Jak nahrávat kytaru bez komba?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Magion » 20 čer 2010 23:36

Kytaristi - zvukaři: co doporučujte použít do signálové cesty mezi el.kytaru a preamp (zvukovku), aby kytara zněla k světu?
Řešení kombo+mikrofon u mě není reálný. Zatím používám FatMan1 + do mixu AlenHeathR16. Lampa ve Fatmanovi něco udělá a docela se to dá, ale dovedu si představit i lepší zvuk a více možností...
Prosím jen ne žádný digitální simulace :wink:
Dík!

Uživatelský avatar
ECSON WALDES
Profesionál
Příspěvky: 1859
Registrován: 16 zář 2002 14:52

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od ECSON WALDES » 21 čer 2010 00:20

Obrázek


pokud bych chtel na tvem miste tocit kvalitne kytary v panelaku nebo proste tam kde nemuze rvat hlasita bedna, sel bych do SPL Transducer nebo do SPL Cabulator. Kazda sranda ale neco stoji. Dobrej zvuk kytar nijak moc neoklames, zvlast pokud nechces ani digitalni reseni, ktery to kompromisne umi zastoupit.

http://www.soundonsound.com/sos/feb08/a ... sducer.htm


Silent recording at home with "Transducer"
Obrázek

Obrázek

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Cyril » 21 čer 2010 00:53

Ecson: no jo, ale pred tim by musel mit jeste kytarovej preamp. Ale pak nevidim duvod, proc za to nepouzit impulsy (zdarma).
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 21 čer 2010 01:22

Cyril:
1. Impulzy nejsou samospasny
2. Tohle funguje i jako brzda, takze tam mas zvuk koncovych elektronek.

Magion:
Mas v podstate nekolik moznosti:
- Pouzit nejakou poradnou hlavu a mezi to hodit to, co hazel ECSON. Problem je v tom, ze tyhle krabicky stoji vic nez kdejakej zesilovac :?
- Pouzit nejakou poradnou hlavu a mezi to hodit vykonovou brzdu, pak pouzit impulz. Slusna brzda je od Webera nebo THD Hot Plate, s trochou stesti by se to dalo sehnat tak za 7K, coz je IMHO prijatelny.
- Pouzit nejakou poradnou hlavu, signal vyvest efektovou smyckou (tzn. pouzit jen preamp v nem, pripadne misto hlavy pouzit zkratka jen nejakej kytarovej preamp) a na to zavesit impulz.
- Pouzit krabku, ktera pocita s vystupem do mixu. Skvely veci dela Tech 21, zvlaste ta jejich posledni Character series je celkem povedena, jinak klasika Sansampy. Nejedna se o digitalni simulaci, muzes byt klidny :) Kazdopadne bych je takhle smahem neodsuzoval, v ameru ted lidi hodne uchcavaji z AxeFX a i spousta fajnsmekru z TGP prodala svoje lampove stroje kvuli nemu. U nas je zasadni problem dostupnost a predevsim cena :\
- Nahrat jen cistou kytaru (primo do zvukovky) a pak si pomoci DI boxu, ktery je vhodny pro re-amping, nechat u nekoho nahrat zvuk zesilovace (reamping spociva v tom, ze se jiz nahrany cisty signal prozene zesilovacem a bednou a zachyti). V "nejhorsim" bys to mohl poslat nekomu do studia a mel bys to profi, pritom bys tam nestravil v podstate zadnej cas, takze by to mohlo byt i relativne levne.

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Magion » 21 čer 2010 09:45

Díky za rady. Kytary jsou docela záhadný :)
Nejlepší řešení se mi asi zdá zatím ta hlava a efektovou smyčkou ven - ale to zas budu platit i za zesilovač, kterej nevyužiju...
Jestli to správně chápu - jde kromě vybuzení (přebuzení, kreslení) i o simulaci bedny - komba. To je pro mě trochu záhada - proč kombo v tom zvuku hraje takovou roli a nestačí jen signál nabudit a linkou nahrát? No asi proto, že to tak prostě dobře hraje, že.. :wink:
O co rocktron voodoo atd? To je digitální simulace s lampou že? Existuje něco čistě analogový + lampa ( tedy nějaký kytarový preamp) co by mělo linkový výstup a bylo bez výkonnového zesilovače?
Jde mi i o čistý jazz tón, jemnou saturaci až po metal.

