Su Sonar a FL najvhodnejsie pre uplny zaciatok?

Ostatní audio hardware, obecná diskuse
groegaard

Su Sonar a FL najvhodnejsie pre uplny zaciatok?

Příspěvek od groegaard »

Ahojte,

zrejme budem malo originalny s tym, co nizsie popisem, ale budem rad, ak mi niekto skuseny zareaguje a spravne poradi:

Som asi jednym z tych, ktorym sa vravi "vecny zaciatocnik", co sa tyka presedlania z produkcie hudby cisto na klavesoch na kombinaciu DAW + klavesy. Mojim cielom je totiz zacat produkovat hudbu prave v tejto kombinacii. Nechcem sa vsak zamerat na techno/house a pod. ale skor na ambient a new age/chill out s tym, ze klavir tam bude mat povacsinou hlavne slovo (v pozadi rozne atmosfericke zvuky, chill out bicie, arpeggia atd.).

Po tom vsetkom, co som si precital na forach asi najskor pomozem tym, ak popisem co momentalne mam a co mi asi chyba/bude treba dokupit:

Mam laptop: Windows 7 Home Premium, monitor s uhloprieckou 16,4 palca, 8GB RAM, 500 GB harddisk + dalsich 640 GB na externom disku, stvorjadrovy procesor 2,8 GHz, zvukovka je interna, netusim aka, takze najskor dokupim nejaku externu.

Repro: dva dvojpasmove satelity plus subwoofer od Geniusu; viem, ze toto nie je najoptimalnejsie pre zamyslane ministudio, kedze tieto urcite zvuk do istej miery skresluju.

Sluchadla: Sennheiser HD 595

Mikrofon: Sennheiser E 825-S

Klavesy: Yamaha Motif ES 7 s plnou samplovaciou pamatou 512 MB plus dokupeny klavirny sampel K Sounds Piano 1.

Poprosim teda o radu, co z tohto potrebuje upgrade, t.j. ci pre zaciatok treba mat dva monitory, ci budem potrebovat kupit osobitne repro (monitory) alebo opat pre zaciatok postacia spominane sluchadla, a najma, aku externu zvukovu kartu kupit (po zohladneni vyssie uvedeneho). Budem potrebovat interface/prevodnik, alebo mi jeho funkciu plne nahradi samotna externa zvukovka?

DAW: momentalne mam Sonar 7 a FL 9. Ako som uz uviedol, chcem sa venovat produkcii ambientu/new age s tym, ze budem aktivne vyuzivat samotny Motif ES plus nahravat vokaly. Pred 12 rokmi som sa hodne venoval hudbe v Sound a Impulse Trackeri, viem vsak, ze porovnavat tieto s modernymi DAW je nezmysel hoci, aku-taku predstavu o produkcii hudby na pocitaci mi to dalo.

Mam hudobne vzdelanie (7 rokov na ZUS, akordeon), takze hudbe a hudobnej teorii do istej miery rozumiem. Hral som v troch kapelach, mam za sebou niekolko koncertov ako solo hrac, resp. korepetitor ako aj s komplet kapelou. Momentalne vsak pracujem sam, resp. so spevackou a nasu hudbu nutne potrebujem min. upravovat v pocitaci, pretoze v klavesoch je to casto casovo narocne, hoci myslim si, ze som Motif ES za tie styri roky co ho vlastnim zvladol celkom slusne.

Takze, prosim fundovanych, aby mi poradili ohladom zvukovky/prevodniku a ostatneho hardwaru, ale najma aky DAW pre uplny zaciatok - Sonar mi pripada zlozity (mam nainstalovany driver a Sonar pekne komunikuje s klavesami, ale aj tak...chcem nieco fakt jednoduche, kde veci lahko a rychlo pochopim) O FL som sa docital, ze nie su prave najvhodnejsie na produkciu hudby, kde sa vyzaduje praca s externym vstupom (klavesy, mikrofon).

Pri tom DAW budem mat urcite kopu otazok a zo skusenosti viem, ze ani instruktazne DVD ani youtube nie vzdy pomozu, takze potom by som bol vdacny za link na aktivne forum (typu motifator.com) kde niekto vzdy poradi co a ako.

Inak, som v Prahe a bolo by super mat na niekoho tiez osobny kontakt; rad by som sa pozrel, ako take domace studio vyzera nazivo.

Vdaka!

Gabo
norge@post.cz

dendy

Re: Su Sonar a FL najvhodnejsie pre uplny zaciatok?

