Yamaha TX81z
Yamaha TX81z
zdravim,
prosim vas je mezi vami nekdo, kdo ma tuto masinku doma a pracuje s ni?
Koupil jsem si ji a zatim marne se snazim proniknout do jejiho programovani.
potreboval bych poradit nejaky programator (pokud existuje) pro PC s alespon trochu user-friendly rozhranim.. Nasel jsem syma-100 ale porad se mi nejak nedari nakroutit treba nejaky poradny fm bass.
nevite, neni nekde na netu nejaky trochu navod v cestine? hledam jako dabel a nic. mam jen anglicky manual, ale jsem z toho fat jelen.
je to moje prvni takhle slozita masina. pomuze mi nekdo prosim?
prosim vas je mezi vami nekdo, kdo ma tuto masinku doma a pracuje s ni?
Koupil jsem si ji a zatim marne se snazim proniknout do jejiho programovani.
potreboval bych poradit nejaky programator (pokud existuje) pro PC s alespon trochu user-friendly rozhranim.. Nasel jsem syma-100 ale porad se mi nejak nedari nakroutit treba nejaky poradny fm bass.
nevite, neni nekde na netu nejaky trochu navod v cestine? hledam jako dabel a nic. mam jen anglicky manual, ale jsem z toho fat jelen.
je to moje prvni takhle slozita masina. pomuze mi nekdo prosim?
cha cha jestli se na něco TX81z používá tak právě na basy !!!
Já používám na 4-op FM synthy (TX-81z, FB01) editory na Atari Mega STE, v podstatě ho mám jenom jako externí editor na FM nástroje vedle PC + mám naprogramovanou mapu na Doepferu Drehbank a to je veliká sranda, i když ne všechny změny v reálném čase stíhá. Ale slušně funguje i MIDIQuest. Editace z panelu je samozřejmě možná, ale opruz.
Doporučuji ti stáhnout si nejdříve nějaké zvuky z internetu, prostudovat si jak fungují operátory a postupně si hrát.
vezmi jednu basu, která ti vyhovuje a pokračuj následovně:
změna algoritmů (získáš z jednoho zvuku několik naprosto odlišných - obálky a vše ostatní zůstane)
hlasitost operátorů (máš k dispozici 4 operátory, změna hlasitosti modulátoru ti mění barvu zvuku)
vlny operátorů (měň postupně vlny jednotlivých operátorů - TX81z už umožňuje výběr z několika vln)
postupně pak můžeš pokračovat do obálek a ladění, modulací jak se postupně naučíš s FM pracovat
zapomeň na nějakou českou příručku o FM, FM není primitivní subtraktivní syntétza, naučit se FM trvá léta a i po 15 letech s DX7 pořád mám co objevovat.
Já používám na 4-op FM synthy (TX-81z, FB01) editory na Atari Mega STE, v podstatě ho mám jenom jako externí editor na FM nástroje vedle PC + mám naprogramovanou mapu na Doepferu Drehbank a to je veliká sranda, i když ne všechny změny v reálném čase stíhá. Ale slušně funguje i MIDIQuest. Editace z panelu je samozřejmě možná, ale opruz.
Doporučuji ti stáhnout si nejdříve nějaké zvuky z internetu, prostudovat si jak fungují operátory a postupně si hrát.
vezmi jednu basu, která ti vyhovuje a pokračuj následovně:
změna algoritmů (získáš z jednoho zvuku několik naprosto odlišných - obálky a vše ostatní zůstane)
hlasitost operátorů (máš k dispozici 4 operátory, změna hlasitosti modulátoru ti mění barvu zvuku)
vlny operátorů (měň postupně vlny jednotlivých operátorů - TX81z už umožňuje výběr z několika vln)
postupně pak můžeš pokračovat do obálek a ladění, modulací jak se postupně naučíš s FM pracovat
zapomeň na nějakou českou příručku o FM, FM není primitivní subtraktivní syntétza, naučit se FM trvá léta a i po 15 letech s DX7 pořád mám co objevovat.
Art of Sound - Professional Soundware Solution
http://www.aos-pro.com
fm bass
chcem pocut nejaku poriadnu fm basu
...ale v mixe, nie holu! ked mas nejaky link, hod sem...pri mojich pokusoch o fm bass sa to do mixu absolutne nehodilo, ono totiz fm zvuk ma pri nizsich polohach dost chrapcivy charakter a to dost rusi....a vseobecne fm zvuk je dost obmedzeny co sa tyka rozpatia tonov...od urcitej hranice sa uz ten zvuk zacina rozbijat, vznikaju pasma ktore neladia. ale zavisi to od toho aj ako je ten zvuk naprogramovany, pocul som uz aj pekne fm zvuky, ktore boli pouzitelne v dost sirokom rozpati tonov....ale aj tak niet nad cistu analogovu basu podla mna 

basslline: teraz si trosku netrafil
fm basy maju svoje nezastupitelne miesto v hudbe... btw. ak mas pod skusanim fm basy na mysli subtractor tak to nieje FM synteza v pravom zmysle slova ale len FM modulacia .. prava FM synteteza (4 a viac operatorov) ma vyborne moznosti a daju sa z toho dostat super basy .. samozrejme taka basa sa nehodi do kazdeho stylu ...

