Su Sonar a FL najvhodnejsie pre uplny zaciatok?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
EXCOM

Re: Su Sonar a FL najvhodnejsie pre uplny zaciatok?

Příspěvek od EXCOM »

groegaard píše:pavlii - ale to som potom tam kde som bol. ak prepojim motif s notebookom cez usb kabel, tak vynechavam z hry interface a bez externej zvukovky mi nepojdu veci tak ako by mali (podla vsetkeho teoreticky ano, ale prakticky nie alebo mizerne).

povedzte mi prosim aky je standard, ako to ma prepojene vacsina ludi, ako to mate poprepajane vy? klavesy - interface - pc
kolko ze mas USB vstupov na notebooku? bud si sa uplne zamotal, alebo mas len jeden USB vstup na notebooku volny...
toto je problem? mas len jeden volny USB vstup?

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

tu som ti spravil schemy

toto je varianta ked zapajas zariadenia cez USB kable
setup_1.jpg
a tu je varianta, ked zapajas zariadenia aj cez USB kabel aj cez MIDI kable
setup_2.jpg

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Já nechápu o co tady jde. Není mi jasné, co myslíš tím "...tak vynechavam z hry interface...". Interface označuje s prominutím 3 p*dele věcí. Nebude rozdíl (možná až na nějaké krajní případy) mezi propojením pomocí USB kabelu přímo do počítače a mezi propojením pomocí MIDI kabelů přímo do zvukovky. Záznam MIDI dat probíhá v počítači, nikoli ve zvukovce. Zvuky produkuje zvukový generátor - ten je buď v klávesách/synthu nebo ve zvukovce (dnes snad už jen karty SB, tohle nevím) nebo v počítači (ve formě virtuálního nástroje). Virtuální nástroj bude VŽDY reagovat se zpožděním (přesněji řečeno jeho zvuk bude slyše se zpožděním), to je dáno prostě principem a je zcela jedno, jak se MIDI data do něj dostanou (USB či MIDI kabel).

Kabely typu USB/MIDI (viz třeba tvůj odkaz) vyžadují instalaci ovladače, ale od svého výrobce. Protože bys klávesy/synth připojil do MIDI 5-ti kolíků, nebude po tobě počítač žádné další ovladače (třeba od Yamahy, když je to zmíněn MOTIF) vyžadovat).

Jak to tak čtu pro jistotu od začátku, příšerně ses do toho zamotal (díky neznalosti problematiky a přílišnému míchání různých názorů dohromady - rozhodně tím nemyslím rady tuna na eZone).

Navrhoval bych udělat tlustou čáru a kromě doporučených zvukových karet zapomenout na cokoli ostatního, co ru bylo napsáno. Potom jasně specifikovat CO všechno budeš chtít nahrávat a CO očekáváš, aby ti celá sestava nabídla a můžeme v diskusi pokračovat. Jinak se budeme točit v bludném kruhu a nikam to nepovede :wink: Jinak nemám problém s tím ukázat, jak to mám třeba zapojené u sebe; když jmenuju jen jeden příklad, tak je to MOTIF ES a Cubase :lol:

P.

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

EXCOM mě předběhl s popisem - obrázková verze je cool :)

P.

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Chalani, super!! Presne taketo nieco som potreboval! Teraz mi je to uz ovela jasnejsie.

Mrzi ma, ze som to tu zamotaval.

A este otazka - aky je prakticky rozdiel medzi zapojenim v scheme jedna a dva, resp. postaci ak to budem mat pozapajane len podla schemy jedna (teda ziadne midi kable)?

Re: pavlii - viem presne, co ocakavam, resp. preco sa snazim o vlastne mini domace studio: chcem robit chill-out/ambient hudbu, kde by som tahal zvuky (najma klavirny zvuk - nie preset od yamahy, mam kupeny samostatny sampel) z Motifu a vokaly z mikrofonu. To je cele. Ako DAW mi bude sluzit Cubase 5.1.

Bude moja zostava (Motif ES 7-Focusrite Saffire 6 USB-Cubase 5.1) stacit? V laptope mam 2,8 GHz, 8GB RAM, 1,1 TB harddisk, 16,4" HD monitor, 3 USB porty, FireWire.

Dik!

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

Saffire 6 umožňuje záznam ze dvou vstupů, takže za předpokladu nahrání audia + MIDI z MOTIFu a posléze rozpojení jednoho kabelu a připojení mikrofonu a nahrání hlasu, ti bude stačit.

Rozdíl mezi zapojením 1 a 2 ve výsledku není. Každopádně po USB se vytvářejí de-facto "virtuální" MIDI porty, takže to svého času dělalo trochu bordel (konkrétně s Cubase) a bylo třeba pouze dát si pozor při výběru v nabídce Cubase.

P.

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Aha, takze ten Saffire napokon az taka stastna volba asi nie je, co? Vecne rozpajat kable asi nie je ktovieco. Znamena to zaobstarat si zvukovku povedzme so styrmi vstupmi?

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

groegaard : ja by som si este overil ci ES nevie posielat po USB rovno aj audio.. na to by mohol vediet odpovedat dano .. v tom pripade ti staci zapojit usb kabel z ES do notebooku a na saffire mas dva volne vstupy..

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2EXCOM: neumí.

P.

EXCOM

Příspěvek od EXCOM »

pavlii : jaj, sak ty mas ES 8) pozeram teraz v tvojom podpise :)

groegaard

Příspěvek od groegaard »

pavlii: a ty by si mi (vzhladom na to, ze mas podobny hardware ako ja: motif es, cubase) odporucil skor nejaku inu zvukovku?

pavlii
Moderátor

Příspěvek od pavlii »

2groeg: nedoporučil, protože nemám zkušenost :wink: já nejsem tester, takže pokud bych si hledal novou zvukárnu, tak bych začal od požadavků na vstupy/výstupy a případně další věci navíc (on-board DSP apod.) a teprve pak bych prohledával net na zkušenosti/recenze mnou vybraných "kandidátů".

Jako doporučená Saffire by IMHO mohla být OK, ale nevím nic o chování, stabilitě a tak dále. Čili radit můžu co chci, ale nemyslím, že by to mělo velkou vypovídací hodnotu :lol: Jen chci zdůraznit, že TYP zvukovky není rozhodně nic o "...kompatibilitě MOTIF, PC a Cubase...". Maximálně je to o kompatibilitě s PC/NTB, protože se nemusí mít ráda s použitým USB/FW řadičem. Ale soft do toho vlastně nijak nekecá a připojené klávesy/synth už vůbec ne.

2EXCOM: no však hej :lol:

P.

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Chlapi, len na upresnenie - budem moct s Focusrite Saffire 6 USB nahravat klavesy aj vokaly NARAZ do DAWu?

kexik

Příspěvek od kexik »

ano... nahras si spev a z klavesov si nahras len midi. audio z klaves ziskas dodatocne tak ze si to midi prehras do klavesov a nahras audio z audio vystupov...
ale evidentne skulis po viac ako 2 vstupoch, tak si ich proste kup... napriklad fast track ultra

http://www.m-audio.com/products/en_us/F ... Ultra.html

Odpovědět