Příspěvek od dendy »

co sa tyka vyberu DAW tu sa velmi tazko radi... niekomu vyhovuje viac ten, inemu druhy ... FL9 by som ale ako prve vylucil radsej v tvojom pripade... potom ti ostava ten Sonar. Sonar je vyspely DAW, ma svoje plusy aj minusy ako ine.. ale jeden vedlajsi argument hovori skorej v jeho neprospech - a to, ako pises, urcite budes mat kopu otazok - tu na ezone ti vela ludi ochotne poradi ale, problem je v tom ze aspon co mam prehlad Sonar tu pouziva len minimum ludi - vacsina ma Cubase alebo Nuendo (jasne, aj FL uzivatelov sa tu najde dost), pripadne pouziva nejake ine alternativne DAW (napr. REAPER ako ja :-))

takze ak vopred ratas s tym ze sa budes chciet vela pytat, vsadil by som napr. na to Cubase ...

kexik

Příspěvek od kexik »

este pred 8 rokmi boli medzi DAW programami velke rozdiely, jeden vedel lepsie toto, iny tamto... dnes si vyrobcovia vzajomne kradnu dobre napady a vysledok je ze vsetky DAW vedia vsetko a je skoro jedno, s cim zacnes. tak ako tak to bude tazke a tu ma dendy pravdu, ze najskor sa dockas rady s cubase.

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Dik chalani; tak ja presedlam na Cubase.

Poradili by ste mi aspon s tou zvukovkou, prosim? Je ich nepreberne mnozstvo a fakt sa v tom stracam - ktora/e konkretne by pasovali na kombinaciu Motif ES-Cubase-laptop a jeho parametre, o ktorych som pisal v povodnej sprave?

Vdaka!

Gabo

dendy

Příspěvek od dendy »

v prvom rade je otazka akym sposobom chces vyuzivat motif.. ci chces vystup zneho nahravat ako audio do kompu a tam dalej spracuvat.. ci budes chciet nahravat multitrackovo, alebo len main stereo out, pripadne ci budes chciet aj z kompu nejake audio pchat koli efektovaniu do motifa (mimochodom nema motif nahodou nejaky VSTi control interface ako ma napr. virus TI ??)... od toho sa bude odvijat kolko vstupovu/vystupovu zvukovku budes potrebovat ...

sigma06

Příspěvek od sigma06 »

hou hou hou, zadrž.. :? nechcem aby to vyznelo tak, ze si prihrievam polievočku, ale ten SONAR by som hneď nezatracoval. určite si pozri novú verziu 8.5, ktorá oproti 7ke o kus vyrástla, funkčnosťou aj výbavou. pribudol tam kopec veľmi "hudobných" a užitočných vecí. ale ako už kexik spominal, vyspelá priemyselná špionáž funguje, takže v každom DAW nájdeš to podstatné a súčasnosti už aj oveľa viac. určite si ale oskúšaj rôzne programy a rozhodni sa aj podľa toho, ktorý sa ti zdá prívetivejší. to, že viac ľudí v tvojom okolí používa istý zaužívaný štandard, ešte nemusí byť zárukou, že bude vyhovovať aj tebe. :wink: možno po kratšom-dlhšom čase zistíš, že ti viac sadne niečo iné..

na margo zvukovky by nebolo zlé. keby si si určil nejakú cenovú hranicu, aby si tu nedostal tipy, ktoré ti budú k ničomu.

na margo dvoch monitorov, to zisíš po nejakom čase používania, či sa ti veci, ktoré potrebuješ, zmestia na jeden monitor, alebo nie. pokiaľ by si používal jeden väčší monitor s 1920*1080, možno si vystačíš. obyčajne ale býva praktické (ale nie nevyhnutné) rozhodiť si program na dva monitory.

Pytkin
Moderátor

Příspěvek od Pytkin »

Môžeš kúpiť do motoru mlan kartu a spojka priamo s nitebookom. Tak najviac vyuzijes potenciál motoru. Predpokladá sa ze máš FireWire v notebooku.

delay

Příspěvek od delay »

Pytkin: s mLan bych brzdil, v úvodním topicu psal že má Win7, pokud se nepletu (a driver support Yamahy tenhle OS bezcitně ignoruje, což několika uživatelům značně komplikuje využívání jejich mnohdy drahých zařízení :evil: ). Jinak bych samozřejmě doporučil mLan a třeba Yamaha i88x, s tím Motifem by to bylo ideální spojení.

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Chlapi, vazim si vsetky vase odpovede!

Dendy: nerozumiem velmi vsetkym tym vyrazom (nahravanie multitrackovo, main stereo out...); myslel som, ze by som Motif vyuzival ako MIDI (s tym, ze by som rad pouzival zvuky, ktore Motif ma plus nastroje, ktore ponuka samotny Cubase) a ako audio by som nahraval vokaly. Motif ES - netusim, ci ma VSTi control interface, co viem je, ze ma je remote control. Po tom vsetkom, co som si na forach precital budem najskor potrebovat zvukovku/interface, ktory ma dva vstupy, pochybujem, ze budem niekedy nahravat viac ako dve stopy sucasne.

