Soundcraft COMPACT4 vers. Tapco MIX220FX nebo preamp

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
Uživatelský avatar
Scout
Příspěvky: 83
Registrován: 27 črc 2003 23:52

Soundcraft COMPACT4 vers. Tapco MIX220FX nebo preamp

Příspěvek od Scout » 19 pro 2006 23:10

Zdravím všechny. Tak jsem dal pár korunek dohromady a chtěl bych si konečně pořídit něco na nahrávání vokálů , akustic. kytary atd.
Zvuk. kartu mám Emu1212.

První možnost je koupit malý mix a to se rozhoduji mezi:

Soundcraft COMPACT4
http://www.audiotek.cz/CZ/product.asp?I ... ory=610000

Tapco MIX220FX
http://www.audiotek.cz/CZ/product.asp?I ... ory=610000

Nebo mix nepořizovat a koupit nějaký z preampů:
MIC200, VTB-1, DMP3

U mic jsem se rozhodl pro Audix OM5.

Díky za Vaše názory. :wink:

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 19 pro 2006 23:53

Kartu mas dost dobrou. Predpokladam, ze mix chces kupovat jen kvuli preampum a dva vstupy na zvukovce ti staci. V tom pripade bych ti doporucil spise koupit hotovy preamp (DMP3 nebo VTB1), ktery bude kvalitativne vyse nez preampy v mixech. MIC200 osobne neznam. Jen pro jistotu pripominam, ze DMP3 je stereofonni (2 vstupy), kdezto VTB1 jen monofonni (jeden vstup).

Co se tyce toho mikrofonu, tak vim, ze ti Kexik a spol. doporucovali dynamicky mikrofon, pokud nemas vyresenou akustiku mistnosti. Jenze u te dynamiky je zase problem v tom, ze budes mit nahravku bez vysek. Da se to tak take delat, ale ja bych spise doporucil vyresit akustiku mistnosti (rozvesit zavesy, umistit za tebe gauc, aby pohlcoval basy, vytvorit si nejaky nahravaci paravan, ktery si das pred sebe pri nahravani atd.) a koupit kondenzatorovy mikrofon, kde ty vysky budes mit. OM5 vubec neni spatna volba, protoze ma dost vysek oproti SM58, ale prijde mi, ze kondenzatorovy mikrofon by byl adekvatnejsi partner k te EMU 1212.

V pripade toho kondenzatoroveho mikrofonu bych na vokaly koupil Oktavu MK319 nebo ADK Hamburg a na nastroje Oktavu MK012 nebo SE Electronics 3. Jestli nemas moc penez, tak kup alespon ten vokalni mikrofon a ono s nim pujde s primhourenim oka nahravat i nastroje.

Zrovna tu Oktavu MK319 bych ti docela doporucil, protoze neni zas tolik citliva, aby snimala vsechny nectnosti mistnosti. Proti nekterym cinskym mikrofonum s neprijemne prehnanymi vyskami ma na prvni poslech takovy "fadni a nezajimavy" zvuk, ktery ale zase dobre pasuje do mixu. Kdybych to mel vyjadrit obrazne, tak je ten zvuk kulaty a prijemny. Ale zalezi na tom, jestli tohle je ten zvuk, ktery ti vyhovuje. V lednu bych chtel jet k Thomannovi, tak ti ji tam muzu koupit, jestli budes chtit.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 20 pro 2006 09:28

FOva:
Ale ten mix by mu mohl chybět. Čím bude monitorovat bedny a sluchátka, když si koupí VTB1 nebo DMP3? Na bedny by to ještě šlo normálně z E-MU a ovládat hlasitost PatchMixem, ale pokud potřebuje(š) sluchátka?
Já osobně lobuju za CompAct a později dokoupit pre-ampy. Jinak to bude hodně nepohodlný.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 20 pro 2006 10:11

Musel by prehazovat kabely. Pri nahravani stejne nemuzes mit pustene bedny. Ja mam A192 s 2x2 vystupy, takze no problem.

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 20 pro 2006 11:12

fova píše:Musel by prehazovat kabely. Pri nahravani stejne nemuzes mit pustene bedny. Ja mam A192 s 2x2 vystupy, takze no problem.
Tak v jedný místnosti určitě ne, ale to platí je pro nahrávání přes mikrofon. Ono je to asi jedno, časem stejně musí vyřešit oboje, jinak to nejde.