Uživatelský avatar
c9000
Příspěvky: 1892
Registrován: 11 úno 2008 12:37

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od c9000 » 21 čer 2010 10:34

asi jsem mimo ale proč nepoužít třeba Guitar rig, nabo amplitube, Softube Amproom?
Některý zvuky jsou myslím dobře použitelný, třeba v novým guitar rig4 se myslím dá spousta zvuků dobře použít, máš kopec možností. Stačil by ti jen nějaký preamp, před tím, než pude signál do mixu a zbytek přes SW. Dneska se to takhle dělá.
Cimbál, Harmonium a Vozembouch.

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 21 čer 2010 10:36

c9000: Jsou pouzitelny mozna tak na nejaky demo. A o pouziti preampu a impulzu se tu uz davno bavime :-) Na to vubec nepotrebuje predrazeny Amplitube nebo Guitar rig.

Magion: V tom pripade potrebujes nejaky kytarovy predzesilovac. V podstate kazda firma, ktera dela zesilovace, ma i nejaky preamp ;)
Simulace repraku je potreba, protoze reprak tvori vyznamnou cast retezce. Neni to jak u hifi nebo PA, kde ma reprak hrat co nejrovneji, kytarovy repraky maji svuj zvuk. Cim vetsi pouzijes zkresleni, tim je v podstate dulezitejsi - na cistou kytaru mozna nebude vubec treba, u hi-gainu bude potreba kazdopadne, jinak z toho budes mit brutalni bzucak.

Uživatelský avatar
Cyril
Příspěvky: 5626
Registrován: 26 říj 2004 12:55

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Cyril » 21 čer 2010 12:24

Magion: co se tyce metalu, existujou uz vynikajici softwarovy reseni, a ty nejlepsi ZDARMA. Uz se to tu ale mnohokrat probiralo. Bejt tebou, zvazim koupi neceho jako je Engl E530 nebo jinyho preampu, pres ten hraju a v pocitaci na to povesim impuls reprobedny (existuje jich bezpocet, zdarma). I o tomhle tady nebo jinde najdes tunu informaci. Mimochodem, LePou chysta svou simulaci Rectifieru (freeware Lecto), a co jsem slysel ukazky/porovnani s Rectifierem, nesel poznat rozdil, resp. co je original a co ne. V mixu ani nahodou.

P.S. na Sansamp pozor, je velmi specifickej, doporucuju dukladne vyzkouset pred koupi (mluvim o PSA1), abys nebyl zklamanej.
Grafický design – http://www.cyrilkriz.cz (velmi rád navrhnu tiskoviny pro kapely, producenty a studia)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od delay » 21 čer 2010 13:16

Celkem mě bavil SansAmp Classic, znělo to vždycky líp než jen samotná simulace v PC, ale stejně to je "chemie" byť analogová, jen je tam cítit podobný pocit ze hry jako na realnem lampovem aparatu, coz je podle me taky dulezity. S těma výše jmenovaným SW jako Amplitube, GuitarRig atd. je to vcelku úmorná práce vedoucí k výsledku napůl cesty, hlavne taky tvorba tonu je uplne jina. Vždycky mě z toho nakonec vylezlo něco nepříjemnýho nebo výstižněji nenaturálního. GTR4 je docela fajn, ale jen co se týče různých FX, ale zatím nic mě nepřesvědčilo si ty krásný krabice koupit. Výsledek s malým 15W kombem je o mnoho lepší. Docela jsem teda zvědavej co udělá LINE out z výkonové brzdy. Impulsy jsme nikdy nezkousel takze bez nazoru.

charonme
Příspěvky: 1148
Registrován: 01 říj 2008 09:26

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od charonme » 21 čer 2010 14:41

to je ale nahodicka, akurat som daco podobne daval do jedneho fora, ale na basgitaru, ale existuje take aj na gitaru

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 21 čer 2010 15:20

GDI21 je vykradeny Sansamp GT-2 ;)

