com). Tohle jsou prostě osvěčený krabičky, řekl bych klasika.

Uživatelský avatar
Amorph
Moderátor
Příspěvky: 4613
Registrován: 24 lis 2005 22:22

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Amorph » 26 črc 2010 13:49

magion: moh bys pak hodit nejakou ukazku? docela jsem po nem na midi.cz pokukoval, tak by me zajimalo o co jsem prisel ;)

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 26 črc 2010 13:50

Hele kde to ma ten lampovej poweramp? :D Ja tam vidim dve 12ax7ky nebo neco podobnyho, nic dalsiho. Tohle konkretne jsem v zivote nezkousel, ale pokud se ti ten zvuk libi, tak to byl dobrej kauf ;)

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Magion » 26 črc 2010 14:07

co já vím :D
do elektronkových zesilovačů nedělám, ale když je to ve všech specifikacích a recenzích napsaný, tak to tam snad je, ne?
Jistý je :) , že tam jsou dva poťáky na zesílení a každej kreslí trochu jinak.
KDyž bys chtěl pátrat:
Obrázek
Amorph: zkusím si udělat čas, ale nic neslibuju :wink:
Naposledy upravil(a) Magion dne 26 črc 2010 14:10, celkem upraveno 2 x.

Odpovědět