ono princip FM syntezy, architektura DX7 a podobnych synthov nieje zase az tak zlozita.. ide skorej o to, ze na rozdiel od subtraktivnej je ovela tazsie si predstavit dopredu, ako ta ktora modulacia/parameter ovplyvni vysledny zvuk .. chcem tym povedat ze pri subtraktivnej ked poviem ze LFOckom nastavenym na 1/8 taktu modulujem pitch jedneho oscilatora +/- 20 centov a obdva oscilatory maju pilu a potom este su prehnane cez 24dB LowPass filter - tak si kazdy priblizne vie predstavit ako asi to bude zniet.. toto pri FM az tak nefunguje a to je zasadna komplikacia pri programovani FM synthov.. nie pochopit architekturu a parametre ale vediet si predstavit co ta-ktora zmena parametra spravi zo zvukom...a.tom.x píše:zapome%u148 na n%u11bjakou %u10deskou p%u159íru%u10dku o FM, FM není primitivní subtraktivní syntétza, nau%u10dit se FM trvá léta a i po 15 letech s DX7 po%u159ád mám co objevovat.
subtraktivnu syntezu sa da viac menej dost dobre nastudovat z manualov a potom ke sa clovek postavi za synth tak po chvilke hrania vie celkom presne dosiahnut taky zvuk aky potrebuje... pri FM synteze je to ale cisto o praxi - proste musis sa stym hrat a hrat a hrat a skusenostami prichadzat na to ako ten-ktory charakter zvuku dosiahnut...
Naposledy upravil(a) dendy dne 31 srp 2006 15:39, celkem upraveno 1 x.
Re: ...
to jo ale na vacsinu kvalitnych zvukov sa pri FM pouziva cely park operatorov ktory ma synth k dizpozicii, nie iba 2 ...bassline píše:dendy: ak pouzijem na modulaciu 2 oscilatory a vystup bude ich FM modulacia, tak potom je to to iste, ako keby som na pravom 6 operatorovom FM synte pouzil algoritmus ktory tvori FM zvuk z 2 operatorov... A->B
...
Ale je....ak chces urobit zmysluplny zvuk trebarz zo 4-5 operatorov, tak bez toho aby si vedel ako vznikaju sidebands a ake su ich frekvencne vztahy pri roznom indexe, vela asi nenakrutis...si prestuduj trebarz taky preset ' six-string ' z FM7...ten preset je fakt nadherny, ale je vygenerovany tak zlozito, ze sam by som ho od nuly nikdy nevygeneroval, pretoze v tych detailoch o tvoreni cez FM sa proste nevyznam...dendy píše: ono princip FM syntezy, architektura DX7 a podobnych synthov nieje zase az tak zlozita..
Tak treba preset Lately Bass z TX81z jsem slysel v tanecni hudbe asi milionkrat. Polovina trance/techno zalezitosti ji pouziva bud jako sample nebo original. TX81z resp. DX11 patri mezi techno kultovky uz leta.
btw. Bassline proč dělat analogovou basu na FM? To fakt nechápu...
btw. Bassline proč dělat analogovou basu na FM? To fakt nechápu...
diky, diky, diky hosi
2a.tom.x - stahnul jsem si syma-100 a JsynthLib ale nedari se mi dostat do yamahy nejaky preset. stahnul jsem jich uz celou radu. Zkusil jsem pres midi-ox poslat preset ve formatu sys-ex, na displayi pise ze prijala midi data, ale nevim jak je ulozit a nasledne prehravat..
Ten midi kontroler (mam BCR2000) se namapuje normalne podle manualu, ktery knob bude co vysilat (napr. prvni knob bude pitch,...) a funguje to?
nevite neexistuje nejaky kontroler s alespon trochu grafickym rozhranim?
2a.tom.x - stahnul jsem si syma-100 a JsynthLib ale nedari se mi dostat do yamahy nejaky preset. stahnul jsem jich uz celou radu. Zkusil jsem pres midi-ox poslat preset ve formatu sys-ex, na displayi pise ze prijala midi data, ale nevim jak je ulozit a nasledne prehravat..
Ten midi kontroler (mam BCR2000) se namapuje normalne podle manualu, ktery knob bude co vysilat (napr. prvni knob bude pitch,...) a funguje to?
nevite neexistuje nejaky kontroler s alespon trochu grafickym rozhranim?
Sys-ex prepise puvodni uzivatelskou banku zvuku. Pozor tu ma TX81z jenom jednu a je to az ta posledni tak se nejdriv podivej tam co se stalo.