Uživatelský avatar
Scout
Příspěvky: 83
Registrován: 27 črc 2003 23:52

Příspěvek od Scout » 20 pro 2006 22:31

Díky moc za doporučení.

Tak to je dilema :? Audix nebo Oktáva?

S Oktavou...asi nic nezkazím... u Thomanna vychází na 4500,-Kč
Mohli bychom se tedy dohodnout o tom dovozu, pokud by jsi byl ochoten mi to vzít. Nemám s těmito mic zkušenost asi by bylo dobré pro něj koupit i držák. Jak tohle řešíte?

Jinak jsem se pro začátek rozhodl pořídit mixík (tedy vše v jednom) - zatím nevím, který z těch dvou ale asi ten compact. Líbí se mi tam ta podpora odposlechu pro sluchátka.

Pokud myslíte, že bude v těch mic preamp. v těch mixech a VTB1 značný rozdíl, došetřím a koupím VTB1, protože mi stačí jeden vstup. :wink:

Jinak mi zatím připadá: Emu1212+ Oktava(AudixOM5)+compact+VTB1 jako dobrý poměr ceny a co za ni dostanu souhlasíte?

Ještě budu řešit nějaká cenově "opatrnější" sluchátka kolem 2tis.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 20 pro 2006 22:55

Detaily ohledne toho nakupu budeme kdyz tak resit pres soukrome zpravy (tlacitko pm), abychom zbytecne nezaplnovali forum prispevky, ktere ostatni nezajimaji. Az budes mit finance, tak se ozvi.

Prece jen jeste jednou doporucuji take ten ADK Hamburg. Da se hodne obtizne sehnat (v CR ho zrejme nikdo neprodava), ale v soucasne dobe je to podle me jedna z nejlepsich voleb, pokud hledas univerzalni mikrofon pro zacatecnika. Carloff by ti mohl pomoci ho koupit, protoze se zna s designerem toho mikrofonu.

Oktava je citliva na otresy, takze k ni musis mit tzv. pavouka. Tohle by na ni melo pasovat:

http://www.thomann.de/gb/mxl_57_spinne.htm

Pavouka musis samozrejme umistit na stojan:

http://www.thomann.de/gb/millenium_ms2005_mic_stand.htm

A pred mikrofonem je dobre mit. tzv. pop filter, ktery zabrani plivani na mikrofon (kondenzatorum to dost vadi) a take omezi v nahravce ruzne vydechy vzduchu z plic, sykavky, atd. Da se to vyresit damskou puncochou natazenou na dratu, nebo luxusneji takto:

http://www.thomann.de/gb/the_tbone_ms_250.htm

Co se tyce toho mixu, tak osobne bych sel spise do toho Compacta. Delay ho, tusim, mel, takze ti o nem muze poreferovat. Soundcraft je podle me spicka v tehle malych mixech.

Nechapu, proc chces kupovat Compact i VTB1. Compact obsahuje preampy a VTB1 take. Takze to je trochu duplicita. Rozhodne bych nehnal signal pres dva preampy za sebou, zbytecne to budes degradovat.
Jestli je pro tebe problem prehazovat kabely, tak kup jenom ten mix, ale je to podle me trochu horsi kvalita tech preampu proti VTB1. Nicmene pro zacatek to bude OK.

Sluchatka? Jestli mas v okoli nejakou prodejnu, kde jich maji vic, tak si je tam zajdi poslechnout se svou oblibenou nahravkou. Kazdy ma jine preference.
Jinak asi neco takoveho:

http://www.thomann.de/gb/akg_k_240_stud ... hoerer.htm

nebo

http://www.thomann.de/gb/sennheiser_hd2 ... hoerer.htm

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 21 pro 2006 07:34

Co s týče sehnání ADK:
Jsem schopen dodat ADK Hamburg nebo Vienna ca. za 7500 - 8000 Kč (podle kurzu) ze zahraničí přes známého. Navíc, dovoz je osobním autem.

K porovnání pre-ampů VTB1 a Soundcraft Compact 4:
Stáhni si tohle:
http://www.sendspace.com/file/1u8nd7
více tady (aby někdo nepsal něco, co už jsme řešili):
http://www.electrozone.cz/viewtopic.php?t=4816

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 21 pro 2006 10:16

Delay, mohl bys sem hodit nejakou nahravku udelanou pres ten Hamburg?

