Nedávno jsem se prohraboval mou složkou VST Plugins a snažil se v ní udělat trochu pořádek. Za několik let se mi v ní nahromadilo celkem hodně VST, tak bylo na čase udělat úklid a ty, které moc nepoužívám nebo jem nepoužil zatím vůbec v žádné skladbě, jsem přesnunul na flashku do složky pro "vysloužilé". I tak by mě ale zajímalo, kolik VST/VSTi obsahuje Vaše složka, zda převládají free nebo komerční virtuální synťáky/efekty, případně nějakej stručnej přehled (pokud se někomu bude chtít). Mě osobně zůstalo na disku 30 instrumentů a 62 efektů, ale pořád mi to příjde hodně a rozptylující při tvorbě hudby, jenže je líto mi je "odstranit", když každý "umí" něco trochu jiného. Jsem magor?
Kolik VST/VSTi používáte?
Kolik VST/VSTi používáte?
Ahoj.
Nedávno jsem se prohraboval mou složkou VST Plugins a snažil se v ní udělat trochu pořádek. Za několik let se mi v ní nahromadilo celkem hodně VST, tak bylo na čase udělat úklid a ty, které moc nepoužívám nebo jem nepoužil zatím vůbec v žádné skladbě, jsem přesnunul na flashku do složky pro "vysloužilé". I tak by mě ale zajímalo, kolik VST/VSTi obsahuje Vaše složka, zda převládají free nebo komerční virtuální synťáky/efekty, případně nějakej stručnej přehled (pokud se někomu bude chtít). Mě osobně zůstalo na disku 30 instrumentů a 62 efektů, ale pořád mi to příjde hodně a rozptylující při tvorbě hudby, jenže je líto mi je "odstranit", když každý "umí" něco trochu jiného. Jsem magor?
Re: Kolik VST/VSTi používáte?
Neni to o magorizme
je to proste utkvela predstava (podla mna) ze cim vacsi pocet VST instrumentov + efektov clovek ma tym ma menej obmedzene moznosti. Z casti tomu tak aj je, staci iny preset na inom synte a clovek dokaze ten zvuk dostat inde. No na druhej strane to moze aj obmedzovat. Je to velmi individualne. Osobne mam asi 2-3x viac instrumentov ako pises ty
a efektov podobne, no po dlhsom case som sa uchylil k tomu, ze pouzivam 1-2 EQ, 1-2 Compresory
Pluginy si zoradim v DAW prehliadaci podla akejsi priority cislom, napr. 1_Comp a tam mam 2 kompresory
atd.
Pri syntakoch to mam inak, velmi zalezi na tom co clovek chce spravit. Nejaky ten rok pluginy poznam, viem co ktory vie, tak bud siahnem po plugine alebo po HW. A niekedy uplne nahodne, na vytvorenu basovu linku skusam pouzit VSTi co mam v zozname, pripadne to prezeniem cez HW alebo vyskusam sample.
Pri syntakoch to mam inak, velmi zalezi na tom co clovek chce spravit. Nejaky ten rok pluginy poznam, viem co ktory vie, tak bud siahnem po plugine alebo po HW. A niekedy uplne nahodne, na vytvorenu basovu linku skusam pouzit VSTi co mam v zozname, pripadne to prezeniem cez HW alebo vyskusam sample.
synthov mam tak 8-10 (viac pouzitelnych vsti s dobrym zvukom som nenasiel
, fx mam 3-4 baliky (kjaerhus, bootsy, modern plugins este par kusov - realne ale, ako tak kukam po projektoch, tocim dokola tych istych cca 10 fx
) eq skoro vyhradne apEq a BiFilter od Tone2)
Dendy, a jsi ochotný vypsat ty synťáky? (Je mezi nima nějakej free?)
kupene veci mam na www.raysubject.sk v music/gear, z free veci hlavne monolisa, synth1,asynth,minimogue,sq8l
Dendy: Díky, mrknul jsem se na to co jsi tu napsal a stáhl si ty synthy.
Používáš věci od TALu?
Používáš věci od TALu?
-
Brooklyn / juanita juarez
- Profesionál
porad se nutim co nejvic jich mazat / schovavat, ale porad se potvory mnozi. cim min, tim je clovek kreativnejsi imho (=investuje cas do nastaveni misto do vybirani pluginu).
Zlatá slova! Pečlivě vybrat to co má zvukově co nabídnout , pak to pužívat a vymáčknout z toho maximum..Brooklyn / juanita juarez píše:porad se nutim co nejvic jich mazat / schovavat, ale porad se potvory mnozi. cim min, tim je clovek kreativnejsi imho (=investuje cas do nastaveni misto do vybirani pluginu).
Ale dalo mi ohodně větší práci vybrat pluginy než nástroje.
to je velka pravda.Brooklyn / juanita juarez píše:porad se nutim co nejvic jich mazat / schovavat, ale porad se potvory mnozi. cim min, tim je clovek kreativnejsi imho (=investuje cas do nastaveni misto do vybirani pluginu).
z tal veci obcas chorus... ako tal veci su zvlastne, ked ich skusam same o sebe su super ale nakoniec v tracku v mixe sa mi nejak nepresadia... mozno ich len tocim zlym smerom:))
to je tym ze tych fakt supet co maju svoj charakter a "hraju" je v tom kvante priemeru a podpriemeru strasne malo...c9000 píše: dalo mi ohodně větší práci vybrat pluginy než nástroje.
No a většinou ty co něco charkterního uměj taky něco stojej. Ale už se mi spustukrát stalo že free věci hrály na srovnatelné úrovni.
Přesně!Brooklyn / juanita juarez píše:porad se nutim co nejvic jich mazat / schovavat, ale porad se potvory mnozi. cim min, tim je clovek kreativnejsi imho (=investuje cas do nastaveni misto do vybirani pluginu).
Podobný topic jsem založil i na KVR a jsem asi jeden z těch, co používají hromadu zbytečného brajglu místo věnování se tvorbě presetů k těm mým "oblíbeným" syntům, i když to není tak pravda (mám několik desítek vlastních presetu k IL synthům DX10, WASP a WASP XT - hlavně předposlední jmenovaný miluju).
Dendy, jinak díky za tebou jmenované free vst, ale z nich už dnes nepoužívám ani jeden. Nejdýl jsem pracoval s Monolisou (hodně basových linek na mých starých skladbách), dokonce jsem si potom "koupil" i "full" verzi Daedaluse (který mě ale padá v devítkové verzi FL - takže šel na flasku mezi nepoužívané VST). SQ8L mám rád, ale nenaučil jsem se s ním pracovat natolik, aby mi zůstalo na disku. Má dobrej zvuk, ale jen žít z továrních presetů u VST nedokážu.
Máš nějaké zkušenosti s Micromoon? http://www.vst4free.com/free_vst.php?pl ... oon&id=790
Zatím jsem ho teda nepoužil, ale narazil jsem na něj a líbí se mi zvuk. Co na něj profík?
Nejsem teda profík ale celá sada od elktrostudio je perfektní,jedny z mála vst co zní jako analog mashines.
Nejaky minimalizmus 
brathm dendy povedal, co sa mi dost paci
mozno sa tocia knoby zlym smerom
a potom je uplne fuk ci mas 1 alebo 100 syntov.
Micromoon je super.
brathm dendy povedal, co sa mi dost paci
Micromoon je super.
No, mě se od nich líbí víc VST, ale Micromoon mě ohromil. Nic podobného/srovnatelného zvukově na disku nemám, ale nevím, zda bych to ve své sbírce synthů nakonec využil, ale zní fakt dobře.