Já nechápu o co tady jde. Není mi jasné, co myslíš tím "...tak vynechavam z hry interface...". Interface označuje s prominutím 3 p*dele věcí. Nebude rozdíl (možná až na nějaké krajní případy) mezi propojením pomocí USB kabelu přímo do počítače a mezi propojením pomocí MIDI kabelů přímo do zvukovky. Záznam MIDI dat probíhá v počítači, nikoli ve zvukovce. Zvuky produkuje zvukový generátor - ten je buď v klávesách/synthu nebo ve zvukovce (dnes snad už jen karty SB, tohle nevím) nebo v počítači (ve formě virtuálního nástroje). Virtuální nástroj bude VŽDY reagovat se zpožděním (přesněji řečeno jeho zvuk bude slyše se zpožděním), to je dáno prostě principem a je zcela jedno, jak se MIDI data do něj dostanou (USB či MIDI kabel).
Kabely typu USB/MIDI (viz třeba tvůj odkaz) vyžadují instalaci ovladače, ale od svého výrobce. Protože bys klávesy/synth připojil do MIDI 5-ti kolíků, nebude po tobě počítač žádné další ovladače (třeba od Yamahy, když je to zmíněn MOTIF) vyžadovat).
Jak to tak čtu pro jistotu od začátku, příšerně ses do toho zamotal (díky neznalosti problematiky a přílišnému míchání různých názorů dohromady - rozhodně tím nemyslím rady tuna na eZone).
Navrhoval bych udělat tlustou čáru a kromě doporučených zvukových karet zapomenout na cokoli ostatního, co ru bylo napsáno. Potom jasně specifikovat CO všechno budeš chtít nahrávat a CO očekáváš, aby ti celá sestava nabídla a můžeme v diskusi pokračovat. Jinak se budeme točit v bludném kruhu a nikam to nepovede

Jinak nemám problém s tím ukázat, jak to mám třeba zapojené u sebe; když jmenuju jen jeden příklad, tak je to MOTIF ES a Cubase
P.