Hlavně se mi zdá nefér stále dokola porovnávat NL s Virem, na jednu stranu to chápu, oba patří do kategorie virtuálních analogů, ale ruku na srdce, komu ze znalců starých analogů a jejich možností připadá Virus jako analog? Já myslím, že pojem virtuální analog již dávno ztratil opodstatnění, ty nástroje s možnostmi (či spíše omezeními) původních analogů nemají nic společného. Jsou to prostě hodně dobře (tj. quasi analogově) znějící digitální nástroje, se všemi výhodami digitální technologie. Zvláště Virus se od původní koncepce analogové simulace (kde kdysi začal NL) posunul hodně jinam, poslední generace NL jej do jisté míry (i když ne tak výrazně) následuje. Ale stále jde o dost jiné koncepce. To jen na okraj, já si nemyslím, že by to byl špatný trend... Když chci pořádný analog, koupím si starý originál (jako to dělám) nebo bych raději koupil SE-1. Virus, NL a další jsou nástroje s jinými možnostmi a jako takové mají své místo, ale každý trochu jinde. Říci, že NL je oproti Viru k ničemu, je přinejmenším ingnorance...