Sigma: verim, ze aj Sonar je dobry, ale mne proste nepomohlo an instruktazne video, ktore som si k nemu kupil, ani videa na youtube atd. Potrebujem DAW, ktory je natolko rozsireny (aj na Slovensku a tu v Cechach), ze nebude problem spytat a na forach a dostat odpoved - cim skor (podobne ako to funguje na motifator.com). Vychadzam teda z presvedcenia, ze cim rozsirenejsi DAW, tym vacsia moznost, ze mi s nim poradi viac ludi. Co sa tyka toho porovnavania - ja potrebujem jednoducho nejako zacat - skusil som Sonar a FL, asi som sa vzdal prilis skoro - teraz vsak potrebujem nevyhnutne prejst na nejaky DAW cim skor; Motif ES pouzivam uz 4 roky a myslim, ze som samotny nastroj zvladol do celkom slusnej miery. Zjavne vsak nikto nepouziva tuto masinu ako stand-alone a hoci vyrobca vravi o kompletnom workstation, predsa len, produkovat hudbu len na nom je casovo narocne a casto vycerpavajuce. Od DAWu si slubujem rychlejsiu a hlavne pohodlnejsiu pracu.

Cena za interface - pozeral som napr. muziker.sk - ceny su od par stoviek do 35.000 (skk); u mna je aj cena dolezita, ale aj to, aby mi interface sadol do danej kombinacie (Motif ES-Cubase 5.1-laptop - na styl ambient/chill-out). Ale povedzme ze som ochotny dat do tych 8 tisic sk.

V laptope mam HD monitor s uhloprieckou 16,4 palca - bude to na zaciatok stacit?

Pytkin/Delay: tym motorom myslis Motif? Pokial viem, mLan na Motif ES uz tak lahko nezozeniem (alebo tie, ktore vyrabaju pre XS budu pasovat aj na ES?). USB prepojenie nie je dobre? Yamaha i88x ma 8 vstupov a vystupov, tolko ich urcite potrebovat nebudem (a cena je zasa trochu privysoka...).

Este raz vdaka za pomoc!

Gabo

dendy

Příspěvek od dendy »

multitrackovo no to je prave kolko stop sucasne :-) pises ze ho chces pouzivat ako midi - cize z kompu chces posielat midi do motifu aby hral, a vysledok co hra nahras ako 1 stereo stopu s5 do kompu, kde to zmiesas z ostatnymi zvukukmi ? taka je predstava ?

sigma06

Příspěvek od sigma06 »

ad monitor, moja a myslím že všeobecná skúsenosť = viac pixelov, teda pracovnej plochy nikdy nie je na škodu.

ad audio interface: v cene, ktorú si uviedol, nájdeš dostatok interfajsov, ktoré by mohli slušne poslúžiť. treba sa rozhodnúť, či chceš USB alebo Firewire, o tom je tu popísané dosť.

groegaard

Příspěvek od groegaard »

dendy: no, myslim, ze taka (nevedel som, ze moznosti je viac; ja som si proste myslel, ze prepojim Motif s laptopom cez USB, nahram v DAWe povedzme klavir do prvej stopy ako midi, v laptope potom stopu upravim, ak v nej boli nejake chyby a potom nahravam do dalsej stopy povedzme podmaz... nefunguje to tak?)

dendy

Příspěvek od dendy »

groegaard píše:dendy: no, myslim, ze taka (nevedel som, ze moznosti je viac; ja som si proste myslel, ze prepojim Motif s laptopom cez USB, nahram v DAWe povedzme klavir do prvej stopy ako midi, v laptope potom stopu upravim, ak v nej boli nejake chyby a potom nahravam do dalsej stopy povedzme podmaz... nefunguje to tak?)
ano jasne tak normalne aj ja fungujem s externymi syntami velmi podobne ...

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Zatial to skusim s jednym monitorom, potom sa uvidi.

Co sa tyka USB alebo FireWire - moj laptop ma FireWire (prave som si to overil) aj USB 2.0 - dostavame sa blizsie, resp. zuzili sme vyber?;) Ake prepojenie pouzivate vy?

groegaard

Příspěvek od groegaard »

Jo este som zabudol - kde potom odporucate interface kupit? muziker.sk/klavesy.cz alebo niekde inde? Popripade, existuje v Prahe kamenny obchod pre hudobne studia?

Dik!

Gabo

Odpovědět