Tady je jedna nahravka vokalu pres Oktavu. Je to jen narychlo udelane, takze jsou tam ruzne ruchy. Je to delane pres VTB 1 s lampou na 50%.

http://savefile.com/files/348763

Uživatelský avatar
delay
Příspěvky: 5828
Registrován: 20 říj 2005 09:29

Příspěvek od delay » 21 pro 2006 10:31

fova:
Tak z tohodle toho moc nepoznám (na spodku slyším nějaký rezonance), krom toho to hraje z jednoho kanálu. Zvuk je poze přes VTB1 do PC, žádný EQ atd.?

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 21 pro 2006 10:49

Je to nahrane behem chvilky v mistnosti, ktera je pouze castecne akusticky upravena. Zadna ekvalizace ani efekty nebyly aplikovany. Jde jen o to, aby Scout ziskal dojem jaky asi dela Oktava zvuk. Samozerejme, ze bych mohl zahladit ruzne nectnosti, kdybych chtel, ale zamerne jsem to nechal syrove a nicim neovlivnene.

Uživatelský avatar
Scout
Příspěvky: 83
Registrován: 27 črc 2003 23:52

Příspěvek od Scout » 21 pro 2006 15:03

Ten mic ADK asi nebude špatný ale 8tis se mi zdá do začátku docela dost.Je to téměř dvojmásobná cena Oktavy a Audixu...Mám trochu obavy z úprav místnosti, které hned nebudou možné, proto nezavrhuji stále ten Audix. Jde o to zda v "horších" podmínkách neudělám lepší výsledky právě s tím Audixem než třeba s ADK.
Jsem v práci doma si to poslechnu :).
Má VTB1 výstup na sluchátka? Pokud ne, budu ten compact, každopádně potřebovat...
Díky všem za snahu pomoci.

Uživatelský avatar
Scout
Příspěvky: 83
Registrován: 27 črc 2003 23:52

Příspěvek od Scout » 21 pro 2006 16:00

Ještě mě napadlo nahradit VTB1 a Compact lepším preampem s výstupem na sluchátka, co Vy na to?:wink:

Jerry Forester
Příspěvky: 194
Registrován: 23 pro 2004 16:47

Příspěvek od Jerry Forester » 21 pro 2006 18:01

Mám ten soundcraft compact 10,z mého pohledu je jak vyšitý pro práci s počítačem,jediný co nedovedu pochopit,je proč to nemá vypínač power ,zapínáš to tím že to strčíš do elektriky,vůbec nechápu co tím sledovali.

Uživatelský avatar
fova
Příspěvky: 3941
Registrován: 21 říj 2004 14:52

Příspěvek od fova » 21 pro 2006 22:50

2 Scout: Ja uz jsem ti svuj nazor na ty mikrofony napsal, takze bych se jenom opakoval.
Co bych ti v teto situaci doporucil je zajit, za nekym, kdo ma doma jakykoliv lepsi dynamicky mikrofon (treba Shure SM58), pujcit si ho a zkusit si doma s nim neco nahrat. Takovych lidi je v kazdem meste nekolik. Az si tu nahravku poslechnes, tak sam uvidis, jestli ses s tim spokojeny a pak muzes jit do Audixu.

VTB1 nema vystup na sluchatka. Nevim ted o zadnem levnem a slusnem preampu, ktery by to mel.

Co se tyce uprav mistnosti, tak z toho nemusis mit obavy. Staci zacit jednoduchymi vecmi, ktere te nebudou skoro nic stat: Na okna poves zavesy, ktere budou pohlcovat vyssi frekvence. Pri nahravani si dej pred sebe treba perinu prehozenou pres zidli, ktera zabrani odrazum na vsech frekvencich aby letely ke zdi, za sebe si dej gauc, ktery take dost pomuze, v mistnosti mej hodne policek a nabytku, na zem si dej koberec, pri nahravani do rohu mistnosti dej periny, protoze tam se hromadi basy, pri poslechu umisti za reprobedny take periny atd.
V idealnim pripade si kup par desek rockwoolu airlock, zabal ho do igelitovych pytlu a rozves ho po stenach a hlavne do vsech rohu mistnosti. Pak budes mit mistnost jakz takz vyresenou ;-)

Odpovědět