Uživatelský avatar
Magion
Příspěvky: 805
Registrován: 08 čer 2002 21:52

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Magion » 21 čer 2010 16:03

Díky.
GuitarRig3 jsem kdysi testoval - přišlo mi to skvělý, ale neměl jsem možnost porovnat s opravdovejma aparátama.
Nicméně soft je to drahej a radši si koupím něco sice omezenější , ale plnokrevný v HW verzi.
Jde tedy o volbu lampovýho preampu s pěkným čistým zvukem, lehkou bluesovou saturací až po použití na metolové riffy. 10tis je strop. K tomu pak impulsy.
Padlo tu:

Engl E530
SansAmp
o co Rocktron Gainiac?
Jaké další preampy by mohli přijít v úvahu? Moc se v této oblasti nepohybuju, tak díky za kažodu radu.

rastis
Příspěvky: 2883
Registrován: 27 úno 2005 21:23

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od rastis » 21 čer 2010 16:10

Magion píše:...
Jde mi i o čistý jazz tón, jemnou saturaci až po metal.
asi si negitarista, ze ?

na cisty jazz ton potrebujes predovsetkym gitaru, co taky ton produkuje a potom uz len vedet dobre jazzovo hrat :)

jemnu saturaciu spravis free balikom od Simul Analog

metal spravis free vecami, co spominal Cyril.

som gitarista, hravam cely zivot vyhradne na lampy. doma nahravam posledne obdobia na lampovy preamp (mesa boogie) + SW simulacie boxu. napriek tomu s kludnym svedomim dokazem vyssie spominane simulacie odporucit. dnesny SW hra slusne, sice to neni az taka zabava na to hrat, ako na vypeceny lampac, ale pouzit to ide. dolezitejsie je, kto na tom hra, ako cez co sa hra :)

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od delay » 21 čer 2010 18:11

Těch věcí sou mraky, já bych se s dovolením zeptal, proč je nereálný repro + mic? 15W lampový kombo (Lanney VC15, VOX AC15, Fender Blues Junior apod.) + SM57 a do 10-ti v případě bazarovejch cen se vejdeš, případně i míň výkony stači, těch 15W je strop. Jinak mlčím.
PS: Snažil sem se o normální kytarový zvuk asi 2 roky a ta bedýnka je prostě nejlepší řešení, zbytek úspěchu budou zkušenosti, akustika místnosti a to jak na to umíš zahrát.

Wohma
Příspěvky: 1656
Registrován: 05 říj 2007 08:30

Re: Jak nahrávat kytaru bez komba?

Příspěvek od Wohma » 21 čer 2010 18:29

rastis: Problem je v tom, ze abys ze SW vytahnul priblizne stejnej zvuk jako z lepsiho lampovyho preampu, tak se musis hodne snazit. Ono je to taky o tom, jak moc navazno to clovek chce - pokud na nejaky demicko nebo ciste na domaci tvorbu, kde kytara nehraje prim, tak bych s klidem pouzil SW, pokud jde o neco vaznejsiho, tak bych se zkusil co nejvic priblizit realnymu nahravani aparatu, protoze to bude vzdycky lepsi (pokud to clovek nedosere).

Magion: Gainiac jsem mel, cisty kanal je naprosto nezajimavy a ten zkresleny priblizne odpovida cene - neni to spatne, ale ve srovnani treba s tim ENGLem je to slabota. Navic verze 1 i 2 jsou dost blbe navrzene IMHO, vymenit tam lampu je nadlidsky ukol :)
Pokud bys jeste trochu pritlacil, mohl bys sehnat Mesa Boogie Studio preamp, viz treba http://hudebnibazar.cz/inzerat.php?ID=5 ... =10&order=
Rekl bych, ze mozna bude o neco variabilnejsi nez ten ENGL, ale je to spis otazka vkusu - zvuk ENGL a zvuk M/B je charakteristicky. Doporucuji si projit
http://www.netmusicians.org/ - jsou tam nekdy velmi vydarene nahravky, ukaze ti to, co z dane veci lze vytahnout. Vetsina je teda spis hi-gain a nektery stoji totalne za hovno, ale vybrat se da.

Do cenove relace by se pohodlne vesel i nejaky VH Relief preamp, jsou na nej celkem pekne ohlasy, ale zkusenost nemam.

Odpovědět